Čo sa deje smerom na Toreck a Očeretino a prečo je to dôležité?

Čo sa deje smerom na Toreck a Očeretino a prečo je to dôležité?

Bratislava 5. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Evgeniy Maloletka)

Aktualizované 5. júla 2024

Ruské jednotky v poslednom čase aktívne postupujú proti ukrajinskému obrannému valu pri Gorlovke – smerom na Toreck a New York (ukrajinská obec Нью-Йорк). Donedávna to bolo jediné miesto, kde frontová línia zostala prakticky nezmenená od 24. februára 2022

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

Predtým sa predpokladalo, že Rusi sa pokúsia obkľúčiť túto oblasť širokým obchvatom. S čím bola spojená ofenzíva v oblastiach Očeretino a Časov Jar.

Reklama

Obkľúčenie sa tam však ani zďaleka nepodarilo: ruské útoky z bokov síce postupovali, ale nie dosť rýchlo.

Koncom júna začala Ruská federácia frontálne útoky na obe kľúčové populačné centrá a uspela.

Reklama

Minulý týždeň došlo k vážnemu postupu východne od Torecka – padli Šumy a čiastočne bola dobytá obec Severnoje. Od ruských pozícií k Torecku zostávalo niečo vyše troch kilometrov.

A tento týždeň ruské sily uskutočnili prielom pri New Yorku a zdá sa, že dobyli časť obce Jurievka a južný okraj samotného Nového Yorku.

“Pravdepodobne južná časť osady Nový York je stratená,” predpokladá ukrajinský vojenský expert Konstantin Mašovec.

Ukrajinská vojenská stránka Deep State informovala, že “situácia je tam neuspokojivá”. A vo všeobecnosti, ak bude trend pokračovať, Ukrajinu môže čakať strata New Yorku aj Torecka. Kanál Telegram to spája s konaním vedenia 41. OMBr, ktoré “rozomieľa na prach” podriadené jednotky (konkrétne to uviedli bojovníci 206. práporu TRO). Vo všeobecnosti neočakávaný prielom dobre opevnených (od roku 2014) pozícií AFU pri Gorlovke vyvolal na Ukrajine vnútorné napätie a obvinenia na adresu velenia. Poslankyňa Marjana Bezuglaja uviedla, že vtedajší generál Sodola (už suspendovaný), ktorý mal na starosti túto oblasť, bol počas prielomu opitý. Na sociálnych sieťach a od ukrajinských bojovníkov bojujúcich na tomto smere sa objavilo mnoho sťažností.

Celkovo sa táto situácia stala ďalším dôkazom problému, ktorý sa v posledných mesiacoch už opakovane prejavil na rôznych častiach frontu: nie je dostatok síl AFU na pevné pokrytie všetkých častí frontu. Preto sa tu a tam (Avdejevka, Očeretino, Časov Jar, sever Charkovskej oblasti) Rusom podarilo urobiť prielomy, ktoré musia byť uzavreté urýchleným presunom záloh.

Reklama

Pokiaľ ide o ďalšie akcie na tomto úseku frontu, je pravdepodobné, že ruská armáda sa pokúsi rozvinúť ofenzívu na New York, úplne sa zmocniť tejto obce, po čom bude Toreck s predmestiami de facto v polkruhu, ako aj jednotky AFU, ktoré ešte stoja na starej obrannej línii pri Gorlovke východne od New Yorku (teraz ich Rusi obchádzajú zo západu a severu).

Aby sa tento prielom zastavil, AFU bude nútená presunúť na tento smer ďalšie rezervy. To na druhej strane vytvára riziko prielomu na inom mieste.

Rusi tak pokračujú vo svojej taktike “tisíc malých rezov”. Podľa všetkého majú na to stále dostatok vojakov.

 

V smere na Očeretino Rusi získali nečakanú výhodu

V posledných troch týždňoch sú ukrajinské ozbrojené sily v katastrofálnej situácii aj v smere na Očeretino: Rusi používajú bezpilotné lietadlá s neštandardnou frekvenciou a masívne ničia ukrajinskú vojenskú dopravu.

Reklama

V éteri Rádia NV o tom informoval vojak AFU a špecialista na rádiotechniku Sergej Beskrestnov (Blesk).

“Oni asi päť dní likvidujú celú našu logistiku, všetky cesty, pretože sme na to neboli pripravení – nemáme na tento rozsah frekvencie prostriedky. A to je teraz veľký problém. Rozmýšľame, čo s tým, lebo vlastne tam Rusi zorganizovali safari na tomto mieste, využívajúc to, že diapazón je unikátny,” povedal Blesk.

“Chcem tým povedať, že nemôžeme REBom zavrieť všetko na svete. Musíte si uvedomiť, že nasadiť na stroj sadu kopúl v celom frekvenčnom rozsahu je nereálne. Uzatvárame priestor, prirodzene, podľa potreby, a Rusi to robia tiež. A teraz našli taký moment: nasýtili jednu frontovú líniu dronmi s neštandardným dosahom a len tak hlúpo zorganizovali po nás safari, pričom vyraďovali naše autá po desiatkach denne. Ťažko sa to opisuje,” dodal.

Špecialista vysvetlil, že Rusi dali do FPV dvojitú batériu, aby mali dlhšiu životnosť. A tieto FPV riadia na neštandardných frekvenciách vysielaných z vysokých pozícií – buď z opakovača, alebo z výškových budov. Z tohto dôvodu lietajú s týmito FPV na vzdialenosť 13 – 15 kilometrov.

“Takže predovšetkým tu vznikol tento problém s lietaním na veľké vzdialenosti, pretože si našli vysokú polohu pre vysielače. Možno sú to výšiny Očeretina, možno nejaká iná vysoká poloha. A odtiaľ likvidujú našu logistiku na veľkú vzdialenosť. Takže zatiaľ je tento problém bodový a pozoruje sa len tam,” povedal Blesk.

Dodal, že po tom, ako si Rusi uvedomili účinnosť novej taktiky, začnú ju rýchlo uplatňovať na celej frontovej línii.

“Takže našou úlohou je teraz vycvičiť posádky, vymeniť antény. To znamená, že máme presne to isté obdobie na to, aby sme rýchlo vyrobili kopule REB pre tieto frekvencie, aby sme ich aspoň nejako uzavreli,” povedal.

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:29

Ustanovujúce zasadnutie francúzskeho Národného zhromaždenia, ktoré vzišlo z predčasných volieb, sa bude konať 18. júla. V programe tejto schôdze bude aj voľba predsedu, informovala v pondelok spravodajská stanica France 24.

20:25

Tisíce ľudí sa v pondelok vydali na spomienkový stokilometrový pochod z bosnianskeho Nezuku do Srebrenice, aby si tak pripomenuli obete genocídy z roku 1995. Trasa tohto každoročného spomienkového pochodu sa začína v dedine Nezuk, kam prišli prví preživší niekoľko dní po masakri, a končí sa v Srebrenici. Účastníci pochodu podľa AFP tento rok nesú bosnianske, palestínske a turecké vlajky. Postupne sa zastavia pri desiatkach masových hrobov, kde sa našli ostatky obetí. 

20:22

Približne 87 percent Stredozemného mora je znečistených a nachádza sa v nich rekordné množstvo mikroplastov, uviedol vo svojej pondelňajšej správe Svetový fond na ochranu prírody (WWF).

20:19

Rusko predstavuje najväčšiu bezpečnostnú hrozbu pre Švédsko a jeho spojencov v nadchádzajúcich rokoch. Vyplýva to z novej bezpečnostnej stratégie, ktorú Štokholm vydal v pondelok a bude platná do roku 2030.

20:17

Vojenský súd Západného okruhu v Moskve odsúdil v pondelok ruskú režisérku Jevgeniju Berkovičovú a dramaturgičku Svetlanu Petrijčukovú na šesť rokov väzenia za schvaľovanie terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) sa na vynesení rozsudku zúčastnil aj ruský novinár a nositeľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov.

19:24

Jednu obeť na živote a 20 zranených si v pondelok vyžiadal rozsiahly požiar v centre pre utečencov v severonemeckom meste Buchholz in der Nordheide ležiacom neďaleko Hamburgu.

19:23

V Spojenom kráľovstve sa v pondelok začalo súdne konanie proti Andrewovi Tateovi a jeho bratovi Tristanovi pre podozrenia z daňových únikov vo výške približne 24,8 milióna eur, ktoré údajne vznikli počas rokov 2014 až 2022. Tateovci už v súvislosti s ďalšími obvineniami čakajú na súd aj v rumunskej Bukurešti.

19:22

Primátor Kyjeva Vitalij Kličko vyhlásil 9. júl za deň smútku za najmenej 22 obetí raketových útokov na ukrajinskú metropolu, ktoré v pondelok podnikla ruská armáda. Podľa britskej stanice BBC spustia v utorok v Kyjeve vlajky na budovách mestskej správy na pol žrde a zakázané budú všetky zábavné podujatia.

19:02

V utorok sa uskutoční zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN v súvislosti s pondelkovým raketovým útokom, pri ktorom bola zasiahnutá detská nemocnica v Kyjeve. Stretnutie sa uskutoční na žiadosť Británie, Francúzska, Ekvádoru, Slovinska a Spojených Štátov. S odvolaním sa na diplomatické zdroje o tom informuje agentúra Reuters.

19:00

Prinajmenšom šesť ľudí utrpelo v pondelok zranenia počas druhého tohtoročného tradičného behu s býkmi v španielskej Pamplone. Oznámila to hovorkyňa miestnej nemocnice.

19:00

Francúzska ľavica, ktorá vyšla z predčasných volieb ako subjekt s najvyšším počtom poslancov, chce zostavovať vládu, ale pripúšťa, že povolebné rokovania budú náročné a vyžiadajú si čas. “Nebude to jednoduché a bude to chvíľu trvať,” priznala Marine Tondelierová, líderka Strany zelených, ktorá je súčasťou ľavicového bloku Nový ľudový front (NFP).

18:53

Pri obci Katovice v Juhočeskom kraji narazila vodička osobného auta do skupiny cyklistov idúcich pred ňou. Po zrážke sú štyria zranení, z toho tri deti. Na mieste zasahoval aj vrtuľník. V pondelok to na sociálnej sieti X uviedla česká polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali