Čo prezradil Biden svojím správaním v Saudskej Arábii? A čo to znamená pre nás?

❚❚

Bratislava 18. júla 2022 (HSP/Foto:Twitter)

 

Prísť do krajiny, ktorej nemám čo ponúknuť ani ako jej pohroziť, tam uraziť jej panovníka obvinením z vraždy a potom odísť s dlhým nosom, avšak tváriac sa ako víťaz – to je také… americké. Ale poučiť sa z toho môžeme aj my na Slovensku

biden Muhammad bin Salmán
Na snímke Joe Biden a Muhammad bin Salmán

Ešte pred niekoľkými rokmi návšteva predstaviteľov z USA v nejakej krajine pripomínala scénku, ako keď prišli ako kedysi misionári k divokému kmeňu, aby tam šírili evanjelium: prvé, čo urobili, pripomenuli vodcom tej krajiny, ako sa u nich pošliapavajú ľudské práva, aké majú nedostatky v oblasti demokracie, ako by sa mali polepšiť, a ako im v tom americké mimovládky, banky, firmy a Amerikou kontrolované globálne inštitúcie teda blahosklonne pomôžu, samozrejme pod podmienkou totálnej podriadenosti.

.

Lenže časy sa zmenili. A senilný deduško, ktorý dnes tak výstižne symbolizuje USA dvadsiatych rokov dvadsiateho prvého storočia, si zjavne nevie zvyknúť na to, že dnes už je všeličo inak. A že prísť do krajiny, ktorá už nie je úplne podriadená americkému diktátu, a ktorá navyše je naozaj silne, použime výraz „tradicionalistická“, a tam uraziť jej najvyššieho predstaviteľa obvinením z vraždy (čo by bola aj inokedy trochu silná káva), je v roku 2022 jednoducho totálne „mimo misu“, ak to máme povedať veľmi jemne.

Americký prezident Joe Biden počas svojej návštevy Saudskej Arábie povedal korunnému princovi Muhammadovi bin Salmánovi, že si myslí, že korunný princ je osobne zodpovedný za vraždu novinára a kritika režimu v Saudskej Arábii Džamála Chášukdžího. Reakcia Saudov bola zdržanlivá, ako to len v rámci diplomatických vzťahov bolo možné, ale za tým nebolo možné nevnímať zlovestný výsmech.

.

Treba si totiž uvedomiť kontext, v ktorom sa to udialo. Biden mal v Saudskej Arábii veľmi ťažkú, objektívne možno úplne nerealizovateľnú úlohu: vyjednať tam zmenu saudskoarabského kurzu smerom od Číny a Ruska naspäť do láskavého a demokratického náručia Spojených štátov.

Skúsiť blufovať v situácii, keď bolo každému vopred jasné, že mu nezostáva nič iné, než blufovať, v situácii, keď sa Saudská Arábia už rozhodla a urobila úplne jasné kroky smerom k druhej strane (snaha o členstvo v skupine BRICS, rozvíjanie vzťahov s Ruskom, postoj v ťažobnej politike), to bola pre Bidena mimoriadne tragikomická úloha. O to náročnejšia, že navyše za daných okolností musel ešte hrať pre americké obecenstvo už dávno neaktuálne vyššie spomenuté „misionárske“ predstavenie, ktorého čerešničkou na torte bola spomenutá urážka korunného princa. Celkovým výsledkom bola naozaj beznádejná trápnosť, ktorej k dokonalosti chýbalo už len skotúľanie sa zo schodíkov lietadla.

Prečo to teda deduško Biden urobil? Problém je v tom, že on si takéto diplomatické a taktické faux-pas nevymyslel sám. On tak nezmyselne totiž koná preto, aby nebol doma kritizovaný fanatickou mediálnou inkvizíciou za nečinnosť, submisívnosť, slabosť.

A to je pre Ameriku a svet tá horšia správa. Keby išlo iba o smutnotrápne zavŕšenie kariéry jedného politika, bola by to pomerne nepodstatná udalosť. Lenže tu v priamom prenose vidíme dôsledok momentálneho stavu, v akom sa nachádza vedenie najmocnejšej ríše dnešných čias. Nielen prezident, ale ani nikto ďalší vo vrcholových pozíciách nemá možnosť zmeniť trajektóriu, kam sa politika tejto krajiny pohybuje. Masmédiá vytvorili psychózu, ktorej americká verejnosť podľahla natoľko, že politici nemajú možnosť konať inak, než musia. Americká politika je ako veľká loď – kým sa otočí, je svet už niekde úplne inde.

A čo z toho vyplýva pre nás na Slovensku? Zatiaľ nič, do zatuchnutej Európy nové vetry ešte nedorazili: vládna junta na Slovensku môže byť pokojná a tešiť sa, že tu sa rebélie voči Ríši nenosia. Európa, a špeciálne tá východná, slovanská, neochvejne stojí na pozíciách ukroatlantizmu a natohujerizmu. Otrok sa v reči globalistov povie „slave“ a iste je to iba náhoda.

.

Pre toho, kto chce porozumieť súvislostiam geopolitiky, je tu však pekná príležitosť pochopiť, ako je vedenie ríše Západu uväznené v starých schémach, ako je s chápaním globálneho politického diania pozadu a aké neadekvátne je jej vnímanie reality v iných častiach sveta. Na druhej strane, pre tých, ktorí absolútne, otrocky a slepo poslúchajú zaoceánskeho pána, to nie je príliš dobrá správa, hoci oni to ešte netušia.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:09

Viac ako polovica mladých ľudí (57 %) na Slovensku vie, že peniaze sa časom znehodnocujú, ale len necelá pätina (18 %) vie, ako sa proti tomu chrániť. Polovica (54 %) tiež považuje investovanie za zaujímavú tému, ale len 28 % z nich skutočne rozumie, čo investovanie znamená. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu správcovskej spoločnosti Amundi v spolupráci s výskumnou agentúrou STEM/MARK z augusta tohto roka, ktorý sa zameral na finančnú gramotnosť mladých vo veku 12 až 16 rokov.

11:06

Vzhľadom na drastické škrty v sociálnych programoch a slabé hospodárstvo sa chudoba v Argentíne naďalej zvyšuje. V prvej polovici tohto roka žilo pod hranicou chudoby 52,9 % obyvateľov juhoamerickej krajiny, zatiaľ čo v druhej polovici minulého roka to bolo 41,7 %. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters, ktorá sa odvolala na údaje argentínskeho štatistického úradu.

10:18

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri piatkovom útoku na južné predmestie Bejrútu zabila vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha. Informuje o tom TASR s odvolaním na správy agentúr Reuters, AFP a AP.

09:30

Najmenej šesť obetí si v sobotu ráno vyžiadali dva ruské útoky na nemocnicu v meste Sumy na severovýchode Ukrajiny. Oznámil to ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko, píše TASR podľa správ agentúr Reuters a AFP.

09:29

Libanonské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v reakcii na intenzívne izraelské útoky budú evakuované nemocnice na južných predmestiach Bejrútu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

Izrael tento týždeň výrazne zintenzívnil svoje letecké útoky v Libanone a vyhlásil, že je odhodlaný ukončiť viac ako 11 mesiacov trvajúcu paľbu Hizballáhu na svoje územie.

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali