Čo odhalila správa Európskej komisie o stave právneho štátu na Slovensku? Šokujúci detail

❚❚

Bratislava 26. júla 2024 (HSP/Foto:Pixabay, Screenshot)

 

Európska komisia vydala 24. júla 2024 svoju výročnú správu o stave právneho štátu v EÚ. Už piatym rokom k celkovej správe prikladá správy z jednotlivých členských štátov. To, čo na jednotlivých správach zo Slovenska za roky 2020-2024 upúta asi najviac je časť, kde je uvedený zoznam zdrojov z ktorých neznámy autor správy za Slovenskú republiku čerpal pri tvorbe jednotlivých správ

vlajky EÚ
Ilustračné foto

Právny štát 2024 = Mediálny obraz o ňom

.

Pri hlbšej analýze tejto časti jednotlivých správ je vnímateľný trend nárastu počtu zdrojov z článkov konkrétnych mediálnych titulov, ako sú Aktuality.sk, Denník N, Denník SME, TA3, RTVS, CAS.sk, Denník Postoj, HNOnline, Noviny.sk, Sita, Teraz.sk, The Slovak Spectator (SME), ale aj na správy so zahraničných, napr. AP News, BIRN, El Espaňol, Euractiv, Idnes.cz, Politico, Reuters, The Guardian.

Kým v správe z roku 2020 v zozname zdrojov nefiguruje jediný článok zo spomenutých médií a zdroje tvoria odkazy na hodnotenia a vyjadrenia v subjekte zainteresovaných organizácií a inštitúcií, správa z roku 2024 sa odvoláva na článok uverejnený v jednom z týchto médií 53 krát.

.
denníky zoznam zdroje
Zoznam zdrojov, z ktorých neznámy autor čerpal najviac

Vyvoláva to dojem, že právny štát na Slovensku v roku 2024 je taký, ako o ňom napíšu autorovi správy blízke médiá. Autor správy je podľa toho síce sčítaný, disponuje kritickým myslením v súlade s príručkou Denníka N, nakoľko dôsledne cituje len tie „správne“ médiá, avšak o jeho odbornej spôsobilosti podávať správu o stave právneho štátu na Slovensku môžeme vážne pochybovať.

Zaujímavosťou je, že v poznámke pod čiarou sa odvoláva aj na vyjadrenie ministra vnútra pre denník standard.sk, ale v zozname citovaných zdrojov štandard.sk uviesť autor „zabudol“.

Medzi organizáciami, ktorými viedol autor správy virtuálne rozhovory nechýbajú: Investigatívne centrum Jána Kuciaka, Transparency International, Via Iuris, Zastavme korupciu. Komisia viedla rozhovory s týmito nikým nevolenými organizáciami:

Organizácie
Organizácie

Pri hodnotení stavu súdnictva sa autor správy ani v jedinom prípade neoprel o odborné články zverejnené na portáli pravnelisty.sk.

V súvislosti s reformou trestnoprávnych predpisov a zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry informáciu o tom, že Ústavný súd vo svojom rozhodnutí konštatoval, že zrušenie ÚŠP, hoci v skrátenom legislatívnom konaní vykonala súčasná zákonodarná moc v súlade s Ústavou SR uvádza správa len v poznámke pod čiarou.

.

Autor správy v oblasti zavedenia záruk, pokiaľ ide o odvolávanie členov Súdnej rady, konštatuje, že sa nedosiahol žiadny pokrok a nová vláda, parlament a nový prezident odvolali svojich nominantov pred skončením ich funkčného obdobia. Autor ale zabudol uviesť, že súčasný právny stav navodila novela ústavy z dielne Ministerstva spravodlivosti na čele ktorého stála Mária Kolíková ešte v decembri 2020, keď sa Matovičova vláda opierala o ústavnú väčšinu v parlamente. A že súčasná vládna moc ústavnou väčšinou na vykonanie potrebných zmien nedisponuje.

V Správe autor „zabudol“ uviesť pošliapavanie právneho štátu zo strany sudcu najvyššieho súdu JUDr. Klimenta, ktoré v niekoľkých prípadoch konštatoval vo svojich rozhodnutiach ústavný súd.

Autor nezabudol pochváliť fungovanie reformovanej súdnej mapy Márie Kolíkovej, pričom v tomto prípade kritické hlasy publikované sudcami na Právnych listoch sa k nemu nedostali.

363ka autorovi správy spávať nedá už niekoľko rokov. Pričom opomenie spomenúť, že Generálny prokurátor ju doteraz vždy použil vtedy, keď zistil, že bol počas vyšetrovania porušovaný zákon zo strany vyšetrovacích orgánov. A navyše preto, lebo sťažnosti obvinených voči konaniu prokurátorov úradu špeciálnej prokuratúry vybavoval, rozumej hádzal do koša, šéf ÚŠP, Daniel Lipšic.

 

.

Odporúčania na vylepšenie právneho štátu

Vo výročnej správe adresovanej Slovensku dáva Európska Komisia Slovensku odporúčania na vylepšenie právneho štátu. V tej tohtoročnej sú to tieto:

Výročná správa
Výročná správa

Pri analýze výročných správ z predošlých rokov je možné zistiť, že sa tieto odporúčania s 90% opakujú už v správach od roku 2022. To znamená, že tieto odporúčania komisie ignorovali aj predošlé vládne garnitúry. A kritika len tej súčasnej za to, že právny štát na Slovensku „nevylepšila“ v súlade s týmito odporúčaniami, nie je na mieste.

 

Dvojitý meter Európskej komisie

V Správe o stave právneho štátu v rámci celej EÚ je možné vnímať dvojitý meter v súvislosti s legislatívou, ktorou sa jednotlivé štáty snažia dostať pod kontrolu vplyv zahraničných aktérov na vnútorný politický život.

Európska komisia konštatuje, že v niektorých štátoch únie sa navrhli alebo prijali opatrenia, v ktorých sa uvádza potreba riešiť zahraničný vplyv, čo vyvolalo obavy dotknutých mimovládnych organizácií. Ako príklady uvádza zákon na ochranu národnej suverenity, ktorý začal fungovať v Maďarsku a návrh zákona o označovaní zahraničných agentov, ktorý pripravila SNS na Slovensku, ktorým by zaviedol povinné označovanie organizácií, ktoré prijímajú finančné prostriedky zo zahraničia nad určitú prahovú hodnotu ako “organizácie so zahraničnou podporou”.

Európska komisia „prehliadla“ prijatie zákona o zahraničnom vplyve, ktoré bez mediálneho humbuku uviedlo do života Francúzsko.

A dvojitý meter prejavil autor celkovej správy aj vo veci verejnoprávnych médií. Kým na transformáciu RTVS na STVR s cieľom navodiť verejnoprávny charakter slovenského telerozhlasu zákonnou cestou v súlade s právnym rámcom SR sa pozerá s obavami, prevrat v poľských verejnoprávnych médiách, ktoré na prelome roka vykonala nová Tuskova vláda „zabudne“ spomenúť.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali