Čo je to vlastne za podnik, ten Globsec? Tento víkend totiž znovu začnú spriadať plány

❚❚

Bratislava 31. augusta 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

Ale čo je to vlastne za podnik, ten Globsec? Tento víkend totiž znovu organizuje veľkú konferenciu. Tak sa na to spolu pozrime:

Globsec Volodymyr Zelenskyj
Ilustračné foto: Na snímke na veľkoplošnej obrazovke sa ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videospojenia prihovára k účastníkom na bezpečnostnej konferencii Globsec Bratislava Forum 2022 v Bratislave 2. júna 2022

 

.

Nikdy som nerozumel, ako je možné, že na organizovanie medzinárodnej konferencie akejsi mimovládky majú ísť štátne peniaze. V minulosti Ľuboš Blaha odhalil, že tam skončili státisíce. A dobre že sa nezastavil svet, keď mali akciu v Bratislave. Dokonca aj za pandémie mohli zasadať, hoci Matovič zrušil športové podujatia, návštevy divadiel, a ďalšie skupinové udalosti!  Súčasná vláda však už nie je ich aktivitám naklonená, a tak si našli priestor v Českej republike. Na tri dni budú okupovať Prahu a šíriť tam svoju „transatlantickú“ ideológiu…

Tamojšia vláda aj s prezidentom isto horia nedočkavosťou privítať reprezentantov západu, ktorí majú jasný pohľad na otázky „globálnych hrozieb“ – keď na webe Globsecu máte samostatnú kolónku venovanú Ukrajine, ale ani zmienky o Gaze, viete si utvoriť obraz o ich prioritách a svetonázore…

.

Nehovoriac o tom, že majú washingtonskú „pobočku“ s názvom Globsec US Foundation.

Na podujatí vystúpi Petr Pavel aj Petr Fiala, a účasť prisľúbila aj von der Leyenová. Či bude medzi zástupcami 70 krajín aj diskutér s Ruskej federácie, sa mi zatiaľ nepodarilo zistiť. Ale ak bude, potom predpokladám, že pôjde o „disidenta“ či „politického väzňa“…

Základný problém s touto akciou dokážeme identifikovať komparatívnou analýzou. Zoberme si najprv hlavné témy Globsecu: Hybridné hrozby, rast autoritárskych režimov, umelá inteligencia, či vojna na Ukrajine a Blízkom východe (tú druhú majú, domnievam sa čisto subjektívne, len ako povinný „prívesok“).

A teraz sa, pre porovnanie, pozrime na aktuálne témy z hľadiska medzinárodnej bezpečnosti, ktorým sa venuje zoskupenie štátov BRICS. Vytvorili totiž spoločný protiteroristický program. Ich aktivity sú plne koordinované s OSN, a podliehajú medzinárodnému právu, rešpektujúc individuálne zákony členských štátov. Náplňou programu je vytváranie potrebnej legislatívnej bázy a posilňovanie opatrení v boji proti terorizmu, napríklad potláčanie šírenia extrémistických ideológií. Zahŕňa boj proti organizovanému zločinu a obchodu s drogami, ako aj ochranu hraníc členských štátov BRICS pred možnou infiltráciou teroristov. Súčasne sa zameriava na ochranu kritickej infraštruktúry.

Tomu sa, prosím, hovorí program svetovej bezpečnosti. Navyše zastrešený lídrami a vládami.

.

Podľa slov Vladimíra Putina je tento druh globálnej spolupráce v dnešnom svete nevyhnutný. Prezident Ruskej federácie apeluje na potrebu tvorby a posilňovania medzištátnych vzťahov na základe všeobecne uznávaných noriem a medzinárodného práva. Iba pri rešpektovaní multipolárneho svetového poriadku je možné efektívne potláčať nebezpečenstvo terorizmu a medzinárodného zločinu.

Samozrejme, našinci z Globsecu – a nejdem sa pýtať, kto ich financuje… – o tomto nechcú ani počuť. Nedokážem si predstaviť, že by pri ich agende, postavenej na vojne na Ukrajine, mohli čo i len brať do úvahy myšlienku boja proti terorizmu spoločne so štátmi BRICS. Veď tým vládnu aj „autokrati“! A autokrati sú v našom „demokratickom“ videní sveta neprípustní…

Napokon, čokoľvek a ktokoľvek s iným pohľadom je neprípustný tiež.

Keď Globsec hovorí o „demokratickej stabilite“ strednej a východnej Európy, myslí na prepojenia s transatlantickou komunitou. Sami to píšu na svojom webe. Je zrejmé, že k týmto hlavičkám zatiaľ ešte paradigmatická zmena svetového poriadku nedorazila. Bez urážky.

Je to podobná situácia ako s našimi novinármi, mimochodom: buď o multipolárnej budúcnosti nevedia, alebo ju vedome ignorujú. Čo je horšie?

.

Ale keď odmietame prijať vedomie o globálnych zmenách, ako chceme potom riešiť otázky globálnej bezpečnosti? A ďalej: Ako môžeme riešiť otázky globálnej bezpečnosti, keď sa negatívne ohradzujeme, vymedzujeme voči iným zoskupeniam, než je NATO alebo EÚ?

Veď na uplynulých ročníkoch Globsecu vystúpili Čaputová, Zelenský, Scholz, Tusk, alebo filozof Fukuyama, ale neviem o tom, že by nechali vystúpiť aj mysliteľov z alternatívnych myšlienkových prúdov typu Žižek alebo Dugin. Alebo hoci aj Chmelára či Blahu.

Keď však odmietame vidieť mnohofarebný svet otvorenými očami; keď odmietame čo i len snahu vcítiť sa do človeka z iného civilizačného okruhua porozumieť mu, potom sú naše vystúpenia o svetovej bezpečnosti len rečníckou estrádou.

Ostáva veriť, že nikdy viac za naše peniaze…

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

17:57

Stúpajúca hladina rieky Svratka v Brne prinútila tamojšiu nemocnicu k evakuácii všetkých pacientov. Kvôli veľkej vode by totiž v zariadení mohla skratovať elektrina, čo by ohrozilo pacientov napojených na prístroje.

17:55

Približne od 11.00 h 23 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a 20 členov dobrovoľných hasičských zborov obcí zo Záhoria až doteraz stavia mobilnú protipovodňovú bariéru na moste nad riekou Morava medzi Holíčom a českým Hodonínom.

17:53

Klimatickí aktivisti z organizácie Extinction Rebellion zablokovali diaľnicu smerujúcu do mesta Haag, v ktorom sídli holandská vláda. Ide o ďalšiu zo série demonštrácií proti vládnym dotáciám na fosílne palivá.

17:18

Stovky ľudí, väčšinou žien, sa zhromaždili v uliciach miest po celom Francúzsku, aby vyjadrili podporu Gisele Pelicotovej, obete dlhoročného znásilňovania, ktorej príbeh šokoval krajinu.

17:12

Najmenej piati ľudia utrpeli zranenia pri ukrajinskom útoku na juhoruskú Belgorodskú oblasť, uviedol tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

16:47

Americký historik, spisovateľ a vysokoškolský pedagóg Timothy Snyder sa v Kyjeve zapojil do charitatívneho behu, ktorého cieľom bolo zvýšiť povedomie o podmienkach zadržiavania ukrajinských vojnových zajatcov v Rusku.

16:32

Len málo krajín Európskej únie pravdepodobne dodrží termín 20. septembra na predloženie svojich plánov na zníženie dlhu Európskej komisii. To by mohlo poškodiť dôveryhodnosť nových fiškálnych pravidiel bloku.

16:31

Zamestnanci, ktorí pracujú na trvalý pracovný pomer majú viac ako dvojnásobný vymeriavací základ na platenie sociálnych odvodov oproti živnostníkom. Najvýraznejší rozdiel s 2,5 násobkom vymeriavacieho základu bol v Bratislavskom kraji.

16:29

Od polovice mája do polovice augusta tohto roka narástli počty detekcií podvodov, ktoré využívajú falošné webstránky a deepfake videá. Najviac prípadov pochádza z Kanady, pričom Slovensko skončilo na druhom mieste s 15 %.

16:28

Drahé hypotéky znížili výnosnosť investovania do nehnuteľností. Kúpou bytu v hotovosti sa v dlhodobom horizonte môže investor obrať o milióny eur.

16:25

Prejavy nepriaznivého počasia, ako prívalové dažde a povodne, môžu výrazne poškodiť alebo zničiť celý majetok. V takom prípade môže pomôcť jeho poistenie, rizikom však môže byť jeho zlé nastavenie.

16:24

Vojna na Ukrajine odčerpáva pracovnú silu. Firmy sa snažia pokryť kritický nedostatok ľudí tým, že najímajú viac žien na miesta, v ktorých tradične dominujú muži. A obracajú sa aj na tínedžerov, študentov a dôchodcov.

16:23

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí kritizovalo Azerbajdžan za to, že vláda v Baku zakázala vstup štyrom nemeckým poslancom do krajiny. Všetci poslanci predtým otvorene kritizovali ľudskoprávnu situáciu v Azerbajdžane.

16:21

Silné dažďové zrážky zaznamenali v častiach západného Rakúska, spolkovú krajinu Tirolsko však pred povodňami chráni skorý príchod zimy. Zrážky totiž spočiatku zostávajú vo vyšších polohách v podobe snehu, uviedol meteorológ Christian Pranger z rakúskeho spolkového úradu pre geológiu, geofyziku, klimatológiu a meteorológiu. Niektoré okresy Dolného Rakúska však vyhlásili za oblasti katastrofy.

16:19

Alžírsky ústavný súd potvrdil víťazstvo úradujúceho prezidenta Abdala Madžída Tabbúna v minulotýždňových prezidentských voľbách. Podľa konečných výsledkov získal 84,3 percenta hlasov a bol znovuzvolený na druhé funkčné obdobie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke západ slnka nad budovami bankovej štvrte , vpravo budova Európskej centrálnej banky v nemeckom Frankfurte nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali