Čo bude s medveďom v dôsledku mimoriadnej situácie? Budú to jatky v kukuričnom poli?

❚❚

Bratislava 27. júla 2024 (HSP/Foto:TASR – František Iván)

 

Medveď hnedý je chráneným druhom živočícha európskeho významu. Za jeho ochranu, manažment zodpovedá Štátna ochrana prírody SR (ŠOPSR)

medved
Ilustračné foto

V súvislosti s nárastom počtu nebezpečných stretov medveďa hnedého s človekom a to aj na miestach mimo jeho prirodzeného prostredia (v mestách, dedinách, sídliskách), prišlo Ministerstvo životného prostredia s návrhom, ktorý umožňuje jeho elimináciu z titulu vyhlásenia mimoriadnej situácie podľa zákona o civilnej ochrane.

.

Riešenie výnimočnej eliminácie nebezpečných jedincov, ktoré vzniklo v spolupráci SNS a KDH, ušetrilo potrebu riešiť ochranu obyvateľstva pred medveďom hnedým zmenou ústavy. Riešenie ochrany zmenou ústavy, ktoré pôvodne SNS navrhovala, by vyžadovalo prijatie ústavnou väčšinou, ktorá by sa musela nájsť v parlamente. Navyše, ak by sa zistilo, že legislatívna úprava neplní pôvodný účel, náprava by sa robila veľmi ťažko.

Medveďa hnedého ako chránený druh živočícha európskeho významu je možné usmrtiť v súlade s európskou smernicou o ochrane prirodzených biotopov a voľne žijúcich živočíchov a rastlín len za prísnych podmienok: usmrtiť je možné iba jedinca, ktorý bezprostredne ohrozuje život, zdravie alebo majetok obyvateľov a k ohrozeniu musí dôjsť mimo miesta jeho prirodzeného výskytu.

.

Pôvodná úprava zákona o ochrane prírody č. 543/2002 v § 65a, ods. 5. za istých podmienok umožňovala elimináciu medveďov, ktoré svojim správaním mimo miest ich prirodzeného výskytu ohrozujú zdravie alebo bezpečnosť človeka.

 

Novela robí manažment rizík nežiaduceho výskytu medveďa efektívnejším

Na podmienky, ako manažment v praxi fungoval, prečo k nebezpečným stretom s divokou šelmou dochádzalo aj v prostredí, kde sa prirodzene nevyskytuje častejšie, a čo si sľubuje ministerstvo od prijatej novely sme sa opýtali štátneho tajomníka Ministerstva životného prostredia Filipa Kuffu. V rozhovore sme hľadali odpovede na tieto otázky:

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky je za podmienok ustanovených zákonom o ochrane prírody oprávnená zabezpečovať plašenie, odchyt alebo usmrtenie chránených živočíchov, ktoré svojím správaním mimo miest ich prirodzeného výskytu bezprostredne ohrozujú zdravie alebo bezpečnosť obyvateľov obcí; na tieto činnosti vykonávané alebo obstarávané. Do tejto kategórie spadá aj medveď hnedý.

Aké podmienky zákon stanovuje, za ktorých môže ŠOPSR usmrtiť chráneného živočícha?

.

Napriek možnostiam, ktoré zákon o ochrane prírody ŠOPSR poskytuje, dochádzalo k nebezpečným stretom čoraz viac. A to aj v prostredí, kde by k ním nemalo dochádzať vôbec.

V čom vidíte problém, prečo zákonná úprava neplnila svoj účel?

K ochrannému odstrelu medveďa hnedého vydalo MŽP v marci tohto roku manuál “Manuál pre ochranný odstrel medveďa hnedého”.

Aký bude jeho osud?

Zásahový tím pre medveďa hnedého ŠOP SR zabezpečuje celoslovensky starostlivosť o populáciu chráneného živočícha medveďa hnedého (Ursus arctos), pod čím sa rozumie aj vylúčenie konkrétnych (určených) problémových jedincov medveďa hnedého z populácie usmrtením (eutanázia).

.

Ako bude fungovať po novele zákona?

V zákone o civilnej ochrane bola doplnená mimoriadna udalosť „nežiadúci výskyt medveďa hnedého“, ktorá je vyhodnotená ako stav, ktorý predstavuje riziko ohrozenia života, zdravia alebo vzniku škôd na úrode, hospodárskych zvieratách alebo závažných škôd na majetku. A do zákona o ochrane prírody možnosť udeliť výnimku z podmienok ochrany chránených druhov orgánom na ochranu prírody. Čo je v prípade medveďa hnedého ŠOPSR. Podľa súčasnej úpravy nie je možné chráneného živočícha usmrtiť v jeho prirodzenom areáli.

Čo udelenie výnimky znamená v praxi?

Kto a za akých podmienok po novom môže vyhlásiť mimoriadnu situáciu v súvislosti s nežiadúcim výskytom medveďa hnedého?

Na akom území?

Komu ŠOPSR udeľuje výnimku pri vyhlásení mimoriadnej situácie, ktorá umožňuje medveďa hnedého odloviť?

Zákon o civilnej ochrane v súvislosti s vyhlásením mimoriadnej situácie z titulu nebezpečného výskytu medveďa definuje nové opatrenia: nevytvárať a neudržiavať miesta, na ktoré sa vykladá návnada s cieľom prilákať medveďa hnedého; ak v čase vyhlásenia tejto mimoriadnej situácie sú vytvorené takéto miesta, príslušná obec alebo užívateľ poľovného revíru, v ktorom sa uvedené miesta nachádzajú, je povinný prijať také opatrenia, aby miesta, na ktorých bola vyložená návnada s cieľom prilákať medveďa hnedého, boli bez zbytočného odkladu odstránené.

Čo to bude znamenať v praxi?

Ako to bude prebiehať?

A čo bol hlavný zámer tejto legislatívnej úpravy?

.

10. mája bola pri obci Očová odstránená synantropná, problémová medvedica, opakovane navštevovala intravilán obce, poškodzovala poľnohospodárske plodiny a svojim správaním a výskytom aj v záhradách rodinných domov opakovane ohrozovala miestnych obyvateľov ako aj návštevníkov obce. Odstránenie bolo vykonané na základe dohody o spolupráci na manažmente medveďa hnedého medzi Štátnou ochranou prírody Slovenskej republiky (ŠOP SR) a Poľovníckym spolkom Očová. To bolo ešte pred novelou zákona.

Ako by vec prebiehala po novom?

Štátna ochrana prírody Slovenskej republiky od 15. júla 2024 spustila činnosť operačného strediska s novým telefónnym číslom – 18 081 na zefektívnenie nahlasovania rizík.

Číslo bude slúžiť 24 hodín, sedem dní v týždni pre nahlasovanie nebezpečných situácií s možným vznikom rizika, pre nahlasovanie škôd, ako aj nahlasovanie útokov v súvislosti s medveďom hnedým.

Čo si od tohto kroku sľubujete?

.

 

Kritické hlasy k prijatej novele

Obavy z prijatej novely vyjadril bývalý šéf zásahového tímu Marián Hletko, ktorý sa vyjadril, že zásahový tím v rukách súčasného vedenia Ministerstva sa zmenil na „popravčiu“ čatu. Svoje vyjadrenie odôvodňuje tým, že za 17 dní v mesiaci máj bolo na Slovensku zastrelených 16 medveďov. A to ešte nebola novela v platnosti. Za ministra Budaja to bolo menej ako 10 medveďov za rok. To znamená, že aj samotný zásahový tím dnes pri eliminácii medveďa oproti minulosti „neváha“. Novela má za cieľ proces eliminácie život ohrozujúcich jedincov ešte spružniť.

Dnes môžu nebezpečné medvede odstraňovať z populácie aj poľovníci, ktorí majú podpísanú zmluvu so štátnou ochranou prírody. Tým nepotrebujú žiadať o výnimku na vyradenie z pod ochrany druhu, nakoľko môžu využiť osobitné oprávnenie, ktoré má zásahový tím.

Lesoochranárske združenie Vlk chce bojovať za medvede na súde, lebo podľa nich postup, ktorý zvolila štátna ochrana prírody pri odstrele medveďov nie je v súlade so slovenskou ani európskou legislatívou.

O stanovisko k prijatej novele sme požiadali environmentalistu, bývalého štátneho tajomníka Michala Kiču, ktorý pôsobil na Ministerstve životného prostredia, keď ho viedol Ján Budaj. Odpovede na položené otázky, ktoré zaslal redakcii písomne zverejňujeme v plnom znení.

.

Aké podmienky zákon stanovuje, za ktorých môže ŠOPSR usmrtiť chráneného živočícha?

Medveď hnedý je chránený živočích európskeho významu, jeho ochranu preto stanovuje legislatíva Európskej únie, ktorú bolo Slovensko povinné transponovať do zákona o ochrane prírody a krajiny. Podľa európskej legislatívy platí, že k usmrteniu chráneného živočícha je možné pristúpiť len za predpokladu, že neexistuje iná ekonomicky a technicky realizovateľná alternatíva a jeho usmrtením nedôjde k ohrozeniu populácie druhu v prirodzenom prostredí. Usmrtenie medveďa má byť teda poslednou možnosťou a môže byť realizované až v prípade, keď všetky ostatné riešenia zlyhali. Takýto výklad pritom potvrdzuje aj ustálená súdna prax, týkajúca sa povoľovania výnimiek z podmienok ochrany medveďa na Slovensku.

V čom vidíte problém, prečo zákonná úprava neplnila svoj účel?

To, že neplnila svoj účel, by som rozhodne netvrdil. Zmyslom čl. 16 smernice o ochrane prirodzených biotopov je dosiahnutie vyššej úrovne ochrany a prísnejších kritérií pre budúce zásahy do biotopov zvlášť chránených rastlín a živočíchov, než je tomu u všeobecnej druhovej ochrany. Chránené druhy živočíchov jednoducho musia požívať zvýšenú mieru ochrany, čo so sebou zákonite prináša prísnejšie pravidlá pre ich potenciálny lov, ktorý musí byť jasne odôvodnený.

V každom prípade, zmena zákona, ktorú presadil minister Tomáš Taraba v súvislosti s odstrelom medveďov nebola, vôbec potrebná. Svedčí o tom aj fakt, že desiatky medveďov bolo od začiatku roka zastrelených ešte pred účinnosťou novely zákona. Z jeho strany ide iba o politickú hru. Koniec-koncov, problémové medvede sa odstraňovali aj pred nástupom Tomáša Tarabu. Rozdiel je však v tom, že vtedy sa to vykonávalo transparentne a verejnosť bola o každom zásahu ihneď informovaná. Dnes envirorezort o odstreloch medveďov neinformuje a dôvody ich odstrelu tají. A potom dochádza k situáciám, že “náhodou” je to práve Rudolf Huliak, kto si ako prvý strelí medveďa. Pri mnohých prípadoch splnenie podmienok na odstrel medveďa nedokážu preukázať, ani jeho problémovosť alebo ani holý fakt, že medveď sa čo i len raz nachádzal mimo svojho prirodzeného prostredia. Z medveďa sa stal výnosný artikel pre papalášizmus.

Podľa bývalého šéfa zásahového tímu pre medveďa hnedého sa počet odlovov medveďa významne zvýšil už pred prijatím novely. Čomu to pripisujte?

Taraba chce novelou zákona legalizovať trofejný lov, ktorý sa bude vydávať za tzv. ochranný. Bude úplne jedno, či sa bude jednať o bezproblémového medveďa v prirodzenom prostredí. Ak dostanete od Tarabom a Huliakom kontrolovaného zásahového tímu zelenú alebo si vybavíte výnimku na ministerstve, budete si môcť streliť medveďa. Už teraz kolujú rôzne odporúčania a usmernenia, ako fingovať hlásenia o výskyte problémového medveďa tak, aby bolo možné odôvodniť odstrel, hoc v skutočnosti na to žiadne dôvody nie sú.

.

V čom vidíte riziká nových legislatívnych pravidiel?

Novela zmenila znenie § 40 zákona č. 543/2002 o ochrane prírody a krajiny tak, že doň pridala ustanovenie, podľa ktorého je výnimku na odstrel medveďa možné vydať z dôvodu vyhlásenia mimoriadnej situácie. Zákon o civilnej ochrane pritom žiadnym spôsobom nedefinuje podmienky, ktoré musia byť pre vyhlásenie mimoriadnej situácie splnené. Súčasťou Tarabovej novely zákona je tiež ustanovenie, podľa ktorého sa na proces povoľovania/výnimky na odstrel medveďa, v súvislosti s vyhlásenou mimoriadnou situáciu, nevzťahujú bežné postupy v zmysle zákona o správnom konaní, čím bolo verejnosti odobraté právo byť účastníkom konania a dohliadať na proces udeľovania výnimiek. Novela má vážne právne nedostatky a podľa môjho názoru je v rozpore s legislatívou Európskej únie. Výsledkom bude odstrel najmä bezproblémových jedincov v ich prirodzenom prostredí. A najmä, Taraba úplne rezignoval na preventívne opatrenia, ktoré sú pre bezpečnosť ľudí omnoho dôležitejšie.

Ako by ste riešili zníženie rizík spôsobených nebezpečným správaním niektorých jedincov na miestach, ktoré nie sú ich prirodzeným miestom výskytu?

Problematika medveďa vyžaduje komplexný prístup založený najmä na realizácii preventívnych opatrení a vzdelávania verejnosti. Za nášho pôsobenia na ministerstve životného prostredia sa podarilo minimalizovať výskyt medveďov v tatranských osadách. Z viac ako 200 hlásení sme v priebehu dvoch rokov klesli na niečo cez 10. Nebolo treba zastreliť desiatky či stovky medveďov, ale zabezpečiť odpadové nádoby a eliminovať tie medvede, ktoré sa už od požierania odpadkov nedali odnaučiť. Súčasné vedenie ministerstva preventívne opatrenia totálne ignoruje. Tým len ukazujú, že skutočná bezpečnosť obyvateľov Slovenska im je ukradnutá. A odkedy si Rudolf Huliak konečne streliť mladú medvedicu a už bude mať doma preparát, tak je v tejto téme očividne menej aktívny.

 

Prečítajte si tiež

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali