Čo ak to, čo Trumpa nezabije, ho posilní?

❚❚

Washington 5. septembra 2023 (HSP/globaltimes/Foto:Twitter)

 

Prezident USA Joe Biden tento týždeň navštívi Indiu a Vietnam. Možno očakávať, že dôležitým cieľom tejto návštevy je posilnenie vzťahov medzi USA a ázijskými krajinami, pričom cieľom je Čína

Trump
Na snímke bývalý prezident a kandidát na amerického prezidenta Donald Trump v diskusii s moderátorom Tuckerom Carlsonom

To, či strategický prístup USA k Číne pôjde ďaleko a či bude oddelenie mäkké alebo tvrdé, však v konečnom dôsledku závisí od domácej politiky USA.

.

S blížiacim sa volebným rokom sa pozornosť tejto politickej drámy v USA upriamila na Donalda Trumpa. Polarizácia americkej politiky sa zintenzívnila a pravicové a protičínske frakcie naďalej zvyšujú tlak verejnej mienky.

Budúci rok je nielen rokom volieb, ale aj rokom súdu pre bývalého prezidenta, ktorý sa uchádza o prezidentský úrad.

.

Dátum súdneho procesu v prípade údajného Trumpovho pokusu o zvrátenie výsledkov volieb v roku 2020 je naplánovaný na 4. marca 2024. Superutrok sa uskutoční 5. marca, keď budú republikánski voliči vo viac ako desiatke štátov hlasovať o prezidentskom kandidátovi strany.

Súdny proces ovplyvní Trumpove vyhliadky na jeho opätovné zvolenie. Po nedávnych trestných stíhaniach proti Trumpovi však jeho podpora vzrástla na počte a sile, čím sa jeho základňa medzi republikánskymi voličmi v primárkach stala pevnejšou.

Hoci má Trump v rámci Republikánskej strany zjavné politické výhody, čelí aj významným súdnym prekážkam. Súdny proces s Trumpom a ďalšími 18 obžalovanými v Georgii sa bude vysielať naživo na internete.

Americkí politici z oboch strán využívajú a dokonca prehlbujú polarizáciu voličov na rozšírenie svojho politického vplyvu. Preto sa v tejto ostrej konfrontácii zintenzívnila diskusia o zahraničnej politike USA vrátane politiky voči Číne.

Časopis Foreign Affairs 25. júla uverejnil rozsiahly komentár s názvom “Prípad pre tvrdý rozchod s Čínou”, ktorý mal veľmi silný tón. “Tvrdý rozchod” sa vzťahuje na komplexné oddelenie.

.

Len nedávno Trump vyhlásil, že ak by bol zvolený, zaviedol by všeobecné 10-percentné základné clo na dovoz do USA. Niektorí republikánski prezidentskí kandidáti sa vyjadrili, že požadujú zrušenie štatútu trvalých normálnych obchodných vzťahov Číny.

Marjorie Taylor Greeneová, verná podporovateľka Trumpa, 31. augusta na verejnom podujatí vyhlásila, že vzostup krajín BRICS je pre USA “zničujúci”, pretože oslabuje americký dolár a Američania prichádzajú na mizinu.

Je zrejmé, že existuje možnosť, že USA by mohli skĺznuť k tomu, že sa stanú uzavretejším a pravicovejším národom.

Titulok správy denníka The Wall Street Journal z 28. augusta znie: “Svet uvažuje o druhej Trumpovej vláde”. V správe sa uvádza, že hoci do prezidentských volieb v USA zostáva viac ako rok, spojenci a protivníci na celom svete už začali uvažovať – a dokonca plánovať – o návrate Trumpa do Bieleho domu.

Polarizácia politiky USA nevyhnutne zhorší extrémnu politiku krajiny voči Číne. Aj keď Trump nebude opätovne zvolený, jeho republikánsky nástupca túto dynamiku pravdepodobne nezmení a bude pravdepodobne pokračovať v pravicovej ceste, ktorú Trump nastolil, inak riskuje stratu podpory radových voličov.

.

Pred tromi rokmi sa Trump vo svojom tweete prirovnal ku kráľovi a citoval amerického filozofa a spisovateľa Ralpha Waldo Emersona, ktorý varoval: “Keď udriete na kráľa, musíte ho zabiť.”

Väčšina ľudí si tento výrok vysvetľuje tak, že ak sa vám nepodarí zabiť kráľa, budete nakoniec čeliť odplate zo strany kráľa.

Ak Trumpovi konkurenti nedokážu Trumpa definitívne poraziť, musia zvážiť, čo by znamenalo jeho znovuzrodenie. To platí rovnako pre lídrov na celom svete: Americká domáca politika určí, ako sa zmení zahraničná politika Washingtonu.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:17

Medveď napadol v chorvátskom národnom parku Plitvické jazerá 64-ročného muža na prechádzke, ktorého pohrýzol do ruky. Miestneho obyvateľa previezli do nemocnice v meste Gospič, informovala chorvátska televízia HRT. Lekári uviedli, že jeho zranenie nie sú závažné.

Včera 20:10

Moslimské krajiny by mali vytvoriť alianciu proti “narastajúcej hrozbe rozpínavosti” Izraela, vyhlásil v sobotu turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Včera 20:05

V 1. kole nového ročníka MOL ligy vyhrali hádzanárky Slavie Praha doma nad PSG Zlín 28:23.

Včera 19:52

Akcie v USA sa v piatok výrazne oslabili, pričom širší index S&P 500 má za sebou najhorší týždeň od marca 2023 a technologický index Nasdaq Composite od roku 2022. Slabé údaje z trhu práce totiž podporilo obavy o zdravie ekonomiky Spojených štátov a investori sa zbavovali technologických titulov s vysokou valuáciou.

Včera 19:45

Technický problém, ktorý v sobotu spôsobil rozsiahle narušenie železničnej dopravy v časti Nemecka, sa podarilo vyriešiť. Oznámila to železničná spoločnosť Deutsche Bahn (DB) s upozornením, že počas zvyšku dňa možno očakávať meškania spojov.

Včera 19:09

Tisíce ľudí protestovali v sobotu vo Francúzsku proti vymenovaniu konzervatívneho politika Michela Barniera za nového premiéra. Účastníci kritizovali tiež prezidenta Emmanuela Macrona za tento krok.

Včera 19:08

Hokejisti Liptovského Mikuláša dosiahli prvé víťazstvo na Tatranskom pohári, keď zdolali v sobotu Košice 3:2 po predĺžení a nájazdoch. Rozhodujúci nájazd Liptákov premenil Vadim Pereskokov, ktorý sa podieľal aj na oboch góloch z hry. Najprv asistoval Martin Réwayovi pri vyrovnávajúcom góle na 1:1 a v záverečnom dejstve sám zariadil predĺženie.

Včera 18:59

Hádzanárky DHK Baník Most vyhrali v 1. kole nového ročníka MOL ligy nad hráčkami DHK Zora Olomouc vysoko 43:27.

Včera 18:54

Psychicky chorý Francúz v sobotu dobodal svoju partnerku a ich dve malé deti, ďalšie dve osoby zranil. Incident sa odohral v malom meste juhovýchodne od Paríža.

Včera 18:51

Britský premiér Keir Starmer a írsky premiér Simon Harris v sobotu vyhlásili, že sa ich krajiny presúvajú od “rozporov späť k priateľstvu”. Urobili tak počas Starmerovej návštevy Dublinu, ktorá bola súčasťou úsilia o zlepšovanie vzťahov, ako aj britských väzieb s Európskou úniou.

Včera 18:09

Ruské sily obsadili dedinu v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny, oznámilo v sobotu ruské ministerstvo obrany.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zber jabĺk v sade Novosad v katastri obce Cabaj-Čápor v okrese Nitra

Autor: TASR-Henrich Mišovič

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali