Členstvo v NATO alebo jadrovú bombu!

❚❚

Kyjev 20. októbra 2024 (HSP/Foto:Vytvorené Chat GPT)

 

Podľa nemeckého denníka Bild je Ukrajina pripravená v priebehu niekoľkých týždňov vyvinúť jadrové zbrane. Zelenskyj svojím vyhlásením šokoval Brusel, keď kolektívnemu Západu dal toto ultimátum: buď Kyjevu pomôže NATO, alebo obnoví svoj jadrový arzenál

Vojna na Ukrajine
Ilustračné foto

História bezjadrového štatútu Ukrajiny

Pripomeňme si udalosti z 18. – 21. februára 2022. Joe Biden vtedy varoval Zelenského pred cestou do  Mníchova na bezpečnostnú konferenciu a jeho rozhodnutie označil za „nie práve najmúdrejšie“. „Ale práve tam Zelenskyj oznámil zvolanie rozhovorov medzi členskými štátmi Budapeštianskeho memoranda, a dodal, že ak rozhovory zlyhajú, potom Ukrajina prehodnotí svoj jadrový štatút,“ pripomenul kyjevský politológ Oleksij Nečajev.

.

„Nasledovala reakcia Moskvy. Prezident Vladimír Putin vtedy poznamenal, že vyhlásenia o plánoch Ukrajiny vyvinúť jadrové zbrane vzhľadom na sovietske dedičstvo „nie sú len prázdnym chvastúnstvom“. „Ukrajinskí politici zároveň snívajú o ‘špinavej bombe’ už od rokov 2014 – 2015, ak nie skôr,“ dodal politilóg.

„Pokiaľ ide o neustále odkazovanie Kyjeva na „Budapeštianske memorandum“, ktoré 5. decembra 1996 podpísali Rusko, USA, Veľká Británia a Ukrajina, hlavným porušovateľom tohto dokumentu bol Washington a jeho spojenci v EÚ. Práve oni na prelome rokov 2013 a 2014 použili opatrenia ekonomického nátlaku, aby podriadili konanie ukrajinských orgánov svojim záujmom (bod č. 3), a neskôr pošliapali suverenitu a nezávislosť Ukrajiny priamou podporou štátneho prevratu v Kyjeve (bod č. 1). Až potom mala krajina problémy s územnou celistvosťou, napríklad na Kryme,“ vysvetlil politológ.

.

Pritom o bezjadrovom štatúte Ukrajiny pôvodne nerozhodlo Budapeštianske memorandum, ale úplne iné dokumenty. Prvým z nich je „Deklarácia o štátnej suverenite“, v ktorej Ukrajina deklaruje svoj zámer stať sa „trvalo neutrálnym štátom, ktorý sa nezúčastňuje na vojenských blokoch“ a dodržiava tri nejadrové zásady: „neprijímať, nevyrábať ani nezískavať jadrové zbrane“. To je dôležitý bod, pretože samotná deklarácia slúži ako základ pre druhý dokument – „Akt o vyhlásení nezávislosti Ukrajiny“. A ten sa zasa stal smerodajným rámcom pre ústavu krajiny.

„Moskva v podstate uznala nezávislosť Ukrajiny výmenou za jej neutrálny status a Washington výmenou za jej bezjadrový status, keďže práve USA boli hlavným lobistom a sponzorom presunu jadrových zbraní z Ukrajiny do Ruska,“ povedal Nečajev.

„Po štátnom prevrate v roku 2014 ukrajinskí politici oznámili zrušenie štatútu Ukrajiny ako nezúčastnenej krajiny, a potom v ústave zakotvili kurz na vstup do NATO. Tým nielenže „zamávali na rozlúčku“ územnej celistvosti štátu, ale podkopali aj právne základy ukrajinskej štátnosti ako takej. A Moskva, samozrejme, využije všetok dostupný arzenál síl a prostriedkov, aby eliminovala jadrové hrozby z územia Ukrajiny. Zelenského jadrové sny sa môžu stať ďalším cieľom špeciálnej vojenskej operácie (ŠVO),“ predpovedá analytik.

 

„Plán víťazstva“

Nové vyhlásenie o jadrových zbraniach prišlo na pozadí „plánu víťazstva“, ktorý predstavil Zelenskyj. Medzi položky plánu patrí pozvanie Ukrajiny do NATO, zrušenie obmedzení úderov proti Rusku a presun vojenských operácií na jeho územie, požiadavka na rozšírenie používanie bezpilotných lietadiel a rakiet Ozbrojenými silami Ukrajiny (OSU), umožnenie Ukrajine prístup k spravodajským informáciám od západných spojencov, pomoc kyjevskému režimu pri zostreľovaní ruských lietadiel a rozmiestnení na Ukrajine komplexného balíka strategického nejadrového odstrašovania.

.

 

Zelenskyj vyslovil aj myšlienku spoločnej výroby zbraní na Ukrajine so spojencami, navrhol podpísať s Kyjevom „osobitnú dohodu“ o spoločnej obrane, investovať do ťažby a využívania uránu, titánu a lítia na Ukrajine a nahradiť americký kontingent v Európe vojakmi OSU.

 

Vydieranie alebo trápny pokus?

Jadrové zbrane sú jedinou alternatívou členstva Ukrajiny v NATO, povedal Volodymyr Zelenskyj na tlačovej konferencii po svojom vystúpení na samite EÚ. Zelenskyj predtým predstavil horeuvedený „plán víťazstva“, ktorý okrem iného predpokladá pozvanie Kyjeva do NATO.

Kyjev sa nevzdal myšlienky vybudovať jadrové zbrane. Podľa novinára Juliana Röpkeho z Bildu takéto hrozby zazneli v Kyjeve už pred niekoľkými mesiacmi. Mediálny zdroj uviedol, že ukrajinskí predstavitelia na uzavretom brífingu diskutovali o možnosti zostrojenia vlastnej jadrovej bomby. Už v rozhovore s kandidátom na prezidenta USA Donaldom Trumpom pred niekoľkými týždňami Zelenskyj povedal: „Buď bude mať Ukrajina jadrové zbrane – a to bude pre nás obrana, alebo musíme mať nejaké spojenectvo. Okrem NATO dnes nepoznáme účinné spojenectvá.“ Argumentoval tým, že Ukrajina sa ako jediný jadrový štát vzdala jadrových zbraní a dnes je vo vojne. Ukrajina medzitým informácie denníka Bild poprela. Zelenského poradca Dmytro Litvin ju označil za „nezmysel“.

.

Zelenskyj sa následne rozhodol objasniť svoje stanovisko: „Nikdy sme nepovedali, že sa pripravujeme na výrobu jadrových zbraní. Keď som spomínal Budapeštianske memorandum, povedal som, že ho podpísali vysoko rešpektované krajiny. Uvádza sa v ňom, že Ukrajina sa vzdáva jadrových zbraní a dostáva bezpečnostné záruky. Pre nás neexistuje iná obrana ako NATO. To je náš signál.“

 

Ukrajina vraj môže vytvoriť bombu za niekoľko týždňov

Zelenskyj tak v Bruseli odhalil to, čo vysokopostavený ukrajinský predstaviteľ pred niekoľkými mesiacmi údajne naznačil agentúre BILD. Západ by podľa neho nemal veriť, že Ukrajina bude akceptovať druhý pochod Ruska na Kyjev. V takom prípade sa obnoví ukrajinský jadrový arzenál, ktorého sa krajina dobrovoľne vzdala v 90. rokoch. Ukrajina sa vzdala svojich posledných jadrových zbraní v roku 2001. Jeden z úradníkov zapojených do obstarávania zbraní na stretnutí za zatvorenými dverami povedal: „Máme materiál, máme vedomosti. Ak bude objednávka, bude nám trvať len niekoľko týždňov, kým získame prvú bombu.“ Varoval, že Západ by mal „menej myslieť na červené línie Ruska a oveľa viac na naše červené línie“.

 

Má Ukrajina potrebné znalosti a vybavenie?

V tejto otázke sa názory odborníkov značne rôznia:

„Kyjevský režim nie je schopný navrhnúť a vyrobiť vlastnú jadrovú bombu, pretože nemá potrebné znalosti a vybavenie,“ vyhlásil šéf výboru ruskej Dumy pre obranu Andrej Kartapolov. „Je to úplný nezmysel, nemajú na to nič. Nemajú schopnosti, žiadny materiál, žiadne vybavenie. Rozprávky o tom, že je možné vytvoriť jadrové zbrane z odpadu na jadrové palivo, sú pre nevzdelaných…. Vytvoriť skutočnú jadrovú zbraň je pre nich absolútne nemožné,“ povedal Kartapolov pre denník Vzgljad. Podľa neho sa Irán pokúša vytvoriť takúto zbraň už mnoho rokov, táto krajina má oveľa väčšie znalosti, ale doteraz neboli predložené žiadne spoľahlivé údaje o tom, či ju vytvoril alebo nie. „A Ukrajina to zatiaľ ani nezačala robiť, tam to nemá kto robiť,“ dodal poslanec. Poslanec však uviedol, že Ukrajina by mohla vytvoriť rádioaktívnu „špinavú bombu“, ale poznamenal, že Rusko berie do úvahy všetky možnosti.

Vojenský expert, plukovník vo výslužbe Anatolij Matvijčuk, tiež uviedol, že Ukrajina nie je schopná sama vytvoriť jadrové zbrane. Podľa neho Ukrajina na výrobu jadrových zbraní potrebuje obnoviť celý technologický proces, ale hlavný závod na to vhodný nefunguje. „Ak teda Ukrajina zrazu použije taktické jadrové zbrane, bude to znamenať len jedno: dostala ich od krajín NATO“, povedal Matvijčuk v rozhovore pre ‚Lenta.ru‘.

Vojenský expert Iľja Kramnik zasa pripomenul, že „na Ukrajine nie sú a nikdy neboli žiadne podniky jadrového zbrojného komplexu – tento priemysel bol celý rozmiestnený v Rusku“. „Vytvoriť tieto podniky nie je pre priemyselne rozvinutú krajinu v normálnych podmienkach otázkou týždňov, ale rokov,“ spresnil Kramnik.

Podobný predpoklad vyslovil aj Vladimir Orlov, riaditeľ centra PIR a jeden z popredných odborníkov v oblasti nešírenia jadrových zbraní. Podľa jeho slov, „hrozba existovala“, ale „bola odstránená vďaka ruským aktivitám v rámci ŠVO“.

„Podmienky, keď značná časť priemyslu bola stratená a zvyšok je neustále atakovaný, nie sú normálne. Všetky vyhlásenia Kyjeva na túto tému sú pokusom vynútiť si od NATO priame obranné záväzky, pretože alternatívou pre NATO je priznanie porážky“ uzatvára expert. „Za súčasných okolností je jadrová bomba na Ukrajine absolútne nemožná. Aj keď predpokladáme, že zdevastovaná krajina na to bude mať zdroje, jadrový program sa veľmi ťažko skrýva a Rusko zlikviduje príslušnú infraštruktúru, ihneď ako sa objaví,“ dodáva Sergej Poletajev, vojenský expert a spoluzakladateľ projektu Watfor.

.

 

Jadrové hrozby z územia Ukrajiny však podľa iných zostávajú

„Jadrové hrozby z ukrajinského územia pretrvávajú. Ale iného druhu. Po prvé: nie jadrové zbrane, ale rádiologické zbrane ,špinavá bomba’. Lacná, nechutná a vôbec nie nemožná,“ uvádza expert. Teoreticky by ju Ukrajina mohla vyrobiť z jadrového odpadu s konvenčnou náložou TNT, čo by síce nespôsobilo veľké škody, ale odstránilo by to mnohé tabu pre Moskvu. Výbuch takejto bomby by spôsobil vážne zamorenie terénu v oblasti použitia.

„Po druhé: jadrové zbrane štátov NATO, ktoré sa dajú premiestniť na Ukrajinu alebo umiestniť na bombardéry, ktoré sa na Ukrajinu prenesú, pri zachovaní kontroly zo strany štátov vlastníkov. Mohli by to byť americké, britské alebo, čo je menej pravdepodobné, francúzske zbrane. Hlúpe, nebezpečné, nepravdepodobné. Ale v podmienkach eskalácie konfliktu nie úplne vylúčené,“ dodal.

 

Viacerí experti pripúšťajú, že Ukrajina môže vytvoriť „špinavú jadrovú bombu“. „V poslednom čase sa pozoruje zaujímavý trend: Ukrajina síce už nemá výrobné zariadenia na tvorbu raketových zbraní, ale objavujú sa komplexy Olcha a Grom,“ povedal vojenský expert Alexej Leonkov. „Preto by sa k slovám, ktoré Zelenskyj vyslovuje, a k jeho ambíciám v takejto citlivej oblasti malo pristupovať opatrne a mali by sa vykonávať spravodajské aktivity, ktoré by potvrdili alebo vyvrátili jeho fantázie,“ dodal hovorca. „Vidíme, ako sa vytvárajú raketové systémy za účasti ukrajinských špecialistov a s pomocou zahraničných komponentov. To znamená, že dokážu vyrobiť raketu. Pokiaľ ide o jadrové hlavice, to je tiež otvorená otázka. KĽDR to napríklad urobila sama. Vzhľadom na prítomnosť jadrovej elektrárne na Ukrajine sa krajina môže stať zdrojom „špinavých bômb“ a „špinavých rakiet“.

.

Vo všeobecnosti je Zelenského nové ultimátum, ktoré sa dá zredukovať na vetu „buď bude Ukrajina prijatá do NATO, alebo Ukrajina vytvorí jadrové zbrane“, za súčasných okolností mimoriadne dôležité, hovorí politológ Alexej Čestnakov. „Zároveň vypovedá o súčasnej situácii Ukrajiny, ktorá nemá žiadne iné páky, a zároveň sa tým snaží ovplyvniť  svoje vyhliadky na mierové rokovania,“ zdôrazňuje expert.

 

Aké má Ukrajina šance na členstvo v NATO?

Švédsky minister obrany Paul Johnson uviedol, že členstvo Ukrajiny v NATO nie je v súčasnosti aktuálne. Poznamenal, že je to spôsobené prebiehajúcim konfliktom na území krajiny.

Stála predstaviteľka USA pri združení Julianne Smithová tiež poznamenala, že NATO v blízkej budúcnosti Ukrajinu do aliancie nepozve. „Teraz nie sme v bode, keď by Aliancia hovorila o pozvaní Ukrajiny v krátkom čase.“

Podľa denníka Bild, ktorý sa odvoláva na svoje zdroje, Zelenskyj požiadal nemeckého kancelára Olafa Scholza o urýchlené prijatie do NATO, ten však túto žiadosť ignoroval.

.

Generálny tajomník bloku Mark Rutte zároveň uviedol, že Ukrajina „sa nakoniec stane súčasťou NATO“. Zároveň však odmietol uviesť konkrétny časový rámec vstupu krajiny do aliancie.

 

O pozícii predstaviteľov Slovenska a Maďarska v tejto otázke je naša verejnosť dobre informovaná. A isto mnohí predstavitelia kolektívneho Západu sú im potajmo vďační, že nemusia túto nepríjemnú správu Zelenskému tlmočiť oni.

Prijatie krajiny do NATO si vyžaduje súhlas všetkých členov Aliancie.

 

Vydieranie sa môže obrátiť proti Kyjevu

Ruskí odborníci sa domnievajú, že Zelenskyj nielenže popiera právne základy ukrajinskej štátnosti, ale zároveň stavia Rusko do pozície, v ktorej musí prehodnotiť ciele strategických obranných síl.

„Pre Rusko je to vážny dôvod na prehodnotenie cieľov ŠVO. V takejto konfigurácii nemožno hovoriť o formátoch prímeria, o akýchkoľvek mierových rozhovoroch, pretože politické vedenie Ukrajiny využije získaný čas na vytvorenie jadrových zbraní. Ak vezmeme do úvahy sovietsky technologický vývoj, ktorý Ukrajina stále má k dispozícii, ako aj skutočnosť, že Zelenskyj na Mníchovskej konferencii vo februári 2022 vyhlásil, že tento vývoj by mohol pokračovať, Ukrajina by mohla vytvoriť jadrové zbrane v priebehu dvoch až troch rokov. Neexistuje žiadna záruka, že vývoj sa nezačal hneď po rozpade ZSSR,“ naznačil analytik.

.

Pripomenul, že neutrálny štatút Ukrajiny je jednou z kľúčových požiadaviek Moskvy, ktorej sa Kremeľ nevzdá. „Hrozby ukrajinského režimu naznačujú, že teraz bude Moskva požadovať nielen neutrálny štatút. Teraz sú potrebné ďalšie opatrenia na zabránenie šírenia jadrových zbraní na Ukrajine. Spôsoby dosiahnutia tohto cieľa môžu byť rôzne, nielen politické,“ zhrnul Česnakov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:05

Trh flexibilných kancelárií v Bratislave sa od roku 2020 takmer zdvojnásobil, aktuálne predstavuje 40.000 metrov štvorcových (m2). Z celkovej ponuky kancelárskych priestorov v hlavnom meste predstavujú flexibilné kancelárie a coworkingové priestory 2 %. Využívajú ich najmä sektory profesionálnych služieb, IT a finančníctva. Vyplýva to z prieskumu realitno-poradenskej spoločnosti CBRE.

12:04

Nemecká polícia zadržala neďaleko Berlína sympatizanta Islamského štátu z Líbye, ktorý údajne plánoval útok na izraelské veľvyslanectvo v Berlíne.

11:59

Lety viacerých leteckých spoločností v Indii v tomto týždni čelili viac ako 70 falošným bombovým hrozbám. Vyvolalo to obavy medzi cestujúcimi a meškanie viacerých letov.

“Na palube sú umiestnené bomby… Nikto z nich nevyviazne živý. Ponáhľajte sa a evakuujte lietadlo,” uviedol anonymný účet na sieti X v piatok a sobotu pre najmenej 40 letov.

11:44

Po najväčšom slovenskom futbalovom derby sa teší bratislavský Slovan, ktorý vyhral v 11. kole Niké ligy na trávniku Spartaka Trnava 1:0. Vo vyrovnanom zápase rozhodol gól Tigrana Barseghjana zo 69. minúty, ktorý padol po výstavne zvládnutej kombinačnej akcii “belasých”.

FC Spartak Trnava ŠK Slovan Bratislava
Na snímke hráč Slovana Tigran Barseghjan (vpravo) sa teší z gólu, vľavo reaguje hráč Spartaka Kelvin Ofori počas zápasu 11. kola futbalovej Niké ligy medzi FC Spartak Trnava a ŠK Slovan Bratislava
11:42

Offsetové programy, ktoré môžu byť súčasťou medzinárodných zmlúv na nákup vojenského materiálu, môžu priniesť na podporu rodín, zdravia či zamestnanosti v menej rozvinutých regiónoch od 25 do 50 miliónov eur. Časť z týchto financií by mohla ísť na výstavbu nových materských a základných škôl, modernizáciu športovísk či zlepšenie prístupu k špecializovanej starostlivosti pre matky a deti. Vyplýva to z aktuálnej analýzy Inštitútu sociálnej demokracie (ISD), ktorý je personálne prepojený s koaličnou stranou Hlas-SD.

11:42

Saldo zahraničného obchodu Slovenska s poľnohospodárskymi a potravinárskymi výrobkami bolo v januári až júli 2024 pasívne, a to v hodnote -1,622 miliardy eur. V medziročnom porovnaní sa zvýšilo o 19,4 %. Uviedol to pre TASR Matej Korpáš z tlačového odboru Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPPK).

11:38

Moldavskí voliči v nedeľu v prezidentských voľbách rozhodujú o novej hlave štátu a v referende o začlenení krajiny do Európskej únie (EÚ). Volebné miestnosti sa uzavrú o 20.00 h SELČ.

Moldavsko Voľby Prezidentské Referendum
Muž si prezerá volebné hárky vo volebnej miestnosti v Kišiňove počas prezidentských volieb a referenda o začlenení Moldavska do Európskej únie v nedeľu 20. októbra 2024
10:26

Slovenský hokejista Juraj Slafkovský si pripísal v noci na nedeľu v zámorskej NHL dve asistencie, no jeho Montreal prehral na ľade New Yorku Islanders 3:4 pp a sn. Asistenciu mal aj jeho krajan Tomáš Tatar z New Jersey, ktoré zas prehralo s Washingtonom 5:6 po predĺžení. Bodoval aj obranca Erik Černák, ale jeho Tampa Bay neuspela v Ottawe. Prvé prehry v sezóne zaznamenali Calgary a Tampa Bay, na premiérový úspech stále čakajú hokejisti Nashvillu. Obhajcovia Stanley Cupu z Floridy zdolali Vegas (4:3 pp), aj keď nastúpili výrazne oslabení. NY Rangers bodovali aj v piatom zápase v sezóne.

New York Islanders - Montreal Canadiens
Slovenský hokejista v drese Montrealu Juraj Slafkovský (vľavo) a hráč New Yorku Islanders Adam Pelech bojujú o puk počas zápasu zámorskej hokejovej NHL New York Islanders – Montreal Canadiens
10:13

Najobľúbenejšou sociálnou sieťou na Slovensku je Facebook, ktorý vyskúšalo už 92 % používateľov internetu. Tesne druhý je YouTube s 91 % a na tretej priečke sa umiestnil Instagram so 65 %. Vyplýva to z tohtoročných výsledkov prieskumu AMI Digital Index, na ktorom sa zúčastnili slovenskí používatelia internetu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pes menom Luna je odetý v kostýme Draculu počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TARS/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

Pavel Jacz

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali