Citius, altius, fortius

❚❚

Bratislava 14. decembra 2023 (HSP/Foto:AP/David J. Phillip)

 

Historik Anton Hrnko sa vo svojom najnovšom príspevku na sociálnej sieti zamýšľa nad účasťou ruských a bieloruských športovcov na nadchádzajúcej olympiáde v Paríži. Jeho reakciu vám prinášame v plnom znení

olympijské kruhy ruská vlajka
Ilustračné foto

Rýchlejšie, vyššie, udatnejšie… Olympijské heslo, ktoré vyjadruje podstatu olympijského hnutia, podstatu Olympiády ako takej. Nikde sa tam nepíše, že ak si niekto z olympijského hnutia zmyslí, že možno zakázať účasť niekoho, koho vláda vedie vojnu, že možno zakázať športovcovi hlásiť sa k svojej vlasti, k národnej zástave alebo hymne,,, Dokonca v antike, keď boli olympijské hry, vojnuvedúce strany zastavili bojové operácie, aby sa každý mohol bezpečne dostať na hry a rovnako sa z nich vrátiť. Treba len smutne skonštatovať, ako ďaleko sme dnes od olympijského ideálu…

.

Celkom som sa potešil, keď som začul, že Medzinárodný olympijský výbor povolil účasť ruských a bieloruských športovcov na parížskej olympiáde. Moje potešenie trvalo len krátko, kým som sa nedočítal o podmienkach, za ktorých môžu ruskí a bieloruskí športovci na olympiádu. Sú také ponižujúce, nič nemajúce spoločné s hore uvedeným olympijským heslom, že hrdý Rus alebo hrdý Bielorus v princípe musí zaďakovať za také pozvanie.

Ale poďme k podstate veci. V novodobej histórii došlo niekoľkokrát k narušeniu olympijského hnutia z politických dôvodov. Či už išlo o bojkot moskovskej olympiády roku 1980 zo strany západných krajín, alebo bojkotu východoeurópskych krajín olympiády v Los Angeles o štyri roky neskôr. Od olympiády v Soči sa MOV podvolil tlaku USA a ich spojencov, aby diskriminoval rôznym spôsobom ruských športovcov, čo sa mi dnes javí ako aktivita podobná aféram okolo Litvinenka, Škripalovcov a ďalších protiruských provokácií, ktoré mali slúžiť jednému cieľu: deštruovať obraz Ruska v očiach svetovej verejnosti, aby bolo lepšie možno proti nemu vystupovať, keď príde čas.

.

A čas prišiel pred necelými dvoma rokmi. Je nesporné, že Rusko zaútočilo na Ukrajinu. Z povrchného pohľadu sa to môže zdať ako jednoznačný akt. Ako historik si však musím klásť otázky, čo tomuto aktu predchádzalo a či nebol niekým vyprovokovaný. Pri odpovediach na tieto otázky už celý začiatok vojenských operácií na Ukrajine vyzerá úplne ináč. Máme tu vyjadrenie Merkelovej a Holanda, že Minské dohody boli len na oklamanie Ruska, aby sa Ukrajina mohla pripraviť na vojnu. To, že to nie sú len reči, sme boli svedkami aj my, keď cez Slovensko prúdili ešalóny vojenskej techniky na východ atď., atď. Ale je tu ešte jedna vec, ktorá má veľkú výpovednú hodnotu nie o tom, kto vojnu začal, ale kto mal na jej existencii mimoriadny záujem. Veď Rusko už za niekoľko týždňov s Ukrajinou parafovalo dohodu o skončení vojny a podmienkach mieru. Na základe tejto parafy sa Rusi stiahli z oblasti Kyjeva. Nebol to náhodou B. Johnson, kto letel ako s nasolenou do Kyjeva a dosiahol, že Ukrajina dohodu nepodpísala?

Veru tak, ak chceme žiť v spravodlivom svete, spravodlivosť by mala byť slepá. To znamená, že za vojnu na Ukrajine nie sú vinní len Rusi. Keď počúvame politikov baltských štátov, ale aj takej svetovej veľmoci ako Česká republika, ako má byť Rusko porazené a rozčlenené, tak sa skutočne pýtam, nestratil tu niekto rozum? Preto si myslím, že olympijské hry by sa mali vrátiť k pôvodnému coubertonovskému heslu, a neslúžiť podenkovým cieľom tej alebo onej svetovej mocnosti. Teda zabezpečiť rovnocennú účasť všetkých športovcov. Ináč nemajú zmysel.

PS. Rozmýšľal som, čomu sa dá prirovnať vojna na Ukrajine. Najviac sa podobá vojnám, ktoré rozohrávali ľudia Bieleho otca vo Washingtone za riekou Mississippi. Vyzbrojili dva indiánske kmene a poštvali ich proti sebe. Potom so založenými rukami čakali, kým sa vzájomne vybijú a problém bol vyriešený. Mŕtvy Indián, dobrý Indián.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:25

Voliči v Litve v nedeľu hlasujú v druhom kole parlamentných volieb. Po prvom kole volieb vedú opoziční sociálni demokrati (LSDP).

08:43

Chameneí: „Zlo sionistického režimu spred dvoch nocí by sa nemalo podceňovať. Nesprávne výpočty sionistického režimu by sa mali brať do úvahy, musia pochopiť silu, túžbu a iniciatívu iránskeho národa a mládeže krajiny.“

08:25

Ruské systémy protivzdušnej obrany zachytili 51 dronov vypustených v noci na nedeľu z Ukrajiny.

08:09

Izrael si ciele svojich útokov v Iráne vybral na základe svojich národných záujmov, a nie podľa toho, čo mu diktovali Spojené štáty, uviedla v sobotu kancelária izraelského premiéra Benjamina Netanjahua.

08:07

Čína v sobotu večer ostro skritizovala najnovší predaj amerických zbraní Taiwanu. Tvrdí, že to narúša jej “suverenitu a bezpečnostné záujmy” a ohrozuje “mier a stabilitu” v Taiwanskom prielive.

08:02

V Bulharsku sa v nedeľu konajú siedme predčasné parlamentné voľby za menej než štyri roky, no podľa prieskumov verejnej mienky je nepravdepodobné, že sa podarí prelomiť politickú patovú situáciu.

07:37

Nehoda nákladného vozidla a autobusu v Mexiku si v sobotu vyžiadala 19 obetí na životoch, ďalších šesť osôb je zranených, uviedli miestne úrady.

07:35

Druhé zasadanie XVI. riadneho generálneho zhromaždenia vo Vatikáne sa v sobotu večer po takmer štyroch týždňoch debát skončilo bez vyhliadok na konkrétne reformy. Predstavitelia prijali odporúčania, ktoré vyzývajú, aby sa ženám dostalo viac vedúcich úloh v cirkvi, no nepriniesli ich očakávanú väčšiu rovnoprávnosť.

07:32

Pri nehode vrtuľníka v ruskej Kirovskej oblasti v sobotu zahynuli štyria ľudia, uviedlo ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie.

07:31

Gruzínske prozápadné opozičné strany odmietli uznať výsledky sobotňajších parlamentných volieb, podľa ktorých zvíťazila vládnuca strana Gruzínsky sen.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali