Cirkus, bordel, hnusné svinstvo… Politici sa nevedia spamätať zo včerajšieho diania na pôde Národnej rady SR. Vážna výčitka prezidentke

Cirkus, bordel, hnusné svinstvo… Politici sa nevedia spamätať zo včerajšieho diania na pôde Národnej rady SR. Vážna výčitka prezidentke

Bratislava 9. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Martin Baumann, Screenshot, TASR/AP, Facebook)

 

Včerajšie rokovanie Národnej rady SR v mnohom pripomínalo skôr cirkus, ako dôstojné zasadnutie. Poslanci odmietli dať slovo generálnemu prokurátorovi, ktorý sa chcel k téme obrannej dohody vyjadriť. Blokovali rečnícky pult, oblievali vodou vlajku Ukrajiny (ktorú poslanci za SaS držali navyše dole hlavou), naťahovali sa o ňu a vzájomne sa napádali a osočovali. K tomuto dianiu sa vyjadrili viacerí aktívni i bývalí politici, mnohí to označujú za hanbu

ukrajinská vlajka olievanie SaS ĽSNS
Na snímke poslanci hore zľava Andrej Medvecký, Peter Krupa (obidvaja ĽSNS) držia slovenskú vlajku a dole zľava Jana Bittó Cigániková a Miroslav Žiak (obidvaja SaS) držia naopak otočenú ukrajinskú vlajku

Koaličný poslanec z hnutia OĽANO György Gyimesi sa vo videu na sociálnej sieti ospravedlnil všetkým občanom, ktorí toto dianie museli sledovať. Rokovanie parlamentu označil za frašku a „hnusné svinstvo“ od ľudí, ktorí samých seba nazývajú poslancami.

Reklama
György Gyimesi
Na snímke koaličný poslanec z hnutia OĽANO György Gyimesi

Fyzická inzultácia poslanca, dehonestovanie štátnych symbolov iných štátov, znefunkčnenie hlasovacieho zariadenia, púšťanie hudby z reproduktorov, pískanie, búchanie nepatria ani do slušnejšej krčmy, nie to ešte na rokovanie národnej rady. Preto mi dovoľte, aby som sa vám všetkým ospravedlnil,“ vyjadril sa poslanec.

Svoje ospravedlnenie následne skonkretizoval. Myslí si, že občania si nezaslúžia žiť v takej krajine, kde ambíciou a cieľom niektorých poslancov je robiť zle, vytvárať chaos, dehonestovať Národnú radu SR, ale tiež voličov, ktorí poslancom dali mandát na svoje zastupovanie. „Ešte raz, prepáčte,“ zakončil svoje video poslanec.

Reklama

 

Záborská: Hanbím sa a ospravedlňujem

Za dianie v parlamente sa hanbí a ospravedlňuje aj poslankyňa Národnej rady a predsedníčka Kresťanskej únie Anna Záborská.

Anna Záborská
Na snímke poslankyňa NRSR Anna Záborská (OľaNO)

„Dnes sa hanbím za to, že som poslankyňa Národnej rady Slovenskej republiky. To, čo sa dnes dialo v parlamente ma šokovalo. Toľko neúcty k iným a zloby som už dlho nevidela. Chcem sa ospravedlniť občanom Slovenska. Poslanci majú zastupovať svojich voličov dôstojne. Dnes náš parlament v tomto zlyhal. Nemám preto ospravedlnenie. Bože, odpusť nám a požehnávaj našu vlasť!“ vyjadrila sa poslankyňa.

 

Majerský: K napätiu prispela aj prezidentka, mala urobiť krok navyše

Včerajšie správanie poslancov odsúdil aj predseda KDH Milan Majerský. Dianie na pôde parlamentu mu pripomína skôr divoký západ, ako civilizovanú krajinu.

Reklama

„Môžeme diskutovať o akejkoľvek ťažkej téme – koniec koncov, život ich denne prináša a ešte prinesie mnoho. Ale stále by sme mali používať zdravý rozum a ak navyše reprezentujeme ľudí, o to viac musíme byť schopní používať slová ako jedinú zbraň a argumentovať namiesto bičovania emócií a napätia. Zastúpenie v pléne pripomína v mnohých prípadoch skôr reality šou ako elitu národa schopnú legislatívne hájiť dobro ľudí,“ domnieva sa Majerský.

Milan Majerský
Na snímke predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milan Majerský

Je však presvedčený o tom, že k napätiu prispela aj prezidentka SR Zuzana Čaputová tým, že dohodu, na rozdiel od referenda, nenechala posúdiť Ústavnému súdu SR.

Prezidentka mohla dať obrannú zmluvu s USA posúdiť na ústavný súd. Bol by to ten správny krok navyše, ktorý je treba urobiť pri rozhodnutiach, ktoré spôsobujú takéto veľké vášne v spoločnosti. Zmiernili by sa tým rastúce napätie a panika, bezbrehé vytĺkanie politických bodov a vyvrátili by sa pochybnosti a dezinformácie. Bolo by to v záujme Slovenska, v záujme nás všetkých,“ zdôraznil Majerský.

Hlavnú vinu samozrejme nesú samotní aktéri. Ich správanie je podľa predsedu KDH absolútne za čiarou a je potrebné ho verejne odmietnuť.

 

Reklama
Kmec: Možno dosiahnu svoj cieľ. Ale výsledok bude katastrofálny

O nedemokratických pomeroch v štáte, v súvislosti so zákazom vystúpenia generálneho prokurátora Maroša Žilinku k téme obrannej dohody, hovorí bývalý diplomat a súčasný opozičný poslanec Hlasu-SD Peter Kmec. Tvrdí, že ide o „obrovskú neúctu k inštitútu generálnej prokuratúry a zároveň priamy dôkaz o tom, že zmluva je spackaná, babrácka a koalícia sa bojí jednoducho pravdy a verejnej debaty,“ prízvukuje poslanec.

Peter Kmec
Na snímke Peter Kmec

Svedčí o tom násilné pretláčanie dohody bez odbornej debaty, bez vypočutia si odborných pripomienok, bez načúvania inštitúciám. A k takému kroku sa uchýlili nie len koaliční poslanci, ale aj samotná prezidentka.

Možno dosiahnu svoj cieľ. Ale výsledok na verejnú mienku bude katastrofálny. Takto sa to nerobí, páni! Rozvrátili ste štát a dnes ste pochovali na dlhé roky zahraničnopolitický konsenzus na Slovensku. Premýšľam, koľko rokov bude trvať obnovenie tejto zabitej dôvery,“ zdôraznil Kmec.

 

Belousovová: Každý normálny človek a vlastenec si ctí vlastenectvo iných

Toto už nie je parlament, ale jeden veľký cirkus a bordel. Z rozpravy o dohode, ktorá znamená stratu suverenity a priame ohrozenie národných a štátnych záujmov Slovenska urobiť toto… No ja nemám slov,“ vyjadrila sa aj bývalá poslankyňa a expredsedníčka SNS Anna Belousovová.

Na snímke z roku 2012 bývalá poslankyňa Anna Belousovová

Tvrdí, že zákaz vystúpenia Maroša Žilinku na pôde parlamentu sa dal očakávať, pretože on by len poukázal na vlastizradné konanie koaličných poslancov. No reakciu kotlebovcov už považuje za konanie mimo hraníc normálneho správania. Odsúdila pritom najmä oblievanie ukrajinskej vlajky.

„To má, čo znamenať?! Každý normálny človek a vlastenec si ctí vlastenectvo iných. Každý, kto má v úcte štátne symboly svojej vlasti, nebude zneucťovať vlajku iného štátu. Tá vlajka totiž nereprezentuje len politikov, resp. vládu krajiny, ale a hlavne národ – prostých ľudí, ktorí sú takisto vlastencami a ich vlajka a úcta k nej reprezentuje ich národnú hrdosť,“ vysvetľuje svoj rázny postoj Belousovová.

Zdôrazňuje, že Slováci nechcú nepriateľstvo medzi národmi a Ukrajinci nie sú a ani nechcú byť naši nepriatelia, rovnako ako Rusi. Vytváranie takéhoto obrazu je len prianím notorických vojnových štváčov. „A niektorí  hlupáci v našom parlamente to nie a nie pochopiť,“ krúti hlavou na záver Anna Belousovová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:50

Dovolenkári by mali počas oddychu myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zdieľanie informácií o aktuálnej polohe na sociálnych sieťach totiž môže ohroziť bezpečnosť ich domova. Uviedla to bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia.

Dovolenkári by podľa spoločnosti mali byť opatrní pri používaní verejných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je podľa nej potrebné mať pripravený plán. Dovolenkári by si mali pred odchodom zapísať sériové čísla svojich zariadení a čísla zákazníckej podpory, aby mohli v prípade potreby blokovať SIM kartu alebo zariadenie. Niektoré bezpečnostné aplikácie umožňujú na diaľku vymazať obsah zariadenia, aby sa zabránilo zneužitiu dát.

10:21

Nedostatočné finančné ohodnotenie v práci pociťuje približne 32 % obyvateľov Slovenska. Ďalším dôvodom nespokojnosti je málo benefitov či nedostatok možností na kariérny rozvoj. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu Slovenského národného panelu, ktorý sa uskutočnil v máji tohto roka na vzorke 1027 respondentov.

10:19

Právnici amerického exprezidenta Donalda Trumpa požiadali v piatok sudcu o čiastočné pozastavenie konania, v ktorom je Trump obvinený z nezákonného držania stoviek vládnych dokumentov podliehajúcich utajeniu. Urobili tak po tom, ako americký najvyšší súd tento týždeň rozhodol, že Trump má ako bývalý prezident určitú imunitu voči trestnému stíhaniu. Informovala agentúra Reuters.

Prokurátori v kauze utajovaných spisov však tvrdia, že obvinenia sa týkajú Trumpovho konania po jeho odchode z Bieleho domu.

10:17

Reformista Massúd Pezeškiján zvíťazil v piatkovom druhom kole prezidentských volieb v Iráne nad ultrakonzervatívnym bývalým jadrovým vyjednávačom Saídom Džalílím, informuje agentúra DPA odvolávajúca sa na vyjadrenie hovorcu iránskeho volebného výboru pre štátnu televíziu.

Prezidentské voľby sa mali v Iráne pôvodne konať budúci rok. Zmena termínu nastala po smrti úradujúceho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul 19. mája pri havárii vrtuľníka.

10:07

Obyvateľka hlavného mesta USA vrátila do Mexika starobylú mayskú vázu, ktorú náhodou kúpila v miestnom bazári. TASR informuje na základe správy televízie CBC.

Anna Lee Dozierová z Washingtonu D.C. keramickú vázu kúpila za 3,99 amerických dolárov v presvedčení, že ide o lacnú napodobeninu.

Národný antropologický a historický inštitút v Mexiku po preskúmaní vázy označil za miesto jej vzniku územie dnešného juhovýchodného Mexika počas klasického mayského obdobia medzi rokmi 200 až 800 nášho letopočtu.

10:06

Spojenci NATO na budúcotýždňovom samite vo Washingtone predstavia plán “mosta k členstvu” pre Ukrajinu a oznámia kroky na posilnenie ukrajinskej protivzdušnej obrany, informovala v piatok agentúra Reuters s odvolaním sa na vysokopostaveného predstaviteľa Spojených štátov.

Tento krok Aliancie sa považuje za spôsob, ako zabezpečiť, aby spojenci pomáhali Kyjevu bez ohľadu na to, kto zvíťazí v nadchádzajúcich prezidentských voľbách v USA.

09:55

Americký prezident Joe Biden povedal v piatok na zhromaždení v štáte Wisconsin, že zotrvá v boji o Biely dom a opäť porazí exprezidenta Donalda Trumpa. Urobil tak napriek obavám niektorých predstaviteľov Demokratickej strany, že nemá dostatok síl na to, aby Trumpa v novembrových prezidentských voľbách porazil. Informovala o tom agentúra AFP.

06:32

Španielska krajne pravicová strana Vox v piatok oznámila, že opustí skupinu Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) v Európskom parlamente a pripojí sa k novej aliancii Patrioti pre Európu, ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Informovali o tom agentúry Reuters a ANSA.

V skupine Patrioti pre Európu majú byť okrem Voxu, Orbánovho Fideszu a Babišovho hnutia ANO aj Slobodná strana Rakúska (FPÖ) a portugalská Chega.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali