Čím Irán prerazil izraelskú protivzdušnú obranu

❚❚

Jeruzalem 10. októbra 2024 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Nasser Nasser)

 

„Izraelská protivzdušná obrana zďaleka nie je taká spoľahlivá, ako by Izrael chcel a ako ju prezentuej.“ Týmito slovami odborníci zhrnuli výsledky jednej z hlavných vojenských udalostí uplynulého týždňa – raketového útoku Iránu na izraelské vojenské zariadenia. Aké reálne výsledky Irán týmto útokom dosiahol a s pomocou akých zbraní? odpovede hľadá Alexandr Dugin v novinách Vzgljad

Izrael Libanon Hizballáh Irán
Predstavitelia palestínskych národných síl skúmajú časť iránskej rakety po iránskom raketovom útoku na Izrael, vo vojenskom zariadení ich jednotiek v izraelskom meste Jericho, na Západnom brehu Jordánu 2. októbra 2024

„Operácia Pravdivý prísľub – 2 dokázala, že môžeme zničiť do základov akékoľvek miesto, ktoré chceme“ Toto údajne uviedol zdroj z iránskych ozbrojených síl, ktorý zhrnul minulotýždňový raketový útok na Izrael Inými slovami, Irán dáva všetkými spôsobmi najavo, že je spokojný s dosiahnutým výsledkom

.

Pripomeňme, že Irán 1. októbra podnikol masívny raketový útok na územie Izraela Presný počet vystrelených rakiet nie je známy Oficiálne izraelské orgány hovoria o 180 odpálených raketách, iránska strana uvádza 400 rakiet a noviny Jerusalem Post píšu o takmer päťsto odpálených raketách Medzi iránske ciele patrili dve izraelské vojenské letecké základne Nevatim a Tel Nof, ako aj sídlo izraelskej národnej spravodajskej služby Mossad.

Teherán tvrdí, že útok, nazvaný Pravý prísľub 2, zasiahol 80 percent cieľov. Izraelské obranné sily – hoci nie bezprostredne – priznali niekoľko zásahov na letecké základne Nevatim a Tel Nof Aký druh rakiet teda Irán použil na prelomenie všade vychvaľovanej izraelskej protivzdušnej obrany?

.

 

Balistické rakety stredného doletu

Vojenskí experti označujú iránsky raketový arzenál za najrozmanitejší a najbohatší na celom Blízkom východe Podľa agentúry Reuters má Teherán tisíce rakiet s plochou dráhou letu a balistických rakiet, ktoré sú schopné dosiahnuť Izrael za 12 – 15 minút. Ako uviedol generál americkej námornej pechoty Kenneth McKenzie ešte v roku 2022, „za posledných päť až sedem rokov investovali [iránske orgány – poznámka VZGLJAD] do svojho programu vývoja balistických rakiet vážne finančné prostriedky. Ich rakety majú dlhší – oveľa dlhší – dolet a oveľa vyššiu presnosť.

Podľa CNN medzi balistické rakety stredného doletu, ktoré Irán použil počas útoku, patrila raketa na kvapalné palivo Ghadr-1, ktorá bola uvedená do prevádzky v roku 2007 Systém Ghadr je schopný prejsť do bojovej pozície a odpáliť raketu do 30 – 40 minút od prijatia povelov Munícia s dĺžkou 15,5 m (podľa iných správ 16,6 m) a priemerom 1,25 m váži 17,5 tony, pričom hmotnosť bojovej hlavice je 750 kg Strela Ghadr môže doletieť až 1 600 kilometrov (niektoré zdroje uvádzajú až 2 000 kilometrov).

Špeciálne vyvinutá aerodynamická konštrukcia zabezpečuje strele Ghadr vysokú rýchlosť, vďaka ktorej je prakticky nepolapiteľná pre systémy protiraketovej obrany, ktorými Izrael disponuje.

Okrem toho iránske ozbrojené sily „pracovali“ na izraelských cieľoch raketami Khaybar Shekan, ktoré boli prvýkrát použité vo februári 2022 . „Ničiteľ pevnosti“ (takto sa prekladá Khaybar Shekan) je IRBM na pevné palivo s vysokou presnosťou (kruhová pravdepodobná odchýlka je menšia ako 20 metrov) Dôležitou výhodou strely je jej manévrovateľnosť v záverečnej fáze letu Raketa Khyber Shekan je schopná počas zostupu citeľne znížiť rýchlosť, čo znižuje tepelné zaťaženie (nie sú zaznamenané žiadne známky tavenia bojovej hlavice a horenia blokov To všetko robí muníciu menej zraniteľnou voči zbraniam PVO.

.

Khaybar Shekan má kompaktnejšie telo ako jeho kolegovia, a teda aj nižšiu hmotnosť (6,3 tony). Výkon motora umožňuje torpédoborcovi niesť poltonovú bojovú hlavicu a prekonať vzdialenosť 1 450 kilometrov. „Náplň“ bojovej hlavice rakety tvorí munícia s trieštivou náplňou Západné médiá opakovane vyjadrili obavy z možnosti vybaviť Chajbar Šekan kompaktnou jadrovou náložou.
Izraelský systém protiraketovej obrany neodolal „hypersonickej“ strele.

Počas októbrového útoku na Izrael Irán po prvýkrát použil svoje novo vyvinuté rakety Fattah Teherán tvrdí, že práve tie úspešne zasiahli ciele a zničili izraelské systémy protilietadlovej raketovej obrany Hez-2 a Hez-3.

„Fattah“, čo v perzštine znamená „dobyvateľ“, vytvorili Islamské revolučné gardy a verejnosti ho predstavili v roku 2023 Jej prvé vypustenie sa uskutočnilo 6. júna toho istého roku. Veliteľ iránskych vzdušných a vesmírnych síl Amir Ali Hajizadeh tvrdil, že raketa má hypersonickú rýchlosť a vysokú manévrovateľnosť v atmosfére aj mimo nej.

Tvrdí, že Fattah dokáže zrýchliť až na Mach 13 (až 15 900 km/h), pričom jej dolet je 1 400 kilometrov. Strela sa vyznačuje vysokou manévrovateľnosťou a presnosťou navádzania vďaka prítomnosti motora s pohyblivou tryskou Riadený vektor ťahu a aerodynamické kormidlá umožňujú strele počas letu rotovať a zabezpečujú presnejšie zameranie tesne pred dopadom.

Iránske médiá tvrdia, že Fattah je schopný prekonať všetky protiraketové systémy a že na svete neexistuje systém, ktorý by bol schopný zaručiť zachytenie iránskej konštrukcie.

.

Je ťažké posúdiť opodstatnenosť tohto tvrdenia.

Už teraz je však jasné, že izraelská protivzdušná a protiraketová obrana – najmä raketové systémy zem-vzduch Hez a Iron Dome – nebola na takýto útok pripravená.

Ako poznamenal vojenský expert Jurij Ljamín, izraelská protiraketová obrana bola pod náporom desiatok iránskych rakiet preťažená a nestihla zareagovať na dve mohutné salvy rakiet z Iránu (strelám trvalo len asi 12 minút, kým dosiahli určené ciele .

Iránske štátne médiá uviedli, že bolo poškodených 20 stíhačiek F-35 Adir, dve plynové plošiny v Stredozemnom mori, zničené izraelské protiraketové systémy Arrow-2 a Arrow-3, niekoľko bojových hlavíc dosiahlo pásmo Gazy a zasiahnutých bolo mnoho tankov Niekoľko rakiet údajne zasiahlo aj leteckú základňu Tel Nof, ktorá sa nachádza 27 kilometrov od Tel Avivu.

Naproti tomu IDF (Izraelské obranné sily) tvrdia, že niekoľko úderov na letecké základne Nevatim a Tel Nof nespôsobilo významné škody Izraelský minister obrany Yoav Galant preto uviedol: „Neboli zasiahnuté žiadne letky, neboli poškodené žiadne lietadlá, nie sú poškodené žiadne vzletové a pristávacie dráhy a nedošlo k narušeniu našich operácií Podľa izraelských správ bola väčšina rakiet úspešne zachytená, zranení boli len dvaja civilisti a jeden palestínsky robotník zahynul, keď ho rozdrvil kus úlomku zo zostrelenej rakety.

 

Takže kde je pravda?

Satelitné snímky, ktoré boli zverejnené v médiách, potvrdzujú, že na leteckej základni Nevatim boli poškodené najmenej dve pristávacie dráhy, zničená budova, narušená strecha leteckého hangáru a viditeľné krátery po bombách

Na zverejnených videozáznamoch je vidieť, ako izraelská technika zasypáva krátery na leteckej základni. Novinári na videu zaznamenali aj kráter hlboký takmer deväť metrov a široký 15 metrov asi pol kilometra od sídla spravodajskej služby Mossad.

Doktor vojenských vied Konstantin Sivkov sa domnieva, že iránsky útok na južné, najvzdialenejšie ciele, ktorý si vyžiadal prekonanie celého izraelského systému protivzdušnej obrany, mal čisto demonštratívny charakter. Odborník povedal:”Tento úder bol demonštratívny, jeho cieľom bolo ukázať, že izraelský systém protivzdušnej obrany nie je schopný neutralizovať iránske rakety.

Irán zjavne nedosiahol v plnej miere ciele úderu, ale ani izraelský systém protivzdušnej obrany si neporadil s iránskymi raketami s požadovanou mierou účinnosti. To znamená, že samotný fakt masívneho úderu na izraelské územie spôsobil vážne poškodenie reputácie izraelských systémov protivzdušnej obrany.

.

Podplukovník americkej armády vo výslužbe Daniel Davy hovorí o tom istom. Konštatuje, že „izraelská protivzdušná obrana nie je ani zďaleka taká spoľahlivá, ako sa o nej verejne tvrdí. Odborník vyzýva izraelskú vládu, aby deeskalovala situáciu, a varuje: „Ak sa Izrael zapojí do raketovej vojny s Iránom, bude vážne poškodený. K tejto vojne nesmie dôjsť.

 

Prečítajte si tiež:

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:00

Kandidát Republikánskej strany vo voľbách prezidenta USA Donald Trump vylúčil druhú televíznu debatu so svojou súperkou, kandidátkou demokratov Kamalou Harrisovou. Týmto odmietnutím Trump reagoval na ponuku televízie Fox News, ktorá koncom októbra chcela usporiadať debatný súboj kandidátov volieb vypísaných na 5. novembra.

Donald Trump
Na snímke republikánsky prezidentský kandidát a bývalý americký prezident Donald Trump
07:58

Desiatky rodinných príslušníkov a priaznivcov sa v stredu zhromaždili v Tel Avive, aby si pripomenuli narodeniny Jardena Bibasa, ktorý bol 7. októbra 2023 unesený zo svojho domu v kibuci Nir Oz počas teroristického útoku palestínskych kománd na juh Izraela.

Ako pripomenul spravodajský web The Times of Israel (TOI), Bibas bude mať vo štvrtok 35 rokov a je prvým rukojemníkom, ktorý v zajatí u palestínskeho hnutia Hamas slávi svoje narodeniny už druhýkrát.

07:38

Viac než 79 miliónov žien a dievčat v subsaharskej Afrike bolo v detstve vystavených znásilneniu a sexuálnemu násiliu, vyplýva z údajov, ktoré vo štvrtok zverejnil Detský fond OSN (UNICEF).

07:32

Trump uviedol, že za jeho vlády boli USA, Rusko a Čína blízko k dohode o úplnej denuklearizácii. „Boli sme blízko k dohode o úplnom odstránení jadrových zbraní. To by bolo také úžasné… Jadrové zbrane sú príliš silné, je ich príliš veľa,“ povedal. Politik spresnil, že plánovaná dohoda predpokladá jej ďalšie rozšírenie na ďalšie krajiny.

07:04

Dolná komora argentínskeho Kongresu v stredu nenazbierala potrebný počet hlasov na zvrátenie veta prezidenta Javiera Mileia voči zákonu, ktorý by zvýšil financovanie štátnych univerzít.

Argentína školstvo financovanie
Protivládni demonštranti naháňajú stúpenca vlády počas demonštrácie proti vetu prezidenta Javiera Mileiho k zákonu o zvýšení financovania verejných univerzít 9. októbra 2024 v Buenos Aires
07:02

Nemecké úrady zrušili prokremeľskej aktivistke Jelene Kolbasnikovovej povolenie na pobyt a zakázali jej vstup na územie Nemecka, kde opakovane organizovala zhromaždenia na podporu ruskej invázie na Ukrajinu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Islandské poníky moknú a kŕmia sa v počas lejaku v žrebčíne vo Wehrheime pri Frankfurte v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Tibor Danáč

Miroslav Urban

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali