Odpočúva vás mobil? Ďalší hoax sa stal realitou

❚❚

Bratislava 7. septembra 2024 (HSP/Foto:Screenshot)

 

Aj Vám sa už stalo, že ste s niekým viedli nezáväzný rozhovor, v ktorom ste sa bavili o svojich plánoch na najbližšie obdobie a následne Vám Facebook, či Google začal v rámci personalizovanej reklamy ponúkať  produkty súvisiace s témou rozhovoru? A mali ste z toho dojem, že Vás telefón odpočúva, aj keď je zastrčený niekde v kabelke, či položený pred Vami na stole? Ešte pred pár rokmi obľúbená konšpiračná teória, že nás Veľký brat odpočúva a dokonca nám zasahuje do súkromia sa dnes stáva skutočnosťou

facebook
Ilustračné foto

V roku 2017 zverejnila BBC v článku „Is your phone listening in? Your stories (Odpočúva Váš telefón? Vaše príbehy)“ množstvo príbehov obyčajných ľudí, ktoré svedčili o tom, že telefóny počúvajú rozhovory svojich majiteľov telefónov aj v čase, keď sa s nimi netelefonujú s tým, že následne títo dostávajú cielené reklamy. Príbehy zverejnené BBC si môžete prečítať (tu).

.

V tom čase Facebook jednoznačne poprel, že by sociálna sieť používala mikrofón zariadenia na počúvanie toho, čo hovoria používatelia, a potom im posielala relevantné reklamy. Rob Goldman, viceprezident technologického gigantu pre reklamy. Facebook tiež uviedol, že jeho reklamy sú založené len na informáciách, ktoré členovia zdieľajú na sociálnej sieti, a na ich zvykoch pri surfovaní na internete inde.

BBC dokonca urobila ešte rok predtým vlastný experiment, keď s prispením experta na počítačovú bezpečnosť vyvinula pod Operačným systémom Android aplikáciu, ktorá potvrdila, že také niečo, ako odpočúvať hovor a využiť zachytené slová z neho na cielenú reklamu, skutočne možné je. To sa písal rok 2016. Viac o experimente (tu).

.

Spoločnosť Google kategoricky odmietla, že nepoužíva to, čo nazýva “výroky” – zvuky v pozadí predtým, ako človek povie “OK Google”, aby aktivoval rozpoznávanie hlasu – na reklamu ani na žiadne iné účely. Takisto uviedla, že takto získaný zvuk neposkytuje tretím stranám. Jej schopnosti počúvania sa vzťahujú len na aktiváciu hlasových služieb, uviedol v tom čase hovorca spoločnosti. Vo svojich zásadách obsahu pre vývojárov aplikácií tiež uvádza, že externé aplikácie nesmú zhromažďovať informácie bez vedomia používateľa. Aplikácie, pri ktorých sa zistí, že to porušujú, sú z obchodu Google Play odstránené.

Spoločnosť Facebook v tom čase tiež pre BBC uviedla, že neumožňuje značkám cieliť reklamu na základe údajov z mikrofónu a nikdy neposkytuje údaje tretím stranám bez súhlasu. Uviedla, že reklamy na Facebooku sú založené len na informáciách, ktoré členovia zdieľajú na sociálnej sieti, a na ich zvykoch pri surfovaní na internete inde. Aj ďalšie veľké technologické spoločnosti popreli, že by túto techniku používali.

V roku 2018 v technickom článku na portáli VICE potvrdil možnosť odpočúvania rozhovoru a následnej cielenej reklamy vlastným experimentom Sam Nichols. O veci sa porozprával s Dr. Petra Hannaya – hlavným bezpečnostným konzultantom pre firmu Asterisk a bývalého lektora a výskumníka na Edith Cowan University. Ten mu vec zhrnul nasledovne:

„Áno, naše telefóny nás počúvajú a všetko, čo povieme pri telefóne, môže byť potenciálne použité proti nám. Ale nie je to niečo, čoho by sa väčšina ľudí mala báť. Pretože ak nie ste novinár, právnik alebo nemáte nejakú funkciu s citlivými informáciami, prístup k vašim údajom budú mať naozaj len inzerenti. Je to len rozšírenie toho, čo sa kedysi robilo s reklamou v televízii. Len namiesto divákov v hlavnom vysielacom čase teraz sledujú zvyky pri prehliadaní webu. Nie je to ideálne, ale nemyslím si, že to pre väčšinu ľudí predstavuje bezprostrednú hrozbu.”

Ale nie všetky experimenty dopadli v tom čase s rovnakým výsledkom. Niekoľkí akademici z informatiky na Northeastern University sa rozhodli urobiť dôkladnú štúdiu, aby sami zistili ako to je. Elleen Pan, Jingjing Ren, Martina Lindorferová, Christo Wilson a David Choffnes uskutočnili experiment, do ktorého zapojili viac ako 17 000 najpopulárnejších aplikácií pre Android, aby zistili, či niektorá z nich tajne využíva mikrofón telefónu na zachytávanie zvuku. Medzi aplikáciami boli aj aplikácie patriace Facebooku, ako aj viac ako 8 000 aplikácií, ktoré posielajú informácie Facebooku.

.

Nenašli žiadne dôkazy o tom, že by aplikácia neočakávane aktivovala mikrofón alebo odoslala zvuk, keď k tomu nebola vyzvaná. Ako správni vedci odmietajú tvrdiť, že ich štúdia definitívne dokazuje, že vás telefón tajne nepočúva, ale nenašli ani jeden prípad, že by sa to dialo. Viac o ich experimente (tu).

Až v roku 2023 prichádzajú reklamné spoločnosti s priznaním, že nás naše zariadenia odpočúvajú.

Spoločnosť CMG Local Solutions v decembri 2023 potvrdila, že jej reklamy využívajú “hlasové údaje” na zacielenie na “presne tých ľudí, ktorých hľadáte”.

CMG Local Solutions
Spoločnosť CMG Local Solutions v decembri 2023 potvrdila, že jej reklamy využívajú “hlasové údaje”

Pochválila sa touto schopnosťou cieliť reklamu na základe zachytených rozhovorov na portáli 404media: „Čo by to znamenalo pre vaše podnikanie, keby ste sa mohli zamerať na potenciálnych klientov, ktorí v každodenných rozhovoroch aktívne diskutujú o potrebe vašich služieb? Nie, nie je to epizóda z Čierneho zrkadla – sú to hlasové dáta a spoločnosť CMG má možnosti, ako ich využiť vo váš prospech.”

„Je úplne legálne, aby vás telefóny a zariadenia odpočúvali. Je to preto, že spotrebitelia zvyčajne dávajú súhlas pri akceptovaní podmienok aktualizácií softvéru alebo sťahovania aplikácií.”, uvádza spoločnosť CMG na svojich stránkach propagujúcich „novú“ marketingovú stratégiu.

.

Dnes v roku 2024 prichádza mediálny konglomerát s technologickým produktom „Active Listening (Aktívne počúvanie)“. V uniknutom dokumente o tejto technológii tvrdí, že funguje pomocou inteligentných zariadení, ktoré môžu “zachytávať údaje o zámeroch v reálnom čase počúvaním našich rozhovorov”.

 

Ako to funguje?

– Spotrebitelia zanechávajú dátovú stopu na základe svojich konverzácií a správania online

– Umelá inteligencia zhromažďuje a analyzuje tieto behaviorálne a hlasové údaje z viac ako 470 zdrojov

– Spracovaním hlasových údajov s údajmi o správaní sa identifikuje publikum, ktoré je “pripravené nakupovať”

– Z týchto údajov a ich zosúladením s vašimi produktmi a službami vytvoríme zoznam publika v definovanom okruhu 10 míľ

– Tento zoznam publika sa nahráva do našich reklamných platforiem na zacielenie vašej digitálnej reklamy

– Po spustení technológia automaticky analyzuje návštevnosť vašich stránok a zákazníkov, aby priebežne podporovala cielenie na publikum

Spoločnosť Cox sa nijako netají, že v súčasnosti spolupracuje s významnými technologickými platformami vrátane spoločností Google, Amazon a Facebook. Hoci spoločnosť Cox môže s týmito spoločnosťami v určitej miere spolupracovať, nie je jasné, či s ňou niektorá z týchto spoločností spolupracovala v súvislosti s týmto konkrétnym reklamným nástrojom.

Ako to funguje
Ako to funguje

Keď spoločnosť 404 Media konfrontovala spoločnosť Google v súvislosti s balíkom, spoločnosť uviedla, že vyradila spoločnosť Cox Media Group zo svojho programu reklamných partnerov. “Všetci inzerenti musia dodržiavať všetky platné zákony a predpisy, ako aj naše zásady Google Ads, a keď identifikujeme reklamy alebo inzerentov, ktorí tieto zásady porušujú, podnikneme príslušné kroky,” uviedol technologický gigant vo vyhlásení 404. Svoju spoluprácu so CMG odmietol aj Amazon.

.

Je evidentné, že giganti sociálnych médií odpočúvanie rozhovorov svojich používateľov odmietajú priznať. Uvedomujú si, že odpočúvať cudzí rozhovor je ešte stále nelegálne. Avšak, nakoľko tieto technologické možnosti, ktorými naše zariadenia prebývajúce v našej spoločnosti aj 24h denne disponujú, je len otázkou času, keď nejaký whistblower príde s informáciou, že sociálne siete túto technológiu aktívne využívali na cielenie reklamy už v časoch, keď boli tieto informácie považované len za     obľúbené konšpiračné teórie.

„Aktívne počúvanie“ ponúka spoločnosť CMG ako svoj produkt aj na sociálnej sieti Linkedin.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:06

Európska centrálna banka (ECB) si v súvislosti s nadchádzajúcimi rozhodnutiami o úrokových sadzbách ponecháva otvorené všetky možnosti. Vyhlásil to v pondelok viceprezident ECB Luis de Guindos. Inflácia v septembri pravdepodobne klesne, ale vo štvrtom štvrťroku sa opäť zvýši a tento vývoj podlieha veľkej neistote, povedal de Guindos na konferencii v Madride.

13:06

Využívanie plynu ostáva najpreferovanejším spôsobom vykurovania slovenských domácností, pričom až 91 % ľudí by si tento spôsob vybralo znova. Vykurovanie plynovým kondenzačným kotlom je zároveň vo väčšine prípadov lacnejšie ako alternatíva tepelného čerpadla. Informovala o tom v pondelok spoločnosť SPP-distribúcia.

13:02

Francúzsko navrhne ako kandidáta na eurokomisára odchádzajúceho ministra zahraničných vecí Stéphana Séjourného, oznámil v pondelok Elyzejský palác. Blízky spojenec prezidenta Emmanuela Macrona tak nahradí Thierryho Bretona, ktorý stiahol kandidatúru.

13:02

Hladina rieky Labe naďalej stúpa, uviedli v pondelok predstavitelia východonemeckého mesta Drážďany. Zároveň vydali varovanie pred možnými záplavami v obývaných oblastiach.

12:28

Ekonómovia sú po nedávnych voľbách v spolkových krajinách Sasko a Durínsko na východe Nemecka skôr pesimistickí. V prieskume, ktorý uskutočnil mníchovský inštitút Ifo na vzorke 185 ekonómov, sa až 78 % z nich vyjadrilo, že očakávajú negatívne alebo veľmi negatívne dôsledky. Len necelé 3 % vidia budúcnosť pozitívne až veľmi pozitívne.

12:28

Rast výrobných cien v českom priemysle sa v auguste 2024 spomalil, ale naďalej pokračuje, už piaty mesiac po sebe.

12:28

Septembrové rozhodnutie znížiť kľúčovú úrokovú sadzbu Európskej centrálnej banky (ECB) bolo jednohlasné a primerané. To však neznamená, že bude znižovať sadzby automaticky pri každom ďalšom stretnutí. S najväčšou pravdepodobnosťou bude potrebné na ďalší krok počkať až do decembra. V aktuálnom komentári to uviedol guvernér Národnej banky Slovenska (NBS) a člen Rady guvernérov ECB Peter Kažimír.

12:11

Nemecký automobilový koncern Volkswagen (VW) si môže už vo 4. štvrťroku odložiť do rezervy až 4 miliardy eur na plánované zníženie výrobnej kapacity. Uviedli to analytici z maklérskej spoločnosti Jefferies v poznámke po tom, ako sa stretli s manažérmi automobilky v Severnej Amerike.

12:11

Povodne v Rakúsku si podľa tamojšej polície vyžiadali v pondelok dve ďalšie obete na životoch. Ide o mužov vo veku 70 a 80 rokov zo spolkovej krajiny Dolné Rakúsko, spresnili miestne úrady. Obaja zomreli vo vnútri ich domov, ktoré zaplavili masy vody.

11:56

V pondelok sa v Bruseli koná celonárodná demonštrácia odborov na znak solidarity s pracovníkmi automobilky Audi a jej subdodávateľov.

11:56

Nemeckej polícii sa vďaka kontrolám na hraniciach s Holandskom, ktoré sa začali od polnoci z nedele na pondelok, podarilo chytiť troch pašerákov drog.

11:54

Eurozóna aj celá Európska únia (EÚ) vykázali za júl 2024 prebytok zahraničnoobchodnej bilancie. Prispel k tomu väčší nárast exportu ako importu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali