Chyba, pokoj či vrecúško

❚❚

Bratislava 23. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Mnoho českých výrazov preniklo do slovenčiny, niektoré používame veľmi často. Napríklad podstatné mená vada, kľud či sáčok

otáznik
Ilustračné foto

Podstatné meno vada je potrebné v slovenčine nahradiť. Možno použiť napríklad: chyba, kaz, nedostatok, porucha. Rovnako je chybné prídavné meno vadný, ktoré nahradíme napríklad: chybný, kazový, pokazený, poruchový, poškodený, nevyhovujúci.

.

Kľud pochádza z českého klid. V slovenčine použijeme spisovný variant pokoj, pokojný, pokojne. Nehovoríme, že chceme mať kľud, ale pokoj.

A podstatné meno sáčok má v slovenčine spisovnú podobu vrecko, vrecúško. Čiže nepovieme napríklad sáčkový čaj, ale vrecúškový čaj alebo porciovaný čaj.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken na záver svojej návštevy v Tel Avive vyzval Izrael, aby využil príležitosť vytvorenú rozbitím značnej časti kapacity Hamasu a zabitím vodcu tohto hnutia Jahju Sinwára a ukončil vojnu v Pásme Gazy.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
09:51

V doterajšej histórii došlo na svete k mnohým väčším či menším ekonomickým krízam. Za jednu z prvých možno považovať “tulipánovú horúčku” alebo “tulipánovú krízu”, ktorá prepukla v Holandsku v roku 1637. Po takmer 300 rokoch otriasla svetom ďalšia. Spôsobil ju krach na Newyorskej burze, pričom išlo o prvú ekonomickú krízu, ktorá ovplyvnila takmer všetky krajiny sveta. Vo štvrtok 24. októbra uplynie od začiatku svetovej hospodárskej krízy 95 rokov.

09:51

Holandský pivovarnícky koncern Heineken v stredu oznámil, že jeho tržby v 3. štvrťroku klesli. Ale organické tržby po vylúčení kurzových vplyvov, akvizícií a odpredajov vzrástli o niečo viac, ako sa čakalo, pričom ich podporili vyššie ceny a dopyt po nealkoholickom pive. Spoločnosť zároveň potvrdila prognózu príjmov za celý rok.

09:35

Izraelská armáda vyzvala v stredu obyvateľov viacerých častí mesta Súr na juhu Libanonu, aby z týchto oblastí odišli. Varovala ich tak pred svojim plánovanými zásahmi proti libanonskej militantnej skupine Hizballáh.

09:22

Francúzsky režisér poľského pôvodu Roman Polanski po dosiahnutí dohody nebude postavený pred súd v USA vo veci údajného sexuálneho napadnutia neplnoletej osoby. V utorok to oznámil jeho právny zástupca.

09:20

Švajčiarsky farmaceutický koncern Roche zaznamenal v 3. štvrťroku 2024 nárast tržieb. Prispel k tomu dopyt po niektorých liekoch.

09:19

Nemecká banka Deutsche Bank sa v 3. štvrťroku 2024 vrátila k zisku. Prispelo k tomu zníženie rezerv, ktoré vyčlenila na súdne spory spojené s kúpou Postbank. Podporili ju aj dobré výsledky investičnej divízie.

08:54

Takmer päť miliónov eur plánuje investovať spoločnosť DH Autolead Slovakia do výstavby novej haly na montáž automobilových volantov v Krásne nad Kysucou. Zámer firma predložila na posudzovanie vplyvov na životné prostredie (EIA).

08:54

Počas prestrelky v blízkosti mesta Culiacán v mexickom štáte Sinaloa zahynulo 19 údajných členov miestneho drogového kartelu. Mexické ministerstvo obrany v utorok uviedlo, že zadržalo aj jedného z vodcov tamojšieho kartelu.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke malý chlapec kope gól do bránky na pláži pri pobreží Baltského mora v meste Travemünde na východe Nemecka

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

Dušan Hirjak

Marek Brna

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali