Chudák Raši a zle zacielená premiérova paľba

❚❚

Bratislava 9. októbra 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube/SMER – Sociálna Demokracia)

 

Včera sa odohrala celkom zaujímavá tlačovka. Vládni partneri sa prišli pochváliť tým, čo všetko urobili pre mestá a obce a koľko im idú z nám zvýšených daní pustiť. Ale teraz nechcem riešiť konsolidáciu ani míňanie peňazí štátom

Raši Eštok Fico Danko
Na snímke zľava minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši, minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (obaja Hlas-SD), predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) a podpredseda vlády Andrej Danko (SNS)

Na tlačovke sa zúčastnili premiér Fico ako zástupca Smeru, hlava ministerstva vnútra Šutaj Eštok ako zástupca Hlasu a podpredseda národnej rady Andrej Danko ako zástupca SNS. Všetci vlastne predsedovia svojich strán. A zúčastnil sa jej aj Richard Raši minister investícii a regionálneho rozvoja a informatizácie.

.

Raši tlačovku začal a predpokladám, že aj keď sa tam vyjadrovali všetci účastníci, daná problematika a úspechy, s ktorými sa chválili, išli najmä na vrub Rašiho ministerstva.

Rašiho ministerstvo a to zdôrazňujem, že je môj osobný subjektívny pohľad, ktorý vyplýva z mojich osobných kontaktov s ministerstvom, ako aj vidiac rôzne výstupy, ktoré toto ministerstvo produkuje, sa mne zdá ako najlepšie alebo minimálne ako jedno z najlepších. Stretol som sa s tam s profesionálmi, ktorí vedia o čom hovoria.

.

Pri tomto ministerstve ja mám pocit, že reálne rieši to na čo bolo zriadené, že reálne sa zaoberá tým, ako fungovanie vzťahov v jeho pôsobnosti zlepšiť, problémy vyriešiť.

Nejak tak ako to robí Raši si ja predstavujem, že by to mal robiť každý minister. Jednoducho riešiť problémy v rezorte takým spôsobom, aby to bolo na prospech zúčastneným subjektom.

Potom prišla chvíľa na otázky. A Martin Dorčák, ktorý viedol tlačovku poprosil novinárov, aby položili tri otázky k téme. Prvá sa hlásila Markíza, ale novinárka hneď na úvod povedala, že k téme otázky nemá a potom položila na tejto tlačovke zbytočnú otázku na Šutaja Eštoka, koho nominujú na post ministra zdravotníctva namiesto Dolinkovej, načo jej samozrejme žiadnu konkrétnu odpoveď nedal.

Jednoducho chudák Raši, nedostal ani jednu otázku. Možno sa môže utešovať, že ak robíte veci dobre nikoho nezaujímate, ale tento prístup novinárov a otázok mimo tému, ktoré tam padli vyjadruje / zrkadlí skôr úroveň dnešnej žurnalistiky.

Tá bola veru viackrát počas tlačovky témou. Najprv sa Fico rozčúlil nad nejakým článkom, ktorý obvinil vládu, že podporuje agendu LGBT lebo nejaká škola si urobila seminár a vláda to nezastavila.

.

Tak v prvom rade Fico má pravdu v tom, že nemôže vedieť o každej besede na každej dedinskej škole a v podstate aj keby o tom vedel, neviem či reálne môže s takou vecou v rámci zákona niečo urobiť.

Neviem, ktoré médium s tým vyšlo, asi to nebol mainstream, lebo ten by to určite nekritizoval ale podporoval. Každopádne napísať, že táto vláda podporuje LGBT tak to už je fakt troška na hlavičku. V histórii Slovenska tu ešte určite nebola taká vláda, ktorá by tak rázne zakročila proti LGBT tam kde na to má dosah.

Koľko sa len napísalo o Šimkovičovej a o tom, ako zrušila výstavu či zobrala prostriedky pochybnému divadlu.

Jednoducho napísať, že táto vláda podporuje LGBT a ilustrovať to jedným takým prípadom ako je školská beseda, je hlupáctvo a absolútna absencia objektivity.

Nečudujem sa, že Fico vypenil. Že ho veľká nenávistná štvorka ničí na každom kroku tomu iste rozumie. Ostatný mainstream im tichučko ide v stopách. Rovnako vyšinutý a rovnako jednostranný. Ale takéto zákerné a hlúpe pichnutie, predpokladám odniekiaľ z alternatívy, ho asi zabolelo.

.

Každopádne Fico sa pustil do médií a novinárov plošne a to si myslím, že v tomto prípade nebolo na mieste.

 

 

Myslím si, že v tomto prípade bol správnym adresátom premiérovej zlosti Drucker – minister školstva. Jemu mal Fico zavolať a adresovať nelichotivé prívlastky, lebo on je zodpovedný za to, aby sa LGBT ideológia nevťahovala do škôl, aby proti tomuto zlu ochránil malé deti.

Útok na novinárov bol frontálny a viacnásobný.

Najprv sa im vyhrážal Danko. Médiá obvinil z rozbíjania spoločnosti, čo mu treba v podstate uznať – má pravdu. Nenávistná štvorka hecuje spoločnosť úplne cielene a systematicky. Nie sú to médiá a nepracujú v nich novinári, hoci majú niektorí skončenú žurnalistiku. Sú to nástroje politiky, robia politiku, menia cielene politiku a netaja sa tým. Ostatný mainstream to robí rovnako, len s menším nasadením.

Danko sa ďalej vyhrážal zriadením Národného mediálneho úradu, čo znelo skôr ako vyhrážanie sa zriadením Národného úradu pravdy. Ťažko povedať, čo sa za tým bude nakoniec skrývať. Pre Danka je predpokladám najdôležitejšie, že sa bude volať Národný. Samozrejme žartujem.

Danko zakončil svoje vystúpenie tým, že urobí všetko pre to, aby tento štát už viac zúfalci neriadili. Najprv ma napadlo, či chce odstúpiť. Ale to bola len stotina sekundy. Potom som si uvedomil, že asi myslel takých ako novinára z denníka Pravda, ktorého tak predtým označil.

Ďalší náklad na médiá potom spustil Fico. Dokonca novinárov označil za krvilačných bastardov.

Chápem, že má nervy. Nedokáže sebalepšiu správu doručiť k ľuďom – „k téme nemám otázky“. Tak to funguje a táto blokáda je zo strany mainstreamu cielená.

.

Fico síce pochopil, že médiá istého druhu dnes suplujú politikov, že pracujú politicky, dôležitú vec však nepochopil. Nerozumie tomu, ako funguje systém.

Tieto médiá si takýto prístup môžu dovoliť len preto, že ich držia ekonomicky niektoré firmy. Fico kým neodovzdá týmto firmám úplne lopatisticky základný odkaz, že vy budete financovať médiá ktoré sú proti nám, budete tak robiť s jasnými politickými cieľmi, odrovnať nás, tak sa vám bude na Slovensku veľmi ťažko podnikať a veľmi mizerne dariť.

Nikto nemôže zabrániť O2 (názov firmy uvádzam len ako príklad) aby mali reklamu v Sme alebo Aktualitách, ale štát im môže odobrať licenciu a o jej odobratí už malo začať konanie.

Nikto nemôže zabrániť Lidlu (názov firmy uvádzam len ako príklad), aby mal v takýchto médiách inzeráty, ale hygiena im môže zavrieť polovicu prevádzok na dlhé mesiace.

Nehovoriac už o tom, že ani jedna takáto firma by nemala dostať možnosť fungovať a robiť biznis so štátom.

.

Je to neférové? No iste. Je to brutálne neférové. Ale čo je férové na tom, že firmy robia politiku? Ak sa so svojou firmou pcháš do politiky, tak musíš čakať politické odpovede. Ak chceš mať vplyv na moc tak si založ politickú stranu. A potom ten boj bude férový.

A čo sa týka politickej garnitúry, ktorá dnes derie opozičné lavice, veď oni nepohodlné médiá jednoducho vypli. Tí si s tým hlavu vôbec nelámali. Naď, aj teraz hovorí, že ak bude mať možnosť, tak jemu nepohodlné médiá povypína. Fico podľa mňa môže tie médiá, ktoré mu najviac pijú krv vypnúť bez akýchkoľvek morálnych výčitiek, lebo keď sa do vlády dostane aktuálna opozícia, presne tak – vypínaním médií – to skonči. Samozrejme iný dopad by to malo na systém striedania moci, demokraciu a ďalšie veci – tu by to bol problém.

Z toho mála, čo bolo na tlačovke prezentované k médiám som pochopil, že kroky, ktoré vláda pripravuje, veľa nevyriešia.

Právo na opravu a právo na odpoveď pokladám za správne.

Hlavné správy mali takúto požiadavku tuším iba raz a dotknutému sme aj bez zákonných povinností vyšli v ústrety. Nie je našim cieľom niekoho poškodiť alebo likvidovať.

.

Nenávistnej štvorky sa to však dotkne omnoho viac, lebo tí likvidujú svojich politických súperov úplne cielene.

Ostatné návrhy, ako napríklad Národné ministerstvo pravdy, alebo že novinárom môže byť iba vyštudovaný žurnalista, to sú úplne nesprávne kroky. Tieto kroky poškodia ešte viac nezávislé médiá, než tie, ktoré by tým vláda chcela poškodiť.

Kým Fico nepochopí, že médiá musí vyhladovať, ako to urobil Orbán, nezvíťazí nad nimi.

Sú iba dve cesty, ktoré vedu k výsledku, ktorý by vláda rada dosiahla. Vyhladovanie médií. A ich skúpenie oligarchami, ktorí popri vláde vyrástli.

Niektorí ľudia, aj vďaka tomu, že bol Fico pri moci, zarobili stovky miliónov eur. Aký je pre nich problém kúpiť za pár  miliónov nejaké noviny a zavrieť ich? Viem iba o jednom probléme. Je to hamižnosť.

Čiže cesta je už známa a chodník vyšliapaný. Len to musí vláda pochopiť. Inak sa iba vybije na nefunkčných opatreniach a novinárom z mainstreamu bude nasmiech.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:53

Rusko v stredu v neprítomnosti odsúdilo na 14 rokov a šesť mesiacov väzenia bývalého amerického vojaka Trevora Reeda, ktorý bojoval na Ukrajine po tom, čo strávil dva roky v ruskom väzení a následne bol prepustený v rámci výmeny väzňov.

14:52

Rakúsky prezident Alexander Van der Bellen požiadal lídrov troch politických strán, ktoré získali v parlamentných voľbách najviac hlasov, aby medzi sebou rokovali o možných vládnych koalíciách. Cieľom podľa neho je vyjasniť možnosti vzájomnej spolupráce. Van der Bellen o tom informoval v stredu.

14:52

Európska komisia (EK) v stredu oznámila, že EÚ spúšťa operáciu humanitárneho vzdušného mosta pre Libanon a jej členské štáty zmobilizovali ďalšiu pomoc pre obyvateľov tejto krajiny.

14:51

Starosta Belehradu Aleksandar Šapič chce zo srbskej metropoly odstrániť hrobku dlhoročného vodcu zväzovej Juhoslávie Josipa Broza Tita. Od tohto kroku si podľa agentúry AFP sľubuje zbaviť Srbsko komunizmu. Mauzóleum, v ktorom je Tito pochovaný, chce pretvoriť na múzeum srbskej histórie.

14:51

Palestínske militantné hnutie Hamas v stredu oznámilo, že v egyptskej Káhire začalo rokovať s konkurenčnou palestínskou frakciou Fatah o rok trvajúcej vojne v Pásme Gazy a snahách o národnú jednotu.

14:50

Rada predsedov odborových zväzov Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR vyzvala prezidenta Petra Pellegriniho, aby nepodpísal už schválený konsolidačný balík vládou SR a vrátil ho na prerokovanie do Národnej rady (NR) SR. Konsolidačný balík má podľa nich negatívny vplyv na obyvateľov Slovenska, a to najmä na najzraniteľnejšie skupiny, ako sú domácnosti a zamestnanci, ktorí by sa nemali stať hlavnými platcami týchto opatrení. V stredu o tom informovala hovorkyňa Konfederácie KOZ Martina Nemethová.

14:49

Svet zaostáva pri dosahovaní cieľov globálnej dohody o strojnásobení kapacity obnoviteľnej energie do roku 2030. Ale tento cieľ je možné dosiahnuť, ak vlády prijmú potrebné opatrenia. Uviedla to v stredu Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA).

14:48

O tri mesiace bude prijímanie tzv. okamžitých platieb dostupné pre klientov všetkých bánk na Slovensku aj v celej eurozóne. Ich podstatou je to, že finančné prostriedky od platiteľa sú na účet príjemcu pripísané v priebehu niekoľkých sekúnd. Viaceré banky na Slovensku už v súčasnosti poskytujú túto službu dobrovoľne, od januára budúceho roka to však bude povinné.

14:47

Stávkové kancelárie prudko zvýšili svoje odhady Trumpových šancí na víťazstvo, píše Bild.

Prvýkrát od augusta sa republikán dostal do čela volebného súboja.

Platforma Polymarket odhaduje Trumpove šance na 53,3 %, zatiaľ čo u Harrisovej ich odhaduje na 46,1 %. Okrem toho došlo v priebehu niekoľkých hodín k skokovému nárastu o 3 %.

14:15

Približne 200 nemeckých policajtov zasahovalo v utorok proti domnelému gruzínskemu zločineckému gangu. Pri raziách v spolkovej krajine Bádensko-Württembersko aj v mestách Hamburg a Berlín prehľadali dovedna šesť nehnuteľností a zadržali 12 osôb. Polícia o zásahoch informovala v stredu.

14:14

Iránsky minister zahraničných vecí Abbás Arákčí navštívi v stredu Saudskú Arábiu, aby tam rokoval o snahách na ukončenie útokov Izraela na militantnú skupinu Hamas v Pásme Gazy a šiitské hnutie Hizballáh v Libanone. Oznámilo to iránske ministerstvo zahraničných vecí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na Veľký čínsky múr v Pekingu

Autor: TASR/AP-Achmad Ibrahim

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Peter Lipták

Slavus Sámo Vladimír Prokeš CS

Milan Šupa

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali