Chmelár varuje: Nepodľahnite propagande! Dáva návod, ako sa rozhodovať pri voľbách

❚❚

Bratislava 27. septembra 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Otázkami koho voliť ľudia zaplavujú známe osobnosti nielen pred voľbami. Avšak len málo z nich vám odpovie konkrétnym odporúčaním. Jednoducho, to sa nepatrí. V tom najlepšom prípade dostanete porovnanie strán alebo návod, ako sa rozhodovať. A presne tento spôsob zvolil aj Eduard Chmelár

Eduard Chmelár
Eduard Chmelár

“Ak chcete byť aktívnym občanom, ktorý prospieva demokracii, mali by ste sa do verejného života zapájať počas celého volebného obdobia,” vraví Chmelár hneď v úvode, klišé, že voľby sú sviatkom demokracie, podľa neho dávno neplatí. Demonštrácie, petície, zverejnenie svojho názoru… ciest je veľa. Hneď potom Chmelár varuje: Nepodľahnite propagande! Tá často hraničí s trestným činom poplašnej správy. Premýšľajte! To čím vás strašia, sa často ani nedá v súčasnej konštelácii uskutočniť. Tlak je obrovský, konštatuje Chmelár a upozorňuje na Európsku komisiu, ktorá chce od sociálnych sietí, aby zabránili Kremeľskej propagande. Zabudli však povedať, kto určuje, či je myšlienka autentická od slovenského politika alebo bola naočkovaná Moskvou. Takže to smrdí. Ide o obmedzovanie slobody prejavu z politických dôvodov. Tie poplašné správy od strán “demokratického” spektra im nevadia.

.

Kto tu však zatváral médiá, kto ničil demokraciu, kto kriminalizoval nepohodlných ľudí, kto dokonca vyhadzoval ľudí z práce? Bol to snáď Smer? Alebo Hlas, SNS či iné opozičné strany? Na základe čoho si niekto dovolí tvrdiť, že ak tu bude vládnuť opozícia, je ohrozená demokracia? Ľudia z Demokratov, OĽANO a SAS sa k uplynulému volebnému obdobiu radšej ani veľmi nehlásia, ale videli sme, ako vyzerá demokracia v ich podaní, a Progresívne Slovensko úplne otvorene propaguje represívny spôsob vládnutia, nariadenia, obmedzenia, tresty. Pritom ani Hlasu ani Smeru nemožno dokázať, že by počas svojej vlády siahli na demokraciu alebo jej mechanizmy.

Transparnecy International donútila Babiša, aby svoju cestu do Paríža za Macronom zaúčtoval do volebnej kampane. Prečo teraz Transparency International o to isté nežiada Šimečku? Šušká sa, že Macron je ochotný prijať kohokoľvek, kto dobre zaplatí. Mimovládky sa však aktívne zúčastňujú aj ďalšej manipulácie volieb. Ide o hodnotenie programov a transparentnosti kampane. Argument, že PS má preto prehľadnejšiu kampaň, že si vzalo úver, kým Smer nie, to už je niečo šialené. Veď Smer má svoje vlastné peniaze a potreba vziať si úver ani nevznikla, za to má byť trestaný, že dobre hospodáril s príspevkom od štátu a členskými príspevkami? Keď však programy hodnotili Ľudia proti chudobe, hodnotenia dopadli opačne. Neverte teda tomu, kto hovorí, že nejaká strana je v niečom najlepšia. Majú svoje dôvody, prečo to hovoriť.

.

Do predvolebnej kampane sa mieša aj zahraničie. Máme síce zákon, ktorý hovorí, že kampaň strany a strana nesmie byť financovaná zo zahraniča. To sa však dá ľahko obísť kampaňou za vyššiu účasť vo voľbách so sloganmi, ktoré sú si ako vajce vajcu podobné s heslami PS, alebo vyjadrením prezidenta susednej krajiny, ako víťazstvo opozície poškodí vzájomné vzťahy. To znie od českého prezidenta ako vydieranie. Pavla našťastie vyvážili Klaus so Zemanom.

Chmelár konečne prichádza k tomu, ako sa rozhodovať pri voľbách. Treba na to čas, čistú hlavu a ochotu chvíľu uvažovať nad tým, čo je vo vašom vlastnom osobnom záujme. Rozhodujete sa o tom, kto bude najbližšie štyri roky spravovať vaše peniaze, nevyberáte si manželku na celý život. Ak vás sklame váš výber, o štyri roky, možno aj skôr, môžete rozhodnutie zmeniť. Je však chyba novinárov, že v posledných dvoch predvolebných kampaniach nepýtali od politikov účet so splnenými a nesplnenými sľubmi. To by si Matovič nemohol dovoliť všetko to, čo nesplnil, jednoducho nasypať do nových sľubov.

Chmelár dáva progresívcom za pravdu – tieto voľby budú rozhodujúce. Ale hrozbou sú práve oni, nie nie opozícia. Chmelár im vyčíta amaterizmus, neskúsenosť, v čase krízy je to nebezpečné, vyčíta im sociálne experimenty Slovenskom odmietané a prudký militarizmus, ktorý nás môže zatiahnuť aj do svetovej vojny. Sfanatizovaným zväzákom 5. rokov sa progresívci veľmi podobajú, napríklad v tom, že každý prejav iného názoru považujú za útok na seba, potláčajú pluralitu názorov, snažia sa vám vnútiť predstavu, že jediná prijateľná línia je práve tá ich. A práve toto najviac ohrozuje slobodu a demokraciu na Slovensku. “Nemôžem dať hlas niekomu, kto podporuje represiu proti slobodným občanom,” doslova hovorí Chmelár. Nechce dať hlas tomu, kto má v úmysle zapchávať ústa spoluobčanom s iným názorom. Pripodobňuje správanie koalície spolu s PS, k správaniu prasaťa diktátora zo Zvieracej farmy, ktoré v jednom prejave tvrdí zvieratám, že musí ostať pri moci, aby sa k moci nevrátil farmár pán Jones.

Chmelár vidí v súčasnosti ako najdôležitejšie slobodu a mier. Slovensko je súčasťou medzinárodných a nadnárodných štruktúr a veci môže aktívne ovplyvňovať. Čoraz viac ľudí po celom svete už vidí, že téza “Kto stojí na strane mieru, stojí na strane Ruska,” že tá téza neplatí a táto vojna nemá vojenské riešenie. Zachovanie slobody a demokracie má pre Chmelára tiež veľkú hodnotu a on už vie, kto na slobodu siahal a kto nie. Chlieb, mier a sloboda! “Rozhodujem sa na základe tohto,” hovorí Chmelár.

Chmelár potom ešte chvíľu hovorí o boji za Slovensko. Slovensko je naše! Verím Slovensku! Podobné heslá mali v ústach pred nedávnom tí, ktorí dnes chcú zo Slovenska utiecť, ak voľby nedopadnú podľa ich predstáv. To ich vlastenectvo tým končí? Potom im na Slovensku nikdy nezáležalo.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:17

Japonská vládnuca Liberálno-demokratická strana (LDP), ktorú v ostatnom čase sužovali korupčné škandály, prvýkrát od roku 2009 zrejme nezíska parlamentnú väčšinu. Otázne je aj to, či vôbec dokáže vytvoriť väčšinovú koalíciu so svojím doterajším partnerom, stranou Kómeitó.

16:03

15:49

Európska centrálna banka (ECB) by si mala ponechať otvorené všetky možnosti, čo sa týka ďalšieho vývoja úrokových sadzieb. Povedal to tento týždeň vo Washingtone guvernér holandskej centrálnej banky a člen Rady guvernérov ECB Klaas Knot. Dal tým najavo, že decembrové zníženie sadzieb, s čím trhy do veľkej miery počítajú, nie je hotová vec.

15:48

Do slovenského pracovného trhu sú najviac zapojení päťdesiatnici. Aspoň cent zarobilo v minulom roku vyše 79 % obyvateľov Slovenska narodených v roku 1973. V aktuálnom prehľade ekonomického diania na to poukázal Inštitút pre stratégie a analýzy (ISA).

15:47

Turecká armáda “zneškodnila 15 teroristov” pri útoku na pozície kurdských milícii známych ako Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG) v severnej Sýrii, uviedlo v nedeľu turecké ministerstvo obrany prostredníctvom sociálnej siete X.

15:46

Dovedna 383 osôb museli v nedeľu dopoludnia evakuovať hasiči z budapeštianskeho hotela z dôvodu požiaru, pri ktorom nedošlo k zraneniam. Oznámilo to maďarské Celoštátne riaditeľstvo civilnej ochrany (OKF) na svojej webstránke katasztrofavedelem.hu.

14:24

Izraelský útok na Irán bol podľa slov izraelského premiéra Benjamina Netanjahua “presný a silný” a splnil všetky svoje ciele. “Sľúbili sme, že odpovieme na (predošlý) iránsky útok a v sobotu sme to spravili… (izraelský) útok na Irán bol presný a silný, splnil všetky svoje ciele,” povedal v nedeľu Netanjahu.

14:10

Najmenej 40 ľudí zahynulo v noci na nedeľu pri izraelskom útoku na obytnú oblasť neďaleko mesta Bajt Lahíja na severe Pásma Gazy, uviedla palestínska tlačová agentúra WAFA. Izrael v nedeľu ráno podnikol aj letecký útok v meste Džabálijá, taktiež na severe enklávy. Podľa miestnych záchranárov si útok vyžiadal 20 obetí.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke slony Kimba (v popredí) a Lucky v zoo v americkom meste Colorado Springs v štáte Colorado

Autor: TASR/AP/Cheyenne Mountain Zoo

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Pavel Jacz

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali