Chmelár si nemyslí, že Pellegrini sa na konci roku 2019 dopustil papalášizmu. “Rozhodne nie. To sa volá reprezentácia a podpora slovenskej kultúry. Mali by sme sa radšej pýtať, prečo je súčasnému premiérovi kultúra cudzia”

❚❚

Bratislava 29. januára 2021 (HSP/Foto:TASR-Marko Erd, Štefan Puškáš)

 

Politický komentátor Eduard Chmelár sa vyjadril ku štvrtkovým správam médií, ktoré zdieľali takmer všetci koaliční politici a ktoré sa týkali cesty expremiéra Petra Pellegriniho (Hlas-SD) na Silvestra 2019 do Nemecka. Pellegrini si tak od mnohých vyslúžil prívlastok papaláš.

Eduard Chmelár
Na snímke bývalý kandidát na post prezidenta SR Eduard Chmelár

Podľa názoru Eduarda Chmelára médiá umelo vyrobili kauzu, nad ktorou zastáva rozum. “Denník N priniesol bombastický titulok, že expremiér Peter Pellegrini letel pred dvoma rokmi za štátne do Drážďan, aby si pozrel operetu a nezaplatil ani za náklady. „Luxus v smokingu na operete v Nemecku!“, komentujú bulvárne Topky „drahú cestu“ bývalého predsedu vlády. Ten pod tlakom médií sľubuje výdavky uhradiť a servilne provládne Aktuality.sk sa pýtajú, prečo až teraz. A keďže celú záležitosť komentuje minister vnútra Mikulec, je jasné, odkiaľ vietor fúka a kto je pôvodcom tejto „aféry“. A nebol by to Miroslav Beblavý, aby sa na tom nepriživil a ako samozvaný „papalášológ“ vyhlásil, že „smeráci si dovolili veci, o ktorých by sa politikom za Dzurindu ani nesnívalo“.”

.

Chmelár tvrdí, že je potrebné sa vrátiť späť na Zem. Upozorňuje na to, že v prvom rade, Peter Pellegrini si nebol do Drážďan „zalietať“, ale bol podporiť nášho špičkového tenoristu Pavla Bršlíka na koncerte, ktorému môžu závidieť všetky svetové spevácke hviezdy.

“Sám spevák potvrdil, že vtedajšieho premiéra osobne pozval a poslal mu na predstavenie voľný lístok, ktorý však prišiel tesne pred predstavením. Toto sa rozhodne nevolá papalášizmus, ale reprezentácia štátu a podpora slovenskej kultúry v zahraničí.”

.

Dodal, že možno by burani chceli, aby naša štátna reprezentácia chodila na rebriňáku. “Ale aj potom by asi frflali, kde vzali na kone, prečo sa predvádzajú a ja neviem ešte čo. Napokon, smejú sa mu, že chodí na traktore, tak asi by mal chodiť na ňom aj do Drážďan, aby boli sedláci spokojní. Toto je strašná hanba a vizitka predovšetkým kultúrnej vyspelosti tohto národa.”

“Podľa mňa všetci tí novinári a internetoví hejteri ani netušia, kto je to Pavol Bršlík, že je to jeden z najvýraznejších tenoristov na svetovej opernej scéne. Je pravidelným hosťom Viedenskej štátnej opery, Metropolitnej opery v New Yorku, Covent Garden v Londýne, účinkuje a je žiadaný po celom svete. Koncert vysielala aj prestížna televízna stanica ZDF. A my sa ideme sťažovať, že predseda vlády Slovenskej republiky prišiel podporiť svetovú tenoristickú špičku zo Slovenska? Ako prosím?”

 

Bežný zvyk v zahraničí

Vo vyspelých štátoch je podľa Chmelára bežným zvykom, že najvyšší predstavitelia pravidelne chodia na premiéry popredných umelcov doma alebo na ich prestížne vystúpenia v zahraničí. “U nás to robil naposledy len minister kultúry Marek Maďarič. Mali by sme sa radšej pýtať, prečo je súčasnému premiérovi kultúra cudzia a prezidentka si vyberá kultúrne podujatia viac než selektívne. Mne účasť našich najvyšších predstaviteľov na premiérach slovenských umelcov a na ich prestížnych vystúpeniach v zahraničí nevadí, naopak, ja to od nich vyžadujem!”

“Vraj toto by sa za Dzurindu nestalo? Isteže nie! Ten sa vyvážal na hokej a o kultúru ani nezavadil – to jeho vernému podriadenému Beblavému neprekážalo. A od servilne provládnych novín ako sú Aktuality.sk, ale aj Denník N a ostatné by som očakával, že s rovnakou vášňou budú požadovať, aby Andrej Kiska zaplatil milión eur, ktorý minul na skutočne súkromné cesty domov,” pripomína analytik.

.

“Vtedy Andera z Popradu bránili, dnes majú krvavé oči za niekoľko tisíc použitých vskutku efektívne na propagáciu slovenskej kultúry, a hoci po predstavení odletel hneď domov, tvária sa, akoby tam bol na silvestrovskej party.”

Upozornil aj na to, že tu lietajú vo vzduchu stámilióny za netransparentné kšefty nejakej trnavskej firmy, za nadbytočné zbrojenie a provládne médiá budú moralizovať nad niekoľkými tisícmi eur za reprezentáciu, na ktorú by sme mali byť hrdí.

“Nech sa páči, nech odhaľujú zlodejiny bývalej vlády a na ňu napojenej mafie, majú v tom moju plnú podporu. Ale keď sa zameriavajú na diskreditáciu rastúcej popularity opozičného lídra na zjavnú objednávku súčasnej vlády, toto už nie je žurnalistika, ale špinavá a navyše nesmierne hlúpa politika.”

Na záver Chmelár dodal: “Mimochodom, ak by to niekoho vôbec zaujímalo, silvestrovský koncert Pavla Bršlíka v Semperovej opere v Drážďanoch z roku 2019 bol obrovským úspechom slovenského tenoristu a nemecká kultúrna verejnosť s uznaním zaznamenala aj prítomnosť vtedajšieho predsedu vlády SR Petra Pellegriniho. A len úplne na okraj, koncert zaznel aj v rámci osláv 150. výročia narodenia Franza Lehára, ktorého sme si na Slovensku ani len nepripomenuli, hoci kariéru začínal ako vojenský kapelník v Lučenci. Ale koho by to zaujímalo v krajine, ktorá sa stará len o to, aby zostala v milosti nejakého pána, ktorý jej zavše hodí nejakú kosť.”

Aktuálne vyrobená “kauza” má však aj jeden podstatný prínos. Tí, ktorí nepoznali známeho Slováka Pavla Bršlíka, už dnes vedia, že našu krajinu reprezentuje vo svete aj tento tenorista.

.

 

 

Anna Belousovová: Pán premiér by si mal najprv pozametať pred vlastným prahom

K téme Pellegriniho (ne)papalášizmu sa na svojom facebookovom účte vyjadrila aj bývalá predsedníčka mimoparlamentnej SNS, Anna Belousovová. Tá reagovala na premiérov status o tom, že od Pellegriniho očakáva vrátenie „lupu“ vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur na účet ministerstva vnútra. Belousovová preto premiérovi pripomenula, že si má najprv „pozametať pred vlastným prahom.“

Anna Belousovová
Na snímke Anna Belousovová

Bývalá predsedníčka SNS vymenúva viacero papalášskych prešľapov súčasného premiéra. Vyčíta mu vyvážanie sa v opancierovanom aute s ochrankou, nerešpektovanie karantény, taktiež nerešpektovanie nariadení hlavného hygienika, ktoré porušil účasťou na svadbe svojho straníckeho kolegu.

Ako premiér je zodpovedný aj za papalášske správanie svojich koaličných partnerov. Boris Kollár v služobnom aute vyvážal modelku počas núdzového stavu a po tom ako havaroval, zneužíval svoje postavenie v nemocnici. Navyše sa v nemocničnom prostredí konala aj koaličná rada, čo tiež zaváňa porušením opatrení. Vyčíta mu aj Holého lety medzi Slovenskom a Anglickom, ktoré boli taktiež sporné.

Preto mu odporúča nehľadieť len na chyby druhých, ale pozrieť sa aj do vlastných radov. „Alebo ste jednoducho obyčajný zbabelec, ktorý čuší pri prejavoch papalášizmu svojich zo strachu , že príde o koryto a moc?“ pýta sa na záver premiéra Anna Belousovová.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:31

Do priestorov budapeštianskeho Národného ortopedického ústavu (OMINT) vnikla spodná voda, preto v noci z piatka na sobotu museli evakuovať vyše 30 pacientov. Pre agentúru MTI to uviedlo riaditeľstvo ústavu.

10:19

Komunitná energetika je moderný a čoraz rozšírenejší prístup k spoločnej výrobe a zdieľaniu energie, ktorý sa však momentálne na Slovensku nevyužíva v takej miere, ako v iných krajinách Európskej únie. Na našom území ide o pomerne neznámy fenomén, ktorý čelí viacerým legislatívnym, technickým a administratívnym prekážkam. Upozornila na to Slovenská asociácia udržateľnej energetiky (SAPI), ktorá v priebehu tohto týždňa vydala príručku s cieľom rozvoja energetických komunít v SR.

09:42

Do kancelárií vo veľkých nemeckých mestách sa čoraz častejšie vracajú zamestnanci, aj keď ich počet stále nedosiahol úroveň pred pandémiou ochorenia COVID-19. Ukázal to tento týždeň prieskum realitnej spoločnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

09:25

Libanonské hnutie Hizballáh v sobotu oznámilo, že pri piatkovom izraelskom útoku v Bejrúte zahynul aj jeho druhý vysokopostavený veliteľ Ahmed Wahbí.

08:46

Po celej Českej republike sa v sobotu o 8.00 h opäť otvorili volebné miestnosti a začal sa druhý deň krajských a senátnych volieb.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Pohľad na historickú časť Bratislavy

Autor: TASR-Pavel Neubauer

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Marián Tkáč

Branislav Čech

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali