Bratislava 14. júna 2021 (SITA/HSP/Foto:Pixabay)
Najúspešnejšia poľnohospodárska komodita po prvom spracovaní Slovenska, jačmenný slad, sa pripravuje na klimatickú zmenu. Porasty sladovníckeho jačmeňa ovplyvnilo studené počasie, nepravidelnosť zrážok aj ich sila. Pre chladné počasie sa vegetačná doba jačmeňa predĺži o dva týždne
Informovalo o tom v pondelok Slovenské združenie výrobcov piva a sladu (SZVPS). V roku 2021 plánuje sedem slovenských sladovní spotrebovať približne 370 000 ton sladovníckeho jačmeňa. Predstavuje to nárast výroby sladu o takmer desatinu. Ozimné jačmene sú aktuálne v dobrom stave, jarný jačmeň je na tom horšie.
„Porasty vzchádzali pomaly, pre slabé zrážky v marci. Podobne to bolo aj v apríli. Začiatkom mája akoby porasty prestali rásť, čo zapríčinili rekordne nízke teploty a minimálne zrážky. Situácia sa zlepšila v druhej polovici mája, avšak na rôznych častiach územia boli zrážky tak intenzívne, že nestihli do pôdy vsiaknuť. Odrody sladovníckeho jačmeňa budú preto dozrievať tento rok o 10 až 14 dní neskôr ako vlani. Ich kvalita i množstvo však bude závisieť od počasia počas vypĺňania zrna a samotného dozrievania,“ vysvetlil expert Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho v Bratislave (ÚKSÚP) pre pestovanie sladovníckeho jačmeňa Marián Svorad.
Slovenské združenie výrobcov piva a sladu združuje výrobcov piva a sladu na Slovensku. Reprezentuje výrobcov a sladovníkov produkujúcich 96 % trhu so slovenským pivom a 98 % trhu so slovenským sladom. Ústredný kontrolný a skúšobný ústav poľnohospodársky zabezpečuje výkon štátnej odbornej kontroly a skúšobníctva v oblasti poľnohospodárstva a štátny odborný dozor nad kvalitou vstupov do poľnohospodárstva.