Charles Michel sa snaží zablokovať účasť Ursuly von der Leyenovej na kľúčových zasadnutiach EÚ

Charles Michel sa snaží zablokovať účasť Ursuly von der Leyenovej na kľúčových zasadnutiach EÚ

Bratislava 11. júna 2024 (HSP/The Telegraph/ Foto: TASR/AP-Fermin Rodriguez)

 

Predseda Európskej rady Charles Michel tvrdí, že šéfka Európskej komisie Ursula von der Leyenová by sa nemala zúčastňovať na rozhovoroch týkajúcich sa rozdelenia najvyšších funkcií v bloku. Správu prináša The Telegraph

Michel Leyen
Na snímke vľavo Charles Michel a Ursula von der Leyenová

Michel navrhol vylúčiť šéfku Európskej komisie z diskusií, ktoré budú prebiehať medzi lídrami inštitúcií EÚ a hlavami členských štátov. Summit sa má uskutočniť budúci týždeň a rozhodne sa na ňom o tom, kto by mal po voľbách do Európskeho parlamentu prevziať najvyššie funkcie v bloku.

Reklama

Michel si myslí, že von der Leyenovej by nemalo byť umožnené zúčastniť sa na rokovaniach s predstaviteľmi, pretože sa sama uchádza o druhé funkčné obdobie ako vedúca kandidátka stredopravej Európskej ľudovej strany (EPP).

Je však bežnou praxou, že sa súčasný predseda Komisie zúčastňuje na rozhovoroch v Európskej rade. Súčasná situácia je však bezprecedentná vzhľadom na to, že úradujúci predseda Komisie sa doteraz nikdy nepokúšal zabezpečiť si druhé pôsobenie v tejto funkcii.

Reklama

Bez ohľadu na nezvyčajný charakter týchto rokovaní, Michel stále čelí podozreniam , že do prijímania rozhodnutí rád mieša politiku.

 

Sofagate

„Ak chce vylúčiť z miestnosti ju, mal by vylúčiť aj seba,“ povedal jeden z diplomatov EÚ pre spravodajský portál Politico.

„Cítiť tu istú nevraživosť,“ poznamenal ďalší.

Nevraživosť medzi Charlesom Michelom a Ursulou von der Leyenovou narastá od škandálu „sofagate“, ktorý sa odohral počas spoločnej návštevy Turecka v roku 2021. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ponúkol predsedovi Rady čestné miesto v kresle, zatiaľ čo jeho kolegyňa šéfka EÚ bola usadená na vzdialenú pohovku.

Reklama

„Stalo sa to preto, že som žena,“ povedala vtedy von der Leyenová.

 

Rozdelenie funkcií

Lídri EÚ sa po prvýkrát stretnú 17. júna, aby rokovali o výsledkoch volieb do Európskeho parlamentu. Denník The Telegraph dodáva, že eurovoľby priniesli nárast pravicových strán v celom bloku, najmä vo Francúzsku a Nemecku.

Európski lídri sa začnú zaoberať nomináciami na troch vrcholových predstaviteľov EÚ – predsedov Rady, Komisie a Parlamentu – a de facto aj na post ministra zahraničných vecí.

Ursula von der Leyenová je favoritkou na udržanie svojej pozície, zatiaľ čo Antonio Costa, portugalský premiér, ktorý je zapletený do korupčného škandálu, by sa mal stať predsedom Rady.

Reklama

Kaja Kallasová, estónska premiérka, naznačila, že má tiež ambície stať sa vysokou predstaviteľkou bloku, konkrétne najvyššou zahraničnou diplomatkou bloku.

A Roberta Metsolová si zrejme ponechá svoju funkciu predsedníčky Európskeho parlamentu.

Prečítajte si tiež :

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:22

Na juhu Číny sa pretrhla hrádza druhého najväčšieho sladkovodného jazera v krajine. Záchranári evakuovali približne 5700 ľudí, informovali v sobotu tamojšie médiá. TASR o tom píše podľa agentúr AFP a Reuters.

Čínsky prezident Si Ťin-pching vyzval na rozsiahle záchranné a pomocné práce s cieľom ochrániť životy a majetok ľudí, uviedli tamojšie médiá.

14:18

Holandská krajne pravicová Strana slobody (PVV) vstúpi do novej aliancie podobne zmýšľajúcich politických strán v Európskom parlamente (EP), ktorú zakladajú český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. Oznámil to líder strany Geert Wilders, informuje TASR podľa sobotňajšej správy agentúry DPA.

Geert Wilders
Na snímke Geert Wilders, líder krajne pravicovej strany PVV alebo Strany za slobodu, hovorí s médiami krátko po víťazstve v holandských voľbách
13:11

Napriek tomu, že k zákazu klietkových chovov má dôjsť až v roku 2027, upustilo od nich už približne 45 % českých hydinárov. Česko k zákazu pristúpilo ako jedna z mála krajín Európskej únie, napríklad Poľsko o ňom ani neuvažuje. Informoval o tom portál novinky.cz.

Ilustračné foto
13:09

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý nadobudol účinnosť 1. júla prináša zmeny, ktoré sa dotknú aj nakupovania cez internet. Obmedzuje falošné recenzie aj umelé navyšovanie cien. Upozornila na to Mária Auxtová, manažérka spoločnosti Shoptet.

V prípade porušenia zákona hrozí pokuta v hodnote 2 % z ročného obratu do výšky 200 000 eur.

12:42

Novozvolený iránsky prezident Massúd Pezeškiján v sobotu uviedol, že svoju “ruku natiahne” ku všetkým Iráncom. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Novozvolenému iránskemu prezidentovi v sobotu už zagratuloval šéf Kremľa Vladimir Putin i saudskoarabský kráľ a korunný princ.

12:37

Londýn bude aj naďalej podporovať Kyjev pri jeho obrane voči ruskej agresii. Ukrajinskému prezidentovi Volodymyrovi Zelenskému to v piatkovom telefonáte prisľúbil nový britský premiér Keir Starmer, pričom Zeleneskyj mu za takéto zachovanie britského postoja poďakoval, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters citujúcej z vyjadrení oboch strán.

Keir Starmer
Na snímke líder Labouristickej strany Keir Starmer
10:50

Dovolenkári by mali počas oddychu myslieť aj na digitálnu bezpečnosť. Zdieľanie informácií o aktuálnej polohe na sociálnych sieťach totiž môže ohroziť bezpečnosť ich domova. Uviedla to bezpečnostná spoločnosť Eset, ktorá radí, ako chrániť svoje údaje a digitálne zariadenia.

Dovolenkári by podľa spoločnosti mali byť opatrní pri používaní verejných Wi-Fi sietí v kaviarňach, hoteloch alebo na pláži.

V prípade straty alebo krádeže zariadenia je podľa nej potrebné mať pripravený plán. Dovolenkári by si mali pred odchodom zapísať sériové čísla svojich zariadení a čísla zákazníckej podpory, aby mohli v prípade potreby blokovať SIM kartu alebo zariadenie. Niektoré bezpečnostné aplikácie umožňujú na diaľku vymazať obsah zariadenia, aby sa zabránilo zneužitiu dát.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali