Chaotické poznámky k chaotickej téme chaotického rezortu

❚❚

Bratislava 14. októbra 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Zo zdravotníctva sa stáva chaotická téma, väčšina vyjadrení k aktuálnej situácii je chaotická, bez hlbšej znalosti problematiky. Chaotické postoje politikov, analytikov, moderátorov si vyžadujú reagovať, avšak ťažko zareagovať ináč, ako chaotickým striedaním tém

lekár doktor
Ilustračné foto

Po ministrovi Zajacovi od r. 2006 budeme mať pätnásteho ministra zdravotníctva. Nie je potrebné byť veľkým manažérom, aby si človek uvedomil, že nemôže dobre fungovať inštitúcia, na čele ktorej sa za 18 rokov vymení 15 vedúcich pracovníkov, aj keby to bola len malá cukráreň, nieto centrálny úrad štátnej správy. Zoznam tých 14 prechádzajúcich ministrov určite nebol zoznam babrákov. To, že životnosť ministra zdravotníctva je čosi vyše roka, je podmienené tým, že vláda a verejnosť od nich požadovali viac, ako mohli splniť. Bohužiaľ nikto z politikov, poslancov, analytikov, či samozvaných expertov si nepoložil otázku, kde je príčina tohto stavu.  Príčina je zakódovaná v podstate tzv. Zajacových reformných zákonov. Zajacove reformné zákony v duchu pravicovej doktríny „slabého štátu“ kodifikujú veľmi slabú pozíciu ministra – s minimálnymi kontrolnými, direktívnymi a sankčnými kompetenciami. Ľudovo povedané: Minister nemá kompetencie kontrolovať, nariaďovať, ani trestať. Väčšina predchádzajúcich ministrov prichádzala s veľkým odhodlaním, optimizmom a gurážou,  ale keď zistili, že fakticky môžu dookola nanajvýš len všetkých prosíkať o dohodu a porozumenie, tak robili operatívu ako pani Dolinková a po roku odišli. To, čo má minister v rukách, je legislatíva. A legislatívu môže robiť len takú, na akú je politická vôľa. To, čo slovenské zdravotníctvo potrebuje, je  zásadná kvalitatívna zmena: Prechod do postzajacovskej éry. Spočíva v hlbokej štrukturálnej novelizácii platných tzv. Zajacových reformných zákonov. Nebudem tu teraz rozpisovať, v čom má spočívať, opakovane som to publikoval, kto má záujem, na stránke nášho inštitútu je to k dohľadaniu.

.

Chaotické sú tiež výkriky o prechode štátnych nemocníc na akciové spoločnosti, dokonca už aj minister financií je na to nalomený. Tu sme svedkami nepochopenia kľúčového problému, že tie nemocnice nie sú stratové preto, že sú štátne, ale preto, že sú koncové. To znamená, že do nich malé súkromné nemocnice posielajú tzv. „drahých“ pacientov a koncová nemocnica už vo chvíli, keď pacienta prijíma, vie, že na ňom bude stratová. Ak koncové nemocnice budú zmenené na akciovky bez toho, aby sa zmenila príslušná legislatíva, priamym dôsledkom bude zomieranie pacientov, pretože koncová nemocnica, predtým štátna, nebude mať dostatok peňazí na ich liečbu, ale nebude sa môcť zadĺžiť! Tým, že sa stane akciovou spoločnosťou, sa finančný záujem nadradí nad medicínu a nad zdravie pacienta!

Chaotická kategorizácia nemocníc: Pani Dolinková ju zastavila, čo spravila veľmi dobre. Kategorizácia nemocníc je okrem iného aj sofistikovaná akcia, ako sa podhodnotením ceny nemocnice dostať lacno k jej privatizácii, likvidácii a následne k lukratívnemu pozemku, na ktorom nemocnica stojí. Tí, ktorí sa čudujú, prečo kategorizácia ich nemocnicu posúva nižšie, nech sa pozrú, na akom pozemku sa ich nemocnica nachádza.

.

Chaotické poznámky podpredsedu vlády: Podpredseda vlády, ktorý je brilantný v problematike životného prostredia sa pred pár dňami veľmi energicky, bohužiaľ chaoticky vyjadroval k zdravotníctvu na svojom facebooku: Presadzuje centrálne nákupy: Centrálne nákupy sú socialistický nezmysel. Sú ťažkopádne, zdĺhavé a nepružné. V konečnom dôsledku to povedie k plytvaniu a posunutiu korupcie na inú rovinu. Ďalej vyrátal nehorázny zisk súkromných ambulancií 270 miliónov Eur ročne.

Tak počítajme: V Slovensku je cca 5000 súkromných ambulancií: Prvý kontakt+špecialisti. Potom 270 miliónov delené 5000 = 54000, delené 12 = 4500 Eur mesačne na jednu ambulanciu. Prevádzkové náklady jednej ambulancie sú 3000-5000 Eur mesačne: Mzdy zamestnancov, ich zdravotné a sociálne odvody, nájomné, likvidácia biologického odpadu, nákup zdravotníckeho materiálu, energie, upratovanie, lízingy….Takže o čom to píše, čo je to za chaotické číslo?

Ďalej vyrátal, že skryté poplatky pacientov v zdravotníctve sú 400 miliónov. Ako sa dajú zrátať skryté poplatky? Venoval som sa pánovi podpredsedovi podrobnejšie, pretože podpredsedu vlády nemožno brať na ľahkú váhu. Pán podpredseda, vyrátajte a uverejnite iné číslo! Koľko nás stojí bezplatná zdravotná starostlivosť, poskytovaná cca 150 000 Ukrajincom, ktorú platí štát za roky 2022, 2023, 2024? Koľko je to z tých 800 miliónov, ktoré všetci v tom chaose hľadajú? Na Ukrajine neexistuje zdravotné poistenie, platí sa natvrdo a dopredu. Ak u nás majú zdravotnícku starostlivosť zadarmo, tak tu majú rajský nadštandard! Ak začnú platiť v hotovosti ako doma, v ničom nebudú ukrátení a hneď budú peniaze pre zdravotníkov! Niektorí zlomyseľníci šíria aj chaotickú informáciu o zdravotníckej turistike Ukrajincov: Doma mu napríklad indikujú zákrok v cene 1500 Eur. Tak príde na Slovensko, tu ho absolvuje gratis zadarmo, a vysmiaty môže ísť domov. Toto nie je záchrana vojnových utečencov, to je tunelovanie systému! Pán podpredseda vlády, odstráňte tento chaos!  Zariaďte s novopečeným ministrom, nech majú Ukrajinci zdravotnú starostlivosť za takých podmienok, aké majú doma! Kvôli konsolidácii sa musíme všetci uskromniť, mohli by sa aj Ukrajinci!

Nový pán minister, ako nelekár, nepoznajúci systém zvnútra, bude veľmi silno odkázaný na poradcov, ktorými sa obklopí. Ostáva nám len dúfať, že mu nebudú radiť chaoticky. Alebo o rok bude nastupovať ďalší?

MUDr. Štefan Paulov, Vlastenecký inštitút Petra Šveca.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:07

Spoločnosť SHP Group, ktorá vyrába papierovú hygienu pod značkou Harmony, pomohla obyvateľom Bosny a Hercegoviny v čase katastrofálnych záplav, ktoré krajinu nedávno postihli. Jej závod SHP Celex v Banja Luke je súčasťou holdingu ECO – INVESTMENT a.s. pod vedením priemyselníka Milana Fiľa. Pomoc obsahovala niekoľko kamiónov papierovej hygieny a finančnú podporu.

13:07

Afganské ministerstvo pre prevenciu neresti a šírenie cnosti sa v pondelok zaviazalo k tomu, že postupne začne uplatňovať zákon zakazujúci médiám zverejňovať zábery všetkých živých tvorov.

12:43

Španielsky premiér Pedro Sánchez v pondelok vyzval ostatné členské krajiny EÚ, aby reagovali na žiadosť Španielska a Írska o pozastavenie dohody EÚ o voľnom obchode s Izraelom z dôvodu vojenských operácií izraelskej armády v Pásme Gazy a Libanone.

12:29

Počet elektronických PN (dočasnej pracovnej neschopnosti) presiahol jeden a pol milióna. Ide o najvyšší počet vypísaných elektronických PN od spustenia tejto služby v júni 2022 až doteraz. Nárok na nemocenskú dávku vznikol viac ako 1,45 milióna Slovákom. V pondelok o tom informoval hovorca SP Martin Kontúr.

12:21

Ekonomické ukazovatele v Nemecku signalizujú pokračujúcu slabosť hospodárstva, najväčšieho v eurozóne, v uplynulom 3. štvrťroku 2024. Uviedlo to v pondelok nemecké ministerstvo hospodárstva vo svojej mesačnej správe.

12:21

Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov. Títo traja ekonómovia “preukázali dôležitosť spoločenských inštitúcií pre prosperitu krajiny”, uviedol Nobelov výbor Kráľovskej švédskej akadémie vied.

Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson
Cenu Švédskej ríšskej banky za ekonomické vedy na pamiatku Alfreda Nobela za rok 2024 získali Daron Acemoglu, Simon Johnson a James Robinson za výskum nerovnosti bohatstva štátov
12:20

Do dopravy a bývania by malo v budúcom roku ísť takmer 4,25 miliardy eur. Oproti tomuto roku to je o vyše 740 miliónov eur viac. Najväčšie investície sú naplánované do oblasti dopravnej infraštruktúry. Vyplýva to z návrhu rozpočtu verejnej správy na roky 2025 až 2027, ktorý v pondelok na rokovanie Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) predložilo Ministerstvo financií SR.

12:19

Podľa najnovšej správy Svetovej banky (SB) je 26 najchudobnejších krajín v najhoršej finančnej situácii od roku 2006. Krajiny, ktorých žije 40 % ľudí najviac postihnutých chudobou, sú zadlžené najviac od roku 2006 a sú čoraz zraniteľnejšie voči prírodným katastrofám a iným šokom.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na leteckej snímke pohľad na jazero v tvare srdca v Rodgau neďaleko Frankfurtu nad Mohanom

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Peter Lipták

Andrej Valihora

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali