Chabé kartónové drony sú znakom zúfalstva Ukrajiny

❚❚

Kyjev 2. septembra 2023 (HSP/Asiatimes/Foto:Twitter@front_ukrainian, Screenshot)

 

Ukrajinský útok na ruské letisko mohol byť podniknutý z neďalekého Estónska, čo hrozí rozšírením vojny, keďže protiofenzíva zlyháva, píše Stephen Bryen pre Asia Times

kartónový dron
Na snímke kartónový dron

V oblasti Bradleyho námestia, kde sa nachádza Robotyne, sa Ukrajinci snažili tlačiť svoj útok na východ smerom k obci Verbove.

.

Nanešťastie pre Ukrajincov, nedostatočne chránili svoje krídlo v okolí Robotyne, čo vystavilo útok smerom na Verbove ruským delostreleckým úderom. Ukrajinci stratili väčšiu časť celej brigády (hoci nie je jasné, o ktorú brigádu išlo).

Pokus o obsadenie Robotyne sa ukázal ako nie príliš dobrý nápad pre Ukrajinu, keďže väčšina dediny bola zrovnaná so zemou a vystavená ruskému delostrelectvu.

.

Presun Ukrajiny na východ je veľmi dôležitý, ak má rozdeliť ruské sily a postupovať smerom k Melitopolu. To je teraz veľmi otázne a môže to poukazovať na výrazný neúspech poslednej časti ukrajinskej protiofenzívy.

Výsledok zostáva stále otázny, ale optimistická správa Wall Street Journal o prelomení ruskej obrannej línie sa teraz zdá byť prehnaná.

Ukrajina medzitým pokračuje v útokoch dronmi na ruské územie. Ukrajinský dron sa zameral na ruské mesto Kurčatov, priemyselné centrum v blízkosti Kurskej jadrovej elektrárne.

Mesto Kurčatov sa nachádza v Kurskej oblasti, ktorá hraničí s Ukrajinou. Bolo založené koncom 60. rokov 20. storočia a pomenované po fyzikovi Sergejovi Kurčatovovi, známom ako otec sovietskej atómovej bomby. Kurská jadrová elektráreň sa nachádza približne 4 km od Kurčatova.

Podľa všetkého len jeden dron preletel a zasiahol obytnú budovu.

.

 

Použili austrálske drony?

Ukrajinci medzitým tvrdia, že pri útoku na Pskov pri estónskych hraniciach použili austrálske “kartónové” drony. Existujú spory o tom, ako sa drony dostali na tamojšiu leteckú základňu, ktorá je od ukrajinského územia vzdialená viac ako 800 km.

Ukrajina teraz tvrdí, že boli vypustené z vnútra Ruska. Útok však zahŕňal najmenej 10 dronov, čo naznačuje, že miesto vypustenia mohlo byť z Estónska. Rusi nevytvorili verejný záver o trase letu dronov.

Dron z voskovanej penovej dosky má minimálnu radarovú stopu.

Ukrajinci tvrdia, že toto je dron, ktorý zasiahol Pskov. Dron Sypaq (oficiálne Sypaq Corvo Precision Payload Delivery System) má však dolet len 75 míľ, čo znamená, že ak je to dron, ktorý bol použitý pri útoku na Pskov, musel byť vypustený z relatívne malej vzdialenosti.

.

Estónska hranica je od Pskova vzdialená 61,3 km, teda v dosahu kartónového dronu. Zdá sa, že dron nemá kameru a je pravdepodobne navádzaný pomocou GPS. Samotný dron váži prázdny 2,4 kg a údajne unesie až 3 kg, čo je viac ako hmotnosť samotného dronu. Je napájaný z batérie.

Ukrajinci uviedli, že tie isté drony boli použité proti letisku v Kursku 27. augusta, dva dni pred útokom v Pskove. Kursk sa nachádza blízko ukrajinských hraníc.

Dole je fotografia havarovaného dronu Sypaq z júna. Lokalita sa neuvádza.

dron havarovaný
Fotografia havarovaného dronu Sypaq z júna

Ukrajina zverejnila túto grafiku o vlastnostiach dronu:

vlastnosti dronu
Vlastnosti dronu

Upozorňujeme, že označenie redundantných navigačných systémov znamená, že dron je vopred naprogramovaný na zásah konkrétneho cieľa a aktualizuje sa, pokiaľ má informácie GPS. Typické rušičky sa nachádzajú v okolí vysoko hodnotných cieľov.

Na uvedenej fotografii nie je znázornený kamerový modul. Austrálsky dron je vyrobený z komerčných hotových komponentov, pravdepodobne čínskeho pôvodu.

Putin kráča po povrchu, ak jeho generáli trvajú na tom, že útok pochádza z Estónska, pretože by to znamenalo, že Estónsko sa na útoku podieľalo. Nie je známe, čo by Rusko mohlo urobiť v súvislosti s Estónskom.

Rusi medzitým spomalili svoje operácie v oblasti Kupjanska a zastavili niekoľko ukrajinských protiútokov. Teraz to nevyzerá, že by kupjanská ofenzíva postupovala, s výnimkou okrajových častí.

Objavili sa správy, že Ukrajina sa tento mesiac pokúsi o rozsiahlu mobilizáciu. To sa Zelenskému pravdepodobne vypomstí, pretože medzi tými, ktorí budú naverbovaní, sú študenti, robotníci z tovární a prestárlí muži. Rusko zatiaľ žiadnu ďalšiu mobilizáciu nevyhlásilo.

Ukrajina už využila prakticky všetky svoje jednotky strategických záloh a teraz ich dopĺňa a zapláta oveľa menej schopnými teritoriálnymi jednotkami stiahnutými zo Ľvova (125. teritoriálna záloha) a z oblasti pri hraniciach s Moldavskom (106. brigáda), ktoré boli vyslané do oblasti Kupjanska – kde Rusko môže začať veľkú ofenzívu.

.

Ukrajinská armáda tak zostáva bez záloh a s veľmi veľkými stratami v poli. Ani pri mobilizácii plánovanej na september nebude Ukrajina schopná pokračovať v ofenzívnych operáciách, najmä ak budú pokračovať vysoké straty.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:51

Najmenej dvaja ľudia sú nezvestní v dôsledku záplav v severotalianskom regióne Emilia-Romagna. Na severe Talianska evakuovali pre záplavy už takmer 1500 ľudí a úrady predĺžili výstrahu pred extrémnym počasím do piatkovej noci, informuje TASR podľa správy agentúry ANSA.

Povodne v Taliansku Emilia-Romagna
Na snímke hasiči evakuujú na člne miestnych obyvateľov v zaplavenom meste Faenza v regióne Emilia-Romagna na severe Talianska
11:13

Spojené štáty by mali brať do úvahy varovania Moskvy o možnej eskalácii konfliktu na Ukrajine, uviedol v piatok námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov podľa ruskej štátnej tlačovej agentúry RIA Novosti. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

10:56

Súčiastky do pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone pri útokoch na príslušníkov militantného hnutia Hizballáh, neboli vyrobené na Taiwane. Uviedol to v piatok taiwanský minister hospodárstva Kuo Č’-chuej, informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.

“Ide (predovšetkým) o súčiastky ako integrované obvody (čipy) a batérie,” uviedol minister s tým, že môže s istotou povedať, že neboli vyrobené na Taiwane.

Podľa analýzy agentúry Reuters snímky výbuchmi zničených pagerov vykazujú vysokú mieru podobnosti so zariadeniami taiwanskej spoločnosti Gold Apollo.

10:25

Verejný dlh Veľkej Británie prvýkrát v nedávnej histórii dosiahol úroveň zodpovedajúcu 100 % hrubého domáceho produktu (HDP) krajiny. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Čistý dlh verejného sektora, s výnimkou bánk v jeho vlastníctve, vzrástol v auguste na 100 % HDP prvýkrát od začiatku vedenia mesačných záznamov v roku 1993, oznámil v piatok britský štatistický úrad ONS. V júli dlh predstavoval 99,3 %.

V auguste si britská vláda požičala 13,734 miliardy libier (16,36 miliardy eur), čo je o 3,3 miliardy GBP viac ako v auguste minulého roka.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vtáky sa kúpu vo fontáne v ruskom Petrohrade

Autor: TASR/AP-Dmitri Lovetsky

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali