Český prezident varuje Západ pred taktikou Putina

Český prezident varuje Západ pred taktikou Putina

Bratislava 21. októbra 2023 (HSP/Foto:TASR-Barbora Vizváryová)

 

Po tom, čo schôdzka Putin – Orbán v Pekingu spôsobila na Západe poriadny rozruch a vyvolala urýchlené zasadnutie veľvyslancov NATO v Budapešti, svojou kritikou prispel aj český prezident Pavel, podľa ktorého by sme nemali podľahnúť taktike ruského prezidenta, keďže Putin sa nestretáva s európskymi lídrami s cieľom dosiahnuť mier na Ukrajine. Podľa Pavla líder Ruska tieto stretnutia organizuje len s cieľom rozbiť jednotu európskych krajín a celého demokratického sveta

ČR: Pavel rokoval s Fialom a Babišom o zahraničnej politike
Na snímke český prezident Petr Pavel

Niekoľko dní po tom, ako sa Orbán stretol s Putinom na fóre v Číne, kde diskutovali o bilaterálnej spolupráci v oblasti prepravy zemného plynu a ropy, ako aj jadrovej energie, sa zišli veľvyslanci krajín NATO v Budapešti vrátane švédskeho diplomata.

Reklama

Veľvyslanec USA v Maďarsku David Pressman pre RFE/RL povedal, že diplomati majú „bezpečnostné obavy” z „prehlbujúceho sa vzťahu” medzi Ruskom a členskou krajinou NATO a EÚ.

Pressman na sociálnej sieti okrem iného napísal, že „zatiaľ čo Rusko útočí na ukrajinských civilistov, Maďarsko žiada o obchodné dohody.”

Reklama

Maďarský premiér Orbán zožal veľkú mieru kritiku aj za to, že počas rozhovoru s Putinom namiesto slova „vojna” použil výraz  „vojenská operácia”.

Stretnutie Orbána s Putinom podrobila kritike aj estónska premiérka Kaja Kallasová, podľa ktorej je podanie ruky premiéra členského štátu EÚ Maďarska s ruským prezidentom Vladimirom Putinom  „veľmi, veľmi nepríjemné a protirečí logike, vzhľadom na minulosť Budapešti a Moskvy”.

Maďarský minister zahraničia Péter Szijjártó estónskej premiérke odkázal na sociálnej sieti, že jej slová chápe ako pokrytectvo, keďže o jej manželovi sa nedávno zistilo, že vlastnil spoločnosť, ktorá aj po vypuknutí vojny, napriek bojom, dodávala ruskej továrni suroviny v hodnote 30 miliónov EUR.

K schôdzke medzi lídrami Ruska a Maďarska, kde mal Viktor Orbán hovoriť aj o mieri, sa vyjadrila aj nemecká veľvyslankyňa v Maďarsku Julia Grossová : „Takže Putin musí ukončiť svoju agresívnu vojnu proti Ukrajine, ukončiť bombardovanie civilistov, ostreľovanie škôl a nemocníc, únosy detí?” napísala na X, predtým Twitter. „To bolo tak určite myslené a diskutované?”

Zareagoval aj český prezident Pavel, podľa ktorého európski lídri nesmú „prepadnúť” taktike Vladimíra Putina.

Reklama

„Ako sa opakovane ukázalo, Putin sa nestretáva s európskymi lídrami s cieľom dosiahnuť mier na Ukrajine . Mier možno dosiahnuť bez akýchkoľvek rokovaní z jeho strany jednoducho zastavením útokov a stiahnutím svojich jednotiek z ukrajinského územia. Tieto stretnutia organizuje (Putin) len s cieľom rozbiť jednotu európskych krajín a celého demokratického sveta. Nemali by sme podľahnúť jeho taktike,” uviedol v písomnom vyhlásení pre Guardian vo štvrtok prezident ČR Pavel.

Hovorca maďarskej vlády Zoltán Kovács všetkým kritikom odkázal, že: „Postoj Maďarska k Rusku a vojne na Ukrajine bol od začiatku jasný. Vždy sme sa zasadzovali za otvorený a transparentný dialóg so zúčastnenými stranami, aby sme pomohli nájsť mierové riešenie tohto krvavého konfliktu.”

Napriek kritike Orbána, faktom ostáva, že účasť na ekonomickom fóre – jeden pás, jedna cesta prinesie Maďarsku ekonomické benefity, čo vlastne bolo aj cieľom a účelom účasti Maďarska na tejto čínskej iniciatíve.

Podobne to vidí aj predseda Smeru a budúci premiér R.Fico.

„Ak by som bol predsedom vlády, určite by som išiel pred niekoľkými dňami do Číny, kde sa konalo významné ekonomické fórum, a na ktoré z Európskej únie išiel na úrovni predsedu vlády len Viktor Orbán za Maďarsko a samozrejme zabodoval tam. To akože nám bude niekto prikazovať kam sa dá, kde sa nedá?,” hovorí predseda Smeru na videu „Čo sa nezmestilo na tlačovku XIX.”, pričom zároveň dodal, že zahraničná politika SR musí byť naozaj slovenská – pomáhajúca presadzovať slovenské národnoštátne záujmy.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:52

Libanonské hnutie Hizballáh v utorok uviedlo, že odpálilo desiatky rakiet na sever Izraela v rámci odvetného útoku.

18:50

Litovské ministerstvo zahraničných vecí vznieslo v utorok Rusku diplomatický protest v súvislosti s nepovoleným vstupom ruského civilného lietadla do vzdušného priestoru Litvy. Lietadlo ruskej leteckej spoločnosti Pobeda vstúpilo približne v nedeľu večer na minútu nad Baltským morom do vzdušného priestoru Litvy počas letu z moskovského letiska Vnukovo do Kaliningradskej oblasti, uviedlo litovské ministerstvo vo vyhlásení.

18:49

Svetová meteorologická organizácia (WMO) vyhlásila v utorok vlaňajšiu cyklónu Freddy za dosiaľ najdlhšie trvajúcu tropickú búrku. Freddy trval 36 dní, pričom pustošil najmä pobrežie východnej Afriky.

18:20

Šéf Kremľa Vladimir Putin sa stretne v stredu počas summitu hláv štátov Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (SCO) v Kazachstane s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom a tureckým lídrom Tayyipom Erdoganom.

18:20

Dve osoby zahynuli a deväť osôb utrpelo zranenia v utorok pri ruských útokoch na ukrajinské mesto Nikopol neďaleko Záporožskej jadrovej elektrárne (ZAES). Uviedol to gubernátor Dnepropetrovskej oblasti Serhij Lysak.

18:19

Pompidouovo centrum v Paríži, jedno z popredných svetových múzeí moderného umenia, v utorok potvrdilo, že plán otvoriť svoju pobočku v New Yorku bol pozastavený.

18:19

Demonštranti v hlavnom meste Kene sa v utorok dostali do sporov s políciou a niektorí boli preto zadržaní. Pokojné protivládne zhromaždenia sa po júnových demonštráciách na mnohých miestach zmenili na násilnosti a rabovanie.

17:41

Spojené štáty čoskoro oznámia ďalšiu vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote 2,3 miliardy dolárov. Uviedol to v utorok minister obrany USA Lloyd Austin.

17:40

Najmenej 200 kandidátov už odstúpilo z boja o voličské hlasy pred druhým kolom predčasných volieb vo Francúzsku. Vyplýva to z utorňajších údajov agentúry AFP.

17:32

V Česku začal pôsobiť nový ukrajinský veľvyslanec Vasyl Zvaryč. Český prezident Petr Pavel od neho v utorok na Pražskom hrade prevzal poverovacie listiny. Ukrajina nemala v ČR najvyššie diplomatické zastúpenie od polovice júla 2022.

Zvaryč
Na snímke nový ukrajinský veľvyslanec v Českej republike Vasyl Zvaryč odovzdáva poverovacie listiny českému prezidentovi Petrovi Pavlovi na Pražskom hrade v Prahe v utorok 2. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žatva pšenice v katastri obce Bátorove Kosihy v okrese Komárno

Autor: TASR-Milan Drozd

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali