Česko – Turecko 1:2, Montella: “Sme veľmi šťastní”

Česko – Turecko 1:2, Montella: “Sme veľmi šťastní”

Hamburg 27. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:AP/Petr David Josek)

Aktualizované 27. júna 11:41

Českí futbalisti vypadli na ME v Nemecku už v skupinovej fáze. V záverečnom vystúpení v F-skupine prehrali v Hamburgu s Tureckom 1:2 a v tabuľke klesli s jedným bodom na posledné 4. miesto za Gruzínsko (4 b.). Turci slávia postup z druhej priečky, v osemfinále narazia v utorok 2. júla v Lipsku na Rakúsko

Euro 2024 Soccer Czech Republic Turkey
Na snímke turecký hráč Cenk Tosun (9) sa teší po strelení druhého gólu svojho tímu v zápase skupiny F medzi Českom a Tureckom na futbalovom turnaji Euro 2024 v Hamburgu

V nervóznom zápase hrali Česi od 20. minúty bez vylúčeného Antonína Baráka, ktorý dostal v priebehu deviatich minút dve žlté karty. Turci početnú výhodu využili, v 51. minúte ich poslal do vedenia krížnou strelou Hakan Calhanoglu. O vyrovnanie sa síce postaral o štvrťhodinu neskôr Tomáš Souček, ale v samom závere, keď už hrali Česi vabank, rozhodol o triumfe striedajúci Cenk Tosun. Hráči z krajiny polmesiaca skončili v tabuľke na druhom mieste, keď získali šesť bodov, rovnako ako víťaz skupiny Portugalsko, s ktorým však majú horší vzájomný zápas.

Reklama

 

Česi od úvodu búšili do súpera

Česi urobili v porovnaní so zápasom s Gruzínskom (1:1) jednu zmenu v zostave, na ľavej strane stredovej formácie nastúpil namiesto Douděru D. Jurásek. V útoku chýbal zranený Patrik Schick. V zostave Turecka nastalo až sedem zmien. Česi, ktorí potrebovali k postupu zvíťaziť, sa pustili do súpera s vervou, už v 3. minúte prinútil Günoka k robinzonáde Provod. O 14 minút neskôr sa dostal k hlavičke v šestnástke Hranáč, ale loptu poslal nad bránu.

Reklama

 

Stopka pre Baráka, útlm aktivity

Aktivitu Česka potom stoplo vylúčenie Baráka, ktorý v 20. minúte prišliapol nohu Özcanovi a dostal druhú žltú a teda červenú kartu. Turci, vedomí si početnej prevahy, sa zmocnili kontroly lopty a začali si vytvárať strelecké príležitosti. Väčšina ich striel však mierila len z veľkej diaľky a mimo priestoru troch žrdí. V 28. minúte prudká hlavička Akaydina preletela nad bránu Staněka. Potom sa začalo na ihrisku iskriť, pribudlo tvrdých zákrokov i žltých kariet. Česi sa spoliehali na protiútoky, pred prestávkou Provod vysunul do šance D. Juráska, ale Günok ho vychytal.

 

Česi po góle otvorili hru

Po zmene strán prišla veľká šanca Turecka, Staněka vystrašil hlavičkou Yilmaz. V 51. minúte vyvrcholil tlak Turkov, český brankár ešte vytiahol vynikajúci zákrok proti Gülerovi, ale vzápätí už nestačil na krížnu strelu Calhanoglua – 0:1. Staněk si pri prvom zákroku poranil rameno a musel striedať, nahradil ho Kovář. Česi to ani za tohto stavu nevzdávali a v 66. minúte sa dočkali. Striedajúci útočník Chorý vyhral vzdušný súboj s Günokom, jeho strelu ešte z bránkovej čiary vyrazil kolenom Akaydin, ale odrazenú loptu už Souček upratal do siete. Zásah potvrdil aj VAR.

Česi v závere museli hrať vabank, čím sa otváral priestor súperovi. Misky váh mohol na stranu Turecka definitívne nakloniť Yilmaz, podarilo sa to však až striedajúcemu Tosunovi, ktorý zakončil brejkovú situáciu nekompromisnou strelou – 1:2. Rozhodol tak o víťazstve svojho tímu a vyradení Česka.

Reklama

 

Hašek nahnevaný z remízy s Gruzínskom

Príčinou nepostupu Čechov bola podľa ich trénera predošlá remíza 1:1 s Gruzínskom. “Ten zápas sme mali vyhrať. Som nahnevaný a smutný. Vypadli sme preto, že sme nezdolali Gruzínsko. Je mi ľúto chlapcov, odviedli veľmi dobrý výkon, hrali na hranici sebaobetovania do poslednej minúty. Vylúčenie Baráka ovplyvnilo zápas. Mali sme nejakú stratégiu, ktorá sa po ňom zrútila. Cieľ na šampionáte, ktorým bol postup, sme nesplnili,” uviedol tréner Ivan Hašek na tlačovej konferencii. Predtým v prvom televíznom pozápasovom interview zabŕdol do hlavného rozhodcu Rumuna Istvána Kovácsa. Ten rozdal v zápase celkovo 18 žltých a 2 červené karty, na ihrisku si nevedel vydobyť rešpekt. “Ešte som nezažil, aby sa rozhodca v tuneli tľapkal s hráčmi a funkcionármi súpera,” čudoval sa Hašek.

 

Hlasy po stretnutí (zdroj: uefa.com):

  • Baris Alper Yilmaz, útočník Turecka: “Bola to neuveriteľná atmosféra. Keď sme sa rozprávali pred turnajom, naším prvým cieľom bolo dostať sa zo skupiny. Táto generácia môže dosiahnuť neuveriteľné veci.”
  • Vincenzo Montella, tréner Turecka: “Zo skupiny sme nepostúpili už mnoho rokov, takže sme veľmi šťastní. V dnešnom zápase sme dokázali prekonať ťažké situácie. Chceme si užiť toto víťazstvo. Potom sa budeme sústrediť na ďalší zápas. Niektorí naši hráči nebudú hrať v zápase s Rakúskom a ich absenciu pocítime. Rakúsko sa dostalo na čelo veľmi náročnej skupiny. Sú rýchli, pohybliví, tím hodný veľkého obdivu.”
  • Lukáš Provod, stredopoliar Česka: “Sme nesmierne sklamaní. Nedosiahli sme náš cieľ postúpiť zo skupiny. Chceli sme vyhrať, bojovali sme o to, dali sme do toho všetko, ale prehrali sme.”
  • Ivan Hašek, tréner Česka: “Som sklamaný, že ideme domov, pretože tento tím má veľký potenciál do budúcnosti. Chceli sme to tu ukázať. Nepodarilo sa nám to však najmä preto, že sme nezdolali Gruzínsko v druhom zápase.”

 

F-skupina, 3. kolo:

Česko – Turecko 1:2 (0:0)

Reklama
  • Góly: 66. Souček – 51. Calhanoglu, 90.+4 Tosun. ŽK: Barák, Schick (mimo ihriska), Jaroš (mimo ihriska), Červ (mimo ihriska), Krejčí, Souček (mimo ihriska) – Özcan, Yildiz, Yüksek, Günok, Calhanoglu, Cakir (mimo ihriska), Müldür, Akaydin, Ayhan, Kökcü, Güler (mimo ihriska). ČK: 20. Barák, 90.+8 Chorý (mimo ihriska)(obaja ČR). Rozhodcovia: Kovács – Marinescu, Artene (všetci Rum.).
  • Česko: Staněk (55. Kovář) – Holeš, Hranáč, Krejčí – Coufal, Souček, Barák, Provod (75. Lingr), D. Jurásek (81. M. Jurásek) – Chytil (55. Kuchta), Hložek (55. Chorý)
  • Turecko: Günok – Müldür, Akaydin, Demiral, Kadioglu – Yüksek (63. Yokuslu), Özcan (46. Ayhan) – Güler (76. Tosun), Calhanoglu (87. Kökcü), Yildiz (76. Aktürkoglu) – Yilmaz

 

Tabuľka F-skupiny:

1. Portugalsko 3 2 0 1 5:3 6*
2. Turecko 3 2 0 1 5:5 6*
3. Gruzínsko 3 1 1 1 4:4 4*
4. Česko 3 0 1 2 3:5 1

* – postup do osemfinále

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

Včera 18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

Včera 17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

Včera 17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

Včera 17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

Včera 17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

Včera 17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
Včera 17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

Včera 16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

Včera 16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

Včera 16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali