Česko má problém: Jeho olympionici budú na smiech

❚❚

Paríž/Praha 9. júla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Aurelien Morissard)

 

Asi ste už tiež zachytili „módnu“ kolekciu nového českého oblečenia pre olympionikov. Behom posledných dní stihla poriadne rozvíriť vášne – kým progresivisti na „nebinárnu“ kolekciu nedajú dopustiť, bežný občan je zhrozený…

Ruské dezinformačné kampane sa vo Francúzsku sústreďujú na voľby a olympiádu
Na snímke ľudia používajú svoje smartfóny v blízkosti olympijských kruhov, ktoré visia na Eiffelovej veži v Paríži

Autorom podivnej sady zdrapov je istý Jan Černý, mladý český umelecký návrhár. Podľa jeho vlastných slov musí „malá krajina“ akou je Česko v Paríži zaujať tým, že upúta pozornosť. Asi je mu jedno, za akú cenu…

.

Netuším tiež, odkiaľ má tento chlapec mandát určovať, čo jeho vlasť musí alebo nemusí. Je však jasné, že to poriadne „prepískol“ – treba len veriť, že v dobrej viere a s najlepšími úmyslami.

Vlastne, moment: on predsa niekde uviedol, že nevadí, ak sa odevy nebudú páčiť, dôležité je, aby sa o nich hovorilo, aby každý chcel vyjadriť svoj názor.

.

Áno, výborne, tlieskam: takto sa ukážkovo rozdeľuje spoločnosť. Ako keby už nebola rozdelená dostatočne! Rozhádajte sa, bratia, ešte viac. A kvôli čomu? Kvôli vrtochom akéhosi mlaďocha?

Podrobnej analýze šatstva od strihu až po použitý materiál a jeho význam sa venovali rozličné weby. Popíšme len v krátkosti, o čo ide: Saká a bundy olympijský tím nahradí „trenčkotmi“, teda dlhými vetrovkami z vodeodolného materiálu. Inými slovami, pršiplášte. Vraj v Paríži ich nosí „každý druhý“, a takto vzdá Česko hold hosťujúcej krajine.

Dáva vám to vôbec nejaký zmysel?

Navyše, kolekcia je unisex, teda rovnaké odevy sú určené ako pre mužov, tak pre ženy. Lenže pozor! Dnes už slovo „unisex“ nepoužívame. Dnes už je to „nebinárna“ kolekcia. Veď predsa nemusí každý olympionik vedieť, či je mužom alebo ženou. Možno sa pri raňajkách rozhodol, že nebude ani jedným!

Čo na tom, že rozdelenie podľa pravidiel hovorí len a len o mužskej a ženskej súťažnej kategórii…

.

Fanúšikovia týchto neoliberálnych trendov z webu idnes.cz píšu: „Klasickou trikoloru Černý na barevném spektru poněkud posunul: oděvům tak dominuje tmavě modrá, smetanová a jasná červená, přecházející téměř do oranžova. Sem tam probleskuje netradiční zelená na šátku, ponožkách a teniskách.“

To si vážne dovolil spotvoriť trikolóru, ktorú majú naše národy spoločnú? Kam ste sa to, bratia Česi, dopracovali?

Skúsme si predstaviť, čisto teoreticky, že zadanie vytvoriť rovnošatu pre náš olympijský tím by dostal napríklad známy progresívec, LGBTi maliar Dúbravský („preslávil“ sa obrazom tučného muža, ktorého ručne uspokojuje iný chlap). A že by zmenil bielu-modrú-červenú na smotanovú-akvamarínovú-oranžovú. Veď to by bol škandál roka!

Ale čo, škandálom je už samotný výber takého umelca.

Zoberte si aj fakt, že za vzor na odeve použili odtlačok tzv. „rorschachových testov“. To sú tie symetrické obrazce pozostávajúce akoby z atramentových škvŕn. Používajú sa psychiatrickej diagnostike. Aj to asi o niečom vypovedá…

.

Ale sledujte, ako si výber umelca zastáva vyššie spomínané médium: „Byl to krok správným směrem. Černý se dokázal oprostit od folklorního balastu, kterému se podařilo vetřít do většiny olympijských kolekcí.“

Takže ľudová tradícia je balast. Wau, gratulujem ešte raz, bratia. To ste sa fakt predviedli.

A nielen, že vaše korene považujete za balast – dokonca ich označujete za nežiadaný, negatívny prvok, ktorý sa musel do iných športových odevov „votrieť“. Ako votrelec, teda cudzí, nežiadaný element.

Vari sa vám niečo porobilo so zdravým úsudkom?

Ale všetkému nasadil korunu politik za stranu Piráti (mimochodom, čo to je za názov?), istý Tomáš Guth Jarkovský. Toto sú jeho slová na sociálnej sieti X: „Tato kolekce mi dělá radost. Je odvážná, je expresivní. Jakmile češi přijdou do místnosti, budou centrem pozornosti. Olympiáda už od antiky byla hlavně událostí diplomacie a prestiže, a tedy jdeme ukázat že nejsme zastydlý postsovětský satelit, ale že Český lev je lev salónů.“

No jasne. Komplexy. Čo má dobrý vkus a zmysel pre mieru s našou politickou minulosťou? Estetické cítenie je univerzálna a nadčasová hodnota. V kombinácii s politicko-diplomatickým rozmerom olympiády je samozrejmé, že návrhárska činnosť tu neposkytuje priestor na divoké experimenty. Nosiť „zdrapy“ pršiplášťov je vhodné na módnom móle. Tam platí rovnica „čím šialenejšie, tým lepšie.“ Rozhodne však nie na medzinárodnej oslave športu!

Ale to bratia neakceptujú – oni musia dokázať, že nie sú „hanbatý postsovietsky satelit.“ Mimochodom, ten „politik“ má len 24 rokov a činí sa ako študent a programátor. Ale ústa má väčšie, než brána na pražský hrad.

Rozum sa mi zastavuje nad celou kauzou…

Ale dajte v komentároch vedieť, ako to vidíte vy, milí čitatelia – možno len ja som príliš „staromódny“.

Prečítajte si tiež:

 

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

18:18

Letiská v mestách Murmansk a Apatity, ležiacich v Murmanskej oblasti na severozápade Ruska, od stredajšieho rána z bezpečnostných dôvodov neprijímajú lety a nepovoľujú ani odlety lietadiel.

18:17

Nemecká prokuratúra v stredu oznámila, že obvinila dvoch Afgancov z plánovania ozbrojeného útoku neďaleko švédskeho parlamentu v Štokholme. Muži boli údajne napojení na afganskú odnož teroristickej džihádistickej skupiny Islamský štát– Chorásán (IS-K).

18:07

Potápači v stredu počas pátrania po šestici nezvestných pasažierov luxusnej plachetnice Bayesian, ktorá sa potopila pri pobreží Sicílie, našli štyri telá. Denník The Telegraph tvrdí, že sú medzi nimi i telá britského podnikateľa Mikea Lyncha a jeho 18-ročnej dcéry Hannah.

plachetnica potopenie
Záchranári pátrajú v oblasti, kde sa potopila plachetnica Bayesan plaviaca sa pod britskou zástavou počas búrky v Stredozemnom mori pri pobreží sicílskej dedinky Porticello neďaleko Palerma na talianskom ostrove Sicília 20. augusta 2024
17:49

Tisíce ukrajinských utečencov musia opustiť ubytovne v Maďarsku po tom, čo legislatívnou zmenou, ktorá vstúpila do platnosti v stredu, stratili prístup k štátom podporovanému ubytovaniu.

17:44

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila návrh zákona o vzdelávaní dospelých. Zámerom je zaviesť systémové nástroje celoživotného vzdelávania, ktoré zmiernia vplyvy spoločenských a technologických zmien na životy ľudí. Vzdelávací systém tak reaguje na súčasný trh práce. Pre každého občana SR sa má zabezpečiť celoživotný prístup k možnostiam vzdelávať sa, rozvíjať svoje zručnosti a kompetencie.

reforma školstva
Na snímke v popredí minister školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR Tomáš Drucker (Hlas-SD) a v pozadí sprava predseda ZMOS Jozef Božik, štátny tajomník Slavomír Partila a prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľov zväzov a združení SR (AZZZ SR) a prezident Zväzu chemického a farmaceutického priemyslu Roman Karlubík
17:30

Česká vláda v stredu podľa stanice ČT24 potvrdila nomináciu ministra priemyslu a obchodu Jozefa Síkelu na post českého eurokomisára. Urobila tak po tom, ako o návrhu rokoval výbor pre európske záležitosti v Poslaneckej snemovni, na ktorom Síkela predstavil svoje priority.

17:29

Indický premiér Naréndra Módí pricestoval v stredu do Varšavy na dvojdňovú návštevu Poľska. Po jej skončení odcestuje na Ukrajinu.

17:28

V júli na Slovensku majitelia zaregistrovali spolu 6819 nových osobných automobilov, čo je o 14,77 % menej ako v porovnateľnom období minulého roka. Ešte výraznejšie sa medziročne prepadol počet registrácií nových malých úžitkových automobilov kategórie N1. Tých v júli pribudlo 561, čo je v medziročnom porovnaní pokles o 33,92 %. V stredu o tom informoval Zväz automobilového priemyslu (ZAP) SR.

17:28

Zásoby ropy v USA minulý týždeň prudko klesli. Ukázali to v stredu údaje Federálneho úradu pre energetické informácie (EIA).

16:48

Spoločnosť McDonald’s plánuje v priebehu nasledujúcich štyroch rokov otvoriť viac ako 200 nových reštaurácií v Spojenom kráľovstve a Írsku. V rámci najväčšieho programu expanzie za posledných 20 rokov vznikne približne 20.000 nových pracovných miest, oznámil v stredu reťazec rýchleho občerstvenia.

16:34

Niekoľko popredných nemeckých médií sa obrátilo na súd pre rozhodnutie strany Alternatíva pre Nemecko (AfD), ktorá avizovala vylúčiť novinárov z podujatí v deň konania septembrových volieb v spolkovej krajine Durínsko.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke kvitnúci kaktus Mammillaria

Autor: FOTO TASR-Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

René Pavlík

Gustáv Murín

Ivan Štubňa

Zdeno Drdol

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali