Česká vedkyňa: Obrovský záujem ľudí o testy na pamäťovú imunitu, no nie u epidemiológov. Tí chcú len všetkých preočkovať. Nedáva to zmysel pre ľudí vo fertilnom veku

Česká vedkyňa: Obrovský záujem ľudí o testy na pamäťovú imunitu, no nie u epidemiológov. Tí chcú len všetkých preočkovať. Nedáva to zmysel pre ľudí vo fertilnom veku

Brno 9. apríla 20221 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

V Brne ešte minulý rok výskumníci otestovali krv vyliečených z Covidu na prítomnosť tzv. T lymfocytov, v ktorých sa skrýva pamäťová imunita, ktorá je spoľahlivejšia ako tá z protilátok. Pred rokmi tzv. T-bunková imunita bola konšpiráciou, dnes sa znova stáva akceptovanou hoci nepohodlnou pravdou. Čo také revolučné zistili vedci o pamäťovej imunite pri Covid-19?

Irena Koutná
Na snímke česká vedkyňa Doc. MUDr. Irena Koutná, PhD

Treba povedať, že to nie je prvá štúdia, ktorá sa zaoberala T-bunkovou imunitou pri Covid-19. Aj kalifornská štúdia, o ktorej informoval v decembri New York Times, prišla k záveru, že T-bunková imunita u tých, ktorí Covid-19 prekonali, trvá, hoci v teste na protilátky nevyjde pozitívna. Z pozorovania T a B buniek videli, že pokles je tak mierny, že ochrana by mala byť na roky až desaťročia ako je pri SARS-CoV-1 už 17 rokov.

Reklama

Česká vedkyňa Doc. MUDr. Irena Koutná, PhD, ktorá vedie výskum na Lekárskej fakulte Masarykovej univerzity v Brne, vysvetľovala v rozhovoroch pre české portály Seznam a Novinky, že získané pamäťové bunky klesajú postupne, v prvých mesiacoch síce rýchlejšie, ale potom sa pokles spomalí. Z u nás dostupných testov na protilátky z krvi sa dostatok protilátok potvrdzuje len u ľudí s ťažším priebehom ochorenia. Tí s ľahším priebehom sú na protilátky negatívni.

Doc. Koutná vysvetľuje, že pamäťové bunky ukazujú úplne iný obraz. Práve tí, ktorí majú tak dobrú imunitu, že ľahko prekonajú Covid, majú lepšiu T- bunkovú imunitu, ako tí, ktorí sa dostali až na JIS. Ich imunita zneškodní vírus ešte na slizniciach a telo si to veľmi dobre zapamätá.

Reklama

Vysvetľuje, že pamäťová imunita „naozaj súvisí s tým, aké máte genetické predispozície a ako si udržiavate svoj imunitný systém. Na to sa málo upozorňuje. Ľudia musia prevziať zodpovednosť sami za seba a nie slepo veriť len v očkovanie, ktoré aj keby bolo sebalepšie myslené, nie je samospasné.

Úprimne si myslím, že je to i jedna z príčin toho, prečo sú teraz priebehy ochorenia také ťažké. Veľkú úlohu hrá fakt, že máme 62% občanov s nadváhou a až 25% obéznych. Ďalej to, čo sa tu okolo nás deje, nám na zdraví a kondícií veľmi nepridá.” Čo tým myslí? Človek podľa nej postráda aspoň trochu normálny sociálny život. Poukazuje na to, že zdravším prístupom by bol švédsky model.

Brnenský výskum sledoval aj 130 zaočkovaných dobrovoľníkov. Po prvej dávke si až 25% osôb nevytvorilo žiadnu pamäťovú stopu. Po druhej dávke vakcíny stopa nastúpila skoro u všetkých okrem 1-2%, ale nikdy nedosiahla priemerných hladín, ktoré dosahujú ľudia s prirodzenou imunitou po prekonaní ochorenia.

Doc. Koutná vysvetľuje nespravodlivosť voči tým, ktorí aj keď majú pamäťovú imunitu, napr. lekári, ktorí ochorenie prekonali, sa stále musia chodiť pretestovávať. Očkovaní pritom na výtery už nemusia.

Nevýhodou vakcín je ďalej podľa nej, že reagujú len na S-proteín, teda časť vírusu, ktorá je zodpovedná za naviazanie na ľudské bunky a preto je ochrana zaočkovaných slabá pri mutáciach vírusu. No pri prirodzenej imunite „keď chorobu prekonáte, tak máte vyvinutý systém, aby reagoval na celý vírus,” zdôrazňuje.

Reklama

K očkovaniu mladších sa Irena Koutná vyjadrila takto: „Mne osobne nedáva zmysel očkovať ľudí vo fertilnom veku, tz mladých, ktorí plánujú splodiť deti, pokiaľ nie sú sami v rizikovej skupine. Nechcem, aby to vyzeralo, že nie som zástankyňou očkovania. Ba naopak, napr. sa neviem zmieriť s tým, že niektorí ľudia odmietajú očkovať svoje deti v odskúšaných schémach, to je pre mňa nepochopiteľné. Ale veľmi ma mrzí, že sa tak tlačí na očkovanie ľudí vo fertilnom veku a mladých. Buďme úprimní, ako ľudstvo nemáme informácie o tom, ako vakcína funguje, nevieme, či sa nejaké dlhodobé efekty neprejavia za 10 alebo 15 rokov. Fakty nie sú.”

Jej výskumné centrum má záujem ponúknuť testy na pamäťovú alebo tzv. bunkovú imunitu aj vláde. Je v tom však trochu skeptická: „V rámci EU je tá politika viac menej jednotná, teda že bunková imunita nie je to, čo by nás nejako malo zaujímať. Trend je naočkovat všetkých.” Nádej azda vidí v záujme verejnosti a médií, epidemiológom však pamäťová imunita nezapadá do ich stratégií. Taký test je už v USA schválený na núdzové použitie. Volá sa T-Detect a je spoľahlivejší ako testy na protilátky. Je o čosi lacnejší ako ten český. Stojí 150 USD. Jeho rozšírenie by nabúralo systém vakcinačných pasov, ktoré chcú diskriminovať na základe toho, či osoba podstúpila očkovanie, či dočasne testovania. Z mnohých štúdií je zrejmé, že vakcíny nevytvárajú ani dostatočnú protilátkovú imunitu u mnohých.

Na záver stojí za zmienku vyjadrenie docentky Koutnej, ktoré pred rokom znelo ako konšpirácia: „Nesmieme zabúdať, že každý z nás už nejaký koronavírus mohol niekedy stretnúť, hoci nie tak agresívny. Takže pre telo tento vírus nie je úplne neznámy.” Ak sa stretne telo s inou mutáciou, podľa českého výskumu pamäťová imunita pomáha, aby bol priebeh len mierny. Ohľadom zníženia premorenia respiračnými vírusmi rúškami a lockdownami hovorí: „V každom prípade základné imunologické pravidlo znie, že netrénovaný imunitný systém je pomalý a lenivý imunitný systém. Vírusy, ktoré poznáme, nám pomáhajú náš imunitný systém trénovať. Dokonca aj proti tomu, čo potenciálne ešte príde a čo ešte nepoznáme.”

Nebude ohromná úmrtnosť u nás spôsobená tiež tým, že sme si pred rokom nasadili rúška, začali pozerať podozrivo na iných a náš imunitný systém zlenivel? Vláda sa pred rokom tešila, že je najlepšia na svete, lebo rýchlo zavrela hranice našej krajiny, kde aj tak takmer nikto nelieta a turisti nechodia. Takže nový koronavírus sa tu nerozmohol a keď konečne na jeseň dorazil, naša imunita bola ochabnutá? Pritom sme premrhali čas, aby sme ju posilňovali vitamínami a minerálmi, stravou bez cukru a športovaním. Zdá sa, že prenechať vládne rozhodnutia výhradne epidemiológom bolo aj z pohľadu imunológov katastrófou.

Jana Ray Tutková

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:44

Vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku Josep Borrell a eurokomisár pre krízový manažment Janez Lenarčič v piatok v spoločnom vyhlásení vyjadrili znepokojenie z operácie izraelskej armády a evakuáciami v lokalite Chán Júnis v Pásme Gazy.

19:36

Od soboty (6. 7.) bude v Bratislave na Búdkovej ulici otvorené letné kúpalisko Mičurin. V pondelok až piatok bude otvorené od 10.00 do 19.00 h a cez víkendy od 9.00 do 19.00 h. Lístok na kúpalisko je možné si zakúpiť aj online. Primátor Bratislavy Matúš Vallo o tom informoval na sociálnej sieti. Bratislavské kultúrne a informačné stredisko organizuje 10. júla o 20.00 h na kúpalisku letné kino.

19:25

Ruské opozičné médium Meduza vyčíslilo, že od začiatku vojny na Ukrajine zahynulo 120 000 ruských vojakov.

vojna
Straty v ruskej armáde
19:17

Spojené štáty zrušili cvičenie Noble Partner, ktoré sa malo konať v Gruzínsku, uviedol Pentagón.

Dôvodom boli obvinenia gruzínskej vlády, že Spojené štáty vyvíjajú nátlak na Gruzínsko, aby otvorilo druhý front proti Rusku.

Gruzínske ministerstvo obrany uviedlo, že ľutuje odklad, ale bude naďalej spolupracovať s USA.

18:58

Britsko-americký influencer Andrew Tate, ktorý je v Rumunsku obvinený z obchodovania s ľuďmi, znásilnenia a založenia zločineckej skupiny, môže opustiť krajinu, musí však zostať v Európskej únii. Rozhodol o tom v piatok súd v Bukurešt.

18:54

Futbalisti Spartaka Trnava prehrali v piatkovom prípravnom zápase na pražskej Letnej s domácou Spartou 0:3. Úradujúci český majster rozhodol o svojom triumfe v druhom polčase, keď postupne skórovali Tomáš Wiesner, Victor Olatunji a Tomáš Schnánělec.

18:54

V bratislavskej mestskej časti Rača na ulici Pri Šajbách je v piatok pre údržbu úplne uzavreté železničné priecestie. Obchádzka vedie po Rybničnej ulici a cez Vajnory. Zelená vlna RTVS o tom informovala na svojom webe. Cestári zároveň upozorňujú na nehodu v stúpaní na Pezinskú Babu z Pezinka, kde v zákrute havarovala motorka. Prejsť sa tam dá striedavo.

18:33

Štyria ľudia zahynuli a ďalších vyše 20 utrpelo zranenia pri ruských útokoch v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. Uviedol to v piatok tamojší gubernátor Vadym Filaškin.

18:06

Lídri členských krajín NATO sa budú presadzovať aktívnejšiu úlohu Severoatlantickej aliancie pri koordinácii medzinárodnej pomoci a vojenského výcviku pre Ukrajinu, avšak bez toho, aby na budúci týždeň na summite vo Washingtone stanovili konečný termín vstupu Ukrajiny do tejto organizácie. Uviedol v piatok na tlačovej konferencii generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

17:58

Britský premiér Keir Starmer v piatok predstavil mená kľúčových ministrov svojho kabinetu. Za ministra zahraničných vecí vymenoval Davida Lammyho, rezort obrany povedie John Healey. Na čele ministerstva vnútra bude stáť Yvette Cooperová.

17:27

Putin označil rokovanie s Orbánom za úprimné a užitočné a poďakoval mu za návštevu Ruska. Hovorili aj o aktuálnych aspektoch bilaterálnej spolupráce i o naliehavých medzinárodných a regionálnych otázkach. Moskva podľa neho vníma návštevu maďarského premiéra ako pokus o obnovenie dialógu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na archívnej snímke z 2. júla 2018 podobizeň takmer kompletnej kostry fosílie, ktorú objavili v Namíbii. Vedci predstavili fosíliu obrovskej salamandrovitej šelmy s ostrými tesákmi, ktorá vládla vodám ešte pred príchodom prvých dinosaurov

Autor: TASR/AP-Claudia Marsicano via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali