Česká televízia verejne dehonestovala imunologičku Zuzanu Krátkú. V súdnom spore narazila

❚❚

Bratislava 10. augusta 2024 (HSP/Foto:TASR – Jakub Kotian, Screenshot Youtube/Inovace Republiky)

 

SMIS – České združenie mikrobiológov, imunológov a štatistikov na sociálnej sieti informovalo 7. augusta 2024, že Česká televízia bola potrestaná za dehonestáciu imunológa, ktorý sa v novembri 2021 odvážil spochybniť názory ministerstva zdravotníctva na očkovanie proti Covid-19

Očkovanie na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave
Na snímke zdravotná sestra očkuje muža vakcínou proti ochoreniu Covid-19 v priestoroch Veľkokapacitného očkovacieho centra na Národnom futbalovom štadióne (NFŠ) v Bratislave

V príspevku na sociálnej sieti združenie uvádza, že inkriminovaný program (Newsroom ČT24 z 5. dercembra 2021) je dnes na webovej stránke Českej televízie v opravenej verzii bez zmienky o Zdravom fóre, Zuzane Krátkej a bez predmetnej znevažujúcej pasáže. Sme však zvedaví, ako sa Česká televízia vysporiada s hanbou svojej (inej) redakcie, ako a kedy sa ospravedlní a čo urobí pre to, aby sa toto zlyhanie neopakovalo. Pretože nejde o obyčajný prešľap a aj súd to považuje za veľkú chybu. A ďakuje právnikovi Tomášovi Nielsenovi za skvelú prácu a brilantne napísané odvolanie.

.

 

.

Súdny spor kvôli dehonestácii imunologičky, spolupracovníčky a podporovateľky Zdravého Fóra, RNDr. Zuzany Krátkej, Ph. D. zastupovanej advokátom JUDr. Tomášom Nielsenom z organizácie ProLibertate a zakladateľom občianskej platformy Zdravé Fórum (žalobca) s Českou televíziou (žalovaný), ktorý trval niekoľko rokov, na prvom stupni nedopadol pre žalobcu dobre.

Rozsudok v prospech žalobcu vyniesol až odvolací mestský súd. Ten vo svojom výroku „uložil povinnosť žalovanej strane uverejniť ospravedlnenie žalobcovi najneskôr v druhom najbližšom vydaní programu Newsroom ČT24“, ako cituje z rozsudku Tomáš Nielsen na svojom profile na sociálnej sieti a na web stránke združenia ProLibertate.

A ďalej dopĺňa: “Hoci sa žalobkyňa svojimi názormi dostala do verejného priestoru, nebolo preukázané, že by išlo o dezinformácie alebo výmysly. Naopak, išlo o otvorené názory, ktoré hodnotili jednotlivé skutočnosti a ponechávali priestor na zodpovedanie určitých otázok v budúcnosti. Naopak, reportáž mala odsudzujúci tón a odrádzala od určitých zdrojov informácií, medzi ktoré bola nesprávne zaradená aj žalobkyňa. Žalovaná dokonca ani nedala žalobkyni možnosť vyjadriť sa. Toto pochybenie nemožno bagatelizovať len preto, že reportáž obsahovala aj kritické stanoviská, ako to urobil Súd prvého stupňa. Ide teda o neodôvodnené posúdenie, ktoré nemá oporu v objektívnej skutočnosti. Oznámenie žalovanej je takej povahy, že môže poškodiť profesionálnu česť a povesť žalobkyne. Škoda spôsobená žalobkyni žalovaným si preto zasluhuje súdnu ochranu.”

Víťazstvo v spore s médiom (dokonca verejnoprávnym) má nesmierny význam v čase, keď majú médiá v rukách aj u nás obrovskú moc, ktorú dnes a denne zneužívajú na dehonestovanie, verejné pošpinenie, profesnú likvidáciu kohokoľvek, kto nešíri jedine správne naratívy, globálne „pravdy“, či vedecké konsenzy, ktoré sú momentálne v kurze.

O kauze sme sa porozprávali s účastníčkou sporu imunologičkou RNDr. Zuzanou Krátkou PH. D.

.
Zuzana Krátká
Na snímke imunologička Zuzana Krátká

Ako sa Vám zmenil život po odvysielaní dehonestujúcej reportáže redakcie ČT?

Podľa môjho názoru reportáž v Newsroome nevznikla náhodou, ale ako reakcia na naše aktivity, ktoré prebiehali od roku 2021. Zdravé fórum bolo v tom čase najvýznamnejšou platformou v Českej republike, ktorá združovala veľké množstvo ľudí, najmä rodičov, ktorí boli zúfalí z toho, že ich deti sú takmer celý školský rok doma na online vzdelávaní.

Toto zúfalstvo nás spájalo. A tu na ZF sme v krátkom čase vytvorili dve odborné skupiny – lekársku SMIS a právnickú ProLibertate. Hlavným prúdom ZF zostal veľký diskurz foriem. Výsledky oboch odborných skupín mali veľmi vysokú vedeckú kvalitu a slúžili na vzdelávanie aj ako odborné podklady na súdoch. V auguste 2021 sme dokonca mali celodenný medicínsko-právny seminár v Senáte, občas sme publikovali rozhovory v médiách a občas niekto vystúpil v televízii.

Situácia sa vyhrotila, keď sme bojovali proti očkovaniu detí a študentov, vystupovali sme proti povinnému očkovaniu zdravotníckych pracovníkov a príslušníkov integrovaného záchranného systému a zverejňovali sme údaje poukazujúce na slabú ochranu očkovaním a veľké množstvo hlásení o nežiaducich účinkoch očkovania.

V novembri 2021 sme dokonca mali pomerne veľké zhromaždenie s mnohými odborníkmi. Ak sa vrátime k tejto reportáži, vystupňovala už aj tak silný tlak, ktorý na nás vyvíjali médiá a ľudia z komunity. A aj keď už prešlo veľa času, nálepka rebelov zostala. Zaujímalo by nás, kto presne chcel, aby nás Česká televízia v tom čase a takýmto spôsobom dehonestovala.

.

 

S akými pocitmi ste prijali informáciu od Dr. Tomáša Nielsena, že ste nakoniec vyhrali?

Na odvolacom súde sme boli spolu. S malou dušičkou, nedávali sme tomu veľkú šancu, boli sme pripravení na ďalšie kolo. Ale od prvého momentu bola atmosféra v súdnej sieni iná. Konečne si sudcovia prvýkrát prečítali takmer celý článok, ktorý vyšiel v Parlamentných listoch a ktorý mal podľa správy obsahovať “znôžku lží a nezmyslov”. Išlo o dôkladnú analýzu vtedy dostupných informácií o účinnosti dvoch dávok vakcín a miere ochrany po prekonanej nákaze.

Takže najskôr som sa tešila, že sa konečne dostávame k podstate veci, teda, či som vtedy klamala, alebo len oponovala prevládajúcemu názoru ministerstva. Konečne som nadobudla pocit, že sa sudcovia snažia posúdiť konanie redakcie ČT a nie to, že sme kritizovali “vedecký konsenzus”. A sudcovia zistili, že Zdravé fórum bolo dehonestované za článok, z ktorého si redaktorka prečítala len nadpis a prvý odsek. Už teraz je pre nás veľkým zadosťučinením, že ČT teraz pasáž týkajúcu sa ZF z reportáže odstránila, pretože podľa rozhodnutia súdu odstránená byť musela. Trvalo to však 2,5 roka… Ešte čakáme na ospravedlnenie.

 

Napriek tomu, že SMIS združuje odborníkov, ktorí majú čo povedať k pandémii, stala sa Vaša činnosť terčom kritiky. Prečo?

Na začiatku sme boli pozývaní na konferencie odborných spoločností, patrili sme medzi tých, ktorí prispievali k rozvoju poznatkov o novej chorobe a jej diagnostike.

Mojou profesiou je laboratórna diagnostika a merali sme protilátky proti covidu. Spolu s matematikom Tomášom Fürstom sme pomáhali analyzovať údaje v štúdii, ktorá prebiehala v Juhočeskom kraji v máji 2020, a laboratóriá v Písku a Strakoniciach zisťovali, koľko ľudí už covid prekonalo. Protilátky proti SARS-COV-2 sa merali u tisícov dobrovoľníkov. Štúdiu zorganizoval budúci hejtman M. Kuba. Vznikla tak trochu na truc voči celoštátnej Preval štúdii, ktorú organizoval ministerský tím odborníkov v iných krajoch, ktorá kvôli nefunkčným testom vôbec nevyšla, avšak ministerstvo prezentovalo zlé výsledky ako pravdivé. My sme ukázali, že výsledky celoštátnej štúdie boli zlé a že ľudia, čo ju vykonali museli vedieť, že zlé sú. V juhočeskej štúdii, ktorá používala kvalitné testy, bola zistená miera premorenia vyššia ako v Preval štúdii. V dôsledku toho bol covid svojou nebezpečnosťou porovnateľný s chrípkou. Preval, ktorý stál milióny korún (českých), bol hanbou a pripomína nám, že odbornosť tímu ministerstva je slabá.

Členovia SMIS sú autormi mnohých odborných publikácií týkajúcich sa Covidu, ktoré vyšli v českých aj v zahraničných lekárskych časopisoch. A som rada, že čas ukázal, že sme sa nemýlili. Žiaľ, vládni experti riadili pandémiu podľa nôt CDC, WHO a EÚ až do jej konca. A keď príde ďalšia, stále sú pri kormidle.

 

.

V Septembri 2023 prešiel NIZP transformáciou. V jeho novej štruktúre pre odborníkov SMIS miesto nenašli. Ako to vnímate?

NIZP (pozn. Národný inštitút pre manažment pandémie) vznikol s príchodom ministra zdravotníctva Válka ako jeho poradný zbor. Mal viac ako 40 členov, z ktorých viacerí boli buď členmi SMIS, alebo s nami spolupracovali. Boli medzi nimi také kapacity ako imunológ profesor Thon, infektológ profesor Beneš, virológ MUDr. Zelená či štatistik doc. Komárek.

Reálne malá skupinka 7 rebelov veľa zmeniť nemohla, ale priniesla na NIZP opozičné návrhy a možno sa im podarilo v zime 2021 zabrániť opätovnému zavedeniu rúšok do škôl. NIZP nemôže tvrdiť, že o tom nemal informácie v prípade, že sa o opatreniach bude niekedy diskutovať. V septembri 2023 bol pôvodný tím rozpustený, nikto z nás nebol pozvaný do nového tímu, ale úprimne povedané, neviem o žiadnej aktivite nového NIZP, takže je to jedno.

 

Slovenská skúsenosť je, že ak niekoho média raz označia antivaxerom, dezolátom, či dezinformátorom, už mu tá nálepka zostane. Dr. Bukovský by o tom mohol rozprávať, ten už nemôže ani deťom vo svojej odbornosti prednášať. Očakávate, že Vás po rozsudku začne verejnosť vnímať inak?

.

Bude to rovnaké ako na Slovensku. Nálepka antivaxerov nám zostane a v nás zostane všetko, čo sme za posledné roky zažili. Sme iní ľudia, ako sme boli pred covidom. Oveľa viac si vážime slobodu, pravdu, sme opatrnejší pri hodnotení vedeckých publikácií. Stratili sme mnoho priateľov. Vznikli medzi nami nové priateľstvá, ktoré sa hneď tak nerozpadnú. A neočakávam, že sa svet vráti do obdobia pred covidom. Všetci sme tou dobou poznačení.

 

Čo by mohlo pomôcť vrátiť odbornú diskusiu do verejného priestoru, aby v ňom nezaznieval len ten jeden jedine správny názor?

Verím, že ľuďom nebude jedno, čo zažili, a že vďaka rôznym vypočúvaniam, ktoré sa konajú okolo covidu v USA, Veľkej Británii, Austrálii a inde, vyplávajú na povrch informácie, ktoré prinútia Čechov a Slovákov urobiť to isté, otvoriť otázku bezpečnosti očkovania proti covidu, ale aj účinnosti rôznych, ako sa ukazuje, neefektívnych opatrení, ako boli plošné testovanie, zákazy vstupu na verejné miesta pre neočkovaných, karantény v triedach pre neočkované deti či nosenie rúšok.

Možno povedať, že nástroje, ktoré boli pôvodne vyvinuté na pomoc lekárom, politici zneužili na šikanovanie občanov. Vaše celonárodné testovanie obyvateľstva na covid bolo na prvý pohľad absolútnou hlúposťou, napriek tomu ho politici presadili. Ak sa nemýlim, mali ste dokonca viac kôl. A šírenie covidu to aj nezastavilo.

.

Avšak treba zistiť, kto je za chybné kroky zodpovedný, povedať, koľko nás tie chyby stáli a uvedomiť si, ako postupovať v podobnom prípade.

 

Nepredpokladám, že tie „jedine správne“ médiá budú o tomto rozsudku informovať. Myslíte si, že môže na základe tohto rozsudku dôjsť k nejakej sebareflexii v redakciách týchto médií?

Ťažko predvídať. ČT má nového riaditeľa a som zvedavá, ako bude reagovať. Ale zároveň je tu tlak zo strany štátu a Európskej únie na cenzúru. Na Facebooku na cenzúru SMIS opakovane naráža a jeho príspevky sú mazané, rovnako ako mnohým ďalším podobne zvedavým kolegom. Mazaním príspevkov mnohokrát miznú aj hodnotnejšie diskusie.

Paradoxne, takto nám boli odstránené príspevky, ktoré odkazujú na videá s prednáškami o očkovaní proti covidu a aj o proticovidových opatreniach, ktoré odzneli na jeseň minulého roka a v júni tohto roku na pôde poslaneckej snemovne. Nájdete ich na stránke www.smis-lab.cz v sekcii “odborné texty”. Na facebooku sa jednoducho kritizovať nesmie a nová Pandemická zmluva WHO o zdraví obsahuje usmernenia, ktoré majú “zabrániť šíreniu dezinformácií” na sociálnych sieťach.

A čo sa týka mainstreamových médií, podľa môjho názoru sa nezmenia, kým ich čitatelia sami nebudú sebareflexiu požadovať. Čo ľudia chcú, to majú. Takže nám neostáva nič iné, len si hľadať informácie z viacerých zdrojov a skladať si obraz o realite vlastnými silami.

Preto je potrebné chrániť slobodu slova, preto sme za ňu s Tomášom Nielsenom a Zdravým fórom tak dlho bojovali na súde. A preto vám ďakujem, že sa zaujímate o naše úsilie.

.

 

Reportáž ČT

V reportáži bola občianska iniciatíva Zdravé fórum prezentovaná menom, logom a dokonca aj tvárami svojich predstaviteľov (napr. advokáta Tomáša Nielsena, alebo doktorky Zuzany Krátkej) ako typický príklad “antivaxerských skupín” a “šíriteľov nezmyslov a dezinformácií”.

Išlo o dlhú reportáž s dĺžkou osemnásť a pol minúty. Vystúpilo v nej niekoľko analytikov, napríklad Roman Máca z Inštitútu pre politiku a spoločnosť, ktorý vysvetlil, že “dezinformácie sú stále rovnaké”, a bola popretkávaná rozhovormi s odporcami opatrení covidu, ktorí z rozhovorov vychádzali všetci negatívne. Reportáž bola okrášlená citátmi zo sociálnych médií, zvyčajne v dĺžke jednej vety, bez uvedenia kontextu.

Rovnakým spôsobom bola prezentovaná aj občianska platforma Zdravé fórum. Redaktorka Kateřina Šalounová ju predstavila ako jeden z “kanálov”, ktorými sa k ľuďom dostávajú dezinformácie. V čase, keď redaktorka hovorila o dezinformačných webových stránkach, reťazových e-mailoch a “pseudomedicínskych organizáciách”, ktoré podľa nej denne zapĺňajú éter lžami a nepravdami o covide, bežala na pozadí web stránka Zdravého fóra.

Ďalej uviedla ako príklad nezmyslu, ktorý Zdravé fórum šíri, že tretia dávka očkovania je zbytočná, pričom sa za redaktorkou zobrazil screen zo sociálnej siete, v ktorý odkazoval na článok v Parlamentích Listech, v ktorom imunologička Zuzana Krátka komentovala nedávne zistenia o kratšom ako očakávanom trvaní účinku covidových vakcín. A doslova povedala: “V tejto chvíli existujú práce, ktoré hovoria, že 12 dní po tretej dávke majú očkované skupiny menej infekcií ako neočkované skupiny. Netrpezlivo očakávame ďalšie publikácie. Problémom je, že to, čo pravdepodobne chráni náš organizmus, je získanie infekcie, či už pred očkovaním alebo po ňom. Kontakt s vírusom – ale nie očkovanie – aktivuje slizničnú imunitu, produkuje sekrečné IgA, vytvára rozmanitejšiu škálu protilátok a aktivuje viac typov T-buniek. Vďaka tejto rozmanitosti sú ľudia odolnejší voči iným variantom koronavírusu. Opakované podávanie starej vakcíny nenaučí organizmus nič nové.”

A tieto slova redaktorka v reportáži vyložila, ako „pseudomedicínsky nezmysel“, že tretia dávka očkovania je zbytočná.

Toto redaktorke nestačilo a pridala ďalšie „škodlivé“ činnosti Zdravého fóra: “A tiež e-mail, ktorý vyzýva ľudí, aby nahlasovali tých, ktorí vyvracajú ich lži. Niektoré videá Zdravého fóra boli cenzurované službou YouTube. Pre iné kontroverzné používajú alternatívu – OurTube. Priestor na šírenie dezinformácií je však prakticky nekonečný,” uzavrel redaktor Českej televízie. V záberoch sa objavili aj fotografie ďalších aktívnych členov Zdravého fóra.

.

Na samotnej reportáži bolo nebezpečné to, že hodila do jedného vreca s nálepkou „šíritelia dezinformácií a nebezpečných výmyslov“ prácu odborníkov s dlhoročnou praxou v odbore so šíriteľmi skutočných neoverených bludov ľudí z ulice. Navyše bez poskytnutia možnosti dotknutým vyjadriť sa predneseným označeniam a „faktom“ a ich interpretáciám.

Redaktori tak urobili zámerne a len preto, aby práve tieto odborné hlasy, ktoré nešírili predpísané „pravdy“ na výstrahu zdiskreditovali a umlčali tých, čo by ich chceli nasledovať. Tento spôsob manipulácie bol počas pandémie a je hojne využívaný v našich médiách aj dnes.

 

Priebeh sporu

Zdravé Fórum sa najskôr obrátilo na vedenie Českej televízie so žiadosťou o nápravu. Ta ich odignorovala a tak podali sťažnosť Rade Českej televízie. Rada na svojom zasadnutí v júli 2022 konštatovala, že ak Česká televízia niekoho označí za dezinformátora, ako to urobila v relácii ČT24 Newsroom Zdravé fórum, je potrebné vec zdôvodniť.

Vtedajší predseda Rady Českej televízie Pavel Matocha sa pre Parlamentní listy vyjadril, že “Je absolútne neprípustné, aby očierňovaný alebo negatívne vykresľovaný subjekt, najmä v tak citlivých prípadoch, ako je aktuálne obvinenie zo šírenia dezinformácií, nedostal v danom programe priestor na vyjadrenie svojho názoru s odvolaním sa na malý časový priestor reportáže, ako tomu bolo v prípade tejto reportáže,”.

Nech je toto vyjadrenie českého radného inšpiráciou aj pre kompetentných na Slovensku. Pamätám si v SRo diskusiu o desinformáciách, do ktorej bolí pozvaní len tí, čo iných označujú za šíriteľov dezinformácií. Avšak zástupcom subjektov, ktoré diskutujúci označili za šíriteľov dezinformácií (napr. Slobodný Vysielač) v relácii priestor na vyjadrenie nedali.

Rada požiadala generálneho riaditeľa Petra Dvořáka, aby ju do 20. augusta 2022 informoval, aké dôsledky vyvodil zo záverov Rady TK, a to tak vo vzťahu k autorom správy, ako aj k osobám uvedeným v správe.

.

Česká televízia hodila na rozhodnutie Rady ČT „bobek“. Neprijala voči autorom reportáže, ako aj voči osobám v reportáži uvedeným, žiadne nápravné opatrenia.

Vtedajší riaditeľ ČT Peter Dvořák Rade ČT odpísal, že vec je predmetom súdneho konania a že Česká televízia neposkytne podrobnejšie stanovisko, aby ochránila svoje postavenie v súdnom konaní. Žalobca, zastúpený advokátom Tomášom Nielsenom, opakovane dával najavo, že je pripravený rokovať o zmierlivom riešení, ale Česká televízia neprejavila záujem.

V inkriminovanej reportáži ČT zazneli aj slová bývalej slovenskej prezidentky Zuzany Čaputovej „Čo viac ešte potrebujeme počuť, akože sme so svojim prístupom najhorší na svete. Mám pocit, že žijem v krajine, ktorej nerozumiem. Ako je možné v súčasnej situácii, keď zomierajú ľudia na základe, aj na základe bludov na covid, ešte stále tu máme nenávisť voči tým, ktorí nás zachraňujú“.

Vec teda skončila na súde a odvolací súd, ktorý svojim rozhodnutím zmenil rozhodnutie prvostupňového súdu, dal za pravdu žalobcovi.

Zatiaľ je to len víťazstvo a zadosťučinenie pre Zuzanu Krátku. Súdny spor Zdravého Fóra s ČT ešte neskončil.

To, čo je na súdnom spore alarmujúce aj pre nás, je skutočnosť, že ČT sa pred súdom nijako nesnažila svoje tvrdenia uvedené v reportáži obhájiť, dokázať pravdivosť ich tvrdení, sa len odvolala na skutočnosť, že to tvrdenia potvrdzujú rôzni faktcheckeri ako Demagog.cz, Manipulátori.cz, spolok Sisyfos, žiadna investigatíva redaktorov, uviedol Tomáš Nielsen v jednom z rozhovorov po vynesení rozsudku.

Takémuto typu súdnych sporov môžu čeliť aj naši odborníci, nakoľko aj u nás takéto samozvané skupiny overovateľov faktov financovaných zo zahraničia pôsobia a v mene „vyššieho dobra“ cenzurujú nezaradených.

.

 

Zdravé Fórum

Redaktormi ČT poškodené Zdravé Fórum, ktoré spor s Česku televíziou viedlo, sa postavilo na odpor voči nezmyselným protipadnemickým opatreniam, ktoré neboli založené na medicíne postavenej na dôkazoch, ale na rozhodnutiach politikov.

Skutočnosť, že sa odborníci z občianskej platformy s dlhoročnou praxou v odbore nezaradili do hlavného pro-covidového, pro-vakcinačného prúdu, nezdieľali ten jeden jedine správny názor, pretláčaný pandemickou lobby, viedla rovnako ako na Slovensku a inde vo zvete k ich dehonestácii, zosmiešňovaniu, pošliapavaniu ich odbornosti, mediálnemu lynču. U nás vie o tom svoje napríklad Dr. Bukovský, písali sme o tom tu:

 

 

Imunologička Zuzana Krátka

Zuzana Krátka, opierajúc sa o svoju odbornú prax, keďže väčšinu svojho profesionálneho života strávila v laboratóriách klinickej imunológie, sa už v marci 2021 sa ohradila voči preceňovaniu významu plošného testovania zamestnancov, vrátane bezpríznakových antigénovými testami politikmi ako nástroja, ktorý nás zbaví pandémie. Spochybnila kvalitu testov a riziko spojené s množstvom falošne negatívnych testov.

Nebola len kritikom. Už na jar 2020 sa podieľala na testovaní protilátok proti koronavírusu, najprv u zdravotníckych pracovníkov a neskôr v rámci tzv. juhočeskej séroprevalenčnej štúdie. V spolupráci s kolegami z iných českých laboratórií navrhovala postupy pre správnu diagnostiku imunitnej odpovede proti koronavírusu.

.

V novembri 2021 vydala odporúčania, ako postupovať, aby sa obmedzil počet pozitívnych prípadov. Upozornila tiež na miesta, kde je prenos koronavírusu v súčasnosti najčastejší. “Najčastejšie sa nakazíme doma, v práci alebo v škole. Musíme obmedziť svoje kontakty na minimum. Musíme chrániť najmä rizikové kolektívy v domovoch dôchodcov, nemocniciach. Testovať neočkovaných a očkovaných, tých, ktorí majú pozitívny test, treba dať do karantény. Predovšetkým nemôžeme povedať, že očkovaní sú elita, nie sú. Sú rovnako nebezpeční ako neočkovaní. A testujte ich dobrým antigénovým testom, existujú dobré, hoci sú drahšie.”, uviedla v rozhovore pre portál ŽivotvČesku.cz.

Napriek týmto skutočnostiam sa stala terčom mediálneho lynču, dokonca na pôde verejnoprávnej Českej televízie.

Neskôr, už po odvysielaní reportáže v ČT odporúčala očkovať len tých, čo to naozaj potrebujú. A spolu s RNDr. Šinkorom spochybnila zámer očkovať detí, nakoľko tieto boli najmenej ohrozenou skupinou a ich očkovanie nedávalo zmysel, čo preukazovali v tom čase mnohé zahraničné štúdie. Jej vyjadrenia citovali aj Hlavné Správy.

 

Plán pandemickej lobby bol zaočkovať všetkých a najlepšie povinne. A keby Putin nespustil špeciálnu vojenskú operáciu, ktorá švihom prútika vyliečila všetkých (hlavne politikov a médiá) z pandémie, pravdepodobne by sa povinne očkovalo na Covid v Česku aj u nás. Veď, čo s tým množstvom vakcín na hlavu v EÚ, ktoré Európska komisia pod vedením Ursuly von der Leyen pre naše dobro nakúpila?

.

 

SMIS

SMIS je profesijné združenie odborníkov v oblasti laboratórnej diagnostiky a spracovania údajov, ktorého hlavným poslaním je propagovať a popularizovať správne analytické a štatistické postupy medzi lekárskou a laickou verejnosťou.

V čase pandémie, keď združenie vzniklo malo za cieľ iniciovať diskusiu o riadne vykonanej štúdii výskytu protilátok proti koronavírusom, urýchlene štandardizovať testovanie PCR, vyhodnotiť účinnosť univerzálneho testovania antigénov v podnikoch a školách, iniciovať diskusiu o vhodnosti očkovania detí, dospievajúcich a osôb, ktoré majú protilátky.

 

ProLibertate

JUDr. Tomáš Nielsen, zakladateľ odborného združenia ProLibertate, na sociálnej sieti X k úspechu uviedol, že sa Česká televízia sa musí ospravedlniť RNDr. Zuzane Krátkej za reláciu Newsroom, v ktorej ju a Zdravé fórum nepravdivo označila za antivaxerov, dezinformátorov a šíriteľov nebezpečných výmyslov.

 

 

Pre združenie ProLibertate predstavuje rozsudok ďalší zárez na pažbe v boji s pandemickou lobby, ktorý s ňou tento spolok renomovaných právnikov zvádza od svojho založenia.

Jeho cieľom obhajoba individuálnych práv a slobôd občanov proti protiústavným opatreniam vlády Českej republiky a návrat Českej republiky k základným princípom demokratického právneho štátu.

Po skúsenostiach s riadením pandémie Covid v rámci svojej činnosti venujú pozornosť aj snahám WHO o zavedenie globálnej cenzúry. Jeho pozornosti neušiel ani povyk američanov a EÚ v súvislosti s prijatým zákonom o zahraničných agentoch v Gruzinsku. Z ich pera vzišiel návrh Charty 22, ktorú s odkazom na skúsenosti z minulosti z pred roka 1989 reagovali na systematické porušovanie a obmedzovanie práv a slobôd občanov Českej republiky zaručených Listinou základných práv a slobôd.

 

.

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

14:44

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok pricestoval do Varšavy, kde bude s predstaviteľmi poľského vedenia rokovať o ďalšej podpore pre Ukrajinu. Blinkenova návšteva sa koná v čase pokračujúcich ruských útokov na Ukrajine a počas kampane pred prezidentskými voľbami v USA.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken (druhý sprava) na letisku vo Varšave 12. septembra 2024
14:43

Šéf európskej diplomacie Josep Borrell vo štvrtok uviedol, že je pobúrený smrťou šiestich zamestnancov Agentúry OSN pre palestínskych utečencov (UNRWA), ktorí zahynuli v stredu pri izraelských leteckých útokoch na budovy bývalej školy v Pásme Gazy.

14:39

Očakávané prívalové dažde, ktoré by mali zasiahnuť naše územie koncom týždňa, môžu predstavovať problémy pre vodičov na cestách. Ak dôjde ku škode na vozidle a šofér vedome podstúpil riziko súvisiace s extrémnym počasím, prípadne neprispôsobil jazdu stavu vozovky, môže poisťovňa odmietnuť platenie poistného. Upozornila na to vo štvrtok lízingová spoločnosť Business Lease Slovakia, ktorá ďalej priblížila situácie, ktoré môžu v súvislosti so silnými dažďami nastať, a poradila, ako minimalizovať riziká.

14:38

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán prijal vo štvrtok v Budapešti prezidenta bosnianskej Republiky srbskej (RS) Milorada Dodika, s ktorým rokoval o stabilite západného Balkánu.

14:38

Juhokórejská automobilka Hyundai Motor (Hyundai) rozšíri spoluprácu s americkým automobilovým gigantom General Motors (GM) v kľúčových strategických oblastiach vrátane technológií pre čistú energiu s cieľom vytvoriť synergický efekt na globálnom trhu.

14:30

Verejný dlh Británie môže v nasledujúcich 50 rokoch vzrásť na takmer trojnásobok súčasnej úrovne, ak budúce vlády nepristúpia k rozhodným opatreniam. Upozornil na to britský Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť (OBR), ktorý ako dôvod svojich obáv uviedol starnúcu populáciu, klimatickú zmenu a bezpečnostné riziká.

14:24

Vzhľadom na varovanie pred extrémnymi zrážkami a povodňami zvolal český premiér Petr Fiala Ústredný krízový štáb. Jeho členovia budú rokovať v piatok predpoludním, výsledky následne oznámia verejnosti. Fiala to uviedol na sociálnej sieti X s tým, že ide o preventívne zasadnutie. 

14:08

Viac ako 1,2 milióna používateľov sociálnej siete X sa vo štvrtok pripojilo k sledovaniu vôbec prvého výstupu neprofesionálnych astronautov do voľného kozmického priestoru, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na spoločnosť SpaceX.

Prvý takýto výstup uskutočnil Jared Isaacman. Po ňom prišla na rad Sarah Gillisová, ktorí sú členmi misie SpaceX Polaris Dawn.

14:08

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok oznámila, že evakuovala takmer 100 pacientov z Pásma Gazy do Spojených arabských emirátov. WHO zároveň vyzvala na obnovenie pravidelných lekárskych prevozov z tejto palestínskej enklávy.

14:06

Slovenská obchodná a priemyselná komora (SOPK) podpísala vo štvrtok spolu s Národným bezpečnostným úradom (NBÚ) memorandum o spolupráci v oblasti kybernetickej bezpečnosti. Predseda SOPK Peter Mihók uviedol, že cieľom je bezchybná implementácia novely kybernetického zákona a ochrana ekonomických záujmov Slovenska.

14:06

Európska komisia (EK) vo štvrtok informovala, že EÚ a štáty Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Európskej zóny voľného obchodu (EZVO) podpísali dohodu o finančnom mechanizme EHP na roky 2021 – 2028 a protokoloch o prístupe na jednotný trh EÚ.

14:05

Nezamestnanosť v Taliansku zaznamenala v 2. štvrťroku tohto roka výrazný pokles, pričom sa dostala na najnižšiu úroveň za takmer 16 rokov. Údaje talianskeho štatistického úradu ISTAT zverejnila agentúra DPA.

14:05

Vzhľadom na problémy v automobilovom priemysle vyzývajú vládni sociálni demokrati v nemeckom parlamente na cielenejšiu podporu elektrických vozidiel.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke z NASA ruská kozmická loď Sojuz MS-26 s trojčlennou posádkou v zložení Alexej Ovčinin, Ivan Vagner (obaja Rusi) a Donald Pettit (Američan) na palube počas jej štartu na Medzinárodnú vesmírnu stanicu (ISS) z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane

Autor: TASR/AP-Bill Ingalls

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali