Česká lobby zvyšuje tlak: Žiadajú ukončiť styky s NR SR, pokiaľ…

❚❚

Bratislava 10. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR-Barbora Vizváryová)

 

Isté „osobnosti“ českého verejného života nechápu, že zasahovať do záležitostí iného štátu nie je v ich právomoci. Vyzvali totiž šéfku tamojšieho parlamentu, aby v prípade Šimečkovho odvolania prerušila styky s NR SR…

Markéta Pekarová Adamová
Na snímke predsedníčka Poslaneckej snemovne českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová

Markétu Pekarovú Adamovú dokonca vyzvali k takému hanebnému aktu písomne. Dokopy dvadsať mien, ktoré sú zrejme považované za „smerodajné“. Nechýbajú medzi nimi známe „esá“ ako niekdajší premiér Petr Pithart, či kňaz Tomáš Halík. Evidentne „nezávislé“ osobnosti, ktoré majú na srdci vzájomné prekvitanie česko-slovenských vzťahov…

.

Ale nie je sa čomu diviť: Spomeňme len, ako súčasný premiér Petr Fiala zrušil tradičné spoločné konzultácie s naším vládnym kabinetom. Hovorí sa tomu aj „trucpolitika“. Keď v partnerskej vláde nesedí náš kamarát, naježíme sa a demonštratívne, aby všetci (hlavne západ) spoznali náš jasný postoj, okašleme dlhoročných partnerov. Sme síce bratia, ako sa hovorí, ale niektorí z nás sa očividne cítia byť lepšími…

Hlavne, že stretnutie so Šimečkom si Fiala zorganizoval. Nuž, našiel drugdruga, ako hovoria Rusi.

.

Takže česká „intelektuálna elita“ (medzi signatármi výzvy je aj režisérka či bývalý veľvyslanec) si teraz vzala vydieranie ako metódu. Buď koalícia Šimečku z postu podpredsedu parlamentu neodvolá, alebo sa môže rozlúčiť s ďalšou českou štátnou spojkou. Ak teda pani Pekarová podľahne.

Ja vám teda neviem, ale odkedy je v civilizovanom svete považované za normálne takto tlačiť na verejných činiteľov? Či už vlastného, alebo susedného štátu?

Vo štvrtok nás čaká deň odvolávania. Hlas pôvodne apeloval Šimečku, aby – vzhľadom na zverejnené informácie o dlhoročnom čerpaní státisícov eur jeho rodinných príslušníkov zo štátnej kasy – odstúpil sám. Mohol by si tak ušetriť veľmi nepríjemnú diskusiu v parlamente pred kamerami. Lebo ona nepríjemná rozhodne bude, pokiaľ sa začnú vyťahovať konkrétnosti – určite ste tiež zachytili časť videozáznamu jeho družky, keď sa na pódiu prazvláštne natriasa, akoby po zásahu elektrickým prúdom. A ešte k tomu v spodnej bielizni.

Za štátne.

Pozrite, môžeme hodiny a hodiny debatovať o povahe súčasného avantgardného umenia, jedno je fakt – na experimenty a dekadenciu nech si umelci hľadajú zdroje v súkromnom sektore. Ich predstavenia sú totiž určené len veľmi, veľmi úzkemu okruhu príjemcov. Vy ani ja, teda my bežní ľudia, akí tvoríme väčšinu Slovenskej republiky, medzi nich rozhodne nepatríme.

.

Tak prečo to máme sponzorovať?

A môže sa slečna Ferienčíková obháňať vysvetlením, že treba zaplatiť svetlá a ozvučenie sály. Nech si zoženie sponzorov, ak je taká dobrá! Aj spisovateľovi niekto musí zaplatiť nemalé náklady na vydanie a distribúciu jeho diela. Takto mi vychádzali hororové romány po dobu niekoľkých rokov – a nikdy som od štátu na to nepýtal peniaze. Pretože autor musí predsa vedieť, z akého žánru je jeho dielo, komu je určené, a teda či sa hodí alebo nehodí pýtať finančnú podporu z verejných zdrojov.

Samozrejme, sám Šimečka vníma svoje odvolávanie ako účelové. Hovorí dokonca o akejsi pomste zo strany Roberta Fica. Pomste za čo? Za „dobrú opozičnú prácu“! Nuž, k tomu len toľko: Premiér tvrdí, že ten pán nie je „gauner ani gentleman“, čo je možno pravda, ale ešte stále mu ostala možnosť byť parlamentným klaunom…

Poslanci strany Hlas pôvodne neprispeli svojimi podpismi k návrhu na odvolávanie Šimečku. Andrej Danko z SNS preto varoval, že vo štvrtok očakáva jednotné správanie od všetkých koaličných strán. Hlas má ukázať „charakter a jednotu“, v opačnom prípade by medzi nimi mohli vzniknúť rôzne otázky… (AKTUALIZOVANÉ: Aj Hlas už súhlasí s odvolaním)

No najhlavnejšia otázka tohto článku znie, čo spraví v prípade Šimečkovho odvolania šéfka českého parlamentu. Zachová si vnútornú integritu a výsadu autonómneho rozhodovania? Alebo podľahne tlakom „osobností“ verejného života? Zistíme to už o niekoľko dní…

.

Mimochodom, v čase tvorby tohto článku sa nám nepodarilo dostať k plnému zneniu dokumentu českých elít. Čo je teda dosť zaujímavé, pretože ak raz adresujete významnú výzvu významnému politickému predstaviteľovi, mali by ste si za svojimi slovami stáť aj pred verejnosťou…

Takisto mi nie je známe, prečo sa téme nevenujú naše „veľké“ médiá. Veď je to škandálna záležitosť. Jedine u Pravdy som našiel stručný článok, a Denník N priniesol krátku správu. Ale inak podozrivé ticho – vari sa mainstreamu nepáči, že ich miláčikovia rozohrali ďalšiu špinavú hru?

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

13:56

Most ponad rieku Ipeľ v obci Chľaba v okrese Nové Zámky je uzavretý. Dôvodom jeho uzávery je zvýšenie hladiny rieky Ipeľ, informovalo Krajské riaditeľstvo Policajného zboru v Nitre. Cezhraničný most v Chľabe spája Slovenskú republiku s Maďarskom. Podľa vyjadrenia polície neboli doteraz na území Nitrianskeho kraja zaznamenané žiadne problémy v súvislosti s nepriaznivými poveternostnými podmienkami.

13:47

Hlavnou témou utorkového stretnutia zamestnávateľov združených v Republikovej únii zamestnávateľov (RÚZ) s ministerkou hospodárstva SR Denisou Sakovou (Hlas-SD) boli možnosti užšej spolupráce zástupcov zamestnávateľského sektora s Ministerstvom hospodárstva (MH) SR pri riešení aktuálnych výziev, ktorým čelí slovenský priemysel. Zamestnávatelia diskutovali o aktuálnom stave a perspektívach podnikateľského prostredia, energetickej politike Slovenska, aj o kľúčových prioritách ministerstva. Informovali v utorok predstavitelia RÚZ.

13:47

Národná databáza dobrovoľníctva má zjednodušiť a zefektívniť prístup k dobrovoľníctvu po celom Slovensku. Nový projekt tak združuje dobrovoľnícke príležitosti na jednom mieste a prepája organizácie a ľudí ochotných pomáhať.

13:46

V súvislosti s mimoriadnou povodňovou situáciou na Slovensku môžu jednotlivci aj obce požiadať o dotáciu na podporu humanitárnej pomoci. Ľudia tak môžu získať dotáciu maximálne vo výške 1500 eur, pričom požiadať o ňu je možné dvakrát, ak sú škody na majetku vyššie alebo ich postihne ďalší prírodný živel. Rovnako o ňu môžu požiadať aj obce vo výške 15.000 eur. Informovalo o tom v utorok na sociálnej sieti Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR.

13:45

Parlament bude o novele zákona o obchodovaní s emisnými kvótami rokovať v skrátenom legislatívnom konaní. Poslanci Národnej rady (NR) SR o tom rozhodli v utorkovom hlasovaní. Novela mení aj zákon o Environmentálnom fonde.

13:45

Národná vodíková asociácia Slovenska (NVAS) apeluje na vládu SR, aby v čo najkratšom čase zverejnila národný plán plnenia záväzných európskych cieľov v oblasti využívania vodíka. Ďalej žiada zverejnenie zoznamu priorít a harmonogram vyhlasovania podporných schém v danej oblasti, informovala v utorok asociácia.

13:44

Dôchodková schéma by mala byť doplnená o ďalšie dobrovoľné dôchodkové sporenia. Vyplýva to z návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý do Národnej rady (NR) SR predložila poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD). Zákonodarcovia ho v utorok posunuli do druhého čítania.

13:43

Obmedzenia v doprave stále trvajú, dopravná situácia sa však zlepšuje. Uviedla to hovorkyňa Ministerstva dopravy (MD) SR Petra Poláčiková. Aj v utorok podľa nej zostávajú v teréne stovky zamestnancov rezortných organizácií, aby zabezpečili čo najrýchlejšie odstránenie škôd po povodniach na západnom Slovensku a na Kysuciach. Problematické naďalej zostávajú najmä cezhraničné vlakové spojenia a vodná doprava na Dunaji je naďalej zastavená.

13:43

Nábeh štátnej podpory pri navýšení splátky úveru na bývanie je zatiaľ pozvoľný. Ku koncu júla tohto roka ju poberalo 11.754 žiadateľov, čo predstavuje menej ako 7 % doteraz refixovaných hypoték. Na základe údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) na to v aktuálnom komentári poukázali analytici finančnej stability Národnej banky Slovenska (NBS).

13:42

Možnosť veriteľa požadovať úhradu celej dlžnej sumy pri nesplácaní úveru má nové pravidlá. Tie zohľadňujú aj iné kritériá ako počet omeškaných splátok. Vyplýva to z návrhu novely Občianskeho zákonníka z dielne Ministerstva spravodlivosti (MS) SR, ktorý Národná rada (NR) SR v utorok definitívne schválila.

13:41

Poľský prezident Andrzej Duda sa pravdepodobne 22. septembra stretne v Spojených štátoch s bývalým americkým prezidentom a súčasným republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom.

13:40

Utorňajšie oznámenie predsedníčky Európskej komisie (EK) Ursulyvon der Leyenovej o zložení novej exekutívy EÚ, už aj s pridelením konkrétnej pracovnej agendy eurokomisárom, pre Európsky parlament (EP) pripravuje pôdu na začatie procesu preverovaní a vypočúvaní komisárov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labutia rodina sleduje nedeľných chodcov pri jazere Baldeney v nemeckom Essene

Autor: TASR/AP-Martin Meissner

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali