Česi začali kradnúť drevo vo veľkom. Slováci ich dobiehajú. A čo s tým majú Rusi?

❚❚

Bratislava 21. februára 2023 (HSP/Foto: Pixabay)

 

Pracovníci Štátneho podniku Lesy ČR sa v poslednej dobe stále častejšie stretávajú s krádežami dreva. Českí lesníci krádeže evidujú po celej republike. Najhoršia situácia je však na severe Čiech. Pri skládkach dreva sa tak stále častejšie objavujú fotopasce, ktoré pohyb okolo spracovaného dreva monitorujú a okamžite odošlú signál. Krádeže dreva sa začali rozmáhať aj na Slovensku

drevo
Ilustračné foto

Kvôli zlodejom dreva začali lesníci v Čechách čoraz častejšie využívať moderné technológie. Patria medzi nich fotopasce či GPS čipy. Moderná fotopasca vyzerá ako väčšia plochá batéria s anténkou. Jej upevnenie na kmeň stromu zaberie iba niekoľko desiatok sekúnd. Takáto fotopasca umožňuje takmer v priamom prenose sledovať prípadnú krádež dreva a funguje na báze SIM karty. Fotopasca ihneď po vyfotení odosiela fotografie na požadovaný e-mail. Pomocou tohto prístroja sa dá zistiť aký je na mieste pohyb a čo sa tam deje. Niektorí lesníci pod kôru vyrúbaných a dočasne uskladnených stromov inštalujú aj GPS čipy, ktoré umožňujú sledovať polohu dreva.

.

Prípady, kedy zlodeji bez problémov ukradnú počas akcie aj 90 kubíkov dreva, nie sú v Čechách žiadnou zvláštnosťou.  Okrem krádeží na skládkach dreva sa zlodeji zameriavajú aj na spílenie živých stromov. Krádeže dreva neobchádzajú ani Slovensko, ale nie je to úplne nová téma. Jedná sa o nelegálnu ťažba v lesoch, krádeže vyťaženého dreva i nelegálne výruby.

Boli zaznamenané viaceré prípady krádeže dreva, keď polícia prichytila zlodejov priamo pri čine. V katastrálnom území nad obcou Stráne pod Tatrami boli policajnou hliadkou prichytení 6 obyvatelia miestnej osady z obce Stráne pod Tatrami, pre podozrenie z krádeže dreva. Podobný prípad sa udial na východe Slovenska, keď páchatelia katastrálnom území obce Vechec, zrezali a odcudzili 27 stromov, ktoré odviezli na dvoch motorových vozidlách. Malo sa jednať o dvoch mužov vo veku 16 a 25 rokov z obce Kamenná Poruba. Ďalší prípad bol zaznamenaný v katastrálnom území mesta Bardejov, kde páchatelia na dvoch parcelách, bez platného povolenia na ťažbu dreva, spílili osem stromov. V čase rastúcich cien energií i samotného dreva bude krádeží len pribúdať. Krádeže dreva osadníkmi často nie sú ani zdokumentované. Vlastníci lesa na ich výjazdy už často rezignovali.

.

Ak sa na celý problém rozrastajúcich sa krádeži dreva v českých i slovenských lesoch pozrieme tou „správnou” prozápadnou optikou, zistíme, že ruský prezident Putin zámerne obmedzil vývoz ruského dreva do krajín EÚ, čo spôsobilo, že cena palivového dreva automaticky stúpla. V čase neúmerne rastúcich cien plynu a elektriny je prirodzené, že občan pôjde do lesa na „drevnú rabovačku”.

Táto sofistikovaná metóda „odlesnenia” východných štátov NATO vlastnými obyvateľmi, ktorí si chcú počas zimy zakúriť by mohla slúžiť k odstráneniu prirodzených krycích plôch lesného porastu, ktoré vie armáda členských štátov NATO využiť na krytie svojich jednotiek pred nepriateľom… No nie je to dobrý fór?

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:44

Sedem týždňov pred prezidentskými voľbami v USA získala kandidátka demokratov Kamala Harrisová v prieskumoch v štátoch Pensylvánia a Michigan mierny náskok – najmenej päť percentuálnych bodov – pred svojím republikánskym súperom Donaldom Trumpom. Podľa TASR citujúcej agentúru Reuters to vyplýva z prieskumu Quinnipiac University, súkromnej vysokej školy zo štátu Connecticut, zverejneného v stredu.

16:35

Turecko vo štvrtok obvinilo Izrael, že prostredníctvom vlny výbuchov, ktoré v utorok a stredu zasiahli príslušníkov libanonského hnutia Hizballáh, sa snaží vojnu v Pásme Gazy rozšíriť aj do Libanonu.

16:33

Zvýšené ceny plynu a tepla sa dotknú niektorých domácností. Ministerstvo hospodárstva (MH) SR preto pripravuje systém pomoci pre ľudí, ktorí to najviac potrebujú. Taktiež sa snaží zabezpečiť cenovo výhodný plyn z východu. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa rezortu Mária Pavlusík.

16:29

Vláda by nemala trestať zdanením finančných transakcií drobných podnikateľov. Toto opatrenie predstavila vláda v utorok (17. 9.) v rámci konsolidačného balíčka. Zároveň je jej cieľom znížiť počet fiktívnych živností. Nová daň sa však podľa Asociácie personálnych agentúr Slovenska (APAS) dotkne všetkých živnostníkov, nielen tých fiktívnych.

15:57

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) za ubytovanie zo súčasných 10 na 23 % zničí domáce hotelierstvo, zahraničných návštevníkov presmeruje do susedných krajín, obmedzí domácu spotrebu a okreše počet pracovných miest. Upozornila na to Asociácia hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) v súvislosti s konsolidačným opatrením vlády. Vo štvrtok o tom informoval generálny manažér AHRS Martin Novotný.

15:56

Európsky priemysel nebol pripravený na Green Deal, elektromobilitu alebo rôzne záväzky, ktoré sa vo svete neprijímali a poškodzujú konkurencieschopnosť. Uviedol to na sociálnych sieťach podpredseda Slovenskej obchodnej a priemyselnej (SOPK) komory Vladimír Slezák.

15:55

Česko dostane na likvidáciu škôd po ničivých záplavách vysúšače nielen zo Slovinska, ale aj z Belgicka. Po zasadnutí ústredného krízového štábu o tom vo štvrtok v Prahe informoval vicepremiér a minister vnútra ČR Vít Rakušan.

15:24

Ruské sily dobyli späť dve obce v ruskej Kurskej oblasti, do ktorej začiatkom augusta prenikli cez hranice ukrajinské jednotky. Oznámil to vysokopostavený člen ruskej armády, čečenský generálmajor Apti Alaudinov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali