Ceny uránu podporujú protifrancúzske protesty v Nigeri

❚❚

Niamey 9. septembra 2023 (HSP/Europeanconservative/Foto:Pixabay)

 

Rokovania Nigeru s francúzskymi ťažobnými spoločnosťami sa zmenili na požiadavky, ktoré ohrozujú francúzsku energetickú bezpečnosť a potreby vykurovania, píše Bridget Ryderová pre The European Conservative

Ilustračné foto

Niger zvyšuje cenu svojho uránu – aspoň taká fáma koluje v afrických médiách a na sociálnych sieťach.

.

“Nová vláda v Nigeri zvýšila cenu vývozu uránu. Niger dodáva 25 % uránu, ktorý Európa spotrebuje. Tento západoafrický štát sa rozhodol pre odvážny krok a zvýšil ceny uránu z 0,80 EUR/kg na 200,00 EUR/kg. Budú štáty EÚ potrebovať palivové drevo na nadchádzajúcu zimu?” napísala na Twitteri tlačová agentúra Mint Press.

 

.


Rovnakú správu zverejnili aj ďalšie africké médiá. Pripomína to správy, ktoré sa šírili v júli – tesne po štátnom prevrate -, že vojenská junta zastavila vývoz uránu.

.

Tieto fámy sa ukázali ako nepravdivé a zdá sa, že tieto sú tiež nepravdivé. Spotová trhová cena uránu je v súčasnosti niečo vyše 56 dolárov za libru, čo je oveľa menej, ako si údajne chce nigérijská junta účtovať.

Napriek tomu otázka francúzskej ťažby uránu podnecuje protifrancúzske nálady. Global News DW uvádza, že 4. septembra – v ten istý deň, keď sa objavila správa, že vojenská junta zvyšuje cenu uránu z obyčajných centov za kilogram na stovky eur – sa pred francúzskou vojenskou základňou v hlavnom meste krajiny konala zatiaľ najväčšia protifrancúzska demonštrácia.

“Máme toho dosť. Drancujú naše zdroje. Začali sme si to uvedomovať,” povedal jeden z protestujúcich. “Vypadnite.”

“Ľudia hovoria, že ľudia dostávajú peniaze za to, aby chodili von a protestovali. To je už minulosť,” povedal novinárom ďalší protestujúci.

Sú to ľudia z Nigeru, ktorí sú tu vonku. Museli by ste byť slepí, aby ste to nevideli. Máme toho plné zuby. Chceme byť zodpovední sami za seba. Ľudia si myslia, že sme deti. Nechajte nás na pokoji. Je to príliš? Opustite našu krajinu a nechajte nás na pokoji.

.

 

Francúzsko dominantným investorom

Francúzsko, bývalý koloniálny vládca Nigeru, ťaží v tejto africkej krajine urán od 70. rokov minulého storočia. Približne tri štvrtiny nigerského uránu putujú do Francúzska a bývalá koloniálna mocnosť je stále hlavným investorom do ťažby v krajine prostredníctvom francúzskej štátnej ťažobnej spoločnosti Orano. V posledných dvoch desaťročiach vstúpili do Nigeru aj ďalší hráči z Číny a Kanady, ale Francúzsko zostáva dominantným investorom do ťažby. Svetové jadrové združenie upozorňuje, že investovanie do baní v zahraničí je stratégiou, ktorú štáty využívajú, aby sa vyhli plateniu trhových cien za nerastné suroviny.

“Každý v Nigeri cíti, že toto partnerstvo je veľmi nerovné,” povedal 4. septembra pre DW Mahaman Laouan Gaya, bývalý nigérijský minister energetiky a do roku 2020 generálny tajomník Organizácie afrických producentov ropy (APPO).

Citoval štatistiky z roku 2010, ktoré ukazujú rozdiel medzi trhovou hodnotou nigérijského uránu a tým, čo za tento nerast zaplatilo Francúzsko. Napísal, že Niger v roku 2010 vyviezol do Francúzska urán v hodnote 3,5 miliardy eur (3,8 miliardy USD), ale dostal zaň len 459 miliónov eur.

Nigérijská nespokojnosť nie je nová. V roku 2022 sa v článku na France24 citovalo niekoľko zdrojov, ktoré vyjadrili rozhorčenie nad nespravodlivým využívaním nigérijského uránu Francúzskom.

Niger si v posledných pätnástich rokoch vyjednal lepšie výhody vo vzťahu k zahraničným ťažobným spoločnostiam. V roku 2007 bývalý prezident Mamadou Tandja úspešne vyjednal 40 % zvýšenie ceny za urán. Tú platila spoločnosť Orono, a táto spoločnosť teraz podlieha daniam, od ktorých bola predtým oslobodená.

Aj keď sa junte nepodarí prinútiť Francúzsko, aby platilo 200 eur za kilogram vyťaženého uránu, zdá sa pravdepodobné, že čím viac vplyvu Francúzsko v Nigeri stratí, tým viac bude musieť platiť za prírodné zdroje krajiny.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

11:00

Spotrebiteľom aj podnikateľom v Českej republike sa tento mesiac zlepšila nálada a ich dôvera v ekonomiku vzrástla. TASR o tom informuje na základe výsledkov prieskumu, ktoré v utorok zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ).

10:59

Odchod Pirátov z českej vlády nie je podľa predsedu Ivana Bartoša, ktorý v nedeľu spolu s celým vedením tejto strany rezignoval, na stole. Povedal to v utorok po rokovaní s premiérom Petrom Fialom.

10:55

Približne 60 percent komponentov ruských zbraní, ktoré sa našli na bojisku na Ukrajine, pochádza z Číny. V utorok to novinárom povedal poradca ukrajinského prezidenta Vladyslav Vlasiuk.

10:32

Libanonské proiránske hnutie Hizballáh v utorok ráno pri svojom útoku na sever Izraela vypálilo viac ako 65 rakiet. Väčšina z rakiet bola zneškodnená. S odvolaním sa na izraelskú armádu o tom informovala agentúra AFP.

10:31

Opozičné hnutie Progresívne Slovensko (PS) verí, že konsolidácia verejných financií by mala byť rovnomerne založená na príjmoch, ako aj na výdavkoch štátu. Znižovanie štátnych výdavkov pritom predstavuje iba päť percent z celkovej plánovanej sumy konsolidačných opatrení, zvyšok zaplatia bežní občania. Uviedol to v utorok líder hnutia Michal Šimečka. Ten ďalej upozornil, že v súvislosti s prijatím opatrení neprebehla potrebná diskusia s opozíciou.

10:11

Spojené štáty sú proti izraelskej invázii do Libanonu a majú v úmysle diskutovať s partnermi o „konkrétnych nápadoch“, ako zabrániť rozšíreniu vojny, uviedol pre agentúru Reuters vysoký predstaviteľ ministerstva zahraničných vecí.

Izraelskí predstavitelia tvrdia, že uskutočňujú letecké útoky na ciele Hizballáhu, aby ho prinútili súhlasiť s diplomatickým riešením konfliktu. Americký predstaviteľ anonymne „vyvrátil postoj Izraela“ a uviedol, že Biely dom sa zameriava na „zníženie napätia … a prerušenie cyklu útokov typu „zasiahni a uteč“.

10:08

Vládnuca vojenská junta v Burkine Faso prekazila “niekoľko pokusov o destabilizáciu krajiny,” povedal v pondelok neskoro večer minister bezpečnosti Mahamadou Sana. Pokusy podľa neho viedol bývalý vysokopostavený armádny predstaviteľ Paul-Henri Sandaogo Damiba, ktorý sa predtým v tejto západoafrickej krajine ujal moci.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia sedia na morskej promenáde na trajektovom termináli Kadikoy v tureckom Istanbule

Autor: TASR/AP-Francisco Seco

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

René Pavlík

Andrej Sablič

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali