Obchodníci nás pripravujú na konsolidáciu. Maslo lame rekordy už dnes

❚❚

Bratislava 13. októbra 2024 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Cena masla zdvíha obočie v celej EÚ. Na Slovensku je cena tejto základnej potraviny výrazne vyššia ako v jeho okolí. V podstate si slovenské maslo kúpite len v akcii. Prečo?

maslo
Ilustračné foto

Situácia s cenou masla sa opakuje pravidelne a jej skokovitý rast sa opakuje pravidelne. Rastie momentálne v celej Európe . “Jedným z hlavných dôvodov tohto zvýšenia cien sú tohtoročné horúčavy. “Keď je teplé leto, kravy doja o niečo menej, pretože zažívajú tepelný stres a krmivo je suché a nemá takú kvalitu,” hľadal príčiny momentálneho zvýšenia cien v Česku Jiří Kopáček, predseda Českomoravského mliekarenského zväzu. „Mlieko nadojené počas horúčav má nižší obsah tuku a na výrobu masla je ho potrebné viac.“ Maslo tam v týchto dňoch atakuje 70 Kč (2,76 Eura).

.

 

Čo má vplyv na cenu masla

Na cenu masla vplývajú ceny surového kravského mlieka a smotany. Obe suroviny sú obchodované na burze.

.

Surové kravské mlieko v Európe zdraželo o 6 Eur a dnes sa obchoduje za 47 eur. V decembri by to malo byť ešte horšie, nakoľko budúce decembrové kontrakty sa uzatvárajú dnes na cene 50 eur. Zvýšená cena mlieka sa nevyhnutne opäť premieta do cien mliečnych výrobkov a masla.

Momentálne cena masla na burze zaznamenala 10 % pokles oproti tohtoročnému maximu, stále je o 32 % vyššia v porovnaní so začiatkom roka. Marek Nemky, komoditný analytik XTB to pripisuje zvýšenému predaju a nižšiemu dopytu zo strany spotrebiteľov.

maslo
Vývoj ceny masla na burze za posledný rok

 

Zuzana Nouzovská, generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu, vidí príčinu v nedostatku mlieka vo zvýšenom záujme niektorých európskych krajín o jeho nákup. Hlavne v Taliansku dopyt po mlieku výrazne vzrástol.

Okrem horúceho leta, ktoré vystriedali povodne za problém s vysokou cenou mlieka považuje aj veterinárne ochorenia. Choré kravy majú horúčku, sú letargické, menej jedia a pijú, čo ovplyvňuje dojivosť a tiež nižší obsah tuku v mlieku.

.

 

Poľsko

Aj Poliaci zaznamenali vyššie ceny masla. Tam cena medziročne vzrástla o 75 % a dnes za 200 g balenie v Poľsku dáte do 2,1 Eura, čo je v prepočte na naše obvyklé 250 g balenie 2,625 Eura. Aj u nich sa odborníci zaoberajú príčinami takto významného rastu.  Za najdôležitejšie vplyvy považujú rastúce výrobné náklady, vyššie ceny energií, ktoré zvyšujú prevádzkové náklady spracovateľských závodov. Spolu s drahším krmivom pre kravy majú priamy vplyv na cenu mlieka, základnej suroviny na výrobu masla.

Niekoľkotýždňové sucho a vysoké teploty spôsobili, že mlieka je menej, družstvá hľadajú surovinu vonku, preto sú ceny mlieka vyššie, vysvetlil predseda Národného zväzu mliekarenských družstiev Arkadiusz Pisarek. Riaditeľka Poľskej komory mlieka Agnieszka Maliszewska, rovnako ako naši experti poukazuje na rast svetových cien týchto výrobkov, čo zvyšuje aj domáce ceny. “Produkty sú drahšie na celom svete (…) existuje veľmi silná korelácia medzi poľskými cenami a svetovými cenami,” uviedla.

 

Nemecko

Maslo je historicky najdrahšie aj v Nemecku. K 2.10.2024 za 250 g kocku domáceho nemeckého masla Nemci zaplatili 2,39 EUR,. Hovorca Nemeckého zväzu výrobcov mlieka (BDM) Hans Foldenauer sa teraz domnieva, že je dokonca možné, že ceny masla by mohli ešte viac vzrásť. Masla je málo a väčší záujem oň v predvianočnom období rastie.

.

Dôvodom nárastu cien je menšie množstvo mlieka dodávané farmármi a nižší obsah tuku v surovom mlieku. V dôsledku vysokého dopytu po iných mliečnych výrobkoch, ako je napríklad syr, bolo na výrobu masla k dispozícii menej tuku, ako vysvetlilo združenie mliekarenského priemyslu. Okrem toho v Nemecku naďalej klesá počet dojníc. Tento trend trvá od roku 2014.

 

Na Slovensku máme dlhodobo najdrahšie maslo v Európe

Na Slovensku sa toto všetko stretá a navyše pribúdajú slovenské špecifiká.

maslo
– Priemerné spotrebiteľské ceny vybraných výrobkov – mesačne (od roku 2023)

Je pochopiteľné, že ak sú ceny masla u nás závislé od pohybu jeho ceny na Lipskej burze, tak ak rastie momentálne tam, bez nejakého zásahu zo strany štátu musí rásť cena masla aj u nás.

Oveľa ťažšie sa hľadajú odborníkom argumenty, prečo je u nás jeho cena, napriek menšej kúpyschopnosti obyvateľov Slovenska, výrazne najvyššou v Európe. Dnešný stav nie je nijako anomálny. Dlhodobo u nás cena masla prevyšuje jeho ceny v okolitých krajinách.

V roku 2017, keď maslo v EÚ rovnako skokovo zdraželo a opäť na Slovensku najvýraznejšie, príčinu rastu ceny v EÚ pripisovali odborníci tzv. mliečnej kríze. Ta vznikla tak, že na prebytok mlieka a mliečnych produktov v predošlých dvoch rokoch, ktorý viedol k prepadu ceny kravského mlieka, zareagovali „múdre hlavy“ v EÚ znižovaním stavu dojníc. Dotácie dostávali tí farmári, ktorí produkciu mlieka znížili alebo ukončili. Toto platilo aj pre Slovensko, ktoré svoje produkčné chovy znížilo o 10 %. A výsledok, zrazu bolo surového mlieka a hlavne mliečneho tuku na trhu EÚ málo a zvýšený dopyt po ňom pochopiteľne jeho cenu zdvihol.

Cenou masla na pultoch v slovenských obchodoch (medzinárodných reťazcoch) hýbala aj skutočnosť, že maslo od slovenských výrobcov sa na pulty nedostálo v takom množstve, ako by si zaslúžilo, keďže slovenskí producenti boli schopní pokryť celú domácu spotrebu. Nekalú politiku zohrali obchodné reťazce. Jednak na pulty umiestňovali len tretinu produkcie od domácich producentov, zvyšok dopĺňali dovozom. A na druhej strane slovenské maslo ponúkali zákazníkom za 3 EURá, napriek tomu, že zo slovenských mliekarní maslo nakupovali za 1,3 EUR.

Nemohlo to viesť k ničomu inému, len postupnému útlmu domácej produkcie, likvidácie miestnych producentov mlieka. No a dnes žneme dôsledky. A trend nie je vôbec priaznivý.

Na pultoch medzinárodných reťazcov maslá slovenských producentov v týchto dňoch prekračujú 4 EURá. Napríklad Tatranské maslo Tami je za 4,19. Odborníci to zdôvodňujú znižovaním stavu dojníc, vysokým investičným dlhom v chovoch až po straty, ktoré pri produkcii mlieka chovatelia pociťujú. Slovenskí producenti mlieka tak nedokážu konkurovať lacným dovozom zo zahraničia, pretože ich produktivita práce je nižšia. Nakoľko produkujú kravské mlieko v starých maštaliach a nemajú vlastné zdroje na investície.

To, čo na druhej strane prekvapí je skutočnosť, že obchodníci dokážu cenu slovenského masla v akcii stlačiť až o 40 %, na 2,49 EUR.

.

Otázkou teda zostáva, či za vysokou cenou v reťazcoch na Slovensku nie je nakoniec nekalá činnosť obchodníkov. Smeruje to k tomu, že si slovenské maslo kúpite už len vtedy, keď bude v akcii. Bude to viesť k ďalšiemu útlmu až likvidácii aj toho zvyšku domácej produkcie tejto základnej potraviny. Vo finále sa staneme úplne závislými len na dovoze, úplne závislí na praktikách reťazcov.

Na problém vysokých cien masla sme sa pýtali tak producentov mlieka a masla ako aj obchodníkov. Odpovedí sme sa buď nedočkali, ale boli také vyhýbavé, že problém nijako neobjasňovali.

Vyhliadky na cenu masla pred Vianocami, keď sa veľa pečie, dopyt po masle ešte vrastie, nie sú vôbec dobré. Navyše „Cena surového kravského mlieka v Európe stúpa a v súčasnosti je viac ako o 10 % vyššia ako na Slovensku, čo dáva jasný signál k tomu, že cena za surové kravské mlieko bude rásť aj na Slovensku. Zvýšená cena suroviny sa nevyhnutne bude musieť premietnuť aj do cien mliečnych výrobkov,“ predznamenala Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory.

Cenu masla bude v novom roku ovplyvňovať aj konsolidačný balíček. Hoci DPH na základné potraviny klesne, výrobné náklady (ceny energií, PHM) vďaka konsolidácii verejných financií stúpnu.

Vláda má nástroje ako prísť na kĺb nadmerným cenám domáceho masla na pultoch reťazcov. Mohla by sa inšpirovať nikým nespochybňovanou demokraciou v Indii. Maximálna maloobchodná cena (MRP) je výrobcom vypočítaná cena, ktorá je najvyššou cenou, ktorú možno účtovať za výrobok predávaný v Indii. Cieľom jej zavedenia v Indii v roku 1990 (po páde nášho socializmu) bola ochrana spotrebiteľov a obmedzenie daňových únikov v maloobchode.

.

Základné potraviny vyrobené na Slovensku by sa na pulty obchodov mohli tak ako v Indii dostávať rovno s koncovou cenou s DPH vytlačenou na obale (u pečiva by sa to muselo riešiť inak). Cena by zahŕňala regulovanú predajnú maržu obchodníka. Hneď by sme vedeli ako na tom so schopnosťou, či neschopnosťou konkurovať globálnym hráčom slovenskí producenti sú.

Ak voči nadmerne rastúcim cenám nezakročí vláda, potom už jeho cenu má v rukách len spotrebiteľ, ktorý môže na cenu masla pôsobiť jeho spotrebou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:57

Južne od Taiwanu v nedeľu preplávala skupina čínskych námorných plavidiel na čele s lietadlovou loďou, uviedlo ministerstvo obrany na ostrove s tým, že zostáva v pohotovosti a je pripravené reagovať podľa potreby. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

10:37

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR plánuje aktualizovať informácie o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia, teda tretieho piliera. Potreba aktualizácie súvisí aj s úpravou a zjednotením dôchodkovej prognózy, ktorá by mala byť doplnená o ďalšie dôchodkové schémy. Vyplýva to z predbežnej informácie opatrenia o dávkach z doplnkového dôchodkového sporenia z dielne MPSVR.

10:37

Štyridsať krajín, ktorých vojaci slúžia v rámci mierových síl OSN na juhu Libanonu (UNIFIL), odsúdilo útoky na príslušníkov tejto misie. Ich spoločné vyhlásenie v sobotu zverejnilo na sociálnej sieti X poľské diplomatické zastúpenie pri OSN.

Pod spoločné vyhlásenie, ktoré iniciovalo Poľsko, sa podpísali aj krajiny ako Británia, Francúzsko, Nemecko, Španielsko a India. Podporu mu vyjadrilo aj Švajčiarsko.

10:30

V rámci projektu Zelená domácnostiam ostáva po necelých troch mesiacoch od jeho spustenia 47,9 % voľných poukážok. Celková suma finančných príspevkov vo forme poukážok na tento projekt je vo výške 107,7 milióna eur do roku 2029. Vyplýva to z údajov zverejnených Slovenskou inovačnou a energetickou agentúrou (SIEA), ktorá spravuje tento projekt.

07:55

Voliči v Litve v nedeľu rozhodujú o zložení 141-členného parlamentu – Seimasu. O priazeň takmer 2,4 milióna voličov sa uchádza 14 politických strán a jedna koalícia a 1740 kandidátov, informovala agentúra Reuters.

Prieskumy verejnej mienky predpovedajú, že opozičná Litovská sociálnodemokratická strana (LSPD) zrejme porazí vládnucu stredopravú stranu Vlastenecký zväz – Litovskí kresťanskí demokrati (TS-LKD).

Parlamentné voľby v predstihu v Litve
Na snímke volička prichádza do volebnej miestnosti vo Vilniuse
07:28

Japonský premiér Šigeru Išiba zvažuje návštevu víťaza prezidentských volieb v Spojených štátoch ešte pred jeho slávnostnou inauguráciou, ktorá sa bude konať v januári budúceho roka, uviedol japonský denník Yomiuri v nedeľu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Premiér zároveň povedal, že nevylučuje možnosť návštevy USA pred alebo po plánovanej ceste do Južnej Ameriky v polovici novembra, kde sa zúčastní na summite Združenia pre hospodársku spoluprácu Ázie a Tichomoria (APEC) v Peru a na summite skupiny G20 v Brazílii, ozrejmil Yomiuri.

Prvý prejav nového japonského premiéra v parlamente
Na snímke nový japonský premiér Šigeru Išiba
07:26

Pri núdzovom pristávaní ruského viacúčelového lietadla typu Antonov An-3 v Jakutsku na ruskom Ďalekom východe zahynul jeden cestujúci, uviedla v nedeľu tamojšia kancelária ministerstva pre mimoriadne situácie. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a TASS.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vojaci počas festivalu Rímske hry v bratislavských Rusovciach

Autor: TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Zdeno Drdol

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali