Calzona pred Portugalskom: “Verím, že ich potrápime”

❚❚

Bratislava 7. septembra 2023 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 7. septembra 2023 19:28

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona verí, že jeho zverenci v piatok potrápia Portugalsko. Slováci odohrajú svoj piaty zápas v kvalifikácii ME 2024 proti favoritovi J-skupiny, ktorý má vo svojich radoch množstvo individuálnej kvality. Kormidelník SR má pred súperom rešpekt, ale zároveň verí, že jeho hráči budú stačiť súperovi vo vysokom tempe

Francesco Calzona
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona

Portugalčania pod vedením Roberta Martineza kraľujú J-skupine s plným počtom 12 bodov a so skóre 14:0. “Je jasné, že mužstvo, ktoré dokáže toľkokrát skórovať, má vysokú kvalitu. Ale to neznamená, že majú len výbornú ofenzívu. Oni sú kvalitní na všetkých postoch. Vieme, že majú silu, ale pre nás je to dôležitý zápas. Chceme sa pozerať na seba. Nemôžeme hrať s nimi 1 na 1, musíme hrať ako tím, nemôžeme hrať na individuality. Začíname od 0:0, našim cieľom je uhrať pozitívny výsledok,” povedal Calzona na štvrtkovej tlačovej konferencii.

.

Favorit piatkového zápasu má vo svojom strede Cristiana Ronalda, hviezdu najvyššieho rangu. Ale Calzona upozornil najmä na silu celého tímu: “Bavili sme sa aj s trénermi a vieme, že to je tím, ktorý môže vyhrať aj celé ME. Ale verím, že naši hráči dokážu hrať vo vysokom tempe a dokážu Portugalsko potrápiť. My sme sa snažili pripraviť tím na to, aby uhral úspešný výsledok. Pred súperom máme obrovský rešpekt, vieme, kto proti nám stojí. My sa sústredíme na seba, chceme hrať náš zápas. Urobili sme nejaké korektúry. Nie sme zameraní len na Ronalda. Ako som povedal, majú kvalitu na každom poste. Chceme sa prezentovať vlastnou hrou. Oni majú obrovskú silu na posledných 30 metroch ihriska, tam doslova mučia svojich súperov. My musíme hrať čo najďalej od našej bránky.”

Kouč SR ešte nechcel zverejniť zostavu, ale úlohu mu určite sťažila výborná forma niektorých hráčov. László Bénes je najlepší strelec 2. nemeckej Bundesligy, Lukáš Haraslín zasa kraľuje kanonierom v českej lige. “Teší ma, že väčšina hráčov začala sezónu dobre. Je to aj Bénes. Odkedy som prišiel, tak som mu veril. Vždy keď mohol, tak sme ho zavolali. To ako hrá len potvrdilo moju intuíciu. K zostave sa vyjadrovať nebudem, čakajú nás ešte dva tréningy, rozhodneme sa po nich. Haraslín je dôležitý hráč, dôverujem mu. Ale potrebujem, aby hral naplno 90 minút. Poznám ho veľmi dobre, dospel a tento rok mu naozaj sedí.”

.

Calzona sa okrem súpera teší aj na atmosféru, Tehelné pole bude v piatok vypredané. “Plný štadión je pre nás výhoda. Je to motivácia navyše, aby sme divákov potešili. Môj cieľ, keď som sem prišiel bol aj to, aby sme vrátili divákov na tribúny. Naše mužstvo rastie, stále to tvrdím. Som spokojný s tím, že vidím zlepšenie. Teší ma, že o nás hovoria s rešpektom aj mužstvá, proti ktorým hráme.”

Špeciálny zápas čaká na stredopoliara Juraja Kucku, ktorý odohrá 100. duel v národnom drese. “Je to tak, ale nie som tu kvôli tomu, aby som oslavoval. Áno, znamená to pre mňa veľa, je to dosť zápasov, ale nerozmýšľal som nikdy nad tým, že by som chcel takúto métu dosiahnuť. Ako tím chceme podať čo najlepší výkon. Spĺňame na tréningoch pokyny, sme dobre pripravení a chceme uhrať dobrý výsledok. Atmosféra je dobrá, sme dobrý kolektív, aj tréner je spokojný s tým, ako pracujeme. Verím, že to všetko vyústi zajtra do úspechu,” zaželal si Kucka.

Tridsaťšesťročný stredopoliar si už v kariére prešiel viacerými podobnými zápasmi s mimoriadne kvalitným súperom. Vie preto, aký je recept na úspech: “Ísť na dno síl. Majú veľkú kvalitu, ale nemôžeme sa vzdať už pred zápasom. Chceme si to s nimi rozdať, máme tiež dobrých hráčov. Musíme sa do toho obuť, aby sme boli po zápase spokojní. Motivácia nám nechýba, vieme, proti komu ideme hrať. Ofenzívnu fázu majú neskutočnú, sú veľmi efektívni. Majú možno menej striel, ale dajú gól z väčšiny šancí. Nemôžeme ich do nich púšťať, ale to asi príde. To je futbal. Musíme sa snažiť eliminovať ich pred tým, ako sa dostanú na dostrel brány. Ale nie sú perfektní a nie sú dokonalí, vedia urobiť chybu. A to bude šanca pre nás.”

 

Martinez vyzdvihol Lobotku: “Slováci sú dobrí v hre bez lopty”

Tréner portugalskej futbalovej reprezentácie Roberto Martinez vyzdvihol na slovenskom tíme najmä hru bez lopty a viacero hráčov európskeho kalibru. Pripomenul aj dôležitosť piatkového kvalifikačného zápasu na Tehelnom poli, ktorého výkop je na programe o 20.45 h.

.

Portugalsko je líder J-skupiny, doposiaľ nestratil v štyroch zápasoch ani bod a neinkasoval žiadny gól. So Slovenskom sa stretne prvýkrát od roku 2005, keď na seba tímy narazili v kvalifikácii na MS v Nemecku. Favorit vtedy remizoval v Bratislave 1:1 a odvetu vyhral 2:0. “Slovensko má veľmi dobrý tím, vážim si prácu Farcnesca Calzonu. Je silné najmä v hre bez lopty, vtedy napádajú a nenechajú hráčov tak. Septembrový asociačný termín býva veľmi zložitý, pretože hráči sú v nových kluboch a každý má inú minutáž. Všetci však vieme, aký dôležitý je tento zápas a čo nás čaká,” uviedol Martinez na štvrtkovej tlačovej konferencii v Bratislave. “Som veľký fanúšik slovenského futbalu, sledovalo som ich na MS 2010. Pamätám si Mareka Hamšíka a Vladimíra Weissa ml. Keď som pôsobil v Premier League, snažil som sa ho angažovať a stretol som sa aj s jeho otcom. Máte kvalitných futbalistov, ktorí hrajú v popredných európskych kluboch, ako napríklad Stanislav Lobotka, Milan Škriniar či Lukáš Haraslín,” dodal kouč, ktorý trénoval v najvyššej anglickej súťaži Wigan Athletic a Everton.

Slová trénera potvrdil aj stredopoliar Bernardo Silva z Manchestru City. Jeden z troch úradujúcich šampiónov Ligy majstrov v portugalskej nominácii taktiež vyzdvihol dvojicu Škriniar, Lobotka. “V prvom rade, Slovensko je taktiež ašpirant na postup na majstrovstvá Európy. Veľmi sa mi páči hra Škriniara a Lobotku, sledoval som ich v uplynulej sezóne. Slováci hrajú v rozostavení 4-3-3, poznáme ich silné stránky a ešte sa pozrieme na tie slabé,” zhodnotil Silva.

V krajine majstrov Európy z roku 2016 bol tréner Martinez kritizovaný za výber hráčov, ktorí nedostávajú vo svojich kluboch až toľko priestoru. “Je to zaujímavé, máme 80 špičkových hráčov a väčšina z nich hrá v najlepších piatich ligách, ďalší majú tiež elitnú úroveň a vy musíte vybrať len 23 z nich. Portugalčania majú vlastný názor a nie je ľahké sa stotožniť s každým. Rozhodujem sa aj po osobnostnej stránke, je pre mňa dôležitejšie, keď chce hráč odovzdať všetko, ako jeho forma a minutáž v klube,” vysvetlil kormidelník a dodal, že septembrový asociačný termín je úplne rozdielny ako marcový. Ten súčasný podľa neho komplikujú prestupy a hráči dostávajú v nových kluboch menšiu minutáž: “Septembrová reprezentačná pauza býva úplne iná od marcovej, táto je o vášni a osobnostnej stránke, marcová o forme.” V tejto súvislosti spomenul aj hráčov so saudskoarabskej ligy vrátane hviezdneho Cristiana Ronalda. Ich výhodou je podľa neho lepšia kondícia, práve vďaka miestu v základe. “Hodnotím to tak, že hráči, ktorí sú v Saudskej Arábii, majú väčšiu fyzickú záťaž a majú aj lepšiu minutáž,” povedal Martinez. Dodal, že v stretnutí so Slovenskom nenastúpi pre dôsledky zranenia stredopoliar Ruben Neves, aj on pôsobí na Arabskom polostrove, konkrétne v klube Al-Hilal. Otázne je podľa neho aj nasadenie Joaoa Felixa na celý zápas – útočník je v novom klube FC Barcelona a tréner sa zaoberá jeho kondíciou.

Portugalčania sa na NFŠ v Bratislave predstavia v piatok 8. septembra o 20.45 h, súboj s Lichtenštajnskom čaká Calzonov tím v pondelok o rovnakom čase. Tímy sa stretli celkovo štyrikrát, okrem spomínaných dvoch zápasoch to bolo v kvalifikácii na ME 2000 v Belgicku a Holandsku. Slovensko vyšlo z oboch duelov s nulovým bodovým ziskom po prehrách 0:3 a 0:1.

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:42

Izraelské letecké jednotky plánujú ďalšie útoky na domy v libanonskom údolí Bikáa, kde sa nachádzajú strategické zbrane Hizballáhu. V pondelok o tom informoval hovorca izraelskej armády, ktorý vyzval civilistov na okamžitú evakuáciu.

16:41

Najmenej 30 mŕtvych tiel bolo nájdených na lodi asi 70 kilometrov od pobrežia senegalskej metropoly Dakar. Oznámila to v pondelok senegalská armáda.

16:28

Chorvátsky tenista Marin Čilič sa prebojoval do finále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Chang-čou. V semifinále vyradil štvrtého nasadeného Američana Brandona Nakashimu v dvoch setoch 6:4, 7:6 (6). V boji o titul narazí na víťaza duelu medzi domácimi Číňanmi Jün-čchao-kche-tche Pu a Č’-čen Čang.

16:27

Taliansky tenista Lorenzo Musetti postúpil do finále dvojhry na turnaji ATP v čínskom Čcheng-tu. Najvyššie nasadený hráč si v semifinále poradil s Rusom Alibekom Kačmazovom 6:4, 6:2. V boji o titul bude jeho súperom domáci hráč Šang Ťün-čcheng, ktorý v stretnutí nenasadených zdolal Nemca Yannicka Hanfmanna dvakrát 6:4.

16:24

Ruské vojenské hliadkovacie lietadlo v pondelok trikrát narušilo japonský vzdušný priestor neďaleko ostrova Rebun. V reakcii na to japonské ozbrojené sily (SDF) vyslali prúdové lietadlá F15 a F35 a vypálili svetlice, čo sa podľa hovorcu Yoshimasa Hayashiho stalo po prvýkrát pri takomto incidente.

Počas tretieho vpádu lietadlá SDF vydali rádiové varovania ruskej armáde pred vypálením svetlíc. Japonský minister obrany Minoru Kihara tieto kroky potvrdil. Japonská vláda formálne protestovala voči Rusku a požadovala opatrenia na zabránenie budúcim porušovaniam.

16:05

Opozičné hnutie Igora Matoviča predkladá novelu, ktorá zruší tohtoročné zvýšenie platov členov vlády, v roku, keď pre ostatných občanov SR pripravili ministri v rámci konsolidácie zvyšovanie daní a poplatkov. Uviedli to v pondelok na brífingu predstavitelia hnutia.

15:51

Čínska spoločnosť Deep Blue Aerospace oznámila, že nedeľný test jej znovupoužiteľnej rakety Nebula-1 splnil 10 z 11 určených úloh. Počas záverečnej pristávacej fázy v čínskej provincii Vnútorné Mongolsko sa však trup rakety poškodil pre technickú anomáliu.

15:49

Českí hasiči zasahovali v súvislosti s povodňami viac než 25.000-krát, nasadených bolo 1200 hasičov vrátane dobrovoľných. Potvrdených obetí je zatiaľ stále päť, nezvestných zostáva osem ľudí. Po poslednom rokovaní Ústredného krízového štábu to v pondelok povedal český minister vnútra Vít Rakušan.

15:42

Riabkov uviedol, že postoj Ruska k otázke jadrových skúšok sa nezmenil: Moskva ich môže uskutočniť, ale neurobí to, ak sa ich Spojené štáty zdržia.

Moskva tiež pripomína, že infraštruktúra jadrového testovacieho strediska v Novej zemi je v plnej pohotovosti; je to reakcia na kroky USA v tejto oblasti, povedal námestník ruského ministra zahraničných vecí.

15:40

Ruská vesmírna kapsula Sojuz s dvoma ruskými kozmonautmi a americkou astronautkou v pondelok pristála v kazašskej stepi. Kozmická loď Sojuz MS-25 pristála o 13.59 h SELČ. Na jej palube sa z Medzinárodnej vesmírnej stanice (ISS) späť na Zem vrátili kozmonauti ruskej vesmírnej agentúry Roskosmos Nikolaj Čub a Oleg Kononenko a astronautka amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Tracy Dysonová.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali