Calzona po remíze 2:2 so Švédskom: “Som spokojný”

❚❚

Bratislava 12. októbra (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

Aktualizované 12. októbra 2024 o 10:41 h.

Slovenskí futbalisti remizovali vo svojom treťom zápase v C-divízii Ligy národov so Švédskom 2:2. Hostia viedli na Tehelnom poli zásluhou Yasina Ayariho a Kena Semu, no Slováci vyrovnali po dvoch góloch Davida Strelca

Slovensko - Švédsko
Na snímke slovenskí futbalisti vľavo Milan Škriniar, vpravo Denis Vavro sa zdravia so Švédmi zľava Anton Salétros, Hugo Larsson a Ken Sema po zápase C-divízie Ligy národov Slovensko – Švédsko v Bratislave

Severania boli v prvom polčase lepší, dominovali v strede poľa a boli odmenení dvoma gólmi. Slováci však ešte do prestávky znížili zásluhou Strelca. V druhom vďaka zlepšenému výkonu dokázali vyrovnať, keď sa opäť presadil 23-ročný útočník.

.

Zverenci Francesca Calzonu zostali v tabuľke na 2. mieste, majú rovnako sedem bodov ako prví Švédi, ale horšie skóre. V ďalšom dueli nastúpia v pondelok 14. októbra o 18.00 v Baku proti domácemu Azerbajdžanu.

 

.

3. kolo C-divízie LN, 1. skupina:

SLOVENSKO – Švédsko 2:2 (1:2)       

Góly: 45. a 72. Strelec – 25. Ayari, 32. Sema

Rozhodcovia: Mariani – Bindoni, Tegoni (všetci Tal.),

ŽK: Vavro, Suslov, Duda, Gyömbér – Douglas, Karlström, 15.381 divákov.

SLOVENSKO: Rodák – Pekarík (90. Gyömbér), Vavro, Škriniar, Hancko – Duda (75. Bero), Lobotka, Bénes – Suslov (90. Ďuriš) , Strelec (80. Boženík), Haraslín (90. Tupta)

.

Švédsko: Johansson – Douglas (62. Lindelöf), Hien, Gudmundsson – Eliasson (90.+1 Krafth), Ayari (62. Larsson), Karlström, Salétros, Sema – Gyökeres, Kulusevski

Pred začiatkom duelom si Ivan Schranz prebral z rúk prezidenta zväzu Jána Kováčika Zlatú kopačku pre najlepšieho strelca uplynulých ME v Nemecku. V 10. minúte prvýkrát pohrozili Slováci, keď sa na ľavej strane presadil Haraslín. Po jeho centri poslal loptu na bránku Pekarík a ešte hlavičkou sa ju snažil usmerniť do siete Strelec, no Švédi šancu zneškodnili. Krátko na ho zakončil na bránku aj Bénes, ale Johansson jeho pokus vyrazil. Na druhej strane mali príležitosť aj severania, lopta však išla tesne vedľa bránky. Gyökeres mohol o desať minút neskôr otvoriť skóre zápasu, bol osamotený v šestnástke, ale prehlavičkoval bránku Rodáka. O chvíľu Kulusevski tesne minul ľavú žrď. V 25. minúte sa už Švédi tešili z gólu, Ayari sa presadil v pokutovom území a prekonal Rodáka. Od tohto momentu Švédi prebrali taktovku a naďalej hrozili. Ich prevahu podčiarkol po polhodine hry gólom Sema. Záver polčasu patril Slovákom, Haraslín ešte nevyužil šancu. O pár sekúnd na to vystrelil Duda a odrazenú loptu poslal do siete Strelec.

Švédi pokračovali vo výkone z prvého polčasu a mohli hneď v úvode druhého opäť viesť o dva góly, Rodák však viackrát podržal tím. Postupne Slováci vyrovnali hru a častejšie sa dostávali pred šestnástku súpera. Vycházal im pressing a Johanssona ohrozovali aj z diaľky. Po hodine hry takto z väčšej vzdialenosti vystrelil Vavro a švédsky brankár musel jeho pokus vyboxovať. V 72. minúte sa domáci tešili z vyrovnia, Suslovovu strelu zblokovali Švédi k Haraslínovi, ktorý našiel pre bránkou Strelca a útočník Slovana pridal druhý gól v zápase. Severania mohli okamžite kontrovať, Eliasson však prestrelil bránku. V 89. minúte mohol rozhodnúť Haraslín po jeho typickej akcii, ale spoza šestnástky minul pravú žrď.

 

Hlasy po zápase: /zdroj: Sport 1/

Milan Škriniar, kapitán SR: “Bol to veľmi náročný zápas najmä po fyzickej stránke. My sme prvých 30 minút nehrali dobre, potom sme sa zlepšili. Z pohľadu výsledku bol zlomový gól na 2:1. Mňa veľmi teší, že sme sa nevzdali, reakcia tímu bola výborná.”

.

Francesco Calzona, tréner SR: “Som spokojný. Prvých 30 minút proti veľmi silnému súperovi sme nehreli tak ako sme chceli, veľmi veľa sme im toho dovolili. V záverečnej päťnásťminútovke sme sa zlepšili, vysoko sme napádali. Druhý polčas sme nezačali dobre, ale zostávajúcich 40 minút hralo mužstvo s obrovským nasadením a srdcom, boli tam skvelé fázy. Na chlapcov som hrdý.”

Lukáš Haraslín, krídelník SR: “Zápas sme si sťažili prvým polčasom. Prvých tridsať minút sme nerobili to, čo sme si povedali. Potom sme to zmenili a videli sme, že sa s nimi dá hrať. Nakoniec sme boli možno blízko aj k víťazstvu. Samozrejme, za stavu 0:2 remízu berieme. Chceli sme však vyhrať.”

David Strelec, útočník SR a strelec dvoch gólov: “Po góloch mám dobré pocity, ale škoda, že sa nám nepodarilo vyhrať. Zatiaľ sme s nimi ešte nedokázali zvíťaziť, máme však ešte jednu šancu u nich. Bol som v oboch prípadoch na správnych miestach.”

Jon Dahl Tomasson, tréner Švédska: “Podali sme dobrý výkon, kvalitne sme pressovali. Mali sme veľa energie a prvých 35 minút bolo excelentných. V záverečných desiatich minútach prvého polčasu sme boli pasívni a pomalí, čo súper využil a dokázal skórovať. V úvode druhého dejstva sme mohli uzavrieť duel, mali sme tri obrovské šance. Musím však pochváliť výkon súperovho brankára, bol najlepší hráč zápasu. Hrali sme vonku, urobili sme niekoľko dobrých vecí. Je dobré, že sú hráči po stretnutí sklamaní, ukazuje to ich ambície.”

 

Tabuľka 1. skupiny C-divízie:

1. Švédsko 3 2 1 0 8:3 7

2. SLOVENSKO 3 2 1 0 5:2 7

3. Estónsko 3 1 0 2 3:5 3

4. Azerbajdžan 3 0 0 3 2:8 0

 

.

Ďalší program SR v Lige národov (časy sú v SELČ):

pondelok, 14. októbra: Azerbajdžan – SR /18.00, Baku/

sobota, 16. novembra: Švédsko – SR /20.45, Štokholm/

utorok, 19. novembra: SR – Estónsko /20.45, Trnava/

 

.

Strelec výborne zareagoval na kritiku od Calzonu: “Mám dobré pocity”

Ani na siedmy pokus sa slovenským futbalistom nepodarilo zdolať Švédov. Proti severanom sa ešte nikdy netešili z víťazstva a ďaleko od neho mali aj po prvých 35 minútach piatkového zápasu v C-divízii Ligy národov. Potom však Slováci zlepšili hru a zásluhou dvojgólového Davida Strelca vybojovali aspoň remízu. Dvadsaťtriročný útočník uviedol, že bol dvakrát na správnom mieste

Slovensko - Švédsko
Na snímke z gólu sa raduje Dávid Strelec (Slovensko) počas zápasu C-divízie Ligy národov Slovensko – Švédsko v Bratislave

Tri korunky mali zápas na Tehelnom poli od úvodu pevne v rukách, dominovali najmä v strede poľa a odmenou im boli góly Yasina Ayariho a Kena Semu. Zhruba po 35 minútach sa však hra začala vyrovnávať a na konci polčasu sa presadil po prvý raz v zápase Strelec. Po prestávke sa hra definitívne vyrovnala a Strelec dal napokon aj svoj druhý gól. K triumfu mali neskôr blízko oba tímy, no napokon si zaslúžene rozdelili body.

“Sú to dobré pocity, ale škoda, že sa nám nepodarilo zvíťaziť. Viem, že sme nad nimi ešte nikdy nevyhrali, ale máme ešte jednu šancu u nich,” povedal Strelec.

Slovenský zakončovateľ odohral výborný zápas, okrem gólov sa aktívne zapájal do výstavby útoku. Tréner Francesco Calzona ho nedávno podrobil kritike, no po dueli ho pochválil: “David má obrovskú kvalitu. Je to on, kto musí pochopiť, že futbal musí hrať inak ako s kamarátmi medzi barákmi. A on to pochopil a stáva sa z neho hráč vysokého levelu. Je to len jeho zásluha, lebo kritiku pochopil správne. Myslím si, že môže stúpať v kariére, ešte nie je na vrchole a môže hrať ešte lepšie. Ja som ho kritizoval aj preto, lebo nevyužíval svoj potenciál naplno a to ma všeobecne veľmi hnevá. Nepáčilo sa mi ako hral v defenzíve prvých 35 minút, ale napokon to bol on, kto zlomil zápas.”

Strelec v oboch prípadoch dobre zareagoval. Raz na odrazenú loptu a potom na prihrávku od Haraslína.

.

“Dá sa povedať, že som bol v správny čas na správnom mieste. Pri druhom góle mi to ´Šulo´ fantasticky dal, pri prvom som počítal s tým, že sa to môže niekde tam odraziť. Dobre som si to načasoval a vyhol som sa ofsajdu. Bol to veľmi dôležitý gól na to, aby sme sa vrátili zápasu.”

Autor oboch gólov Slovenska mal však aj ďalšie šance v zápase a mohol dokonca zaznamenať hetrik.

“Pri tej jednej šanci tam bola odrazená lopta, myslím, že Pekarík strieľal volejom. Lopta si ma našla, dával som to podľa mňa dobre ku tyčke, len sa tam zabudol nejaký hráč a vyhlavičkoval to z brány. Potom tam bola ešte jedna taká situácia, keď som dával z prvej Haraslínovi. Možno som si to mohol sám zobrať a zakončiť.”

V 80. minúte nahradil Strelca jeho spoluhráč Róbert Boženík a pri odchode z ihriska bolo vidieť, že má toho dosť.

“Áno, akurát ma tam chytili také dva súboje v zlom čase, keď som bol unavený a išiel som už troška do kŕču. Ale myslím si, že to je v pohode.”

Viacerí hráči Slovenska aj s trénerom Calzonom vyzdvihli to, že mužstvo po nepriaznivom stave výborne zareagovalo. Po dominancii Švédov v prvom polčase to bolo veľmi ťažké, no v druhom Slováci vysunuli obranu a i keď Švédi aj potom hrozili loptami za jej chrbát, domáci už neinkasovali.

“Prvých 30 minút boli jednoznačne lepší a prehrávali nás. My sme možno zle napádali a potom, keď sme na nich vybehli vyššie, tak už mali aj oni problémy a kazili. Vtedy sme sa dostali do zápasu, už to bolo také vyrovnané, možno troška viac na našu stranu,” uviedol Strelec.

.

Po piatkovej remíze sú tak oba tímy v hre v boji o priamy postup, ktorý si zabezpečí mužstvo na prvom mieste.

“Stále sme v hre a to je dobré. Čaká nás súboj v Azerbajdžane, nebude to jednoduché, ale musíme to zvládnuť. Švédov tiež nečaká ľahký súboj s Estónskom a môžu ešte niekde stratiť body. Posledný zápas v skupine hráme práve vo Švédsku, tam sa asi rozhodne,” uzavrel útočník SR.

 

Haraslín mohol rozhodnúť o triumfe nad Švédmi: “Príde to v pravý čas”

Slovenskí futbalisti skórovali aj v desiatom zápase za sebou, ale na prvé víťazstvo proti Švédom nestačili ani dva góly. Mužstvo Francesca Calzonu remizovalo vo svojom treťom stretnutí v C-divízii Ligy národov so severanmi 2:2. Nepriaznivé manko zmazal dvoma presnými zásahmi David Strelec, hrdinom na Tehelnom poli mohol byť Lukáš Haraslín, ale jeho zakončenie v závere tesne minulo pravú žrď

Slovensko - Švédsko
Na snímke Lukáš Haraslín (Slovensko) v zápase C-divízie Ligy národov Slovensko – Švédsko v Bratislave

Prvých 35 minút bolo v jasnej réžii Švédov, ktorí dominovali v strede poľa a výsledkom boli góly Yasina Ayariho a Kena Semu.

“Vedeli sme, že to bude ťažký súper. Tieto škandinávske mužstvá sú nepríjemné a nedajú vám priestor. Nie na každý tím viete urobiť ten pressing dokonalo. V prvom polčase nám z toho vychádzali až veľmi ľahko. Potom sme to zmenili a už sme tie ich prienikové prihrávky stredom ihriska obmedzili. Možno sme sa zľakli prvých 30 minút, no potom sme sa upokojili za stavu 0:2 a hrali sme ďalej svoju hru. Po nepriaznivom vývoji remízu berieme, ale možno sme mali tú najväčšiu šancu na konci zápasu,” uviedol Haraslín.

Práve 28-ročný krídelník mal zásluhu na oboch góloch Slovákov.

.

“Chvalabohu, že sa to skončilo gólom. Situáciu som trocha zle vyriešil. Snažil som sa hlavne zatvoriť stred, pretože cez tento priestor stále hrali. Som rád, že mi to ich brankár trafil na nohu a presadili sme sa z tej akcie,” opísal Haraslín situáciu pri prvom presnom zásahu Slovákov a vyjadril sa aj k druhej: “Videl som, že lopta bola tečovaná po ´Suslíkovej´ strele. Zvláštne sa točila, snažil som sa ju prebrať do pohybu a potom to napáliť pred bránu. Vedel som, že ´Strelo´ tam bude na tej prvej tyči a som rád, že som mu prihral presne na nohu a takým tečom to dorazil do siete.”

Haraslín mohol v 89. minúte rozhodnúť po svojej typickej akcii, ale spoza šestnástky minul pravú žrď.

“Keď som videl ako letela lopta, tak som ju očami tlačil do brány. Išla možno päť centimetrov vedľa žrde. Smola, že mi to tam zase nepadlo, ale ja pevne verím, že mi to príde v pravý čas. Možno ešte v dôležitejšom momente. Chceli sme vyhrať, no bohužiaľ sa nepodarilo.”

Vyjadril sa aj k situácii zo začiatku zápasu, keď zostal ležať po jednom zo súbojov so švédskymi hráčmi.

“Súperov obranca mi asi celou váhou priskočil holennú kosť a mám tam krvavý šrám. Potreboval som to čo najrýchlejšie zatiahnuť, aby to neopuchlo. Uvidíme, čo to spraví.”

Podľa kapitána a obrancu Milana Škriniara bol zlomovým momentom gól na 1:2, ktorý padol na konci prvého polčasu: “Gól do šatne bol pre nás dôležitý a pomohol nám. Snažili sme sa po prestávke niečo zmeniť a myslím si, že to bolo fajn. Získavali sme lopty, fungoval aj pressing. Zakrývali sme priestory a neprechádzali ich kolmé prihrávky. Väčšinou to museli nakopávať.”

Dvadsaťdeväťročný skúsený stopér v drese Paríža Saint-Germain nedostáva toľko príležitosti, keď v uplynulých piatich stretnutiach bol štyrikrát na lavičke náhradníkov a proti Rennes odohral len 22 minút. Za národný tím nastúpil aj v treťom stretnutí tohtoročnej Ligy národov na celý duel.

.

“Nechcem si v sebe nič utvrdzovať, chcem hlavne pomáhať mužstvu. Ak je lepší môj výkon, tak aj mužstvo hrá lepšie. Cítil som sa fajn, ale ku koncu už odchádzali sily, keďže to bol fyzicky náročný zápas. Mrzí nás, že sme to nezlomili. Som však rád za našu reakciu za stavu 0:2. Iné mužstvo by sa možno zlomilo, ale my sme sa s tým snažili niečo urobiť.”

Slováci skóroval v desiatom stretnutí za sebou. Podľa Škriniara to svedčí o sile tímu v ofenzíve.

“Máme tam skvelých hráčov a vieme si vytvoriť šancu, či už kombináciou, narážačkou, alebo individuálnou akciou. Bohužiaľ, dva sme aj dostali. To nás mrzí, ale vedeli sme o ich sile. Chyby sa však robia a góly padajú.”

Mužstvo Calzonu zostalo v tabuľke na 2. mieste, má rovnako sedem bodov ako prvé Švédsko, ale horšie skóre. Oba tímy sú tak naďalej v hre v boji o priamy postup do B-divízie, ktorý si zabezpečí mužstvo na prvom mieste. Slováci v ďalšom záapse nastúpia v pondelok 14. októbra o 18.00 v Baku proti domácemu Azerbajdžanu.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:05

Vysoký predstaviteľ Európskej únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell vyzval Izrael, aby zabezpečil ďalšie fungovanie Úradu OSN pre pomoc palestínskym utečencom. Varoval pred prijatím zákona, ktorý by obmedzil jeho činnosť. Izrael UNRWA obviňuje zo spolupráce s islamistickým hnutím Hamas.

15:56

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan navštívi Grécko – v záujme diskusie o sporných bilaterálnych otázkach vrátane námorných zón a vzdušného priestoru. Oznámil to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

15:18

Pretrvávajúce napätie medzi etnickými skupinami na severe Kosova by mohlo znovu vyvolať násilie, ktoré sa v tejto oblasti vyskytlo minulý rok, varoval admirál Stuart B. Munsch, veliteľ spojeneckých síl NATO v Neapole.

15:09

So zavedením takzvanej chodníkovej novely, ktorá zakázala parkovať autá na chodníkoch, je po roku jej účinnosti spokojná vyše polovica Slovákov (53 %). Tretina ľudí (33 %) považuje novelu za pozitívnu zmenu. Ďalšia pätina (20 %) ocenila, že chodníky sú voľnejšie pre chodcov, no ťažšie sa im hľadá parkovacie miesto.

15:07

Veľké módne spoločnosti v Španielsku začnú od apríla budúceho roka zbierať vyradené oblečenie v rámci dobrovoľnej pilotnej schémy nakladania s textilným odpadom. Predpokladá sa, že tieto nariadenia Európskej únie vstúpia do platnosti v roku 2026.

14:56

Poľsko dočasne pozastaví právo na azyl ako súčasť stratégie na obmedzenie nelegálnej migrácie z Bieloruska. Varšava Minsk už niekoľko rokov obviňuje zo zámerného posielania migrantov na poľské hranice. Informoval poľský premiér Donald Tusk na kongrese svojej strany Občianska koalícia.

14:11

Šéf polície v austrálskom štáte Viktória Shane Patton sa ospravedlnil židovskej komunite za to, že istá 65-ročná seržantka vraj vykonala zakázaný nacistický pozdrav.

14:03

V uplynulom období Rusko zintenzívnilo útoky na prístavnú infraštruktúru v ukrajinských pobrežných mestách. Ruské drony útočia aj na mesto Vylkove v delte Dunaja. Miestni obyvatelia sa pred ruskými útokmi nemôžu skryť, pretože ich domy sú nízko položené a nemajú pivničné priestory.

13:20

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že ruské jednotky zostrelili dovedna 47 ukrajinských dronov. 

12:49

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová, ktorá je kandidátkou Demokratickej strany do nadchádzajúcich prezidentských volieb zverejní informácie o svojom zdravotnom stave. V sobotu o tom informoval jeden z jej poradcov, podľa ktorého sa Harrisová týmto krokom snaží upriamiť pozornosť na jej protikandidáta Donalda Trumpa. Ten zverejnenie detailnejších informácií o svojom zdraví odmieta.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke objekt Zuzana a starci počas Festivalu Biela noc 2024 v rámci Festivalu súčasného umenia v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Urban

Erik Majercak

Tibor Danáč

René Pavlík

Peter Lipták

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali