Bývalý progresívny poslanec Hellebrandt: Nastal čas, aby som prehovoril. Mám HIV. Ale…

❚❚

Bratislava 5. októbra 2024 (HSP/Facebook/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Tomáš Hellebrandt, ktorý sa na kandidátke Progresívneho Slovenska dostal do Národnej rady a svojho mandátu za hneď v prvom roku vo vysokej politike vzdal, znovu prehovoril o svojej kauze súvisiacej z jeho údajným infekčným ochorením

poslanec Tomáš Hellebrandt PS Progresívne Slovensko poslanecký sľub skladanie
Na snímke Tomáš Hellebrandt (Progresívne Slovensko)

Vo februári tohto roku mal Hellebrandt ohroziť verejné zdravie tým, že pri ošetrení v nemocnici v Žiline neuviedol, že má mať infekčnú chorobu. Nemocnica dokonca avizovala podanie trestného oznámenia. Celá kauza vyvrcholila masívnou politickou kritikou a odchodom Hellebrandta z Národnej rady.

.

Po viac ako pol roku progresívny politik prehovoril na sociálnej sieti s tým, že chce uviesť veci na pravú mieru. “Nastal čas, aby som prehovoril. Pred ôsmimi mesiacmi som bol verejne a krivo obvinený z trestného činu, ktorý som nespáchal, a moja zdravotná diagnóza sa stala nástrojom politického boja. Mám HIV. Vírus, ktorý od prvého výskytu v ľudskej populácii zabil celosvetovo vyše 42 miliónov ľudí je dnes už ľahko liečiteľný, aj keď nie vyliečiteľný, a vďaka liečbe je drvivá väčšina jeho nositeľov vo vyspelých krajinách neinfekčná. Kým legislatíva v krajinách na západ od nás reaguje na tento medicínsky pokrok, u nás je zaseknutá v osemdesiatych rokoch minulého storočia. To sa mi stalo osudným,” priblížil.

Hellebrandt dodal, že žilinská nemocnica na neho podala trestné oznámenie s odvolaním sa na paragraf trestného zákona, ktorý vo väčšine krajín EÚ už neexistuje. “Je ním trestný čin ohrozenia vírusom HIV. Nemocnica tak urobila bez toho, aby si overila moju vírusovú nálož, čo je kľúčový indikátor infekčnosti a rizika pre zdravotný personál. Keby tak urobila zistila by, že vírus v mojom tele je na takej nízkej úrovni, že nepredstavuje žiadne riziko. Namiesto toho nemocnica v trestnom oznámení klamala, že mám vysokú vírusovú nálož, bez poskytnutia akéhokoľvek dôkazu, ktorý by to potvrdzoval.”

.

“Informáciu o trestnom oznámení a o mojej diagnóze protiprávne získali politici vládnej koalície a promptne ju zneužili na útoky voči mne a voči Progresívnemu Slovensku. Vytvorili falošný naratív o tom, že nezodpovedný poslanec ohrozoval životy a zdravie personálu nemocnice. Vedome či nevedome, nemocnica krivým obvinením voči mne poskytla muníciu politikom, ktorí sa neštítia zneužiť najcitlivejšie osobné údaje v politickom boji. V snahe ochrániť Progresívne Slovensko som sa vzdal mandátu poslanca NR SR.”

Progresívny ekonóm a politik dodáva, že už nejaký čas má k dispozícii posudok od znalca, ktorého vybral vyšetrovateľ. “Jednoznačne potvrdzuje, že svojim konaním som nijako neohrozil personál žilinskej nemocnice a usvedčuje nemocnicu z klamstva.”

 

Prečítajte si tiež:

 

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:11

Izrael zatiaľ nerozhodol o cieľoch odvetného úderu proti Iránu.

Uviedol to americký prezident Joe Biden, píše Times of Israel.

Americký líder poznamenal, že Izrael by mal pri vojenských operáciách postupovať oveľa opatrnejšie, aby sa vyhol civilným obetiam.

USA tiež zvažujú sprísnenie sankcií voči iránskemu ropnému priemyslu.

Americký prezident dodal, že jeho vláda poskytla Izraelu najväčšiu pomoc a Netanjahu by si to mal pamätať.

06:55

Louis Jean Lumiere sa narodil pred 160 rokmi. Louis Jean Lumiere sa narodil 5. októbra 1864 vo francúzskom Besancone. Vynikajúci študent prírodných vied už ako 16-ročný vymyslel nový typ fotografickej dosky.

 

06:38

Ukrajinské aktivistky z feministického hnutia Femen protestovali v piatok polonahé pred iránskymi veľvyslanectvom v Kyjeve. Dôvodom sú tvrdenia, že Teherán dodáva Moskve zbrane.

06:37

Americká armáda v piatok podnikla viacero útokov na ciele v Jemene, ktoré súvisia s aktivitami protivládnych povstalcov – húsíov napojených na Irán. Agentúru Reuters o tom pod podmienkou zachovania anonymity informoval nemenovaný americký zdroj. Ďalšie podrobnosti tento predstaviteľ odmietol uviesť a Ústredné velenie americkej armády sa k tejto záležitosti nateraz nevyjadril.

06:37

Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že si nie je istý, či nadchádzajúce voľby prezidenta USA budú pokojné, a to kvôli doterajším sporným vyjadreniam republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

06:36

Najmenej 70 ľudí zahynulo a ďalší utrpeli vážne zranenia pri štvrtkovom útoku ozbrojencov patriacich ku gangu Gran Grif na mesto Pont-Sondé na Haiti. Oznámil to v piatok hovorca Úradu OSN pre ľudské práva (UNHRC).

06:35

Sever Izraela bol v piatok opäť vystavený intenzívnemu ostreľovaniu z Libanonu, pričom vypálených približne 180 delostreleckých granátov a rakiet. Útoky boli obzvlášť intenzívne podvečer. Nateraz nie sú žiadne správy o obetiach alebo materiálnych škodách. K viacerým z útokov na Izrael sa medzičasom prihlásila proiránska militantná formácia Hizballáh.

06:33

Španielske úrady v piatok oznámili, že pri zásahu na nákladnej lodi pri Kanárskych ostrovoch zaistili štyri tony kokaínu a zadržali desať členov jej posádky.

Včera 20:29

Veľryba bieluha známa aj pod menom Hvaldimir, ktorá žila pri nórskom pobreží a ktorej postroj podnietil špekulácie, že vykonáva špionáž, nebola zastrelená – ako tvrdili aktivisti za práva zvierat -, ale podľahla bakteriálnej infekcii. S odvolaním sa na vyhlásenie nórskej polície o tom v piatok informovala agentúra AP, píše TASR.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Ľudia so psom sa prechádzajú na pláži pri východe slnka v pobrežnom meste Tynemouth na severovýchode Anglicka

Autor: TASR/AP/PA-Owen Humphreys

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali