Burjatské tanky na frontovej línii. Obrnená “päsť” na úder proti ukrajinským ozbrojeným silám je zostavená

❚❚

Bratislava 5. januára 2024 (HSP/Svpressa/Foto:ASR/AP)

 

Ruské zoskupenie v Severokaukazskom vojenskom okruhu dostalo 4 000 obrnených vozidiel, píše Konstantin Olšanskij pre Svobodnuju Pressu

Ruské tanky T-72B3
Ilustračné foto

Spojené zoskupenie ruských vojsk dostalo v roku 2023 viac ako 1 500 nových tankov. Úroveň zabezpečenia tankami sa tak zvýšila na 84 percent, píše analytická publikácia Defense Post s odvolaním sa na údaje ruského ministerstva obrany. V priebehu roka bolo do zóny ŠVO odoslaných viac ako 1 400 raketových a delostreleckých systémov, vyše 2 200 bojových obrnených vozidiel (vrátane BMP, BTR, BMD) a približne 22 000 bojových dronov.

.

Tankové zoskupenie bolo zvýšené rôznymi spôsobmi. Okrem nových tankov bolo do zóny ŠVO odoslané aj veľké množstvo rozkonzervovaných strojov, konštatuje Defence Post. Mnohé z nich boli vyzdvihnuté z najväčšieho vojenského skladu v Burjatsku.

Od roku 2017. Moskva výrazne znížila objem likvidácie zastaraných obrnených vozidiel a v roku 2022 tento program úplne obmedzila. Naopak, začala montážnu modernizáciu približne 800 tankov T-62, ktoré boli vybavené dodatočnou ochranou, modernejšími motormi, optoelektronickými systémami a termovíznymi kamerami.

.

Okrem rozsiahlych opráv sa, ako je známe z Defense Post, organizoval aj reexport nepoužitých náhradných dielov pre ruské/sovietske letecké obrnené vozidlá zo spriatelených krajín (najmä z Indie a Mjanmarska). Týka sa to okrem iného optoelektronického vybavenia pre T-72.

Na začiatku ŠVO všadeprítomné britské ministerstvo obrany odhadovalo, že ruské zoskupenie disponuje takmer 3 500 bojovými tankami. Takmer štyrikrát viac ako Ukrajina. Okrem toho mali ruské tankové sily podstatne viac modernizovaných vozidiel. Najmodernejšími tankami v službách AFU boli T-72AMT. Boli výrazne horšie aj ako ruské T-72B3. Ruské ozbrojené sily však mali aj tanky T-80 a T-90 v rôznych modifikáciách.

 

Business Insider: AFU stratila schopnosť sledovať ruské tanky

Schopnosť prežitia ruských tankov v zóne strategických obranných síl sa vďaka taktike neustále zvyšuje, uvádza Business Insider. Začali sa používať vábiace tanky. Napríklad modely T-72, ktoré umožňujú oklamať ukrajinské prieskumné drony.

Hamish de Bretton Gordon, plukovník britskej armády vo výslužbe, ktorý je teraz vojenským pozorovateľom, tvrdí, že návnady sú veľmi účinné. Preglejkové alebo nafukovacie modely nútia AFU po prvé plytvať muníciou a po druhé prezradiť svoje palebné pozície. Okrem toho sa návnady dajú ľahko a rýchlo premiestňovať, pripomína plukovník vo výslužbe. Banderovci používajú na prieskum lacné komerčné bezpilotné lietadlá, ktoré nemajú výkonné kamery a termovízne prístroje, a s dostupnými pozorovacími prostriedkami je veľmi ťažké rozpoznať falošné ciele od reálnych.

.

Mimochodom, rovnakú taktiku používali aj ukrajinské ozbrojené sily. Niekoľkokrát sa na bojisku objavili drevené makety HIMARS. Ruské prieskumné drony sú však vyspelejšie ako ukrajinské a dokážu ľahko rozoznať skutočné a falošné MLRS.

Takže bez ohľadu na to, aké pokročilé a kvalitné sú ukrajinské klamné ciele, nebudú schopné zmiasť ruské drony. Medzitým ruské MLRS Tornado-S začali ostreľovať HIMARSyuž v tej chvíli, keď ešte iba pália.

 

Bulgarian Military: takmer všetky nemecké Leopardy už nie sú spôsobilé na boj

Zatiaľ čo Rusko zostavilo silnú obrnenú “päsť”, ukrajinská skupina tankov sa rýchlo zmenšuje. Ukrajinské ozbrojené sily navyše prichádzajú o najlepšie vozidlá NATO: nemecké Leopardy, ich švédske náprotivky Stridsvagn 122, britské Challenger 2. A neničí ich len ruské delostrelectvo a bezpilotné lietadlá, ale aj samotná AFU – kvôli ľahostajnosti a korupcii.

Nemecko uviedlo, že obnova poškodených Leopardov by mohla byť narušená pre nedostatok kvalitných náhradných dielov. Nemeckí výrobcovia tankov sú mimoriadne nespokojní s kvalitou opráv, ktoré vykonávajú šikovní Ukrajinci. A pracujú dvakrát dlhšie, ako sú normatívne termíny. Nemci sa ešte nikdy nestretli s takou ohromujúcou pomalosťou, píše s úškrnom Bulgarian Military.

.

Skúšali tanky odtiahnuť na opravu do susedných krajín (napr. do Litvy), ale trvalo to príliš dlho. Potom sa rozhodli opraviť tanky na mieste. A trvalo to ešte dlhšie, ako by trvalo poslať poškodené vozidlá do iných krajín.

Nemecko dodalo kyjevskému režimu 18 vozidiel Leopard 2 OBT. Podľa poslanca za Stranu zelených Sebastiana Schäfera bola do konca roka 2023 väčšina týchto tankov zničená alebo nepoužiteľná.

“Ako sa zrazu ukázalo, takéto “opravy tank neopravia, ale ešte viac poškodia. Takzvaná koalícia (dodávajúca obrnené vozidlá pre AFU – pozn. red.) dodnes nenašla spôsob, ako vyrábať a dodávať náhradné diely v potrebnom množstve, a ukrajinskí mechanici celý život opravovali len sovietske, nie obrnené vozidlá NATO,” píše šéfredaktor Bulgarian Military Bojko Nikolov.

To hlavné: ako sa ukázalo, Leopardy-2 jednoducho nie sú určené na intenzívne používanie a časté streľby. Hlavné konštrukčné prvky tankov sa kazia a nedajú sa opraviť v rámci bežných opráv. A teraz parlamentná opozícia v Nemecku požaduje dôkladné vyšetrenie: ako sa stalo, že drahé tanky poslané na Ukrajinu zničili alebo premenili na odpad práve samotní Ukrajinci.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

20:10

Ceny ropy zaznamenali vo štvrtok rast takmer o dve %, pričom cena Brentu prekročila 75 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnilo výrazné zníženie úrokových sadzieb zo strany americkej centrálnej banky, čiastočne aj pokles zásob ropy v USA.

20:09

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok telefonoval s politickými a vojenskými lídrami Libanonu. Vyzval ich na zdržanlivosť po sérii výbuchov pejdžrov a vysielačiek, ktoré používali členovia Hizballáhu. Elyzejský palác zároveň avizoval, že Macron plánuje zatelefonovať aj izraelskému premiérovi Benjaminovi Netanjahuovi.

19:09

Udržateľnosť cestovného ruchu a jeho infraštruktúry na Slovensku má od budúceho roka podporovať nový verejnoprávny fond. Disponovať bude sumou minimálne 20 miliónov eur ročne, ktorú mu poskytne zo svojho rozpočtu Ministerstvo cestovného ruchu a športu (MCRŠ) SR. Vyplýva to z návrhu zákona o Fonde na podporu cestovného ruchu, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania.

19:02

Krajiny strednej Európy vrátane Slovenska, ktoré v posledných dňoch postihli povodne, budú môcť čerpať peniaze na odstraňovanie ich následkov z Fondu solidarity EÚ aj kohézneho fondu. Z kohézneho fondu je na tento účel možné využiť desať miliárd eur. Vo štvrtok to uviedla predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová po stretnutí so šéfmi vlád Poľska, SR, ČR a Rakúska v poľskom meste Vroclav.

19:01

Jeden z najvplyvnejších amerických odborových zväzov, International Brotherhood of Teamsters (IBT), prvýkrát od roku 1996 odmietol vyjadriť podporu jednému z kandidátov na post prezidenta Spojených štátov.

19:00

Obnova škôd spôsobených povodňami zaťaží český rozpočet 40 miliardami Kč (1,59 miliardy eur). Povedal to vo štvrtok po prvom rokovaní špeciálne vytvorenej pracovnej skupiny český minister financií Zbyněk Stanjura.

18:43

Predseda ruskej Štátnej dumy Viačeslav Volodin vo štvrtok vyhlásil, že ukrajinské údery na ruské územie prostredníctvom Západom dodaných rakiet by viedli k svetovej jadrovej vojne. Reagoval tak na štvrtkové uznesenie Európskeho parlamentu (EP), v ktorom europoslanci vyzvali na zrušenie obmedzení, ktoré Ukrajine bránia používať západné zbraňové systémy proti legitímnym vojenským cieľom v Rusku.

18:36

V dôsledku augustového útoku nožom v nemeckom Solingene sprísnia bezpečnostné opatrenia na Oktoberfeste. Úrady varovali návštevníkov, aby rátali s dlhšími radmi pred vstupmi, keďže po prvý raz v 189-ročnej histórii bavorského pivného festivalu použijú detektory kovov.

18:36

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán vystúpi s prejavom v Európskom parlamente 9. októbra, aby predstavil priority aktuálneho maďarského predsedníctva v Rade Európskej únie. Pôvodne mal vystúpiť tento týždeň, avšak vzhľadom na povodňovú situáciu zrušil všetky svoje zahraničné cesty.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke si pár užíva výhľad na panorámu centra v Kuala Lumpure

Autor: TASR/AP-Vincent Thian

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali