Budú na olympiáde muži biť ženy?

❚❚

Bratislava 1. augusta 2024 (HSP/Foto:Screenshot Youtube)

 

Svet sa definitívne zbláznil: Na olympiáde povolili dvom osobám, ktoré neprešli testami spôsobilosti pohlavia, boxovať so ženami…

Imane Chalifová
Na snímke Imane Chalifová

Ani neviem, ako začať. Sám som to nedokázal poriadne vstrebať, mozog mi neberie, čo sa tu deje. A možno tomu len nerozumiem, alebo si z nás niekto poriadne vystrelil. Ale pohár sa naplnil, veď si urobte vlastnú mienku:

.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) povolil štart v kategórii ženského boxu dvom „boxerkám“ s mužskými chromozómami XY (ženy majú chromozómy XX). Pohlavie Imane Khelifa z Alžírska stále nie je potvrdené a kolujú o ňom špekulácie.

Zároveň bolo zverejnené, že tieto „boxerky“ vlani prepadli v testoch výšky hladiny testosterónu, ako aj v teste „rodovej spôsobilosti“. Boli preto diskvalifikované z Majstrovstiev sveta. Tie však organizuje IBA, Medzinárodná boxerská asociácia. Tá zas nemôže zasiahnuť do organizovania olympiády z právnych dôvodov. A tak si pravidlá nastavuje sám MOV.

.

Ako tomu rozumieť? Nuž asi tak, že MOV im dovolila boxovať so ženami…

Dotyčné osoby sú Imane Chalifová (Alžírsko) a Lin Yu Ting (Taiwan). Už o nich píšu svetové médiá ako The Guardian či Telegraph – dokonca s titulkom „Niekto by mohol prísť o život.“

Zároveň si však veľmi strážia slovník. Nespomínajú výrazy ako „trans“, píšu radšej opatrne – o „atlétkach s neštandardným sexuálnym vývojom“…

Ale veď čo už my, obyčajní ľudia z malej krajiny v srdci Európy, môžeme vedieť o „veľkom progresívnom svete“?

Alebo si vezmite taký web metro.co.uk, kde sa vyjadrili v zmysle, že prítomnosť chromozómov XY u týchto športovkýň „otvára otázky ohľadom ich pohlavia“. Tak sú to muži, čo sa vydávajú (alebo boli preoperovaní) za ženy, alebo nie? To sa vážne nenájde ani jeden lekár, ktorý by to dokázal určiť?! Lebo toho času na odvodoch do vojenskej služby na to bola jedna veľmi spoľahlivá metóda…

.

To sme teda dopadli!

Ale dobre, nech sa teda médiá takto samy cenzurujú. Ide tu o viac, a to o ľudský život. Kto z MOV si vezme na triko, ak niektorá súperka týchto „boxeriek“ skončí s trvalými následkami, či nebodaj dostane smrtiaci úder? Veď pointa boxu spočíva práve v snahe trafiť oponenta tak, aby jeho mozog „lietal“ v lebke, a tým ho načas „vypol“.

Uvedomujú si organizátori, že muži udierajú dvojnásobnou silou?

Kam vás, ľudia dobrí, doviedla snaha o „inklúziu“ za každú cenu? Bude tá cena ľudský život? Nechcem maľovať čerta na stenu…Ale keby mala ísť s takou osobou boxovať moja dcéra, nepustil by som ju.

A to aj napriek tomu, že podľa Marka Adamsa, hovorcu MOV, majú obe osoby v pasoch uvedené, že sú ženy, a teda spĺňajú kritériá – informoval o tom server Fox Sports.

.

Mimochodom, kde sú teraz feministky? Prečo mlčia?

Veď skutočné ženy-boxerky tvrdo makali a odriekali si, aby mohli nastúpiť na OH. Medzi inými aj naša reprezentantka Jessica Triebeľová (už je mimo hry). Keď proti nim necháte nastúpiť osoby s biologickou výhodou, kde je potom férovosť a spravodlivosť, o ktorú údajne ide?

Rovnosť je dôležitá, ale sú predsa isté štandardy, ktoré boli nastavené z dobrých dôvodov!

Našťastie, triezvo uvažujúce športovkyne nemlčia. Tieto OH kritizovala napríklad Martina Navrátilová (niektoré trans skupiny už ju stihli nazvať „transfóbnou“), a teraz sa k nej pridali ďalšie osobnosti. Dvojnásobná olympijská medailistka, boxerkaClaressaShieldsová sa ohradzuje proti takejto politike MOV. Vo svojom tweete uviedla, že je veľmi smutné pozorovať, ako skutočné boxerky prídu o svoje sny kvôli tomu, že proti nim budú nasadení muži…

Shieldsová sa s tým nepára, len čo je pravda. Pridala sa k nej aj niekdajšia majsterka sveta, Ebanie Bridgesová. „Kam tento svet dospel?“ pýta sa v príspevku na sociálnej sieti a vyhlasuje, že „táto olympiáda nie je o lámaní rekordov, ale o lámaní lebiek…“

Otvorene tiež dodáva, že muži, ktorí chcú ísť do ringu so ženami, „musia byť sadisti“, pretože každý pozná rozdiel medzi silou úderu oboch pohlaví.

Jediný, koho som zatiaľ našiel v úlohe obhajcu tejto kauzy, je akýsi írsky kultúrno-spoločenský web rte.ie. Tam sa píše, že spomínané dve boxerky s mužskou DNA dlhodobo súťažia medzi ženami, a tvrdenie o ich mužskej podstate, preukázanej testami, pochádza od ruského prezidenta boxerskej federácie IBA. A preto je asi na mieste pochybovať o jeho pravdivosti…

No pravdaže, za všetko môžu Rusi. Už zas.

Prosím vás, napíšte nám niekto do komentárov, že je to celé len zlý sen. Že ide o nejaký hlúpy fór, novinársku kačicu, ktorú do sveta vypustili satirické stránky, a my sme ju nič netušiac prebrali.

Napíšte nám, že takto sa spolu s nami pomýlili aj NBC News, Daily Mail či slovenská Pravda. Veď každý príbeh sa vyvíja, a v čase písania tohto článku nemuseli byť ešte dostupné úplne všetky informácie. Ak sme urobili chybu, ospravedlníme sa a spolu sa zasmejeme, že ako sme mohli naletieť takej hlúposti.

.

Nie je predsa možné, aby politická korektnosť a snaha o „inklúziu“ zašla tak ďaleko, že bude úplne ignorovať nielen zdravý rozum, ale aj nevyspytateľné zdravotné riziká! Box nie je plávanie, kde vás súper prinajhoršom predbehne. Toto je úpolový šport, plný kontakt, snaha o knokaut!

Koľko úpadku nám ešte táto olympiáda pripravila?

Tak či onak, uvidíme, ako to dopadne s tými „boxerkami“ – zápasy ich čakajú už v týchto dňoch…

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

16:35

Iránsky prezident uviedol, že Teherán neposkytol jemenským Húsíom hyperzvukové zbrane.

Pripomeňme, že cez víkend Húsíovia zaútočili na Izrael. Uviedli, že to urobili hypersonickou raketou, a vyhlásili, že „toto je len začiatok“.

15:28

Od piatka (13. 9.) sa na Slovensku zvýšil počet škodových udalostí, ktoré evidujú poisťovne. Tie zároveň očakávajú, že ich počet ešte výrazne stúpne v súvislosti s tým, ako budú ľudia ohlasovať škody dodatočne.

15:16

Podľa českého premiéra Petra Fialu zatiaľ nenastal čas vyčísľovať škody, ktoré v republike spôsobili povodne. Aktuálne je potrebné zaistiť základné potreby ľudí v zasiahnutých oblastiach a ďalšia pomoc sa bude riešiť neskôr. Povedal to počas návštevy Jeseníka, ktorý patrí medzi najviac postihnuté mestá.

15:07

Portugalsko požiadalo Európsku komisiu o viac hasiacich lietadiel v rámci únijného mechanizmu v oblasti civilnej ochrany. Hasiči v Portugalsku zápasia s najmenej 15 požiarmi.

14:37

Náklady na prácu v eurozóne pokračovali v raste, tempo rastu sa však oproti vývoju v prvých troch mesiacoch roka zmiernilo.

14:35

Štrajk viac ako 30.000 zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v továrňach na západnom pobreží USA pokračuje už štvrtý deň. Vyjednávači spoločnosti a odborov majú v utorok (17. 9.) obnoviť rozhovory o pracovnej zmluve pod dohľadom amerických federálnych mediátorov.

14:34

Kremeľ označil pozvanie predstaviteľov OSN a Medzinárodného výboru Červeného kríža zo strany Kyjeva do ním ovládaných oblastí ruskej Kurskej oblasti za “provokáciu”. 

14:16

Slovensko sa podľa plánu vrátilo na medzinárodné trhy, pričom si v konkurenčnej časti aukcie štátnych dlhopisov požičalo 512 miliónov eur. Pozitívom je, že v porovnaní s predchádzajúcou aukciou v júni si investori od Slovenska vypýtali nižší výnos, poukázal v komentári analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

14:15

Prípravy na ochranu proti povodniam sú “stopercentné” na celom území Maďarska, uviedol tamojší minister vnútra Sándor Pintér.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali