Budapešť prichádza o výhodný ruský kontrakt a je rozzúrená

❚❚

Budapešť 7. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Luca Bruno)

 

Podľa portálu Politico Maďarsko v dôsledku ukrajinských sankcií prichádza o lukratívny ruský kontrakt

Orbán
Na snímke predseda maďarskej vlády Viktor Orbán

Maďarsko sa dlhodobo teší výhodným cenám ruskej ropy. Nové ukrajinské sankcie menia situáciu a Budapešť je rozzúrená, uvádza publikácia.

.

Bez ruskej ropy budú Maďari hladovať. Aspoň tak to povedal budapeštiansky minister zahraničných vecí Peter Szijjártó: „Nebudeme schopní nakŕmiť krajinu“, ak budú tieto dodávky prerušené.“

Podľa EÚ však v Európe nie je nedostatok ropy. Maďarsko to však bude stáť viac, pretože príde o ruskú zľavu, píše Politico.

.

Posledné dva roky Maďarsko (a aj Slovensko) využívalo osobitné výhody EÚ, ktoré mu umožňovali prístup k ruskej rope za ceny výrazne nižšie ako trhové. V júni Ukrajina spochybnila túto dohodu tým, že zablokovala ruskému energetickému gigantu Lukoil možnosť posielať produkty cez krajinu do EÚ.

Maďarsko a Slovensko okamžite varovali, že obe krajiny čelia nedostatku energie. Žiadali intervenciu EÚ.

V priebehu niekoľkých týždňov však ropa naďalej prúdila. Z údajov energetickej spravodajskej služby Argus Media vyplýva, že Maďarsko a Slovensko v auguste prijali celkovo 720 000 ton ropy, na porovnanie s 792 000 tonami v júli a 610 000 tonami v júni. Podobný odhad poskytla tento týždeň aj Európska komisia.

Dôvodov prakticky nezmenených tokov môže byť niekoľko. Zatiaľ čo Lukoil je zablokovaný, ostatní ruskí producenti ropy zablokovaní nie sú – a môžu naďalej posielať ropu cez Ukrajinu.

Prípadne by Lukoil mohol predávať svoju ropu na ukrajinskej hranici obchodníkovi, ktorý ju predáva do EÚ. Ak sa to nepodarí, Chorvátsko ochotne ponúkne svoj vlastný ropovod ako alternatívnu cestu dodávok.

.

Publikácia však upozorňuje, že všetky tieto riešenia sú pre Maďarsko spojené s vysokými nákladmi. To neveští nič dobré pre Orbána, ktorý využil zľavy na zníženie domácich cien pohonných hmôt.

Súčasná dohoda s Ruskom je „pre Maďarsko veľmi výhodná“, hovorí Ilona Gizinskaja, výskumníčka a expertka na Maďarsko z Centra pre východné štúdie.

„Ruská ropa sa predáva lacnejšie ako neruská – rozdiel v cene za barel sa od zavedenia sankcií pohybuje od 5 do 30 dolárov,“ hovorí odborníčka.

 

Prečítajte si tiež:

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

09:44

Francúzsky eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton s okamžitou platnosťou rezignoval z funkcie a stiahol aj svoju kandidatúru do formujúcej sa novej Európskej komisie (EK). V pondelok to oznámil na sociálnej sieti X.

09:44

Po rozsiahlych záplavách a silnom daždi na juhozápadne Poľska sa na povodňovú vlnu na rieke Odra pripravuje aj mesto Wrolcaw v Dolnom Sliezsku. Primátor mesta Jacek Sutryk vydal výstrahu pre stúpajúcu hladinu rieky.

09:25

Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar. V záverečných pretekoch sezóny v Nashville mu k celkovému prvenstvu stačilo aj 11. miesto.

Alex Palou
Španielsky pretekár Alex Palou z tímu Chip Ganassi získal svoj tretí titul v zámorskej formulovej sérii IndyCar 15. septembra 2024 v v Nashville
09:22

Šéf najväčšej talianskej banky UniCredit podporuje zlúčenie s nemeckou Commerzbank. UniCredit má záujem o konštruktívny dialóg s vedením, uviedol Andrea Orcel, generálny riaditeľ skupiny, pre pondelkové vydanie denníka Handelsblatt.

09:14

V juhoindickom štáte Kérala zomrel na vírus nipah 24-ročný študent, oznámili v pondelok miestni zdravotnícki predstavitelia. Úrady sa snažia zabrániť šíreniu vírusu a preto sledujú stav ďalších 151 ľudí, ktorí prišli so zosnulým do kontaktu.

09:12

Centrum nemeckého mesta Kolín nad Rýnom uzavrela po explózii v pondelok v ranných hodinách polícia. Kolínska polícia na sociálnej sieti X spresnila, že v rámci rozsiahleho zásahu uzavrela centrum mesta medzi námestiami Rudolfplatz a Friesenplatz. Miestnych obyvateľov vyzvala, aby sa oblasti vyhýbali.

09:05

Povodne v Česku majú prvú obeť, sedem ľudí je nezvestných. Jeden človek sa utopil v rieke Krasovka pri meste Bruntál v Moravskosliezskom kraji, vo vysielaní Českého rozhlasu to v pondelok povedal český policajný prezident Martin Vondrášek.

08:57

V pondelok naďalej platí výstraha pred povodňou v rakúskej spolkovej krajine Burgenland pozdĺž rieky Litava (Leitha). Počet zásahov hasičov v dôsledku počasia sa však v Rakúsku v noci na pondelok znížil, víchrice a lejaky totiž ustúpili.

08:57

Polícia v Indii zadržala za plánovanie protestov proti nízkym mzdám v podniku Samsung Electronics na juhu krajiny viac než 100 štrajkujúcich zamestnancov. Na chystaný pondelkový protestný pochod nemali podľa úradov povolenie.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Jelene prechádzajú cez cestu v lese v regióne Taurus neďaleko Frankfurtu v Nemecku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Michal Durila

Marián Tkáč

Miroslav Iliaš

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali