Britský vojenský veterán bol odsúdený za tichú modlitbu v blízkosti potratovej kliniky

❚❚

Bratislava 18. októbra 2024 (HSP/CNA/ Foto: Screenshot www.bpas.org)

 

Britský armádny veterán a silný kresťan bol uznaný vinným z prednesenia tichej modlitby pred potratovou klinikou, informuje CNA. “Dnes bol odsúdený muž kvôli obsahu svojich myšlienok – kvôli modlitbe k Bohu. V zanedbávaní základných slobôd slobody prejavu a myslenia už ťažko môžeme klesnúť ešte hlbšie,“ tvrdia právnici skupiny AFD

Na snímke budova potratovej kliniky British Pregnancy Advisory Service(BPAS)v meste Bournemouth
Na snímke budova potratovej kliniky British Pregnancy Advisory Service(BPAS)v meste Bournemouth

Magistrátny súd v Bournemouthe v stredu 16. októbra uznal vojnového veterána Adama Smitha-Connora za vinného, hrozí mu podmienečný trest a pokuta. Previnil sa tým, že v roku 2022 na mierovej demonštrácii pred potratovou klinikou v Bournemouthe predniesol tichú modlitbu.

.

 

Podmienka a pokuta

„Súd odsúdil Smitha-Connora na podmienečný trest a nariadil mu zaplatiť náklady na trestné stíhanie vo výške 9 000 libier“ (približne 11 000€),“ uviedla v stredajšej tlačovej správe medzinárodná organizácia Alliance Defending Freedom (ADF).

.

Podmienečné prepustenie stanovuje, že Smith-Connor “bude do výkonu trestu zaradený len v prípade, že bude v nasledujúcich dvoch rokoch odsúdený za akýkoľvek iný trestný čin“, uviedla ADF International.

Smith-Connor sa v novembri 2022 dostavil do interrupčného zariadenia British Pregnancy Advisory Service v meste Bournemouth v juhozápadnom anglickom grófstve Dorset. Plánoval sa pomodliť za svojho nenarodeného syna, ktorý zomrel v podobnom zariadení pri umelom prerušení tehotenstva pred viac než dvadsiatimi rokmi.

Za pomodlenie sa pred klinikou počas mierovej demonštrácie dostal najprv pokutu, potom bolo naňho podané trestné oznámenie.

Vo výroku rozsudku z tohto týždňa súd určil, že prejav Smitha-Connora pred potratovou klinikou sa rovnal prejavu “nesúhlasu s potratom“, pretože “bolo vidieť jeho mierne sklonenú hlavu a zopäté ruky“, uvádza ADF International vo vyhlásení.

„Dnes súd rozhodol, že určité myšlienky – tiché, nevyslovené myšlienky – môžu byť v Spojenom kráľovstve nezákonné. To nemôže byť správne,“ uviedol Smith-Connor v správe právnickej skupiny ADF Internetional.

.

„Všetko, čo som urobil, čím som sa previnil, bola modlitba k Bohu v súkromí mojej vlastnej mysle – a napriek tomu som odsúdený ako zločinec?,“ pýta sa.

„Dvadsať rokov som slúžil v armádnych záložných silách vrátane misie v Afganistane, aby som chránil základné slobody, na ktorých je táto krajina postavená,“ povedal.

„V tomto duchu služby pokračujem ako zdravotnícky pracovník a dobrovoľník v cirkvi. Veľmi ma trápi, keď vidím, ako sa naše slobody oslabujú do takej miery, že sa v súčasnosti v Spojenom kráľovstve stíhajú zločiny založené na myšlienkach,“ uviedol.

 

Dá sa klesnúť hlbšie?

Jeremiah Igunnubole, právnik organizácie ADF pre Spojené kráľovstvo, označil toto rozhodnutie za “právny zlom obrovských rozmerov“.

.

„Dnes bol odsúdený muž kvôli obsahu svojich myšlienok – modlitieb k Bohu – na verejných uliciach Anglicka,“ povedal.

„V zanedbávaní základných slobôd slobody prejavu a myslenia už ťažko môžeme klesnúť ešte hlbšie,“ uviedol a dodal, že skupina AFD v tomto prípade zvažuje odvolanie.

Toto však nie je jediný prípad, keď britské orgány zatkli zástancu ochrany života za modlitbu pred potratovou klinikou.

Isabel Vaughan-Spruceová bola zatknutá v decembri 2022 po tom, ako sa v tichosti modlila pred potratovým zariadením v Birminghame. V marci 2023 bola zatknutá opäť na základe podobných obvinení. Obvinenia boli nakoniec stiahnuté a za incident sa jej polícia ospravedlnila – za čo dostala od polície odškodné 13 000 libier (približne 15 500€).

Združenie katolíckych biskupov Anglicka a Walesu odsúdili nedávnu legislatívu týkajúcu sa modlitieb pred potratovými klinikami a tvrdia, že návrh predstavuje “krok späť pre občiansku a náboženskú slobodu“.

„Náboženská sloboda je základnou slobodou každej slobodnej a demokratickej spoločnosti, je nevyhnutná pre rozkvet a realizáciu dôstojnosti každej ľudskej osoby. Náboženská sloboda zahŕňa právo prejavovať svoje súkromné presvedčenie na verejnosti prostredníctvom svedectva, modlitby a charitatívnej pomoci, a to vrátane aktivít pred potratovými zariadeniami,“ povedal zástupca združenia biskup John Sherrington.

 

Nové “nárazové” zóny

Podľa nového britského Zákona o verejnom poriadku sa od 31. októbra zavedú v celom Anglicku a Walese ochranné, “nárazové” zóny okolo zariadení, v ktorých sa vykonávajú interrupčné zákroky. Tieto ochranné zóny budú na základe zákona vzdialené 150 metrov od “akejkoľvek časti potratovej kliniky alebo akéhokoľvek prístupového bodu k akejkoľvek budove alebo objektu, v ktorom sa potratová klinikav nachádza“.

„Zavedenie ochranných zón na budúci mesiac bude znamenať, že tak dôležitá praktická podpora poskytovaná dobrovoľníkmi pred potratovými klinikami, ktorá ženám ponáka pomoc a skutočnú možnosť voľby, bude eliminovaná a pravdepodobne bude kvôli interrupciám stratených oveľa viac životov,“ uviedla.

Prečítajte si tiež:

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

07:30

Libanonské hnutie Hizballáh uviedlo, že spúšťa novú eskalačnú fázu vo svojej vojne proti Izraelu. Zároveň vyhlásilo, že po prvý raz proti izraelským vojakom nasadilo presne navádzané strely. 

07:24

Rumunský vzdušný priestor narušil malý lietajúci objekt, pravdepodobne dron. Spozorovali ho v župe Constanta, pričom Bukurešť dala v dôsledku incidentu príkaz na vzlietnutie štyrom stíhačkám. Oznámilo to rumunské ministerstvo obrany.

07:23

Vedci oznámili prielom v snahe “odvyhynúť” vakovlka. DNA, ktorú majú k dispozícii, je podľa ich odhadov presná na 99,9 percenta.

07:22

Sudca v severnom Grécku uložil podmienečný mesačný trest odňatia slobody mužovi, ktorý sa opakovane vkrádal do domov svojich susedov, aby tam ovoniaval ich topánky. Odsúdený 28-ročný muž nedokázal toto svoje konanie vysvetliť.

07:19

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyjadrilo nádej, že nový vodca palestínskeho hnutia Hamas si zvolí inú cestu ako Jahjá Sinwár, ktorý prišiel o život 16. októbra pri operácii izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy. Izrael potvrdil Sinwárovu smrť. Hnutie Hamas sa k nej nateraz oficiálne nevyjadrilo.

Irán: Smrťou vodcu Hamasu Sinwára sa len "posilní duch odporu" v regióne
Na snímke vodca Hamasu Jahjá Sinwár
06:45

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že jednotky Moskvy obsadili dedinu Maksymilianivka zhruba desať kilometrov od kľúčového mesta Kuracohve v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. 

06:43

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk varoval Izrael pred akýkoľvek “rozsiahlym násilným presunom” civilistov zo severnej časti Pásma Gazy, ktorý by podľa jeho slov mohol predstavovať vojnový zločin, ak by k nemu nedošlo z “nevyhnutných vojenských dôvodov”. 

06:42

Lídri EÚ na záver summitu EÚ vyzvali Európsku komisiu, aby “naliehavo” prišla s novými legislatívnymi návrhmi na zintenzívnenie a urýchlenie návratu nelegálnych migrantov. 

06:40

Americký prezident Joe Biden hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom po tom, čo sa potvrdili správy o zabití vodcu palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahju Sinwára, potvrdili americkí predstavitelia a Netanjahuov úrad.

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac nad mešitou Čamlika v Istanbule

Autor: TASR/AP-Emrah Gurel

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali