Britský mobilný operátor varuje: Nedávajte deťom do 11 rokov smartfóny!

❚❚

Bratislava 2. septembra 2024 (HSP/The Guardian/ BBC News/ CNN Prima/ Foto:Pexels)

 

EE, jeden z najväčších poskytovateľov mobilných služieb v Spojenom kráľovstve pred začatím školského roka odporúča rodičom, aby nedávali deťom vo veku základnej školy vlastný smartfón a varuje pred účinkami používania inteligentných telefónov a internetu na duševné zdravie a správanie detí. Správu prináša The Guardian a BBC News

deti mobil smartfón tablet
Ilustračné foto

Jeden z najväčších poskytovateľov mobilných sietí v Spojenom kráľovstve odporúča rodičom, aby nedávali deťom vo veku základnej školy vlastný smartfón. Spoločnosť EE uviedla, že po tom, ako dostáva od rodičov čoraz viac žiadostí o poskytnutie usmernení sa snaží zlepšiť “digitálnu pohodu” detí.

.

Usmernenie prichádza po výzvach na úplný zákaz smartfónov pre deti mladšie ako 16 rokov a zákonný zákaz používania mobilných telefónov v školách.

Spoločnosť EE uviedla, že deťom mladším ako 11 rokov by sa mali dávať “neinteligentné“ zariadenia, ktoré majú podobné možnosti ako staré telefóny, ktoré kvôli svojej veľkosti dostali prezývku “tehly“.

.

Toto odporúčanie bolo oznámené v súvislosti so začiatkom nového školského roka, kedy rodičia často uvažujú nad tým, či svojim deťom zaobstarať mobilný telefón. Telekomunikačná spoločnosť EE vydala odporúčanie v súvislosti s rastúcimi obavami z účinkov používania smartfónov a internetu na duševné zdravie a správanie detí.

 

Plusy a mínusy

Prístup k internetu môže podporiť vzdelávanie a spoločenské aktivity mladých ľudí, ako aj pomôcť rodičom sledovať, kde sa nachádzajú. Niektorí odborníci však varujú, že prispieva ku skráteniu doby udržania pozornosti, vystavuje deti škodlivému obsahu a vytláča iné činnosti, ako je hranie sa vonku alebo rozhovory s priateľmi.

Môže však deti vystaviť aj nebezpečným situáciám. Podľa CNN  sexuálni predátori napríklad zneužívajú jednu z najpopulárnejších hier pre deti, Roblox. Stretávajú sa s deťmi v online priestore, rozprávajú sa s nimi a potom sa z nich snažia vylákať intímne fotografie.

EE uviedla, že deti mladšie ako 11 rokov by mali dostať telefóny, ktoré sa dajú používať na písanie správ a telefonovanie, ale bez prístupu na internet alebo do aplikácií ako sú napríklad TikTok a Youtube.

.

Firma EE zároveň uvádza na trh telefón s obmedzenými možnosťami pre deti a poskytuje rodičom možnosť spravovať a monitorovať používanie internetu v závislosti od veku detí.

Riaditeľ pre firemné záležitosti Mat Sears uviedol, že spoločnosť EE chce pomôcť rodičom a opatrovateľom “urobiť pre svoje deti to najlepšie rozhodnutie“.

„Domnievame sa, že deti mladšie ako 11 rokov by nemali mať prístup k smartfónom. Nepotrebujú používať inteligentný “smartfón“ a v skutočnosti je pre nich vhodnejší feature phone – alebo dumb(hlúpy) phone, ako ich niektorí nazývajú,“ uviedol.

 

 

.

Prieskum Ofcom

Podľa nedávneho prieskumu telekomunikačného regulačného orgánu Ofcom má v súčasnosti takmer štvrtina detí vo veku päť až sedem rokov vlastný smartfón. Deväť z desiatich detí vlastní mobilný telefón, kým dovŕšia 11 rokov. Správa ďalej uvádza, že vo veku 11 rokov, keď deti zvyčajne prechádzajú v britskom školskom systéme na strednú školu, majú už takmer všetky nejaký telefón.

Ofcom označil svoj výskum, ktorý zverejnil začiatkom tohto roka, za “výzvu na prebudenie“ po tom, ako priniesol šokujúce výsledky. Ofcom zistil, že viac ako polovica detí mladších ako 13 rokov používa sociálne médiá napriek tomu, že väčšina veľkých platforiem má pravidlá, podľa ktorých musia mať používatelia viac ako 13 rokov.

Ofcom už skôr oznámil, že v rokoch 2020 až 2022 sa čas strávený deťmi pri obrazovke zvýši o 52 percent. Britskí poslanci preto v máji tohto roku vyzvali na zákaz predaja smartfónov deťom mladším ako 16 rokov.

Sears uviedol, že podľa neho sú smartfóny vhodné pre deti vo veku od 11 do 13 rokov, avšak toto tvrdenie sa netýka prístupu k sociálnym médiám. Rodičom detí vo veku 13 až 16 rokov odporučil, aby “pozorne sledovali“, ktoré aplikácie sociálnych médií si ich deti sťahujú.

„Myslíme si, že je absolútne v poriadku a správne, aby sociálne médiá používali iba deti staršie ako 13 rokov. Zároveň by sa však mali zaviesť rôzne rodičovské kontroly a nastavenia ochrany súkromia, ako aj uzamknutie obrazovky napríklad v závislosti od času, ktorý deti strávia na týchto rôznych stránkach sociálnych médií,“ dodal.

Clare Fernyhoughová, spoluzakladateľka občianskej kampane Smartphone Free Childhood, privítala nové usmernenia spoločnosti EE. „Je to pozitívny krok, aby rodičia spochybnili túto normu, že ‘áno, jednoducho im dám smartfón’,“ povedala. „Zároveň by som chcela spochybniť myšlienku, že všetky deti potrebujú telefón. Ale ak dieťa vôbec potrebuje telefón, určite by to mal byť jednoduchý telefón. Sú oveľa menej návykové,“ myslí si.

„Smartfóny sú zariadenia pre dospelých a pre deti nie sú bezpečné,“ dodala. Navrhla, aby sa zaviedol mechanizmus na overenie veku osoby priamo v zariadení, nielen pri prihlasovaní na prístup k obsahu, ako je to teraz.

 

Zákon o bezpečnosti na internete

Cieľom nedávnych britských právnych predpisov je zabezpečiť, aby deti neboli vystavené škodlivému online obsahu, ako je napríklad materiál propagujúci samovraždu a sebapoškodzovanie, poruchy príjmu potravy a násilný obsah.

Zákon o bezpečnosti na internete ukladá technologickým platformám väčšiu zodpovednosť a zavádza zákonnú povinnosť starostlivosti voči ich používateľom. Zákon však nadobudne účinnosť až v roku 2025 a kritici tvrdia, že hoci ide o krok správnym smerom, na ochranu mladých ľudí nejde dostatočne ďaleko.

.

Niektoré iné európske krajiny vrátane Francúzska, Talianska a Holandska zakázali používanie smartfónov v školách. Minulý rok čínsky regulačný orgán navrhol obmedziť denný čas strávený pri obrazovke pre deti do 18 rokov.

Výbor pre vzdelávanie britského parlamentu v máji uviedol, že vláda by mala zvážiť úplný zákaz používania smartfónov pre deti mladšie ako 16 rokov. Novozvolený premiér Sir Keir Starmer v júli uviedol, že nepodporuje “jednoduchý zákaz“ telefónov pre deti mladšie ako 16 rokov, ale že vláda sa musí “zovu pozrieť“ na to, aký obsah majú deti prístupný online.

Carolyn Buntingová, výkonná riaditeľka skupiny Internet Matters, ktorá sa zaoberá bezpečnosťou detí, uviedla: „Náš nedávny prieskum ukázal, že rodičia chcú sami rozhodovať o používaní technológií svojimi deťmi, ale mnohí z nich by ocenili usmernenie, ktoré by im pri tom pomohlo.“

Prečítajte si tiež :

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:18

Predbežné výsledky vyšetrovania ukázali, že stovky pagerov, ktoré v utorok vybuchli v Libanone, boli vybavené nástražným systémom s výbušninou, informoval v stredu predstaviteľ bezpečnostných zložiek.

Včera 20:10

Desiatky učiteľov v Bielorusku v ostatných týždňoch zadržali alebo vypočúvali tamojšie úrady pre ich účasť na istom vzdelávacom projekte. Agentúre AP to v stredu povedal Pavel Sapelka, hovorca bieloruskej ľudskoprávnej organizácie Viasna.

Včera 20:09

EÚ musí podľa kandidáta na post eurokomisára pre obranu Andriusa Kubiliusa urýchlene posilniť svoju obranu, pretože Rusko môže byť za šesť až osem rokov pripravené na vojenskú konfrontáciu s EÚ a NATO. “Ministri obrany a generáli NATO sa zhodujú, že Vladimir Putin by mohol byť pripravený na konfrontáciu s NATO a EÚ v priebehu šiestich až ôsmich rokov,” tvrdí Kubilius, ktorý je ostrým kritikom Ruska a podporovateľom Ukrajiny. “Pokiaľ berieme tieto hodnotenia vážne, potom nastal čas na riadnu prípravu a tento čas je krátky. Znamená to, že musíme prijímať rýchle a ambiciózne rozhodnutia,” uviedol.

Včera 19:33

Chorvátske úrady zadržali v roku 2024 viac prevádzačov a menej nelegálnych migrantov než vlani. Vláda to v stredajšom vyhlásení pripísala zvýšenému dohľadu na hraniciach.

Včera 19:32

Valné zhromaždenie OSN v stredu schválilo nezáväznú rezolúciu, ktorá vyzýva Izrael, aby sa do jedného roka stiahol z okupovaných palestínskych území. Za rezolúciu hlasovalo 124 zo 193 členských krajín VZ, 14 bolo proti a 43 sa zdržalo.

Včera 19:31

Medzinárodný menový fond (MMF) oznámil, že odložil plánované ekonomické konzultácie s Ruskom. Tie sa mali uskutočniť tento týždeň.

Včera 19:20

Izraelský minister obrany Joav Gallant vyhlásil začiatok “novej fázy” vojny v čase, keď Izrael obracia svoju pozornosť na severný front, kde bojuje s militantmi z hnutia Hizballáh v Libanone

Včera 19:18

Británia si predvolala ruského veľvyslanca Andreja Kelina, aby tak protestovala voči “zlomyseľnej a zámernej verejnej agresívnej kampani Moskvy proti Spojenému kráľovstvu”. Oznámilo to britské ministerstvo zahraničných vecí. Londýn takýmto krokom reagoval na minulotýždňové rozhodnutie Moskvy odobrať akreditáciu šiestim britským diplomatom pre podozrenie zo špionáže.

Včera 19:06

Vreckové komunikačné zariadenia, tzv. pagery, ktoré boli použité pri hromadných výbuchoch v Libanone, nikdy neboli v Maďarsku, uviedla vláda maďarského premiéra Viktora Orbána v stredajšom vyhlásení.

Včera 18:54

Bežné potravinárske farbivo dokáže dočasne spriehľadniť kožu a svaly. Postup ešte nebol vyskúšaný na ľuďoch, v prípade úspechu by však mohol pomôcť pri lokalizácii zranení či nádorov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Supermesiac vychádza za budovou v Moskve

Autor: TASR/AP-Pavel Bednyakov

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Branislav Čech

Marek Brna

Erik Majercak

Milan Šupa

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali