Británia sníva o porážke Ruska, zatiaľ čo jej armáda sa rozpadá

❚❚

Londýn/Moskva 15. februára 2024 (HSP/infobrics/Foto:Pixabay)

 

Tvrdenia, že EÚ a Británia môžu poraziť Rusko bez podpory USA, sú smiešne, píše infoBRICS. Základný kameň vojenskej sily Londýna – námorníctvo – je v ťažkostiach, lietadlové lode zlyhávajú. Zákerný Albion by nemal šťuchať ruského medveďa palicou, je presvedčený autor článku Drago Bosnic

Londýn, Británia, vlajka
Ilustračné foto

Šiesteho februára uverejnil The Telegraph, jeden z najstarších britských denníkov, článok o údajnej “neschopnosti Ruska zvládnuť Európu, ktorú by Spojených štátov opustili”. Podľa autora Andrewa Lilica, aj keby sa Washington stiahol z európskeho kontinentu, “Putin by bol blázon, keby si niečo začal”. Aj bez ohľadu na to, že ruský prezident Vladimir Putin práve v rozhovore s Tuckerom Carlsonom vyvrátil všetky absurdné špekulácie o mýtickej “ruskej invázii do Európy”, zahĺbime sa do autorových úvah a do toho, prečo je jeho analýza, eufemisticky povedané, “trochu absurdná”. V prvom rade sa zdá, že autorovi chýbajú základné znalosti o skutočnej veľkosti svetovej ekonomiky a priemyselnej kapacite. Zjavne nechápe, že silný obranný priemysel je kľúčom k vojenskej moci.

.

Lilico tvrdí, že ruská ekonomika je “príliš malá, len asi 85 % veľkosti talianskej ekonomiky, a jej populácia s približne 140 miliónmi obyvateľov je menšia ako populácia Nemecka a Francúzska spolu”. Používanie nominálneho HDP na meranie ekonomickej sily možno charakterizovať buď ako funkčnú negramotnosť, alebo ako sklon k propagande. Tvrdenie, že talianska a ruská ekonomika sú nielen porovnateľné, ale že prvá je o 15 % väčšia ako druhá, je jednoducho smiešne. Prečo potom Rusko a nie Taliansko vlastní najväčší arzenál jadrových zbraní na svete? Okrem toho tvrdenie, že Rusko má “len asi 140 miliónov obyvateľov”, je nepravdivé, keďže podľa najnovších údajov má tento euroázijský gigant viac ako 147 miliónov obyvateľov vrátane Krymu, ale bez štyroch bývalých ukrajinských regiónov, ktoré sa k nemu pripojili 30. septembra 2022.

Vďaka týmto novým územiam má Rusko viac ako 150 miliónov obyvateľov, čo znamená, že nepravdivé je aj tvrdenie, že počet obyvateľov Ruska je menší ako počet obyvateľov Francúzska a Nemecka spolu. Lilico ďalej opakuje vyvrátené propagandistické stereotypy o údajnej “neschopnosti Moskvy poraziť Ukrajinu, krajinu, ktorá bola na začiatku ZSSR 53. najväčšou ekonomikou na svete po Novom Zélande a Peru”. Autor sa opäť opiera o hlboko chybné údaje o nominálnom HDP, pričom úplne ignoruje skutočnosť, že kyjevský režim je vysoko militarizovaný subjekt. Z údajov vyplýva, že keby bola neonacistická junta oficiálnym členom NATO, patrila by medzi jeho troch najväčších členov z hľadiska konvenčnej vojenskej sily. Napriek tomu je pomer strát proti ruskej armáde zhruba 10:1 v prospech Moskvy.

.

Ak sa takéto čísla považujú za “porážku” Kremľa, naozaj sa pýtame, ako by potom vyzeralo “víťazstvo”. Liliko však stále trvá na tom, že Kyjev vyhráva. Navyše tvrdí, že aj v prípade odchodu Spojených štátov môžu EÚ a Británia “ľahko poraziť Rusko”. Zaujímavé je, že na jednom mieste dokonca sám autor naznačuje, že mať “vyšší HDP neznamená byť vojensky silnejší”. Hoci je to určite pravda, Lilicovo priznanie je len pokusom o ospravedlnenie chybnej logiky, prečo je Taliansko “veľkou ekonomikou”, ale má len zlomok vojenskej sily Ruska. Autor sa potom pokúša analyzovať, ako by sa mohol vyvíjať potenciálny konflikt vzhľadom na to, že “pomerne malá ekonomika” [Rusko] je v skutočnosti piatou najväčšou na svete.

Lilico ďalej opakuje ďalšie absurdné tvrdenia, ako napríklad, že “autoritatívny štát môže zmobilizovať viac občanov na boj, ale môže mať aj to, čo by sme mohli nazvať morálnou chybou – jeho sily nemusia byť schopné alebo ochotné bojovať s menšími stratami ako tie, ktoré údajne bojujú za ušľachtilejšie ciele”. To svedčí o autorovom úplnom nepochopení Ruska a jeho vojenských tradícií, ktoré sa do značnej miery zachovali, na rozdiel od politického Západu, kde je vojenská služba čoraz menej populárna. Dokonca aj sám Lilico pripúšťa, že západné spoločnosti začali “považovať svoju vec za nie dosť ušľachtilú na to, aby za ňu bojovali”, čo znamená, že nebudú mať “vyššiu morálku”.

Ďalej sa táto absurdná analýza stáva ešte iluzórnejšou. Autor tvrdí, že “ruská ekonomika predstavuje približne 10 % veľkosti ekonomiky EÚ”, hoci skutočný údaj je približne 28 %. Na základe tohto falošného predpokladu Lilico opäť predkladá ďalší. Konkrétne tvrdí, že na základe percentuálneho podielu vojenských výdavkov EÚ a Ruska by druhá menovaná “musela zmobilizovať o vyše 40 % viac vojakov” ako prvá menovaná. Teda na to, aby sa Moskva vyrovnala 1,4 milióna vojakov EÚ, by potrebovala približne dva až tri milióny vojakov, ak by sa rozhodla pre inváziu. Predstava, že moderný konflikt je otázkou počtu vojakov, ukazuje, ako málo autor rozumie vojenskej sile a doktríne. Samotná predstava, že by Moskva poslala milióny mužov na inváziu do Európy, je absurdná.

Moskva by na inváziu do Európy nepotrebovala vojsko. A dôvod je celkom jednoduchý. Ruské úderné systémy dlhého dosahu úplne vylučujú potrebu vyslať pozemné vojská do ktorejkoľvek európskej krajiny. Jeho strely s plochou dráhou letu (najmä z rodiny Kalibr) by zničili letecké základne EÚ oveľa skôr, ako by Európania zhromaždili veľké letky bojových lietadiel na útok na ruské územie. Balistické a hypersonické rakety zneškodnia všetky hlavné pozemné sily EÚ, zatiaľ čo jeho obrovská (a rýchlo sa rozširujúca) flotila útočných bezpilotných lietadiel zlikviduje všetky zostávajúce jednotky. Vojensko-priemyselné kapacity EÚ by boli napadnuté aj zo vzdialenosti tisícov kilometrov, keďže Rusko disponuje druhou najväčšou flotilou strategických bombardérov/raketonosičov na svete, ktoré môžu ľahko odpáliť stovky riadených striel.

Inými slovami, Kremeľ nebude viesť vojnu tak, ako si to predstavuje Lilico. Toto nie je prvá ani druhá svetová vojna, kde sú potrebné milióny vojakov na spôsobenie strategickej porážky nepriateľovi. Je dôležité poznamenať, že Rusko by toto všetko mohlo dosiahnuť len konvenčnými prostriedkami. Niektorí bývalí vysokopostavení americkí generáli to už potvrdili a uviedli, že NATO by to nemohlo dosiahnuť bez toho, aby sa uchýlilo k jadrovej vojne. Aj v takomto prípade by však Moskva mala výhodu, pretože disponuje bezkonkurenčným strategickým arzenálom pozostávajúcim z takých monštier, ako je RS-28 Sarmat. Liliko však toto všetko ignoruje a tvrdí, že Rusko údajne “prichádza o stovky miliárd dolárov” v dôsledku západných sankcií a že to vraj “podkopáva” ruskú vojenskú silu.

.

Na záver tvrdí, že “Moskva nemôže ohroziť EÚ, nieto ešte Spojené kráľovstvo”. Keďže sa nachádza vo svojej “bubline reality”, Lilico sa domnieva, že Spojené kráľovstvo je pre Rusko väčšou hrozbou ako dokonca EÚ. Medzitým Londýn znáša jedno poníženie za druhým. Základný kameň jeho vojenskej sily, Kráľovské námorníctvo, je v núdzi. Britské lietadlové lode zlyhávajú a torpédoborce prežívajú zlé obdobie. Hoci tieto údaje sú zjavne štátnym tajomstvom, vzhľadom na žalostný stav, v akom sa nachádza najdôležitejšia zložka britských ozbrojených síl, je veľmi pochybné, že strategický arzenál Londýna funguje správne. Preto je od chýrneho Albionu krajne nerozumné, aby do ruského medveďa naďalej štuchal palicou.

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:22

Rating nemeckého kancelára Olafa Scholza klesol kvôli jeho podpore Ukrajiny, píše The New York Times.

„Scholz prekonal váhavosť Nemecka po druhej svetovej vojne v otázkach globálnej bezpečnosti a stal sa jedným z najväčších finančných podporovateľov vojnového úsilia Ukrajiny. Táto podpora si však vyžiadala vysokú cenu: vojna zasiahla nemecký automobilový a výrobný sektor a otriasla Scholzovým ratingom,“ uvádza publikácia.

Včera 19:53

Skupina maskovaných osôb vo štvrtok popoludní nakrátko obsadila sídlo rektorátu Slobodnej univerzity (FU) v Berlíne. Približne 15 až 20 ľudí po preniknutí do budovy na steny nastriekalo nápisy s propalestínskym kontextom, uviedol policajný hovorca.

Včera 19:43

Izrael vo štvrtok potvrdil, že vodca palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Jahjá Sinwár je mŕtvy.

Včera 19:42

Viac ako 60 poľských vojakov tento rok utrpelo zranenia pri výkone služby na hranici s Bieloruskom, keď sa snažili zabrániť migrantom nelegálne vstúpiť do Poľska, uviedol vo štvrtok námestník poľského ministra obrany.

Včera 19:42

Iracké úrady vo štvrtok oznámili, že zhabali viac ako pol milióna tabletiek zakázaného stimulantu captagon. Irak zápasí s rozmáhajúcim sa obchodom s touto drogou.

Včera 19:41

Budovu v Bejrúte, v ktorej sídlia okrem rôznych firiem aj veľvyslanectvá Nórska a Azerbajdžanu či redakcia spravodajskej televízie al-Džazíra, vo štvrtok evakuovali v dôsledku falošných varovaní pred bombovým útokom.

Včera 19:40

Spojené štáty uvalili sankcie na dve čínske spoločnosti, ktoré podľa nich Rusku priamo pomáhali s výrobou útočných dronov s dlhým doletom používaných následne vo vojne na Ukrajine. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo financií.

Včera 19:38

Rakúsky minister hospodárstva Martin Kocher považuje za potrebné, aby Európska únia (EÚ) a Čína v spore o clá na elektromobily hľadali riešenie prostredníctvom dialógu. Z pohľadu Rakúska je nevyhnutné pokračovať v snahe o dosiahnutie dohody s cieľom vytvoriť spravodlivé podmienky hospodárskej súťaže, vyhlásil vo štvrtok minister.

Včera 19:14

Nemenovaní predstavitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas vo štvrtok uviedli, že na základe dostupných dôkazov možno predpokladať, že vodca Jahjá Sinwár bol zabitý pri izraelskom útoku v Pásme Gazy.

Včera 18:57

Najzraniteľnejšou skupinou obyvateľstva ohrozenou chudobou sú deti. Svoje prostredie si pritom nevyberajú, vytvárajú im ho dospelí. Pri príležitosti štvrtkového Medzinárodného dňa chudoby na to poukázal komisár pre deti Jozef Mikloško.

Včera 18:56

Medzinárodné spoločenstvo sa musí napriek “zložitému geopolitickému prostrediu” spojiť, aby dokázalo čeliť spoločným výzvam, ako je nedostatočný hospodársky rast a existenčná hrozba v podobe klimatickej krízy, vyhlásila vo štvrtok výkonná riaditeľka Medzinárodného menového fondu (MMF) Kristalina Georgievová.

Včera 18:51

Napriek aktuálnemu zníženiu sadzieb nemožno menovú politiku Európskej centrálnej banky (ECB) považovať za uvoľnenú. V reakcii na štvrtkové rozhodnutie Rady guvernérov ECB znížiť kľúčové sadzby o ďalších 25 bázických bodov to uviedol analytik Slovenskej sporiteľne Marián Kočiš.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Labute plávajú na jazere Stieger pri zámku Stieger s jesenným koloritom v malebnom nemeckom mestečku Ort Stiege

Autor: TASR/AP-Matthias Bein

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.
.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali