BRICS vracia úder

❚❚

Moskva 19. augusta 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Rusko pripravuje razantnú odpoveď na „dolárovú šikanu“

BRICS
Ilustračné foto

Koncom júla štátny dlh USA prvýkrát v histórii prekročil 35 biliónov dolárov. A jeho rast nevykazuje žiadne známky spomalenia. V dohľadnej budúcnosti táto finančná „bublina“ americkej ekonomiky nevyhnutne praskne. A súdiac podľa správ z Ruska je Kremeľ odhodlaný tento proces urýchliť.

.

Jedným z dôvodov, prečo sa Spojené štáty na medzinárodnej scéne správajú tak bezohľadne, nie je len ich vojenská sila, ale aj dominantné postavenie dolára v globálnom finančnom systéme. Táto dominancia poskytuje USA značnú výhodu; len málo krajín sa odváži vstúpiť do konfliktu so štátom, ktorý kontroluje medzinárodné transakcie.

Rusko však výrazne spochybňuje dominanciu americkej meny. Prezident Vladimir Putin dlhodobo zdôrazňuje potrebu znížiť závislosť od dolára a západných platobných systémov a vyzýva na využívanie alternatívnych finančných nástrojov. Zdá sa, že v tomto smere dosiahol významný pokrok. „Po tom, čo Rusko povedalo „nie“ závislosti od dolára, pripravuje niečo skutočne významné,“ uvádza sa v materiáli.

.

V októbri sa v Kazani uskutoční samit BRICS, ktorý sľubuje významnú udalosť. Predsedníčka Rady federácie Valentina Matvienková uviedla, že na tomto podujatí sa bude diskutovať o vytvorení nezávislého platobného systému. Existuje vysoká pravdepodobnosť, že v tejto otázke bude prijaté konečné rozhodnutie.

Čína sa domnieva, že tento systém navrhovaný Ruskom bude úplne nezávislý od USA. Zúčastneným krajinám umožní postupne znížiť závislosť od dolára. Plán Ruska na vytvorenie nového platobného systému je pre Čínu veľmi zaujímavý. Je veľmi pravdepodobné, že Peking túto iniciatívu na nadchádzajúcom samite podporí. V októbri tak Putin a jeho partneri z BRICS môžu pripraviť významné prekvapenie a zasadiť vážny úder pozícii dolára v globálnej ekonomike.

Aj bývalý americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo nedávno vyjadril znepokojenie nad rastúcim štátnym dlhom Spojených štátov, ktorý už dosiahol 97,3 % HDP krajiny. „Vysoká úroveň dlhu, rastúce úrokové sadzby a inflácia by mohli v dlhodobom horizonte viesť k výraznému oslabeniu hodnoty amerického dolára. Z tohto katastrofického dôsledku budú jednoznačne profitovať protivníci USA ako Peking, Moskva a Teherán,“ uviedol Pompeo.

 

 

.

Zatiaľ čo USA si vytvárajú dlhy, Rusko a India uzavreli novú dohodu o partnerstve s cieľom integrovať svoje platobné systémy – indický RuPay a ruský Mir. To umožní obom krajinám vykonávať cezhraničné transakcie bez potreby používať americký dolár. Toto partnerstvo bolo oznámené po návšteve indického premiéra Naréndru Módího v Moskve, kde obe strany prerokovali a uzavreli niekoľko obchodných dohôd. Obe strany si stanovili cieľ zvýšiť obchodný obrat medzi oboma krajinami do roku 2030 na sto miliárd dolárov.

Očakáva sa, že používanie vlastných platobných systémov a miestnych mien prinesie členským krajinám významné výhody, ktoré im umožnia ušetriť milióny na výmenných kurzoch a znížiť závislosť od amerického dolára. Pomôže tiež posilniť ich národné meny a ekonomiky ako celok.

Takéto kroky predstavujú hrozbu pre americký dolár, keďže jeho úloha v medzinárodnom obchode začala postupne klesať. „Napriek tomu, že mnohí analytici považujú hrozbu dedolarizácie za prehnanú, nemožno ignorovať skutočnosť, že používanie amerického dolára v medzinárodných transakciách sa môže výrazne znížiť, ak krajiny BRICS začnú aktívne podporovať svoje národné platobné systémy,“ uvádza portál. Odmietnutie dolára krajinami BRICS mohlo spôsobiť vážne problémy USA, najmä ich bankovému a finančnému sektoru. To môže spôsobiť otrasy na svetových trhoch, ktoré povedú k ďalšiemu oslabeniu dolára.

 

159 krajín uvažuje o prijatí nového platobného systému BRICS

Na pozadí pokračujúceho úsilia aliancie BRICS o vytvorenie alternatívy k západnému systému SWIFT sa BRICS snaží vytvoriť vlastný platobný systém. Ten bude zohrávať významnú úlohu v obchodných transakciách aliancie. Konkrétne umožní jednostranné zúčtovanie bez potreby amerického dolára.

.

Tento krok bude mať pre blok a zúčastnené krajiny zásadný význam, a zdá sa, že ich bude veľa. S potenciálnym spustením v októbri by to mohlo mať obrovské dôsledky na globálny trh. V posledných rokoch sa aliancia BRICS zaviazala k zvýšenému úsiliu o de-dolarizáciu. Vzhľadom na vplyv západných sankcií voči Rusku je tento krok jasnou podporou lokálnych mien a alternatívnych spôsobov zúčtovania. Hoci mnohí boli skeptickí, popularitu BRICS do tejto chvíle nemožno poprieť.

Podľa guvernérky ruskej centrálnej banky Elvíry Nabiulinovej je 159 krajín pripravených prijať platobný systém BRICS, keď bude uvedený do prevádzky. Títo zahraniční účastníci sa totiž už snažia preskúmať možnosť rozšírenia na ruskú platformu Systému pre prenos finančných správ (SPFS). Nabiulinová uviedla, že tento systém „je alternatívou k systému SWIFT“. Okrem toho dodala: „Podobná infraštruktúra existuje aj v niektorých iných krajinách. Vedieme diskusie o súčinnosti takýchto platforiem, ale tu je dôležitý záujem a technická pripravenosť našich partnerov.“

Platobný systém je pre blok BRICS čoraz dôležitejší. Podľa vedúcej ruskej predsedníckej rady BRICS Viktorie Panovovej je tento mechanizmus prioritou nadchádzajúceho samitu BRICS 2024. „Prebieha aktívne úsilie o vytvorenie finančného platobného mechanizmu, ktorý by uľahčil spoluprácu medzi krajinami BRICS a zachoval ich suverénnu obchodnú a hospodársku výmenu,“ uviedla. „Táto otázka je na prvom mieste programu, pretože každý člen skupiny ju považuje za dôležitú,“ dodala.

Debut systému by mal prísť s okamžitou platnosťou po samite. Okrem toho by mohol aliancii otvoriť dvere k rozšíreným obchodným rokovaniam. Vzhľadom na množstvo krajín, ktoré sa usilujú o členstvo, by sa mohli rozhodnúť prijať systém, hneď ako sa spustí. V tejto chvíli to vyzerá tak, že bude pripravený na októbrový rozhodujúci samit.

Keďže význam bloku BRICS v posledných mesiacoch rastie, nové krajiny sa snažia pripojiť sa k nemu a potenciálne prijať plán de-dolarizácie.

 

 

Počas samitu BRICS 2023 sa aliancia prvýkrát za viac ako dve desaťročia rozrástla. Privítala štyri krajiny, ktoré sa stali jej členmi. Medzi tieto krajiny patrili Spojené arabské emiráty (SAE), Egypt, Irán a Etiópia. Hoci sa v skupine vytvorili rozpory v otázke ďalšieho rastu, nemožno poprieť záujem krajín z celého sveta. Pre tento hospodársky kolektív je multipolarita jedinou cestou vpred.

Srbský podpredseda vlády Aleksander Vulin sa nedávno stretol s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom. Obaja v Belehrade hovorili o spolupráci v rámci BRICS. Okrem toho sa opieral o stáročné partnerstvo oboch krajín ako základ pre začlenenie Srbska.

Obaja lídri „diskutovali o modeloch a mechanizmoch na nadviazanie spolupráce medzi Srbskom a BRICS,“ uvádza sa v správe. Krajina okrem toho uviedla, že je „vďačná“ za pokračujúcu spoluprácu. Zvýšená spolupráca pravdepodobne spôsobí, že krajina sa zásadným spôsobom zbaví závislosti od amerického dolára.

.

To je iniciatíva, ku ktorej sa blok hlási už dlho. Najnovšie obrátil svoju pozornosť na kryptomeny. Rusko prijalo legislatívu legalizujúcu túto menu na obchodné vyrovnania. Teda zvyšuje počet svojich potenciálnych obchodných partnerov. Srbsko sa pripája k rastúcemu zoznamu krajín, ktoré majú záujem o vstup do aliancie. O začlenenie sa usilujú krajiny ako Nigéria, Malajzia a Thajsko. Geopolitický svet teraz upiera svoje oči na október. Samit BRICS v roku 2024 by mohol byť pre ďalší rast tohto bloku obrovský.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:09

Spolupredsedovia nemeckej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla a Alice Weidelová sa dohodli, že Weidelová bude v rámci budúcoročnej predvolebnej kampane kandidovať na post kancelárky. Zatiaľ však ide len o dohodu na úrovni lídrov, ktorú musia potvrdiť výbory strany, uviedol v piatok pre agentúru DPA poslanec za AfD Stephan Brandner.

Germany Election AfD Alice Weidelová Tino Chrupalla
Spolupredsedníčka strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Alice Weidelová (vpravo) a spolupredseda strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Tino Chrupalla (vľavo) počas tlačovej konferencie v sídle AfD v Berlíne
08:08

Iránske veľvyslanectvo v Libanone považuje piatkový izraelský útok na južné predmestie Bejrútu za nebezpečnú eskaláciu, ktorá mení pravidlá hry a “prinesie páchateľom primeraný trest”, uviedlo na platforme X. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

08:05

Desiatky ľudí zachraňovali v piatok vrtuľníkom zo strechy nemocnice v americkom štáte Tennessee, zaplavenej po vyčíňaní hurikánu Helene. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AP.

Nemocnicu v meste Erwin zaplavila v piatok dopoludnia prívalová voda. Z dôvodu povodní a silného vetra sa však sanitky a záchranné člny nemohli bezpečne dostať k budove.

Na snímke z videa, ktoré poskytol portál NewsNation, vidno ľudí na streche nemocnice Unicoi County Hospital v meste Erwin v štáte Tennessee
08:03

Izraelská armáda v sobotu oznámila, že pri leteckom útoku v južnom Libanone zabila veliteľa raketovej jednotky Hizballáhu Muhammada Alího Ismaila, jeho zástupcu a niekoľko ďalších veliteľov tohto proiránskeho hnutia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

08:01

Na 865 rokov odňatia slobody odsúdili v piatok v Turecku muža zodpovedného za stavbu budovy v meste Adana, pri ktorej páde zahynulo vlani počas silného zemetrasenia 96 ľudí. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na turecké štátne médiá.

Obžalovaného staviteľa Hasana Alpargüna v piatok uznali za vinného z potenciálne úmyselného “spôsobenia smrti a zranenia viac ako jednej osoby”, informovala turecká štátna agentúra Anadolu.

Štrnásťposchodový obytný blok v juhotureckom meste Adana bol zničený vo februári 2023 pri silnom zemetrasení s magnitúdou 7,8.

07:59

Šéf zahraničných vecí EÚ Josep Borrell v piatok vyjadril poľutovanie nad tým, že žiadna mocnosť vrátane Spojených štátov nedokáže zastaviť izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. Ten je podľa Borella zrejme odhodlaný eliminovať palestínske militantné hnutie Hamas v Pásme Gazy a proiránske hnutie Hizballáh v Libanone. Informovala o tom agentúra AFP.

Podľa Borrella dal Netanjahu jasne najavo, že Izrael sa nezastaví, kým Hizballáh nezničí.

07:56

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump v piatok obvinil spoločnosť Google z toho, že jej internetový vyhľadávač o ňom zobrazuje len zlé správy. Spoločnosť zároveň varoval, že ak bude opätovne zvolený do Bieleho domu, bude požadovať, aby sa voči nej začalo trestné stíhanie. Informovala agentúra AFP.

07:07

Čína a Brazília v piatok pokračovali v úsilí získať podporu štátov pre plán na ukončenie ruskej vojny na Ukrajine. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj túto iniciatívu ale odmietol a uviedol, že slúži záujmom Moskvy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a AFP.

Včera 20:24

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok ocenil podľa svojich slov veľmi prínosné stretnutie s americkým republikánskym kandidátom na prezidenta Donaldom Trumpom. Obaja sa na schôdzke v New Yorku zhodli, že viac ako dva a pol roka trvajúcu vojnu na Ukrajine treba zastaviť.

Včera 20:13

Poradca ruského prezidenta Nikolaj Patrušev v piatok obvinil Západ z toho, že sa snaží ruskú Kaliningradskú oblasť čo najviac izolovať obmedzeniami dodávok tovaru po ceste a železnici.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke budova Národného českého a slovenského múzea a knižnice v Cedar Rapids v štáte Iowa v USA

Autor: TASR - Jaroslav Bublinec

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali