BRICS: Na ceste k spravodlivému svetovému poriadku

BRICS: Na ceste k spravodlivému svetovému poriadku

Moskva 22. augusta 2023 (HSP/moderndiplomacy/Foto:TASR/AP-Alexander Zemlianichenko)

 

V predvečer samitu BRICS by som sa chcel s našimi milými čitateľmi podeliť o svoje myšlienky týkajúce sa perspektív spolupráce medzi skupinou piatich krajín v súčasnom geopolitickom kontexte, píše Minister zahraničných vecí Ruska Sergej Lavrov

Na snímke ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov

V súčasnom svete dochádza k tektonickým zmenám. Možnosť dominancie jednej krajiny alebo dokonca malej skupiny štátov sa vytráca. Model medzinárodného rozvoja postavený na využívaní zdrojov svetovej väčšiny na udržanie blahobytu “zlatej miliardy” je beznádejne zastaraný. Neodráža túžby celého ľudstva.

Reklama

Sme svedkami vzniku spravodlivejšieho multipolárneho svetového poriadku. Nové centrá hospodárskeho rastu a globálneho rozhodovania o dôležitých politických otázkach v Eurázii, Ázii a Tichomorí, na Blízkom východe, v Afrike a Latinskej Amerike sa riadia predovšetkým vlastnými záujmami a pripisujú prvoradý význam národnej suverenite. A na tomto pozadí dosahujú pôsobivé úspechy v rôznych oblastiach.

Pokusy “kolektívneho Západu” zvrátiť tento trend s cieľom zachovať si vlastnú hegemóniu majú presne opačný účinok. Medzinárodné spoločenstvo je unavené z vydierania a nátlaku západných elít a ich koloniálnych a rasistických manierov. Preto napríklad nielen Rusko, ale aj rad ďalších krajín dôsledne znižuje svoju závislosť od amerického dolára, prechádza na alternatívne platobné systémy a zúčtovanie v národných menách. Pripomínam múdre slová Nelsona Mandelu: “Keď voda začne vrieť, je hlúpe vypínať ohrev.” A to skutočne je.

Reklama

Rusko – civilizačný štát, najväčšia euroázijská a euro-pacifická mocnosť – pokračuje v úsilí o ďalšiu demokratizáciu medzinárodného života, budovanie architektúry medzištátnych vzťahov, ktorá by bola založená na hodnotách rovnakej a nedeliteľnej bezpečnosti, kultúrnej a civilizačnej rozmanitosti a poskytovala by rovnaké príležitosti na rozvoj všetkým členom medzinárodného spoločenstva, pričom by nikto nezostal pozadu. Ako poznamenal prezident Ruska Vladimir Putin vo svojom prejave k Federálnemu zhromaždeniu Ruskej federácie 21. februára 2023: “V dnešnom svete by nemalo existovať delenie na takzvané civilizované krajiny a všetky ostatné… Je potrebné čestné partnerstvo, ktoré odmieta akúkoľvek výlučnosť, najmä agresívnu.” Podľa nášho názoru je toto všetko v súlade s filozofiou Ubuntu, ktorá presadzuje vzájomné prepojenie medzi národmi a ľuďmi.

V tejto súvislosti sa Rusko dôsledne zasadzuje za posilnenie postavenia afrického kontinentu v multipolárnom svetovom poriadku. Budeme ďalej podporovať našich afrických priateľov v ich snahe zohrávať čoraz významnejšiu úlohu pri riešení kľúčových problémov našej doby. To sa v plnej miere týka aj procesu reformy Bezpečnostnej rady OSN, v rámci ktorej sa podľa nášho hlbokého presvedčenia musia v prvom rade chrániť oprávnené záujmy rozvojových krajín vrátane Afriky.

Multilaterálna diplomacia nestojí bokom od globálnych trendov. Také zoskupenie, akým je BRICS, je symbolom skutočnej multipolarity a príkladom úprimnej komunikácie medzi štátmi. V jeho rámci štáty s rôznymi politickými systémami, odlišnými hodnotovými platformami a nezávislými zahraničnými politikami účinne spolupracujú v rôznych oblastiach. Myslím si, že nie je prehnané povedať, že päť krajín BRICS predstavuje akúsi “sieť” spolupráce nad tradičnými líniami Sever – Juh a Západ – Východ.

Naozaj máme čo predstaviť našej verejnosti. Spoločným úsilím sa BRICS podarilo vytvoriť kultúru dialógu založenú na princípoch rovnosti, rešpektovania voľby vlastnej cesty rozvoja a zohľadňovania záujmov druhej strany. To nám pomáha nájsť spoločnú reč a riešenia aj tých najzložitejších otázok.

Miesto a význam BRICS v súčasnosti a jeho schopnosť ovplyvňovať globálnu agendu sú dané objektívnymi faktormi. Čísla hovoria samy za seba. Počet obyvateľov krajín BRICS je viac ako 40 percent a rozloha ich území presahuje štvrtinu svetovej pevniny. Podľa prognóz odborníkov bude v roku 2023 na týchto päť krajín pripadať približne 31,5 % svetového HDP (podľa parity kúpnej sily), zatiaľ čo podiel skupiny G7 v tomto ukazovateli klesol na 30 %.

Reklama

V súčasnosti strategické partnerstvo BRICS naberá na sile. “Veľká päťka” ponúka svetu kreatívne, perspektívne iniciatívy zamerané na dosiahnutie cieľov trvalo udržateľného rozvoja, zabezpečenie potravinovej a energetickej bezpečnosti, zdravý rast globálneho hospodárstva, riešenie konfliktov a boj proti zmene klímy, a to aj prostredníctvom spravodlivej energetickej transformácie.

Na riešenie týchto výziev bola vytvorená rozsiahla sieť mechanizmov. Vykonáva sa stratégia hospodárskeho partnerstva do roku 2025, ktorá definuje kritériá spolupráce v strednodobom horizonte. Úspešne funguje platforma BRICS pre spoluprácu v oblasti energetického výskumu, ktorá vznikla z iniciatívy Ruska. Svoju činnosť začalo Centrum pre výskum a vývoj vakcín BRICS, ktorého cieľom je pomôcť vypracovať účinné odpovede na výzvy ohrozujúce epidemiologickú pohodu našich krajín. Boli schválené iniciatívy o odmietnutí bezpečného útočiska pre korupciu, o obchode a investíciách pre udržateľný rozvoj a o posilnení spolupráce v oblasti dodávateľských reťazcov. Bola prijatá stratégia BRICS o spolupráci v oblasti potravinovej bezpečnosti.

Medzi bezpodmienečné priority patrí posilnenie potenciálu Novej rozvojovej banky a Dohody BRICS o podmienených rezervách, zlepšenie platobných mechanizmov a zvýšenie úlohy národných mien pri vzájomnom zúčtovaní. Na tieto otázky sa plánuje zamerať na samite BRICS v Johannesburgu.

Naším cieľom nie je nahradiť existujúce multilaterálne mechanizmy, a už vôbec nie stať sa novým “kolektívnym hegemónom”. Naopak, krajiny BRICS dôsledne presadzujú vytvorenie podmienok pre rozvoj všetkých štátov, čo vylučuje blokovú logiku studenej vojny a geopolitické hry s nulovým súčtom. BRICS sa snaží ponúkať inkluzívne riešenia založené na participatívnom prístupe.

Na základe toho dôsledne pracujeme na rozvoji interakcie BRICS s krajinami, ktoré predstavujú svetovú väčšinu. Jednou z priorít juhoafrického predsedníctva je najmä posilnenie spolupráce s africkými krajinami. S týmto prístupom sa plne stotožňujeme. Sme pripravení prispieť k hospodárskemu rastu na tomto kontinente a k posilneniu jeho bezpečnosti vrátane jej potravinovej a energetickej zložky. Výrazným príkladom je výsledok druhého rusko-afrického samitu, ktorý sa konal 27. – 28. júla 2023 v Petrohrade.

Reklama

V tejto súvislosti je prirodzené, že naše zoskupenie má mnoho podobne zmýšľajúcich krajín na celom svete. BRICS vnímame ako pozitívnu silu, ktorá môže posilniť solidaritu globálneho Juhu a globálneho Východu a stať sa jedným z pilierov nového, spravodlivejšieho polycentrického svetového poriadku.

Päť krajín je pripravených reagovať na túto požiadavku. Preto sme začali proces rozširovania. Je symbolické, že nabral takú dynamiku v roku predsedníctva Južnej Afriky, krajiny, ktorá sa stala členom BRICS na základe politického rozhodnutia založeného na konsenze.

Som presvedčený, že XV. samit bude ďalším míľnikom strategického partnerstva BRICS a určí kľúčové priority na najbližšie roky. Vysoko oceňujeme úsilie juhoafrického predsedníctva vrátane zintenzívnenia práce na zlepšení celej konštelácie mechanizmov BRICS s cieľom prehĺbiť dialóg BRICS s ostatnými krajinami.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:21

Dánska ľudová strana (DF) sa pripojí do novovznikajúcej frakcie v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu, ktorú zakladá český expremiér Andrej Babiš a maďarský premiér Viktor Orbán. V sobotu to oznámil na sociálnej sieti X europoslanec a člen DF Anders Vistisen. Aliancia tak má v súčasnosti dostatok národných delegácií na vytvorenie politickej skupiny v EP, píše TASR.

19:20

Japonsko a Kambodža budú spolupracovať na odstraňovaní nášľapných mín z územia Ukrajiny a ďalších vojnou zasiahnutých krajín. V kambodžskej metropole Phnom Penh to v sobotu uviedla japonská ministerka zahraničných vecí Joko Kamikawová, informuje agentúra AFP.

19:15

Pri dopravnej nehode nákladného auta s minibusom zahynulo v sobotu na severozápade Ukrajiny najmenej 14 ľudí, uviedol na sociálnej sieti Telegram tamojší minister vnútra Ihor Klymenko.

K incidentu došlo podľa úradov pri obci Verkhiv v Rivnenskej oblasti na severozápade krajiny. Medzi obeťami je aj šesťročné dieťa, píše agentúra Reuters.

nehoda autobus - cisterna
Na snímke havarovaný minibus po zrážke s cisternovým vozidlom v regióne Rivne na Ukrajine
18:35

Slovenská kajakárka Karolína Abrahámová obsadila na MSJ vo vodnom slalome siedme miesto v K1. Pätnásťročná pretekárka mala bezchybnú jazdu a za víťazkou Klárou Mrázkovou z Česka zaostala o 8,26 sekundy.

17:52

Českí policajti zasahovali v sobotu dopoludnia v pražskej štvrti Řepy, kde bola nahlásená streľba. Podľa prvotných informácií išlo zrejme o streľbu z pištole na stlačený plyn, informuje TASR podľa spravodajského portálu Novinky.cz.

Policajti po príchode zistili, že boli poškodené hodiny na stĺpe verejného osvetlenia, uviedol policajný hovorca Jan Daněk.

17:20

Početné poranenia utrel poľský turista, ktorý v sobotu popoludní spadol v masíve Gerlachovského štítu. Na pomoc mu prišli horskí aj leteckí záchranári. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke žena fotografuje dúhu telefónom na parkovisku pred obchodným domom Smith\'s na Štvrtej ulici v Albuquerque v štáte New York

Autor: TASR/AP-Chancey Bush/The Albuquerque Journal via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Sablič

Jozef Bugár

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali