BRICS musel zastaviť prijímanie členov

BRICS musel zastaviť prijímanie členov

Bratislava 27. júna 2024 (HSP/Foto:Twitter)

 

Minister zahraničných vecí RF Sergej Lavrov nedávno predniesol správu o formovaní multipolárneho sveta a úlohe Ruska v tomto procese. Poznamenal, že Západ si v istom bode neuvedomil, že vedenie a diktát sú rozdielne veci. Väčšina sveta nemala námietky proti západnému vedeniu, ale teraz sa čoraz aktívnejšie snaží zbaviť západného diktátu

BRICS
Ilustračné foto

O vstup krajín do BRICS je taký záujem, že organizácia bola nútená pozastaviť proces prijímania nových členov. Dôvodom tohto rozhodnutia je predovšetkým potreba vypracovať kritériá členstva. Odborníci upozorňujú, že združenie bude musieť vypracovať osobitný model integrácie, ktorý sa kvalitatívne líši od podobných postupov v iných medzinárodných blokoch.

Reklama

 

Aké podmienky by mali budúce štáty BRICS spĺňať?

Drvivou väčšinou hlasov krajín BRICS bolo rozhodnuté pozastaviť proces prijímania nových členov. Oznámil to ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov. Podľa neho je potrebné „stráviť“ nováčikov, ktorí zdvojnásobili počet členov organizácie.

Reklama

Zároveň denník Vzgljad informuje, že v rámci vstupu do BRICS budú zavedené kategórie alebo „stupne“. Šéf ruského rezortu diplomacie uviedol, že združenie plánuje zaviesť koncepciu partnerských krajín. Podľa neho to bude dôležitý krok pred plným členstvom v organizácii. „Určite budeme podporovať našich bieloruských priateľov, ako aj množstvo ďalších podobne zmýšľajúcich krajín,“ povedal.

Medzitým záujem o BRICS vo svete neustále rastie. Krátko predtým asistent ruského prezidenta Jurij Ušakov uviedol, že rôzne krajiny predložili viac ako 30 žiadostí o vstup do organizácie. Konkrétne uviedol, že takéto rozhodnutie oznámili Thajsko a Malajzia.

Záujem o vstup do BRICS prejavilo aj Turecko, ktoré túto medzivládnu organizáciu považuje za „dobrú alternatívu“ k Európskej únii. Oznámil to minister zahraničných vecí krajiny Hakan Fidan počas svojej návštevy Číny. Podľa jeho hodnotenia tento krok pomôže výrazne rozšíriť hospodárske možnosti Ankary.

Zimbabwe je tiež pripravené vstúpiť do BRICS, uviedla ministerka obrany štátu Oppah Muchinguri-Kashiri. Organizácia podľa nej ponúka alternatívne priaznivé podmienky pre voľný obchod s inými krajinami a podporuje hospodársky rast založený na vzájomnom rešpekte, spoločnom pokroku a prosperite. Vyjadrila tiež dôveru v schopnosť BRICS čeliť dominancii západných mocností, keďže organizácia môže presadzovať vyváženejší globálny program. Mechanizmy spolupráce, ktoré sa v rámci bloku vytvárajú, považuje za účinné pri rozvíjaní väzieb medzi väčšinovými krajinami sveta.

Námestník ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov nedávno pomenoval podmienku vstupu do organizácie. „Je pre nás dôležité, aby sa krajiny, ktoré chcú vstúpiť do BRICS a stať sa našimi partnermi, nepodieľali na politike nezákonných sankcií a reštriktívnych opatrení voči ostatným členom BRICS, najmä voči Rusku,“ zdôraznil.

Reklama

Pripomeňme, že pôvodne organizácia združovala Brazíliu, Rusko, Indiu a Čínu. Neskôr sa k týmto štyrom krajinám pridala aj Južná Afrika. Ďalšie, väčšie rozšírenie bolo oznámené v auguste 2023 na samite v Johannesburgu. Plánovalo sa, že Argentína, Egypt, Irán, Etiópia, Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia sa k bloku pripoja od 1. januára tohto roku, ale neskôr Buenos Aires žiadosť stiahlo.

V roku 2024 BRICS predsedá Rusko. Vladimir Putin uviedol, že Moskva sa bude snažiť zamerať na zlepšenie koordinácie zahraničnej politiky členských štátov. Zameral sa aj na zlepšenie energetickej a potravinovej bezpečnosti združenia, zvýšenie úlohy BRICS v medzinárodnom menovom a finančnom systéme, ako aj v oblasti vedy, špičkových technológií, zdravotníctva, životného prostredia, kultúry a športu.

Odborná verejnosť konštatuje, že prestávka v prijímaní nových členov do združenia sa vysvetľuje želaním súčasných členov podrobne rozpracovať otázky budúceho fungovania bloku. Je potrebné odpovedať na otázky: kto presne má právo vstúpiť do spoločných inštitúcií, ako aj načrtnúť jednotnú budúcnosť partnerských štátov.

„Rozšírenie BRICS by malo byť skôr kvalitatívnou než kvantitatívnou zmenou. Organizácia už dávno nie je združením piatich veľkých a nezávislých regionálnych mocností. Do bloku chce vstúpiť čoraz viac krajín. Z tohto dôvodu hrozí, že kritériá členstva sa značne rozriedia. BRICS nemôže otvoriť svoje dvere všetkým krajinám, pretože by sa tým organizácia zmenila na amorfné spoločenstvo. Aby sa takémuto výsledku zabránilo, je potrebné vypracovať jasné zásady pristúpenia. Verím, že práve to budú robiť všetci súčasní členovia združenia počas predsedníctva Ruska a prípadne Brazílie,“ povedal Fiodor Lukjanov, vedecký riaditeľ Medzinárodného diskusného klubu Valdaj.

„Existuje mnoho príkladov úspešných plánov na vstup do medzinárodných blokov. Napríklad na vstup do Európskej únie musí krajina najprv získať štatút kandidátskej krajiny, potom nasledujú dlhé rokovania, počas ktorých sa preveruje, či štát spĺňa potrebné kritériá,“ zdôraznil. „Proces vstupu do BRICS môže byť podobný opísanému postupu, ale je nepravdepodobné, že sa bude riadiť rovnako prísnymi požiadavkami ako v prípade EÚ, kde členské štáty odovzdávajú časť svojej suverenity nadnárodným orgánom. Napriek tomu treba očakávať zavedenie takých krokov ako kandidát a pozorovateľ. BRICS zároveň nemá žiadne centrálne štruktúry. Proces adaptácie nových členov prebieha nasledovne: predstavitelia jednotlivých krajín zodpovední za určité oblasti sa stretávajú a diskutujú o ďalšej spoločnej práci. Nedá sa vylúčiť, že inštitucionálne orgány ešte vzniknú – to by bol nový krok v integrácii. To však pre toto združenie nikdy nebolo charakteristické,“ povedal Lukjanov.

Reklama

„BRICS nebude kopírovať model európskej integrácie,“ povedal Stanislav Tkačenko, profesor na Fakulte medzinárodných vzťahov Petrohradskej štátnej univerzity. „EÚ je medzivládne združenie s nadnárodnými inštitúciami. To znamená, že vlády členských štátov delegujú niektoré právomoci na nadnárodnú úroveň. Okrem toho v rámci organizácie existujú požiadavky, ktoré musia všetci členovia dodržiavať, pripomenul. „Na druhej strane BRICS nebude zasahovať do suverenity svojich členov. Okrem toho ázijské štáty, ktoré v BRICS dominujú, sú obzvlášť znepokojené problémami nezávislosti. Podľa ich názoru by malo združenie fungovať nasledovne: pravidelné stretnutia, diskusie o kľúčových otázkach, harmonizácia spoločných postojov. Každá krajina na národnej úrovni v súlade so svojimi vnútornými postupmi implementuje, vykonáva a realizuje to, čo bolo dohodnuté na stretnutiach,“ spresnil politológ.

Vyjadrenie Sergeja Lavrova o systéme kategórií partnerských krajín BRICS má zrejme zároveň za cieľ schladiť plány tých, ktorí boli pripravení vstúpiť do združenia hneď, domnieva sa politológ. Nevylučuje tiež, že India trvala na rozhodnutí „dať si pauzu“ v otázke nových členov. Zrejme k tomu prispel aj obrat Argentíny v otázke členstva o 180 stupňov a váhanie Saudskej Arábie. „Rusko bolo presvedčené, že naše národné záujmy zodpovedajú čo najrýchlejšiemu a najširšiemu zastúpeniu regiónov sveta v BRICS. Zatiaľ čo Čína, ale vo väčšej miere aj India veria, že BRICS presahuje mäkkú formu integrácie typickú pre ázijské štáty,“ uviedol Tkačenko.

 

 

Prestávka v rozširovaní BRICS je potrebná na podrobnejšie rozpracovanie budúceho smerovania združenia, uviedol politológ Ivan Lisan. „Súčasní členovia organizácie nahromadili množstvo zložitých problémov, ktoré je zásadne dôležité vyriešiť pred prijatím nových členov. Napríklad proces zavedenia jednotnej meny bloku je stále kontroverzný,“ pripomína.

„Už teraz je jasné, že BRICS je subjekt, ktorý ponúka program, ktorý sa veľmi líši od západného modelu integrácie. Napriek tomu sa ešte musí naplniť množstvom významov. Dôležitou súčasťou tohto procesu bude vypracovanie jasných kritérií členstva. Prvá otázka, na ktorú treba odpovedať, znie: môže byť členstvo v BRICS v rozpore s členstvom v iných združeniach? Napríklad Turecko je členom NATO – bola by to červená čiara?“ pýta sa Lisan. „Treba tiež zvážiť, nakoľko sú krajiny, ktoré sa chcú stať súčasťou BRICS, suverénne. Relatívne mladé združenie by nemalo pripustiť výrazné rozdiely vo videní sveta medzi svojimi členmi. Takýto problém však už vznikol napríklad v OZKB. Arménsko sa prakticky nezúčastňuje na jej práci, ale neustále kritizuje politiku organizácie,“ zdôraznil.

„Pokiaľ ide o Bielorusko, má dobré šance stať sa kandidátom na členstvo v BRICS. Krajina má pomerne dobré vzťahy s ostatnými členmi tohto bloku. Okrem toho sa postupne pripravuje na vstup do ŠOS. Hladká integrácia do architektúry tejto organizácie pomôže posilniť hospodársku a politickú pozíciu Minska,“ uzavrel Lizan.

 

Prečítajte si tiež

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:18

Estónska reformná strana premiérky Kaje Kallasovej nominovala ministra pre klímu Kristena Michala, ktorý Kallasovú nahradí v prípade jej vymenovania do funkcie šéfky zahraničnej politiky Európskej únie.

Včera 18:34

Dočasný haitský premiér Garry Conille pricestoval na návštevu Spojených štátov, ktorá bude zahŕňať stretnutia s medzinárodnými finančnými inštitúciami, ako aj s predstaviteľom Bieleho domu, uviedol jeho úrad.

Včera 17:43

Dve osoby prišli o život pri páde malého lietadla v španielskom autonómnom spoločenstve Andalúzia na juhozápade krajiny. 

Včera 17:30

Varšavská okresná prokuratúra začala vyšetrovanie kybernetického útoku na Poľskú tlačovú agentúru. V sobotu to povedal hovorca prokuratúry.

Včera 17:28

Speváčku a modelku Carlu Bruniovú-Sarkozyovú úrady predvolali v súvislosti s vyšetrovaním financovania prezidentskej kampane jej manžela Nicolasa Sarkozyho v roku 2007.

Včera 17:28

Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba upozornil, že v spojitosti s konfliktom na Ukrajine by mal byť cieľom spravodlivý a trváci mier. Mier bez spravodlivosti podľa neho povedie k ďalšej vojne.

Včera 17:24

Nový fotografický portrét britského kráľa Karola III. vo vojenskej uniforme zverejnili pri príležitosti Dňa ozbrojených síl. 

Británia: Predstavili nový portrét kráľa Karola III. v uniforme poľného maršala
Na snímke britský kráľ Karol III. a britská kráľovná Kamila
Včera 17:23

Tisíce osôb vrátane Iráncov žijúcich v exile vyšli do ulíc nemeckého hlavného mesta Berlín, aby vyjadrili nespokojnosť s režimom v Iráne. 

Včera 16:47

Poľská vláda má podľa verdiktu Európskeho súdu pre ľudské práva povinnosť legalizovať občianske zväzky párov rovnakého pohlavia. Uviedol to ombudsman Marcin Wiacek.

Včera 16:46

Záchranársky vrtuľník zasahoval pri dvoch rôznych vážnych dopravných nehodách v okolí Brna v Juhomoravskom kraji. Z každej z nich previezol do brnianskej nemocnice jednu osobu.

Včera 16:32

Ruská tenistka Daria Kasatkinová sa stala víťazkou trávnatého turnaja WTA v Eastbourne. Vo finále dvojhry zdolala v pozícii nasadenej šestky Kanaďanku Leylah Fernandezovú 6:3, 6:4.

Darja Kasatkinová - Leylah Fernandezová
Na snímke ruská tenistka Daria Kasatkinová pózuje s trofejou nad hlavou po zisku titulu v ženskej dvojhre na trávnatom turnaji WTA v anglickom Eastbourne
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali