Breznom sa prehnala silná búrka, lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná

Breznom sa prehnala silná búrka, lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná

Brezno 9. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:Facebook-Banskobystrická regionálna správa ciest, a.s.)

Aktualizované 9. júla 2024 17:29

Horehroním sa v pondelok večer prehnala silná smršť, ktorá v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Ako uviedol primátor Brezna Tomáš Abel na sociálnej sieti, stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá. Banskobystrická regionálna správa ciest (BBRSC) v tejto súvislosti upozorňuje, že priechod Zadné Halny – Mýto pod Ďumbierom bude do utorka (9. 7.) uzavretý

Breznom sa prehnala silná búrka
Breznom sa prehnala silná búrka

“Mestská polícia už monitoruje škody po búrke. Naši dobrovoľní aj štátni hasiči a Technické služby Brezno odstránia polámané stromy a časť škôd. Porozbíjalo viaceré okná na domoch, tiež dve okná na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá. Pomáhame so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú, aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech,” priblížil Abel.

Reklama

BBRSC vyzvala na sociálnej sieti obyvateľov, aby jej nahlásili mimoriadne situácie na komunikáciách I., II. a III. triedy, na ktorých krajskí cestári vykonávajú údržbu.

“Sme v kontakte s primátorom Brezna a sme pripravení pomôcť aj v meste, ak bude treba. Aktuálne naši zamestnanci monitorujú zverené komunikácie,” uviedla BBRSC.

Reklama

Evanjelická cirkev augsburského vyznania (ECAV) Brezno informovala, že silná prietrž mračien zanechala spúšť aj na ich fare.

“Na fare krúpy rozbili väčšinu okien na troch svetlíkoch, tri okná na kostole a jeden okenný rám. Voda zničila omietky na schodisku na fare. Zničené sú tiež stromy a komplet celá úroda ovocia a zeleniny,” priblížila na sociálnej sieti.

 

Hasiči sa po smršti nezastavili, prehnala sa na deň presne ako v Osrblí

Hasiči v Banskobystrickom kraji zasahovali v súvislosti s počasím od pondelka (8. 7.) 6.00 h do utorka rána celkovo 13-krát. Najviac výjazdov, deväť, mali príslušníci Okresného riaditeľstva (OR) Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Brezne, z hasičských staníc Brezno a Závadka nad Hronom. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva HaZZ v Banskej Bystrici Júlia Zeleňáková s tým, že nedošlo k žiadnemu zraneniu osôb.

Hasiči sa po silnej smršti, ktorá sa prehnala Horehroním v pondelok večer, nezastavili. Odstraňovali popadané a naklonené stromy z cestných komunikácií, odčerpávali vodu zo zaplavených domov a pivníc, odstraňovali spadnuté stromy zo striech rodinných domov a prekrývali poškodené strechy. Celkovo ich zasahovalo 18 so siedmimi kusmi techniky. Príslušníci OR HaZZ Banská Bystrica mali štyri výjazdy.

Reklama

“Dvanásťkrát zasahovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov obcí Brezno, Valaská, Bystrá a Čierny Balog, ktorí poskytovali technickú pomoc pri odstraňovaní spadnutých stromov a čerpaní vody z miestnej komunikácie a rodinných domov,” doplnila Zeleňáková. Celkovo ich bolo 19 s piatimi kusmi hasičskej techniky.

Silná smršť v Brezne a okolí lámala stromy, ničila strechy a rozbíjala okná na domoch. Podľa primátora Brezna Tomáša Abela stačilo 15 minút a padali krúpy, aké si nepamätá. Mesto aktuálne monitoruje škody a pomáha občanom s ich odstraňovaním.

“Porozbíjalo viaceré okná na domoch, tiež dve okná na mestskom úrade, sú poškodené mnohé autá. Pomáhame so strechami domov, avšak techniku máme obmedzenú aj čo sa týka plachiet na zakrývanie striech,” uviedol ešte večer na sociálnej sieti Abel.

Mestskí lesníci hovoria, že búrka so silným vetrom a krúpami im spôsobila nemalé škody.

“V najbližších dňoch budeme mapovať škody v lesných porastoch a na lesných cestách. Vyzývame ľudí, aby sa v najbližších dňoch vyvarovali pohybu po lesoch v okolí Brezna, stromy sa môžu stále lámať vplyvom ich oslabenia a poškodenia,” upozornili Lesy mesta Brezno.

Reklama

Zároveň pripomenuli, že pondelňajšia ničivá smršť sa prehnala na deň presne ako veľká veterná smršť v Osrblí 8. júla 1996. Zničila vtedy veľkú časť lesa na Horehroní, takmer jeden a pol milióna kubických metrov polámaného kalamitného dreva ostalo ležať na zemi.

Silná búrka vážne poškodila aj Útulok Tuláčik v Brezne, ktorý zostal pod vodou.

“V priebehu pár minút sme prišli o všetko naše úsilie. Všetky autá sú rozbité, výbehy zatopené, rovnako aj do vnútorných priestorov tečie voda. Strecha a všetky nové plachty sú zničené,” opísali záchrancovia opustených a týraných psov.

Od večera odstraňujú škody a ľudí prosia, aby im pomohli čo i len jediným eurom.

 

Mesto situáciu po ničivej búrke zvládlo, tvrdí primátor

Mesto Brezno sa postupne spamätáva z ničivej búrky, ktorá sa v pondelok (8. 7.) večer prehnala Horehroním. Lámala stromy, ničila strechy, rozbíjala okná na domoch a mestu i obyvateľom spôsobila značné škody. Ako v utorok popoludní zhodnotil brezniansky primátor Tomáš Abel, situáciu však zvládli.

“Momentálne sú sprejazdnené mestské cesty aj poľné, a odstránené konáre z chodníkov. Zabezpečili sme z plošiny dve strechy, ostatným dali plachty na prekrytie. Vyčistili priepusty. Zajtra pokračujeme, budú aj zametače od cestárov a jeden traktor, aby sa pozametala väčšina ciest od listov a štrku,” konštatoval Abel na sociálnej sieti.

Pomoc obyvateľom mesto sústredilo výlučne na rodinné domy a najmä starších občanov, ktorým nemal kto pomôcť. “Viac nebolo a nie je v našich kapacitách. Pracovali sme od kalamity, večer, z noci do rána a dnes celý deň,” poznamenal primátor.

Podľa neho mestská polícia a ani hasiči aktuálne neevidujú ďalšie podania či žiadosti.

Reklama

“Za mesto riešime poistné udalosti, fotíme a začína sa administratíva. Prijmeme viaceré opatrenia pre takéto situácie,” dodal Abel.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:01

Najvyšší predstaviteľ nemeckých ozbrojených síl generál Carsten Breuer uviedol, že považuje posilňovanie ruských vojenských kapacít za čoraz väčšie nebezpečenstvo, ktorému treba čeliť. Informovala o tom v utorok agentúra DPA.

Podľa neho budú moskovské sily v časovom horizonte piatich až ôsmich rokov vybavené dostatočným množstvom materiálu a personálu, aby mohli uskutočniť útok na územie Severoatlantickej aliancie (NATO). Túto hrozbu si zatiaľ dostatočne neuvedomujú všetci, ktorých sa týka, domnieva sa Breuer.

16:59

Polícia odvolala pátranie po nezvestnej 41-ročnej Gabriele Berkyovej. Ženu našli a je v poriadku. Informovala o tom v utorok na sociálnej sieti trenčianska krajská polícia.

16:26

Španielsky Národný súd (Audiencia Nacional) v utorok odsúdil na 18 rokov väzenia dôchodcu, ktorý v roku 2022 poslal listové bomby španielskemu premiérovi a na ukrajinské veľvyslanectvá. TASR informuje podľa agentúry AFP.

16:25

Opozičné Progresívne Slovensko žiada ministerstvo zdravotníctva a jeho šéfku Zuzanu Dolinkovú o nápravu vzniknutej situácie spôsobenej výpoveďami štyroch lekárov v trenčianskej fakultnej nemocnici. Ak šéfka rezortu nepredstaví riešenie do konca týždňa, je PS pripravené iniciovať mimoriadne zasadnutie parlamentného výboru pre zdravotníctvo.

15:52

Moskovský súd v utorok odsúdil v neprítomnosti ruského novinára Michaila Zygara na osem a pol roka väzenia za šírenie falošných informácií o ruskej armáde, ktorého sa údajne dopustil svojím príspevkom na sociálnych sieťach. Zygar v súčasnosti žije v exile. TASR informuje podľa agentúry AFP.

Zygar sa aj mimo Ruska stal známym vďaka svojmu bestselleru Všetci mocní Kremľa.

15:51

Americký herec George Clooney v utorok podporil viceprezidentku USA Kamalu Harrisovú v jej snahe uchádzať sa o prezidentskú funkciu. Zároveň vyzdvihol amerického prezidenta Joea Bidena za odstúpenie z predvolebnej kampane, ktorého sám k tomuto kroku pred dvoma týždňami nabádal. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

15:45

Ruská federácia uviedla, že dodávky ropy do Maďarska a na Slovensko pokračujú napriek rozhodnutiu Ukrajiny zastaviť tranzit.

Novinárom to uviedol podpredseda vlády Alexander Novak, ale nešpecifikoval, o akom systéme dodávok hovoria.

„V súčasnosti sa dodávky realizujú. Nechcem sa k tomu vyjadrovať. Dodávky sa v súčasnosti realizujú. Pracujeme na tom, aby sme zabezpečili ich pokračovanie. A naši partneri, ktorí dostávali ropu prostredníctvom spoločnosti Družba, ju dostávali aj naďalej,“ povedal Novak.

15:19

V uplynulých troch kvartáloch došlo na Slovensku k dôležitej zmene vo vývoji vkladov obyvateľstva. Po dlhšom období stagnácie, ktorá trvala do jesene 2023, začali vklady opäť rásť. Tento trend je výsledkom kombinácie viacerých faktorov, vrátane rastu miezd, klesajúcej inflácie, napnutého trhu práce a celkového zlepšenia ekonomickej situácie.

15:16

Maďarsko bude blokovať vyplatenie finančnej pomoci Ukrajine v rámci Európskeho mierového nástroja až dovtedy, kým Kyjev neobnoví tranzit ruskej ropy prostredníctvom ropovodu Družba. V rozhovore pre komerčnú televíziu ATV to v utorok uviedol šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Ukrajina zastavením prepravy ropy od ruského dodávateľa Lukoil ohrozila energetickú bezpečnosť Maďarska a Slovenska, pričom Kyjev sa netají tým, že to robí z politických dôvodov.

15:15

Prezident Južnej Kórei Jun Suk-jol poveril svojich osobitných vyslancov, aby v Českej republike prediskutovali ďalšie kroky po úspechu juhokórejského konzorcia KHNP v tendri na projekt výstavby dvoch blokov jadrovej elektrárne Dukovany. V utorok to uviedol prezidentov úrad, informuje TASR podľa agentúry Jonhap.

Minulý týždeň juhokórejské konzorcium vedené spoločnosťou KHNP uspelo v českom jadrovom projekte v hodnote približne 17,3 miliardy dolárov (15,89 miliardy eur).

15:13

Chorvátske mesto Daruvar vyhlási na stredu deň smútku za obete pondelkovej streľby v miestnom zariadení pre seniorov, ktorá si vyžiadala šesť mŕtvych a niekoľko zranených. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Strelec v pondelok usmrtil v domove pre seniorov v Daruvare piatich klientov zariadenia a jedného zamestnanca. Chorvátske médiá pritom potvrdili, že jednou z obetí na životoch bola strelcova matka.

 

15:05

Spolupráca Ruska a Číny v Arktíde nie je namierená proti inej krajine a kritika USA voči takejto spolupráci nie je na mieste. Vyhlásil to v utorok Kremeľ v reakcii na pondelkovú správu amerického Pentagónu. TASR o tom informuje podľa správy agentúry Reuters.

Pentagón v správe poukázal na to, že Rusko opätovne otvorilo v arktickej oblasti stovky vojenských zariadení z čias Sovietskeho zväzu a Čína sa obzerá po tamojších prírodných zdrojoch a novým prepravných trasách.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke ľudia obdivujú okolie Hrebienka pri soche medveďa vo Vysokých Tatrách

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Milan Šupa

Ivan Štubňa

René Pavlík

Marián Tkáč

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali