Brazília, Grécko, Španielsko a Portoriko postúpili na OH

❚❚

Riga 8. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Roman Koksarov)

 

Basketbalisti Brazílie, Grécka, Španielska a Portorika získali miestenky a skompletizovali menoslov účastníkov mužského turnaja na OH 2024 v Paríži. Brazílčania zdolali vo finále olympijskej kvalifikácie na turnaji v Rige domácich Lotyšov vysoko 94:69, Gréci zvíťazili v Pireu nad Chorvátskom 80:69

Lotyšsko - Brazília
Brazílski basketbalisti Didi Louzada (vľavo) a Lucas Dias sa tešia z víťazstva po finálovom zápase olympijskej kvalifikácie Lotyšsko – Brazília na turnaji v Rige v nedeľu 7. júla 2024

Lotyšom chýbala ich hlavná hviezda, pivot úradujúcich šampiónov NBA Kristaps Porziňgis musel ísť na operáciu nohy. Napriek tomu však boli doma favoriti, no sen o druhej účasti pod piatimi kruhmi a prvej od roku 1936 sa im rozplynul. Brazílčania sa vrátia na olympiádu po ôsmich rokoch a nastúpia v B-skupine proti Japonsku, Nemecku a domácemu Francúzsku. Najlepším strelcom víťazov bol Bruno Caboclo, krídelník Partizanu Belehrad dal 21 bodov, Léonardo Meindl z japonského klubu Alvark Tokio pridal 20. Najlepším strelcom Lotyšov bol rozohrávač Virtusu Bologna Rihards Lomazs s 15 bodmi.

.

Najviac bodov v drese Grécka zaznamenal Jannis Antetokounmpo (23). Opora tímu sa predstaví na OH po prvý raz. Georgios Papagiannis pridal 19 bodov. Gréci budú v Paríži hrať v A-skupine s Austráliou, Kanadou a Španielmi. Tí sa predstavia na siedmej olympiáde v sérii po tom, čo v nedeľu v noci zdolali vo finále turnaja vo Valencii Bahamy 86:78. Rudy Fernandez tak môže nastúpiť už na šiestej olympiáde, čo bude rekord medzi mužmi. Domáci ťažili z tímového výkonu, do streleckej listiny sa zapísali deviati z desiatich hráčov a šiesti zaznamenali minimálne deväť bodov. Najviac 18 nazbieral Lorenzo Brown. Za Bahamy dal o jeden viac Buddy Hield.

Na záverečnom turnaji v San Juane uspeli domáci reprezentanti Portorika, ktorí zdolali Litvu 79:68. Na olympijských hrách sa tak predstavia prvýkrát od roku 2004. K triumfu ich priviedol 23 bodmi, šiestimi doskokmi a dvoma ziskami rozohrávač New Orleans Pelicans Jose Alvarado. Portoriko nastúpi v C-skupine spolu s úradujúcimi šampiónmi z USA, Srbskom a Južným Sudánom.
Na OH sa už kvalifikovali štvornásobný obhajca zlata z USA, Francúzsko, Nemecko, Japonsko, Srbsko, Južný Sudán, Kanada a Austrália. Francúzsko sa kvalifikovalo ako hostiteľská krajina, ostatných sedem tímov na základe výsledkov na uplynulých majstrovstvách sveta.

.

 

Olympijská kvalifikácia, muži – finále:

1. turnaj (Valkenica/Šp.):

Španielsko – Bahamy 86:78 (42:34)

 

.

2. turnaj (Riga/Lot.):

Lotyšsko – Brazília 69:94 (33:49)

 

3. turnaj (Pireus/Gr.):

Grécko – Chorvátsko 80:69 (39:45)

.

 

4. turnaj (San Juan/Portoriko):

Litva – Portoriko 68:79 (35:39)

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

07:22

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone.

07:21

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v sobotu vrátil na miesto júlového neúspešného pokusu o atentát na jeho osobu. Strelca, ktorý jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil, označil za “kruté monštrum”.

06:49

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za výzvu na zastavenie dodávok zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti militantom v Pásme Gazy a v Libanone.

06:49

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

06:48

Izrael nepoľaví v boji proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, uviedol v sobotu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že armáde sa podarilo zničiť veľkú časť zbraní Hizballáhu a zmeniť priebeh konfliktu proti tejto skupine podporovanej Iránom.

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Včera 19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

Včera 19:41

Volejbalisti VK Slávia SPU Nitra zdolali v 1. kole Niké extraligy TJ Slávia Svidník 3:0.

Včera 19:40

Vo 4. kole Tipos extraligy prehrali basketbalistky UMB Banská Bystrica s bratislavským Slovanom 75:84.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali