Boston je opäť hlavný kandidát na titul, očakáva sa vyrovnaná sezóna

❚❚

Boston 21. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:Pixabay)

 

Zápasmi Boston – New York a Los Angeles Lakers – Minnesota odštartuje v noci na stredu 79. ročník basketbalovej NBA. Hlavnými kandidátmi na titul sú obhajcovia z Bostonu, no očakáva sa mimoriadne vyrovnaná sezóna a o majstrovský primát môžu zabojovať aj New York, Oklahoma City, Denver, Dallas či Minnesota

basketbalka
Ilustračné foto

K vyrovnanosti súťaže v nadchádzajúcej sezóne i v ďalšej budúcnosti by mala prispieť nová kolektívna zmluva (CBA) medzi vedením ligy a hráčskou asociáciou, ktorá vstúpila do platnosti toto leto. Tá priniesla nové postihy pre kluby, ktoré nadmerne míňajú na platy hráčov. Doteraz platilo, že ak tím prekročil hranicu platového stropu, musel zaplatiť daň z luxusu, čo viacerých majiteľov klubov neodradilo od preplácania hráčov.

.

Teraz sú už hranice stropu dve a ak sa tím s výdavkami na platy hráčov dostane cez vyššiu, začnú sa na neho vzťahovať viaceré obmedzenia. Takýto klub nemôže trejdovať, pokiaľ výsledkom výmeny nebude pokles výdavkov pod úroveň druhej hranice, nemôže obchodovať s výbermi v 1. kole draftu až na šesť rokov dopredu, či získať do kádra hráča po februárovej uzávierke výmen, ktorého iné kluby uvoľnili zo zmluvy. Najväčším trestom však pravdepodobne bude nemožnosť získať výhodnú pozíciu na drafte, pretože výber v 1. kole sa automaticky odsunie na záver kola. Tieto nové pravidlá, zdá sa, zabrali. V lete zmenili dres dvaja hráči so statusom hviezdy bez toho, aby ich predchádzajúci zamestnávateľ získal akúkoľvek kompenzáciu. Štvornásobný šampión ligy Klay Thompson vôbec prvýkrát v kariére zmenil pôsobisko, po 12 rokoch v Golden State zamieril do Dallasu. Paul George sa na novej zmluve nedohodol s Los Angeles Clippers a prijal ponuku Philadelphie.

Úradujúci šampióni Celtics si však novými pravidlami nelámu hlavu. Dlhé roky budovaný úspešný káder zostal pokope, rekordného predĺženia zmluvy sa dočkal aj Jayson Tatum, ktorý má najnovšie garantovaný príjem 277,3 milióna dolárov do roku 2029. Jediné, čo by mohlo narušiť silu mužstva, sú vnútorné rozbroje, to je však skôr túžba neprajníkov. Úradujúci MVP finále Jaylen Brown neskrýval sklamanie, že sa v lete nedostal do výberu americkej reprezentácie pre OH v Paríži a traja jeho spoluhráči áno, druhým dychom však vždy dodal, že Tatum, Derrick White i Jrue Holiday si zlatú medailu zaslúžia a skôr poukazoval na zákulisné ťahy a tlaky sponzorov.

.

Ak by Boston obhájil titul, podarilo by sa mu to prvýkrát od roku 1969. Odvtedy mal šesť možností zaznamenať prvenstvo v dvoch sezónach za sebou, no neuspel. “Chceme získať titul každý rok. To je cieľ, to je štandard klubu, to sú očakávania. Bude to však výzva. Ak niečo fungovalo v minulej sezóne, neznamená to, že môže aj v nasledujúcej,” povedal podľa AFP Joe Mazzulla, tréner historicky najúspešnejšieho tímu NBA s 18 titulmi.

New York Knicks vyslali zreteľný signál, že svojho odvekého rivala plánujú zosadiť z majstrovského trónu. Najprv získali na post krídla doterajšieho lídra Brooklynu Mikala Bridgesa a v úvode októbra nečakane získali trejdom aj doteraz najlepšie plateného hráča Minnesoty Karla-Anthonyho Townsa. Ak by sa im podarilo triumfovať, bolo by to prvýkrát od roku 1973. Silné leto má za sebou aj Oklahoma City. Thunder mali v minulej sezóne prekvapujúco najlepšiu bilanciu v Západnej konferencii po základnej časti a do nového ročníka sa ešte posilnili o cenených “robotníkov” Alexa Carusa z Chicaga a Isaiaha Hartensteina z New Yorku.

Názory na ťah Minnesoty poslať preč Townsa sa rôznia. Timberwolves v minulej sezóne v 2. kole play off nečakane vyradili obhajcu titulu z Denveru a teraz sa zdá, že urobili krok späť z finančných dôvodov a vytvorili si priestor v budúcnosti vybudovať tím okolo Anthonyho Edwardsa. Na druhej strane však získali za jedného hráča dvoch, do mužstva pribudli Julius Randle a Donte DiVincenzo a to mal tím už aj tak silnú lavičku zásluhou najlepšieho náhradníka predchádzajúcej sezóny Naza Reida. Široký káder môže byť pre Minnesotu v play off silnou devízou a aj tento rok môže dôjsť ďaleko.

Nemožno zabúdať ani na Denver, hoci šampióni z roku 2023 prišli o jednu oporu. Kentavious Caldwell-Pope zamieril do Orlanda a jeho miesto na krídle musí zaplniť niektorý z mladých hráčov. Všetky predpoklady zopakovať účasť vo finále má aj Dallas posilnený o Thompsona a krok smerom k elite by mohla urobiť aj Indiana. Pacers prekvapili postupom do finále Východnej konferencie a podarilo sa im udržať si v kádri Pascala Siakama, ktorý bude najbližšie štyri roky zarábať na dolár presne rovnako ako ďalší ťahúň tímu Tyrese Haliburton. Čiernym koňom ligy by mohol byť aj Cleveland, ktorý sa dohodol na nových zmluvách so všetkými doterajšími oporami, hoci o jeho lídra Donovana Mitchella sa intenzívne zaujímal New York.

Veľkú mediálnu pozornosť budú v Amerike pútať aj Los Angeles Lakers, v ich drese si možno už v prvý hrací deň spolu zahrajú najlepší strelec histórie ligy LeBron James a jeho syn Bronny, čo bude historický moment. LeBron si v lete uplatnil hráčsku opciu a stal sa voľným hráčom. Kalifornský veľkoklub splnil jeho túžbu a draftoval z 55. pozície jeho syna, hoci výkonmi na univerzite nepresvedčil o svojej spôsobilosti hrať v NBA. Tridsaťdeväťročný James následne podpísal novú zmluvu a bude s ročným príjmom 48,7 milióna opäť najlepšie plateným hráčom tímu a navyše si do zmluvy presadil aj klauzulu o nevymeniteľnosti. Lakers však už následne nemali priestor na posilnenie kádra, a tak sa najstarší hráč ligy stal aj terčom kritiky, podľa ktorej obetoval úspech klubu pre osobné záujmy.

.

Po minuloročnom úspešnom debute sa aj tento rok bude hrať Pohár NBA a to v identickom formáte ako v minulej sezóne. Tímy sa rozdelili do šiestich päťčlenných skupín, po troch v každej konferencii. Pohárové zápasy sa budú hrať v novembri v utorok a piatok. Do decembrovej vyraďovacej časti postúpia víťazi skupín a jeden najlepší tím z druhého miesta v každej konferencii. Turnaj najlepších štyroch bude opäť v Las Vegas, finále bude jediným duelom súťaže, ktorý sa nebude počítať aj ako zápas základnej časti a stretnú sa v ňom kluby z rozdielnych konferencií.
Finále Pohára NBA je na programe 17. decembra. Vyraďovacia časť sa začne play in fázou 15. apríla 2025, play off sa bude hrať od 19. apríla. Boje o majstrovský trón sú na programe od 5. júna.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

10:48

Vyše 3000 ľudí v severotalianskom regióne Emilia Romagna muselo stráviť noc na pondelok mimo svojich domovov po tom, čo rozsiahle oblasti provincie Bologna postihli záplavy. 

10:34

Ukrajinská protivzdušná obrana zneškodnila na svojom území 59 zo 116 ruských dronov, oznámila armáda. Rusko pri útoku použilo aj balistickú raketu Iskander-M a dve riadené strely Ch-31P a Ch-35.

10:32

Juhokórejské ministerstvo zahraničných vecí si predvolalo ruského veľvyslanca v Soule Georgija Zinovieva, aby protestovalo proti údajnému vyslaniu tisícov severokórejských vojakov vrátane špeciálnych jednotiek na podporu Ruska vo vojne na Ukrajine.

09:32

Vo veku 83 rokov zomrel v Spojených štátoch turecký moslimský kazateľ obvinený z prípravy zmareného pokusu o prevrat v Turecku Fethullah Gülen, uviedli turecké médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Perzská mačka Willow je odetá za lekára počas halloweenskej oslavy pre domácich miláčikov v nákupnom centre v meste Valenzuela na Filipínach

Autor: TASR/AP-Aaron Favila

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Dušan Hirjak

Marek Brna

Andrej Valihora

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali