Kollár odmieta úradnícku vládu i menšinovú závislú od ĽSNS. Pellegrini k udržaniu koalície: Oni niečo vyšpekulujú

❚❚

Bratislava 24. júla 2022 (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian, Martin Baumann)

 

Vláda je pripravená sa so zdravotníkmi dohodnúť na zvýšení platov. V nedeľňajšej diskusnej relácii TA3 V politike to vyhlásil predseda Národnej rady SR a líder hnutia Sme rodina Boris Kollár

66. schôdza Národnej rady SR
Na snímke predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina)

“Je pripravená dohoda, nemôžem o nej hovoriť, to si musia odkomunikovať minister financií alebo premiér. Ale zdravotníci dostanú viac peňazí a myslím si, že budú spokojní,” uviedol Kollár, ktorý je presvedčený, že odchod tisícok zdravotníkov nikto nedopustí. “To by bol rozvrat štátu,” zdôraznil.

.

Nezaradený poslanec parlamentu a predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini poukázal na to, že podobne ako pri príspevku pre učiteľov, aj dohoda so zdravotníkmi sa rodí komplikovaným spôsobom preto, lebo minister financií SR Igor Matovič (OĽANO) “potrebuje teáter”, aby mohol napokon vystupovať v úlohe záchrancu.

“Podobne ako s učiteľmi, aj teraz zdravotníkov nechá do poslednej chvíle v nervozite a potom ako taký anjel s krídlami vzlietne a ako spasiteľ ich zachráni zvýšením platov,” povedal opozičný líder.

.

Upozornil pritom, že netreba riešiť len problém zvýšenia platov tých, ktorí zdravotníctve ostali. “Nerieši sa problém, že ich máme málo,” zdôraznil.

Peter Pellegrini
Na snímke nezaradený poslanec parlamentu SR Peter Pellegrini

Obaja sa dostali aj k otázkam prezbrojovania slovenskej armády a plánovaných miliardových akvizícií ministerstva obrany v prípade obrnených pásových vozidiel a vozidiel 8×8. Pellegrini je presvedčený o netransparentnosti a predražovaní nákupov, vidí za nimi i kšefty šéfa rezortu Jaroslava Naďa (OĽANO). “Verím, že raz budú dopodrobna všetky prešetrené,” uviedol. Kritizuje aj to, že kým pri pomoci proti zdražovaniu je vláda zdržanlivá, pri vojenských nákupoch neotáľa.

Kollár upozornil, že SR viažu medzinárodné záväzky zvyšovať svoje výdavky na obranu. “Nikto nemôže v súčasnej geopolitickej situácii spochybňovať potrebu modernizácie armády a jej techniky,” zdôraznil. Priznáva však, že otázkou je, akým spôsobom sa nákupy dejú.

V diskusii tiež potvrdil, že ak sa v rámci legislatívneho procesu dostanú na rokovanie vlády a parlamentu opätovne opatrenia v rámci tzv. protiinflačného balíčka, Sme rodina ich podporí. “Je to pomoc rodinám, budeme hlasovať za každý takýto zákon,” dodal. Uistil sa tiež, že sa v rámci pomoci proti zdražovaniu bude rokovať o poskytnutí predvianočného príspevku pre seniorov. “Mám prísľub od ministra financií, že sa stretneme aj so zástupcami Jednoty dôchodcov Slovenska,” uviedol.

Pellegrini vyzýva na to, aby sa zrýchlila valorizácia dôchodkov. “Nečakajme na január, poďme s ňou už skôr, Sociálna poisťovňa na to peniaze má,” zdôraznil.

.

 

Kollár odmieta úradnícku vládu i menšinovú vládu závislú od ĽSNS

Ak by vláda stratila v parlamente väčšinu, riešením sú predčasné voľby, myslí si predseda parlamentu a hnutia Sme rodina Boris Kollár. Úradnícku vládu odmieta. Rovnako by nesúhlasil s menšinovou vládou závislou od hlasov ĽSNS. Nezaradený poslanec a líder mimoparlamentného Hlasu-SD Peter Pellegrini považuje predčasné voľby za najférovejšie riešenie. Uviedli to v nedeľnej diskusnej relácii TA3 V politike.

“Pre mňa je smerodajné, čo sa stane v parlamente. Pokiaľ vláda bude mať v parlamente viacej ako 76 poslancov, môže pokračovať ďalej,” povedal Kollár.

Je zvedavý, či bude strana SaS po odchode vládu podporovať. V prípade straty väčšiny vidí ako riešenie predčasné voľby. Problémom úradníckej vlády podľa neho je, že nebola nikým volená. Ako však dodal, robí maximum na udržanie vládnej koalície. Od hlasov ĽSNS by nechcel byť závislý, možnosti však vidí v “konzervatívnych silách” medzi nezaradenými poslancami.

Kollár tiež potvrdil, že predloží do Národnej rady SR návrh zmeny Ústavy SR, do ktorej chcú zakotviť možnosť predčasne ukončiť volebné obdobie.

.

Pellegrini očakáva, že sa koalícia udrží. “Oni niečo vyšpekulujú,” poznamenal. Podotkol, že vládna koalícia má vždy v najťažších časoch krízu. Minister financií a šéf hnutia OĽANO Igor Matovič by mal podľa neho odísť, ak mu nejde len o vlastnú stoličku. Premiér Eduard Heger (OĽANO) by podľa neho mohol pri riešení krízy konať ráznejšie. Ak by SaS prešla do opozície, určite treba vyskúšať, ako by sa zachovala pri odvolávaní Matoviča v parlamente, dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

Včera 20:23

Počas ruského raketového útoku na ukrajinské mesto Záporožie v pondelok utrpeli zranenia najmenej dve osoby a bola poškodená kritická infraštruktúra. V nedeľu neskoro večer po prechádzajúcich úderoch Moskvy tamojšie úrady zaznamenali 21 zranených.

Včera 20:21

Spojené štáty sa snažia upokojiť situáciu v Libanone po izraelských útokoch na ciele hnutia Hizballáh, ktoré si vyžiadali najmenej 274 obetí. Uviedol to v pondelok prezident USA Joe Biden.

Včera 20:20

To, čo aktuálne robí Izrael, je podľa českého prezidenta Petra Pavla predovšetkým sebaobrana. Hoci sa niektoré kroky izraelského premiéra Benjamina Netanjahua môžu zdať sporné, nemalo by to ovplyvniť vzťah ČR a Izraela. Povedal to počas pracovnej cesty v New Yorku, kde sa zúčastňuje na 79. Valnom zhromaždení OSN.

Včera 20:17

Šéfovia agrorezortov členských krajín EÚ sa v pondelok v Bruseli počas neformálneho pracovného obeda zaoberali aj závermi strategického dialógu o budúcnosti poľnohospodárstva EÚ. Pre TASR to potvrdil minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov.

Včera 20:16

Ceny ropy v pondelok večer klesli. Trhy tak zareagovali na slabý výhľad dopytu po palivách a potenciálne zmiernenie konfliktu medzi Iránom a Izraelom.

Včera 20:14

Súčasťou pondelňajších diskusií Rady Európskej únie (EÚ) pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli bola aj situácia na trhu s poľnohospodárskymi produktmi a dovoz niektorých agrokomodít z Ukrajiny. Pre TASR to uviedol minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD).

Včera 20:13

Súčasná stratégia podpory EÚ pre ekologické poľnohospodárstvo má veľké nedostatky a pre odvetvie ekologickej poľnohospodárskej výroby po roku 2030 neexistuje žiadna vízia ani ciele. Uviedol to v pondelňajšej správe Európsky dvor audítorov (EDA).

Včera 20:11

Pri príležitosti Národného dňa colníkov 2024 udelil prezident finančnej správy Jozef Kiss 44 zlatých a strieborných medailí za vzornú službu. Jednu z týchto medailí získal Američan, informovala o tom v pondelok finančná správa (FS).

Včera 20:10

O havarijnom stave mostu v Kremničke vedeli kompetentní celé roky, napriek tomu nič nespravili. V podobnom stave sú desiatky mostov na Slovensku. Nie je otázkou či, ale kde sa situácia zopakuje. Uviedol to expert opozičného Progresívneho Slovenska (PS) na dopravu Martin Pekár.

Včera 20:08

Slovensko sa snaží za pomoci Európskej komisie (EK) dočerpať milióny eur pre agrosektor z minulého programovacieho obdobia. Povedal to v pondelok pre TASR minister pôdohospodárstva SR Richard Takáč (Smer-SD) po zasadnutí Rady EÚ pre poľnohospodárstvo a rybolov v Bruseli.

Včera 19:36

Poprední predstavitelia Organizácie Spojených národov (OSN) v pondelok žiadali ukončenie ľudského utrpenia a humanitárnej katastrofy v Pásme Gazy.

Včera 19:35

Minister zahraničných vecí Ukrajiny Andrij Sybiha pricestuje na budúci týždeň do Budapešti. Pre server index.hu to uviedol v pondelok v New Yorku šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

Včera 19:33

Izrael uskutočnil v pondelok večer útok v južnej časti libanonskej metropoly Bejrút, ktorého cieľom bol jeden z popredných predstaviteľov hnutia Hizballáh Alí Karakí, uviedol zdroj blízky hnutiu.

Včera 19:22

Zelenskyj sa v New Yorku stretol s nemeckým kancelárom Scholzom.

Podrobnosti o stretnutí zatiaľ neboli oznámené.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke transparent s plodom dieťaťa a nápisom Dar, nie tovar držia účastníci počas Národného pochodu za život

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Erik Majercak

Miroslav Iliaš

Tibor Danáč

Viktor Pondělík

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali