Boj o moc sa tam zďaleka nekončí…

❚❚

Bratislava 30. septembra 2024 (HSP/Foto:TASR/AP-Andreea Alexandru)

 

Voľby v Rakúsku sú za nami, boj o moc sa tam však zďaleka nekončí. Napriek tomu, že je víťaz jasný, ostáva totiž otázne, či sa mu podarí zostaviť vládu – respektíve či bude vôbec jej skladaním poverený…

Herbert Kickl
Na snímke líder opozičnej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ) Herbert Kickl

Ako sme informovali už včera, výhra „Slobodných“ (FPÖ) na čele s lídrom Herbertom Kicklom nebude znamenať koniec hry. Majú totiž núdzu o potenciálnych partnerov. Ani sám prezident Rakúska nebol veľmi nadšený predstavou, že by mal poveriť skladaním vlády práve FPÖ. Rovnako líder druhej najsilnejšej strany, „Ľudovcov“, má s Kicklom problém…

.

 

Ako teda vyzerá povolebná kombinatorika?

V prvom rade treba pripomenúť, že stranu Slobodných mnohí považujú nielen za krajne pravicovú a populistickú, ale priam za extrémistickú. Mainstream a “štandardní a slušní” politici ju tak totiž vytrvalo označujú. Je to rovnaké, ako všade vo svete, rovnaké ako na Slovensku, kde každý, kto má vlastný názor na veci, je nebodaj pronárodný alebo konzervatívny nebodaj kresťanský, musí dostať nálepku fašistu a extrémistu.

.

Napriek tomu si Slobodní teraz „uchmatli“ takmer 30 percent. Mainstreamu a “slušným” politikom to však nevadí. Vôbec im nevadí, že skoro tretina ľudí túto stranu volila a že to nie sú žiadni fašisti, ale nazlostení občania, je im jedno.

Prvýkrát v dejinách sa tak Slobodní stanú najsilnejším parlamentným hráčom. Ukázalo sa tiež, po čom občania túžia: Strana sa drží výrazne konzervatívnych, pronárodných hodnôt – vo svojom programe má napríklad deportáciu nelegálnych migrantov…

Ale pýši sa aj protibruselským postojom v zmysle, že namiesto federatívneho modelu EÚ by uprednostnila úniu ako voľný zväzok členských štátov – teda v podstate obchodný kartel v podobe, v akej EÚ pôvodne vznikala. A to je v západnej Európe – aspoň u liberálnej politickej väčšiny – nepopulárny postoj.

 

S kým môže Kickl teoreticky vyskladať dostatočne silnú vládu?

Ľudovci ani sociálni demokrati (skončili tretí) s jeho osobou na čele do kabinetu údajne nepôjdu. Môžu však požadovať jeho „hlavu“ výmenou za koaličnú spoluprácu. K tomu ale tiež zrejme nedôjde, víťazného koňa predsa zo stajne neodstrániš…

.

Darmo Kickl „vystiera ruku“ k spolupráci, ako píšu nemecky hovoriace médiá – nikto ju (aspoň nateraz) nechce prijať.

Prezident Alexander Van der Bellen k tomu hovorí, že nový premiér bude musieť v prvom rade požívať jeho dôveru. Kickl však nie je celkom ten typ, keďže prezident vníma napríklad pochybnosti v jeho postoji k základným demokratickým hodnotám, kam počíta aj príslušnosť (alebo poslušnosť…?) k EÚ…

Preto sa zdá najviac prijateľná hypotéza, že vládu bude skladať druhá najsilnejšia strana, Ľudovci. Tí mali z posledných volieb dostatočný počet mandátov, aby pohodlne vládli spolu so Socialistami. Teraz však ÖVP stratilo až 19 kresiel, a to je rekordný prepad (pre porovnanie, Slobodní získali až o 27 viac, než naposledy).

Pokiaľ sa vládu nepodarí vyskladať krátko po voľbách, môže sa podľa analytikov stať, že tá aktuálna ešte potiahne nejakú dobu svoj mandát.

Nemecká verejnoprávna televízia ZDF prináša vlastnú analýzu povolebnej matematiky. Najsilnejšiu koalíciu by, pochopiteľne, tvorili Slobodní s Ľudovcami. To je však, vzhľadom na vyššie uvedené poznámky, ťažko predstaviteľná budúcnosť.

.

Potom je tu variant spoločnej vlády Ľudovcov so Socialistami – teda tak, aký je aktuálny model. Avšak tým, že nezískali dovedna taký počet mandátov, ako naposledy, by išlo o veľmi krehkú koalíciu. Prezident pritom očakáva pevnú a stabilnú vládu, tak, ako je zvykom. Ešte by preto mohli teoreticky pribrať niektorú z menších strán – liberálov NEOS, alebo Zelených – do trojkoalície, taký postup by však bol v rakúskych politických dejinách neštandardný.

Ako vidieť, situácia je komplikovaná. Zaujímavé je, že prezident sa nemusí „ponáhľať“ s určením osoby na zostavenie vlády. Rakúska ústava mu takú povinnosť neudeľuje. Zažitá prax počíta s tým, že hlava štátu poverí zostavením vlády predsedu takej strany, ktorá môže dosiahnuť v dvojkoalícii jasnú, „pohodlnú“ väčšinu.

V prípadoch, keď výsledky nie sú celkom jednoznačné v prospech jednej či druhej strany/potenciálnej koalície, môže najprv vyčkávať a dať priestor politickým lídrom na „sondovanie“ ich možností. Z toho dôvodu je predstaviteľné, že status quo rakúskej vrcholovej politiky bude vyzerať rovnako ešte aj o niekoľko týždňov (voľným odhadom).

Evidentné je momentálne iba to, že voliči oznámili politikom svojimi odovzdanými hlasmi témy, ktoré ich najviac trápia, a ktorých riešenie od budúcej vlády očakávajú.

V prípade akýchkoľvek nových informácií k zostavovaniu rakúskej vlády budeme naše spravodajstvo pre vás aktualizovať.

 

Prečítajte si tiež:

Rakúske vládnuce sily chcú zopakovať stratégiu Francúzska a Nemecka

 

.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

15:09

Vodiči a majitelia nákladných áut majú povinnosť do konca roka vymeniť vo vozidlách súčasné tachografy za prístroje druhej generácie. Upozornilo na to Ministerstvo dopravy (MD) SR s tým, že ak to kamionisti nestihnú do konca roka, od 1. januára 2025 nebudú môcť jazdiť po cestách v rámci EÚ. V pondelok o tom informoval tlačový odbor rezortu dopravy.

14:40

Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) podpísala v pondelok v mene Slovenskej republiky memorandum o spolupráci v oblasti energetiky a memorandum o rozvoji ekonomickej spolupráce s Južnou Kóreou. Tieto memorandá sa zameriavajú na komplexnú spoluprácu v oblasti energetiky, obchodu, ako aj podpory investícií medzi oboma krajinami. Informovalo o tom Ministerstvo hospodárstva (MH) SR. Obe memorandá vstupujú do platnosti dňom podpísania.

Slovenskú delegáciu v Soule viedol predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) a ministerka hospodárstva, ktorí zároveň rokovali s významnými predstaviteľmi vlády Kórejskej republiky.

Juhokórejsko-slovenský summit Fico Saková
Na snímke v pozadí sprava slovenský premiér Robert Fico (Smer-SD), vicepremiérka a ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) počas stretnutia s juhokórejským prezidentom Jun Sok-jolom (piaty zľava) v Soule
14:37

V Štokholme zadržali v pondelok muža, ktorý sa vlámal do budovy marockého veľvyslanectva. Na budove rozbil okno a následne z neho vyvesil dúhovú vlajku, oznámila miestna polícia. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Marocké veľvyslanectvo bezprostredne nereagovala na žiadosť AFP o vyjadrenie.
14:15

Členské štáty Európskej únie (EÚ) budú v piatok (4. 10.) hlasovať o tom, či zavedú clá na dovoz elektrických vozidiel z Číny. Uviedli to v pondelok európski diplomati, ktorí nechceli byť menovaní. Informovala agentúra AFP.

O zavedení ciel na päť rokov musí hlasovať všetkých 27 členských štátov EÚ, a to do konca októbra. Začnú sa uplatňovať, ak ich schváli kvalifikovaná väčšina 15 krajín, ktoré zastupujú 65 % obyvateľov Únie.

14:12

S čistými finančnými aktívami na obyvateľa vo výške 9160 eur Slovensko kleslo v rebríčku 60 najbohatších krajín sveta na 41. miesto. Vyplýva to z Allianz štúdie bohatstva 2024, ktorá porovnáva finančný majetok a dlhy domácností v takmer 60 krajinách sveta.

14:11

Teherán nenechá bez odozvy žiadny zo “zločinov” Izraela. Uviedlo to v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí v reakcii na zabitie vodcu hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha a zástupcu operačného veliteľa iránskych Revolučných gárd Abbása Nilforúšána. TASR o tom informuje s odvolaním na správu agentúry Reuters.

14:10

Pri tuniskom pobreží neďaleko ostrova Džerba sa v pondelok potopil čln s migrantami. Pri pokuse preplaviť sa cez Stredozemné more do Európy zahynulo najmenej 12 ľudí vrátane troch detí, desať ďalších osôb je nezvestných. TASR o tom informuje na základe správ agentúr Reuters a AFP.

14:06

Šestnásť občanov Českej republiky nútil zločinecký gang pracovať v Británii v sieti rýchleho občerstvenia a v závode dodávajúcom pekárenské výrobky supermarketom. Ich práca vykazovala znaky novodobého otroctva a gang ich vykorisťoval vyše štyri roky, píše TASR s odvolaním sa na správu na webe BBC.

Obete zarábali zákonnú minimálnu mzdu, ale takmer celú výplatu museli odovzdať gangu. Väčšina pochádzala zo zraniteľného prostredia ľudí bez domova a ľudí závislých od drog. Gang im podľa zistení polície zabavil pasy a ovládal ich prostredníctvom strachu a násilia.

13:25

Izraelský minister obrany Joav Galant podľa správ izraelských médií v pondelok naznačil možnosť pozemnej operácie proti hnutiu Hizballáh v Libanone.

13:22

Kremeľ v pondelok odsúdil zabitie lídra libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha pri minulotýždňovom útoku Izraela. Podľa hovorcu Kremľa to vedie k destabilizácii na Blízkom východe.

13:20

Dánsko sa v pondelok na Súdnom dvore Európskej únie (SDEÚ) zodpovedá z obvinení, podľa ktorých politika búrania prevažne menšinových štvrtí s cieľom podpory integrácie prispieva k rasovej diskriminácii.

13:12

Zavedenie osobitného odvodu pre energetické firmy nebude na návrh Ministerstva hospodárstva (MH) SR súčasťou konsolidačných opatrení. Toto rozhodnutie však bude musieť byť na základe požiadavky Ministerstva financií (MF) SR kompenzované dodatočnou úpravou sadzby dane z príjmu právnických osôb a zmenami pri vyplácaní dividend zo sektora energetiky. Informoval o tom v pondelok rezort hospodárstva.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke nosorožec indický (Rhinoceros unicornis) s mláďaťom v prírodnej rezervácii Pobitora

Autor: TASR/AP-Anupam Nath

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Milan Šupa

Marián Tkáč

René Pavlík

Ivan Štubňa

Andrej Sablič

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali