Blinken je mimo. Spojené štáty ešte nikdy neboli tak nenávidené a izolované ako dnes

❚❚

Washington 6. októbra 2024 (HSP/Unherd/Foto:TASR/AP-Bryan R. Smith)

 

Spojené štáty sa veľmi mýlia, pokiaľ ide o ich silné postavenie na medzinárodnej scéne, píše UnHerd. Bidenova administratíva vedie najbojovnejšiu a najbezohľadnejšiu zahraničnú politiku za posledných 25 rokov. Ešte nikdy Washigntonom vo svete tak očividne nepohŕdali, píše Thomas Fazi v britskom UnHeard

Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken

Nedávny článok Anthonyho Blinkena v časopise Foreign Affairs je jedným z najvynikajúcejších diel v oblasti fantastiky, aké som za posledný čas čítal. Jeho opis posledných štyroch rokov je natoľko odtrhnutý od reality, že pôsobí ako vystrihnutý priamo z mizerného hollywoodskeho filmu – takého filmu, ktorý sa ani nedostane do kín, ale ide rovno do videopožičovne. Zápletka vyzerá asi takto: roky slabého vedenia podkopali a rozdelili Spojené štáty, čo spôsobilo, že „zlí chlapci“ – Rusko, Čína, Irán a Severná Kórea – sa stali odvážnejšími, jednotnejšími a pripravili bezprecedentnú výzvu „slobodnému, otvorenému, bezpečnému a prosperujúcemu svetu, o ktorý Spojené štáty a väčšina národov usilujú“. Protivníci zasievajú chaos a násilie v nádeji, že uvrhnú svet do nového temného stredoveku.

.

Ich zákerné plány sa však zrútia, keď národy slobodného sveta na čele so Spojenými štátmi a ich statočným prezidentom Joeom Bidenom prekonajú rozdiely, aby sa spoločne postavili na odpor a obnovili mier a stabilitu všade – na Ukrajine, Blízkom východe, v ázijsko-tichomorskom regióne a inde. Príbeh sa končí vzrušujúcim dejovým zvratom. Slobodnému svetu pod vedením USA sa už podarilo prekaziť plány zlých chlapcov na ovládnutie sveta („Stratégia Bidenovej administratívy postavila USA do oveľa silnejšej geopolitickej pozície, ako boli pred štyrmi rokmi,“ ubezpečuje nás náš rozprávač), ale ešte nie sú úplne porazení….

Prinajmenšom fascinujúce čítanie. Ale zároveň si Blinken naozaj neuvedomuje, že zahraničná politika Bidenovej administratívy vyniká ako najbojovnejšia a najbezohľadnejšia od čias Georgea W. Busha? A svet okolo nás je v geopolitickom zmysle určite neistejší a nestabilnejší ako pred štyrmi rokmi.

.

Pokiaľ ide o Ukrajinu, aj keby sme verili, že samotná Amerika vtedy urobila unáhlené rozhodnutia, ktoré Rusko vyprovokovali, Bidenova administratíva v každom prípade zničila akúkoľvek možnosť rokovania o urovnaní. Namiesto toho sa rozhodla urobiť z Ukrajiny nástroj na boj proti Moskve, ktorý rýchlo prerastá do priamej (a potenciálne jadrovej) vojny medzi NATO a Ruskom. Údajne sa tiež priamo podieľala na zničení plynovodu Nord Stream, čo je najhorší akt priemyselného terorizmu v nedávnej európskej histórii – minimálne ho ticho schválila.

Na Blízkom východe Biely dom neobnovil jadrovú dohodu s Iránom, ako sľúbil, ale namiesto toho stanovil také prísne podmienky, že Teherán (a Washington si toho bol dobre vedomý) ich nikdy neprijme. V uplynulom roku administratíva poskytla Izraelu prakticky bezpodmienečnú politickú, hospodársku a vojenskú podporu, aj keď brutálne útočil na Gazu, čím priamo zhoršila dramatickú regionálnu eskaláciu, ktorej sme teraz svedkami. Medzitým v ázijsko-tichomorskom regióne Bidenova administratíva porušila historický záväzok USA voči Taiwanu v rámci zásady jednej Číny a uskutočnila bezprecedentné vojenské posilňovanie v regióne v rámci príprav na plnohodnotnú vojenskú konfrontáciu s ČĽR a zároveň proti nej začala „plnohodnotnú hospodársku vojnu“.

Bidenova administratíva sa zúfalo snaží zastaviť úpadok americkej hegemónie a spomaliť – a v ideálnom prípade zvrátiť – vznikajúci prechod k multipolárnemu systému, ale robí to nešikovne. A to je v príkrom rozpore so zápletkou, ktorú načrtol Blinken. To neznamená, že všetko, o čom píše, je fikcia: v niektorých ohľadoch sú USA skutočne „v oveľa silnejšej geopolitickej pozícii ako pred štyrmi rokmi“.

V globálnom meradle to však v žiadnom prípade nie je pravda: nikdy predtým neboli USA na medzinárodnej scéne tak zúrivo nenávidené a ich izolácia nikdy nebola taká očividná. Ale je tu skutočne pravda, pokiaľ ide o americké protektoráty v Európe a inde, nad ktorými Washington znovu získal svoju moc v plnej miere, a to tak vojensky, ako aj ekonomicky. Takže aj v hollywoodskych trhákoch je kus pravdy.

Thomas Fazi je publicista a prekladateľ pre UnHerd. Jeho najnovšou knihou je The Covid Consensus (Covidový konsenzus), ktorej spoluautorom je Toby Green.

.

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

08:19

Pri izraelských leteckých útokoch na mešitu a školu v centrálnej časti Pásma Gazy, v ktorých sa ukrývali vysídlení Palestínčania, zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 24 ľudí a 93 ďalších utrpelo zranenia. Uviedli to tamojšie úrady kontrolované hnutím Hamas.

08:18

Pred rokom, 7. októbra 2023, islamistické hnutie Hamas oznámilo, že jeho ozbrojená skupina začala novú vojenskú operáciu proti Izraelu. Počas rýchleho útoku zahynulo v krajine viac ako 1200 ľudí, väčšinou civilistov, a militanti zajali vyše 240 rukojemníkov. V reakcii na útoky palestínskeho hnutia vyhlásil izraelský bezpečnostný kabinet na druhý deň vojnový stav a konflikt aj po roku naďalej trvá.

08:17

Generálny tajomník OSN António Guterres v sobotňajšom vyhlásení pred výročím útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas zo 7. októbra 2023 odsúdil Hamas a vyzval na okamžité ukončenie “šokujúceho násilia a krviprelievania” v Pásme Gazy a Libanone.

08:05

Katarské ministerstvo zahraničných vecí: Vítame výzvu francúzskeho prezidenta na zastavenie dodávok zbraní Izraelu na boj v pásme Gazy.

07:24

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková označila minuloročný útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na Izrael za kľúčový moment v židovských aj nemeckých dejinách a uviedla, že je zahanbená antisemitskými útokmi, ktoré sa odohrávajú v nemeckých uliciach.

07:24

Pri izraelskom leteckom útoku na mešitu v centrálnej časti pásma Gazy zahynulo v nedeľu skoro ráno najmenej 18 ľudí a desiatky ďalších utrpeli zranenia.

07:22

Ťažké boje medzi Izraelom a libanonským militantným hnutím Hizballáh charakterizovali situáciu na bojisku v sobotu večer. Iránom podporovaný Hizballáh vypálil na Izrael 130 rakiet a Izrael pokračoval v útokoch na ciele v Libanone.

07:21

Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa v sobotu vrátil na miesto júlového neúspešného pokusu o atentát na jeho osobu. Strelca, ktorý jedného účastníka podujatia zabil a ďalších dvoch ľudí zranil, označil za “kruté monštrum”.

06:49

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ostro kritizoval francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona za výzvu na zastavenie dodávok zbraní Izraelu, ktorý bojuje proti militantom v Pásme Gazy a v Libanone.

06:49

Členovia Medzinárodnej organizácie Frankofónie (OIF), do ktorej patrí 88 krajín vrátane Francúzska a Kanady, vyzývajú na okamžité a trvalé prímerie v Libanone. V sobotu to uviedol francúzsky prezident Emmanuel Macron.

06:48

Izrael nepoľaví v boji proti libanonskému militantnému hnutiu Hizballáh, uviedol v sobotu náčelník generálneho štábu izraelskej armády Herci Halevi. Premiér Benjamin Netanjahu vyhlásil, že armáde sa podarilo zničiť veľkú časť zbraní Hizballáhu a zmeniť priebeh konfliktu proti tejto skupine podporovanej Iránom.

Včera 20:18

V 5. kole Tipos SBL vyhrali basketbalisti MBK Baník Handlová nad tímom Nitra Blue Wings 76:66.

Včera 20:13

Tisíce demonštrantov sa v sobotu vydali do ulíc viacerých veľkých miest po celom svete, aby pred blížiacim sa prvým výročím začiatku vojny v Pásme Gazy žiadali ukončenie konfliktu.

Včera 20:03

Spišskí Rytieri zdolali v 5. kole Tipos SBL basketbalistov Slávie SPU Nitra 122:101.

Včera 19:49

Tisíce demonštrantov s maďarskými vlajkami sa v sobotu zhromaždili pred sídlom štátnej mediálnej spoločnosti MTVA v Budapešti a vyzývali na ukončenie podľa ich slov propagandistickej mašinérie vlády premiéra Viktora Orbána v médiách. Od vlády požadovali nezávislé verejnoprávne médiá.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke podujatie Deň poľovníctva a priateľov prírody v Campingu v Belá - Nižné Kamence

Autor: TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Zdeno Drdol

Erik Majercak

René Pavlík

Ivan Štubňa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali