Slovenské diaspóry vo svete. Kde žije koľko Slovákov?

Slovenské diaspóry vo svete. Kde žije koľko Slovákov?

Bratislava 5. júla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Slovenská republika vždy považovala Slovenky a Slovákov žijúcich v zahraničí za súčasť slovenského národa, našich národných dejín a národného kultúrneho dedičstva. Pripomenul to minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) pri príležitosti piatkového pamätného Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí

Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD)

Viac ako 1,6 milióna Slovákov žijúcich v zahraničí predstavuje podľa šéfa rezortu diplomacie dôležitú súčasť Slovenska, o ktorú sa musíme rovnako zaujímať, starať a podporovať jej národné povedomie pre vzájomný prospech.

Reklama

“Pri mojich cestách v zahraničí sa už pravidelne stretávam aj so slovenskou krajanskou komunitou v danom štáte a nesmierne ma teší, že Slováci ani ďaleko od domova nezabúdajú na svoje korene. Šíria dobré meno našej vlasti a sú neoddeliteľnou súčasťou diplomacie, keďže dokážu pozitívne prispievať a obohacovať naše vzájomné vzťahy s krajinou, v ktorej žijú,” vyhlásil Blanár. Ich skúsenosti a potenciál môže podľa jeho slov Slovensko využiť pri nadväzovaní kontaktov alebo presadzovaní ekonomickej diplomacie v nových teritóriách. Doplnil, že starostlivosťou o Slovákov žijúcich v zahraničí zároveň podporujeme udržiavanie slovenskej kultúry a tradícií aj v zahraničí.

Rezort diplomacie poukázal na to, že najviac zahraničných Slovákov žije podľa dostupných štatistík v zámorí – v Spojených štátoch amerických pôsobí 750-tisíc Slovákov, v Kanade 100-tisíc. V Česku je ich evidovaných 200-tisíc, v Maďarsku 75-tisíc a v Rakúsku 65-tisíc. V Srbsku ich žije 45-tisíc a v Rumunsku sa k slovenským koreňom hlási 13-tisíc obyvateľov.

Reklama

Štátnu politiku starostlivosti o slovenských krajanov vytvára a vykonáva od roku 2006 Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí v pôsobnosti Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR. Deň zahraničných Slovákov každoročne symbolicky pripadá na deň štátneho Sviatku sv. Cyrila a Metoda – 5. júl a pripomíname si ho od vzniku samostatnej Slovenskej republiky v roku 1993.

 

Deň zahraničných Slovákov si uctia na mieste pripomínajúcom krajanské komunity

Pamätný Deň zahraničných Slovákov si v piatok pripomenú slávnostným podujatím na tradičnom mieste v bratislavskom Sade Janka Kráľa. Program pri základnom kameni Pamätníka slovenského vysťahovalectva sa začína o 10.00 h.

“Počas ceremónie sa predstaví so svojím hudobným programom mládežnícky dychový orchester zo Slovenského Komlóša v Maďarsku, Anna Hrabčáková Hradský zo San Diega v USA a operný sólista Ivan Ožvát zo Slovenska,” informuje Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí na svojom webe.

Pamätný Deň zahraničných Slovákov symbolicky pripadá na deň štátneho sviatku sv. Cyrila a Metoda – 5. júla, oslavuje sa už od vzniku Slovenskej republiky v roku 1993. V roku 2000 bol 5. júla v centre Sadu Janka Kráľa v bratislavskej Petržalke osadený 4,5-tonový monument z červeného mramoru z Tardošského lomu, ktorý darovali krajania z Maďarska. Od toho roku sa tento základný kameň budúceho pamätníka slovenského vysťahovalectva a zahraničných Slovákov stal miestom pripomenutia si krajanov žijúcich za hranicami Slovenska.

Reklama

 

 

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí chce digitalizáciou zlepšiť vzájomnú komunikáciu Slovákov v zahraničí

Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) naštartoval prechod na digitálnu transformáciu, prostredníctvom ktorej chce zlepšiť komunikáciu Slovákov žijúcich v zahraničí aj komunikáciu úradu navonok. Okrem iného má ambíciu zvýšiť intenzitu svojho informačného pôsobenia cez sociálne siete i médiá a plánuje tiež vytvoriť databázu Slovákov žijúcich v zahraničí. Vyplýva to zo stanoviska, ktoré pre TASR poskytla predsedníčka úradu Dagmar Repčeková pri príležitosti piatkového Dňa Slovákov žijúcich v zahraničí.

“ÚSŽZ v súčasnosti naštartoval prechod na svoju digitálnu transformáciu, ktorou chce dosiahnuť nielen vytvorenie digitálnej databázy Slovákov žijúcich v zahraničí, zlepšenie svojich služieb, ale napr. vytvorením digitálnej platformy aj lepšiu komunikáciu úradu navonok a medzi Slovákmi žijúcimi v zahraničí navzájom,” uviedla Repčeková.

Cieľom úradu je zvýšiť intenzitu svojho informačného pôsobenia nielen v rámci sociálnych sietí a platformy Slovenské zahraničie, ale aj v spolupráci so Slovenskou televíziou a rozhlasom (STVR) a Tlačovou agentúrou Slovenskej republiky (TASR). “Nielen smerom informovania o aktivitách Slovákov žijúcich v zahraničí na Slovensku, ale aj o korektnom dianí na Slovensku, s cieľom zabezpečiť šírenie dobrého mena SR v zahraničí,” dodala predsedníčka.

Reklama

ÚSŽZ sa chce tiež zamerať na oblasť vzdelávania, prepájania a využitia slovenských talentov a profesionálov zo zahraničia, zvyšovať povedomie občanov SR o Slovákoch žijúcich v zahraničí či priblížiť príbehy vysťahovaleckých a ďalších migračných vĺn. Jeho cieľom je aj zapojiť Slovákov, ktorí v zahraničí dočasne pracujú či študujú, do komunikácie s úradom a krajanskou komunitou v krajine ich pôsobenia. Má tiež ambíciu rozšíriť pôsobnosť dotácií na podporu aktivít Slovákov žijúcich v zahraničí.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:19

Počet pokusov o poistné podvody narastá naprieč všetkými triedami poistení. Na základe nedávnych štatistických údajov o tom v pondelok informovala poisťovňa Union. Väčšina pokusov o podvody úzko súvisí so životnou situáciou páchateľa, aktuálnou spoločenskou a ekonomickou situáciou, špecifikoval manažér špeciálnych činností Union Patrik Vrábel.

13:06

Francúzsko sa v súčasnosti vyrovnáva s hlbokým politickým zmätkom, ktorý by mohla využiť Marine Le Penová, uviedol v pondelok výkonný riaditeľ poradenskej spoločnosti Eurasia Group Mudžtabá Rahmán pre denník The Irish Times v reakcii na výsledky francúzskych parlamentných volieb. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters a denníka The Irish Times.

13:06

Rusko nevidí vo Francúzsku silnú politickú vôľu zameranú na obnovenie vzťahov s Moskvou. Uviedol to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov s tým, že Moskva bude so záujmom sledovať formovanie novej francúzskej vlády po víkendových parlamentných voľbách. TASR o tom informuje podľa tlačovej agentúry Reuters.

“Pre Rusko by bolo víťazstvo politických síl, ktoré by podporovali snahy o obnovenie našich bilaterálnych vzťahov, lepšie. Zatiaľ však takúto výraznú politickú vôľu nevidíme u nikoho. Preto si v tomto smere nerobíme nijaké osobitné nádeje alebo ilúzie,” povedal Peskov.

12:48

Sektor informačných technológií (IT) nie je na Slovensku v kríze. Potvrdzuje to aj 7228 ponúk práce v tejto oblasti za prvý kvartál tohto roka na portáli profesia.sk. Je to viac ako vo vlaňajšom treťom a štvrtom kvartáli. Informovala o tom v pondelok spoločnosť Konica Minolta.

12:22

Počet zranených, ktorých po zrútení stanu na hudobnom festivale v Jihlave ošetrili v miestnej nemocnici, stúpol na 34. Hospitalizovaných je aktuálne šesť ľudí, z toho štyri deti. Traja sú na jednotke intenzívnej starostlivosti (JIS). V pondelok to na svojej facebookovej stránke uviedla jihlavská nemocnica, informuje spravodajkyňa TASR.

12:14

Poľsko ponúklo Južnej Kórei svoje drony, ktoré sa už efektívne využívajú na Ukrajine. Soul ponuku momentálne zvažuje, pretože by tak mohol rozšíriť bilaterálne väzby v oblasti zbrojárskeho priemyslu, informuje TASR podľa pondelkových správ tlačových agentúr Reuters a PAP.

12:14

Predaj automobilov v Číne klesol v júni už tretí mesiac po sebe, keďže vládne stimuly nedokázali podporiť spotrebiteľský dopyt v čase slabnúceho hospodárskeho oživenia.

12:09

Francúzske krajne pravicové Národné združenie (RN) Mariny Le Penovej a talianska strana Liga vedená Matteom Salvinim sa pripoja k vznikajúcej politickej skupine v Európskom parlamente (EP) Patrioti pre Európu. V pondelok o tom informovali agentúry ANSA a Reuters, píše TASR.

12:09

Grécka pobrežná stráž v pondelok uviedla, že pomohla rybárskej lodi s viac než 280migrantmi na palube, ktorá sa dostala do problémov, bezpečne doraziť ku gréckemu ostrovu Gavdos v Stredozemnom mori.

12:08

Nálada investorov v eurozóne sa tento mesiac zhoršila viac, než sa čakalo, a prerušila osemmesačnú sériu zlepšovania.

12:08

Po predchádzajúcich úspešných emisiách nezabezpečených dlhopisov (tzv. MREL) prináša 365.bank ďalšiu. Ide doteraz o jej najväčšiu jednorazovú emisiu v objeme 150 miliónov eur, ktorá je určená inštitucionálnym investorom.

12:04

Ruské sily uskutočnili v pondelok rozsiahle raketové útoky na rôzne ukrajinské mestá vrátane metropoly Kyjev. Úrady hlásili z rôznych častí krajina najmenej 20 obetí na životoch, informuje TASR podľa správ agentúr Reuters.

Kyjevské úrady hlásili po útoku najmenej sedem obetí na životoch a 25 zranených. Starosta mesta Vitalij Kličko to označil za najhorší útok na Kyjev od začiatku invázie.

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj informoval o tom, že pri útoku bola poškodená detská nemocnica a pod jej troskami sa nachádzajú ľudia. “Presný počet zranených a zabitých momentálne nie je známy,” uviedol Zelenskyj v súvislosti s útokom na nemocnicu.

Rusko Vojna ukrajina
Dym stúpa po ruskom raketom útoku v ukrajinskej metropole Kyjev v pondelok 8. júla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE

Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstup lanovkou na Solisko počas letnej turistickej sezóny na Solisku vo Vysokých Tatrách

Autor: FOTO TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Jackson Robert

René Pavlík

Dušan Hirjak

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali