Blanár: Podporujeme rozširovanie EÚ o nových členov

Blanár: Podporujeme rozširovanie EÚ o nových členov

Bratislava/Viedeň 21. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Dano Veselský)

 

O možnostiach ďalšej podpory prístupového procesu západobalkánskych krajín s Európskou úniou (EÚ) hovorili v piatok ministri zahraničných vecí neformálneho zoskupenia Priatelia západného Balkánu. Šéf slovenskej diplomacie Juraj Blanár (Smer-SD) na rokovaní v Rakúsku vyzdvihol pokrok po rokoch stagnácie, no zdôraznil tiež, že štáty regiónu čakajú na prijatie do EÚ pridlho. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR

Juraj Blanár
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD)

Skupina Priatelia západného Balkánu vznikla vlani s cieľom oživiť a zrýchliť prístupový proces. Tvoria ju Česká republika, Grécko, Chorvátsko, Rakúsko, Slovensko, Slovinsko a Taliansko. Ich ministri sa stretli so západobalkánskymi rezortnými kolegami v rámci konferencie Európske fórum Wachau.

Reklama

“Zoskupeniu Priatelia západného Balkánu sa podarilo presadiť, aby bolo z úrovne lídrov krajín EÚ prijaté rozhodnutie o budúcom otvorení prístupových rokovaní s Bosnou a Hercegovinou, a nasledujúci týždeň sa uskutoční medzivládna konferencia, ktorou sa oficiálne odštartuje proces prístupových rokovaní pre Čiernu Horu,” vyzdvihol Blanár. S podporou skupiny takisto schválili európsky finančný nástroj na podporu socioekonomického rozvoja regiónu za šesť miliárd eur na roky 2024 – 2027.

Slovenská republika je dlhodobým podporovateľom politiky rozširovania EÚ o štáty západného Balkánu i východnej Európy na základe rovnakých podmienok, uviedlo MZVEZ SR.
Proces rozširovania patril aj k ústredným témam pracovného zasadnutia ministrov zahraničných vecí 14 krajín Dunajskej stratégie EÚ, ktoré sa konalo vo štvrtok (20. 6.) vo Viedni.

Reklama

Blanár vo svojom vystúpení ocenil aktivity Dunajskej stratégie ako jediného formátu, v ktorom sa stretáva deväť členských štátov EÚ a päť kandidátskych krajín.

“Zhodli sme sa, že počas rakúskeho predsedníctva sa prostredníctvom stoviek regionálnych projektov naplnili ciele tohto združenia, osobitne v oblastiach inovácií, zelenej a obnoviteľnej energie či vzdelávania. Dunajská stratégia združuje štáty, ktoré čelia rovnakým výzvam, preto bude ďalšie posilňovanie našej spolupráce v oblastiach spoločného záujmu dôležité,” priblížil.

Upozornil, že konflikt na Ukrajine má negatívny vplyv na obchod, transport energonosičov a potravinovú bezpečnosť v oblasti Čierneho mora. “Slovensko podporuje komplexný, spravodlivý a trvalý mier na Ukrajine, ktorý je jediným spôsobom, ako zabezpečiť dlhodobú stabilitu a bezpečnosť v regióne vrátane delty Dunaja,” dodal Blanár.

Zúčastnené štáty vrátane SR prijali spoločnú Viedenskú dunajskú deklaráciu, v ktorej sa zamerali na otázky zahraničnej a bezpečnostnej politiky s dôrazom na stabilitu, bezpečnosť a európsku perspektívu pre celý dunajský región.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:13

Lekári, zdravotné sestry a pôrodné asistentky nebudú môcť mať oproti ostatným zamestnancom dlhšiu výpovednú lehotu, pokiaľ by dali výpoveď z pracovného pomeru. Tá sa mala v závislosti od dĺžky trvania pracovného pomeru pohybovať od štandardných dvoch mesiacov až do pol roka. Vyplýva to z návrhu novely Zákonníka práce opozičného poslanca Petra Stachuru (KDH), ktorý Národná rada (NR) SR neposunula do druhého čítania.

13:11

Čína dúfa, že rokovania s Európskou úniou (EÚ) v súvislosti s predbežnými clami na čínske elektrické vozidlá (EV), ktoré nadobudnú účinnosť 4. júla, povedú k “obojstranne prijateľnému riešeniu”. Uviedlo to vo štvrtok čínske ministerstvo obchodu. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Umožniť využitie finančných nástrojov financovaných z Európskeho poľnohospodárskeho fondu pre rozvoj vidieka a upraviť ich riadenie či kontrolu je cieľom vládneho návrhu novely zákona o finančných nástrojoch financovaných z európskych štrukturálnych a investičných fondov. Národná rada (NR) SR ho vo štvrtok definitívne schválila.

13:08

Súd na polostrove Krym vo štvrtok odsúdil na 12 rokov väzenia občana Ukrajiny za špionáž v prospech Ukrajiny. TASR informuje podľa štvrtkovej správy agentúry AFP, ktorá sa odvolala na ruské médiá.

Ľudskoprávne skupiny uvádzajú, že Rusko v roku 2023 začalo rekordne vysoký počet trestných konaní za zradu. Po spustení “špeciálnej vojenskej operácie”, ako Rusko vojnu na Ukrajine nazýva, zmenilo zákony a sprísnilo tresty, pripomína AFP.

13:06

V budova dánskeho ministerstva pre správu daní v Kodani vypukol vo štvrtok požiar. Informovala agentúra Reuters.

Z kancelárskej budovy v centre Kodane, v ktorej ministerstvo sídli, stúpa hustý čierny dym. Dánska polícia uviedla, že zasahuje pri požiari spolu s kodanskými hasičmi.

12:45

Hasiči zasahovali vo štvrtok ráno pri požiari vzduchotechniky vo výrobnej hale v Šamoríne. Nikto sa nezranil. TASR o tom informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Trnave Lena Košťálová.

12:09

Daňovo-odvodové príjmy verejnej správy by mali v tomto roku vzrásť medziročne o 7,3 %. Vybrané verejné výdavky by mali rásť ešte rýchlejšie, a to o 18,9 %. Vyplýva to z novej prognózy vybraných príjmov a výdavkov na roky 2024 až 2028, ktorú vo štvrtok zverejnil Inštitút finančnej politiky (IFP) Ministerstva financií (MF) SR.

12:08

Ružomberok predčasne ukončil zmluvu s prevádzkovateľom mestskej autobusovej dopravy (MAD). Dopravné služby pre mesto však bude poskytovať naďalej, kým samospráva vo verejnom obstarávaní nenájde nového dopravcu, maximálne však 12 mesiacov. Rozhodli o tom v tomto týždni poslanci mestského zastupiteľstva v Ružomberku.

12:05

Dvaja ľudia zahynuli a dvaja utrpeli ťažké zranenia v noci na štvrtok pri streľbe pri vlakovej stanici Gare de Midi v Bruseli, v časti známej obchodovaním s drogami. Informovala agentúra AFP.

K incidentu prišlo medzi 1.00 h a 2.00 h v noci neďaleko kaviarne v okrese Saint Gilles a podozrivý po incidente ušiel, uviedol hovorca polície.

11:48

Polícia obvinila 25-ročného Segima M. z Gruzínska z trestného činu falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Muž počas kontroly v Bratislave predložil hliadke falošný vodičský preukaz vydaný dňa 1. septembra 2024 v Ukrajine.

11:42

Bývalá španielska tenistka Garbine Muguruzová bude riaditeľkou MW WTA Tour v Rijáde. Metropola Saudskej Arábie bude hostiť ženskú svetovú elitu v rokoch 2024-2026. Muguruzová, ktorá má na svojom konte grandslamové tituly z Roland Garros a Wimbledonu, nedávno ukončila aktívnu kariéru.

11:35

Záplavy, zásahy bleskom a zosuvy pôdy v Nepále si vyžiadali najmenej 14 obetí na životoch, uviedol vo štvrtok tamojší úrad na odstraňovanie následkov katastrof. Informovala agentúra AFP.

11:28

Polícia zadržala maldivskú ministerku životného prostredia, ktorá bola podľa miestnych médií obvinená z používania “čiernej mágie” proti prezidentovi Mohamedovi Muizzuovi. Informovala o tom agentúra AFP.

“Objavili sa správy, že Shamnaz bola zadržaná pre používanie čiernej mágie proti prezidentovi Mohamedovi Muizzuovi,” uviedol maldivský denník Sun. Polícia tieto tvrdenia nepotvrdila ani nevyvrátila.

Čarodejníctvo nie je podľa maldivského trestného zákona trestným činom. V tomto ostrovnom štáte, kde väčšinu obyvateľov tvoria moslimovia, však za to hrozí šesť mesiacov väzenia podľa islamského práva.

11:00

Rast slovenskej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na 2,5 %, inflácia naopak spomaliť na 2,7 %. Vyplýva to z novej prognózy Ministerstva financií (MF) SR, ktorú vo štvrtok predstavili štátny tajomník rezortu Radovan Majerský a riaditeľ Inštitútu finančnej politiky (IFP) Juraj Valachy. Ministerstvo tak zlepšilo svoj predchádzajúci marcový odhad, v ktorom očakávalo hospodársky rast na úrovni 2 % a rast cien o 3 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Poľovnícky deň v Zemplínskom múzeu v Michalovciach

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali