Blanár: OSN je nenahraditeľná pre medzinárodný dialóg i ochranu ľudských práv

❚❚

Bratislava 24. októbra 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

Aktualizované 24. októbra 2024 o 11:45 h.

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár vo štvrtok zdôraznil podľa neho nenahraditeľný význam Organizácie Spojených národov (OSN) ohľadne medzinárodnej spolupráce, dialógu, mierových rokovaní, dodržiavania medzinárodného práva a ochrany ľudských práv. Urobil tak pri príležitosti Dňa Organizácie Spojených národov, ktorý si svet pripomína 24. októbra. TASR o tom informoval komunikačný odbor MZVEZ SR

Juraj Blanár: OSN je nenahraditeľná pre medzinárodný dialóg i ochranu ľudských práv
Na snímke zľava predsedníčka Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Dagmar Repčeková, Dalibor Mikuláš ocenený Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ), minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár (Smer-SD) a podpredseda vlády SR Peter Kmec na konferencii-Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2024

Blanár vyzdvihol tieto hodnoty ako hlavné piliere pre svetové spoločenstvo.

.

“Slovensko je rešpektovaná členská krajina OSN a tieto zásady majú pre nás mimoriadny význam,” uviedol šéf slovenskej diplomacie, ktorý sa v septembri zúčastnil aj na 79. Valnom zhromaždení OSN v New Yorku.

Od pondelka sa koná séria aktivít a podujatí s názvom “Týždeň OSN na Slovensku” s cieľom zvýšiť povedomie o význame OSN s účasťou 250 študentov stredných a vysokých škôl. Rezort diplomacie taktiež zrealizoval v spolupráci s Detským fondom OSN (UNICEF) a Medzinárodnou organizáciou pre migráciu (IOM) diskusie na Univerzite Mateja Bela v Banskej Bystrici, na Gymnáziu Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici, Strednej škole Novohradská v Bratislave a na Gymnáziu Dominika Tatarku v Poprade. Téme vzdelávania budú venované aj diskusné panely na Fóre partnerov Slovenskej komisie pre UNESCO.

.

Organizácia Spojených národov vznikla 24. októbra 1945 a v súčasnosti spája 193 členských krajín. Pri jej vzniku zohral kľúčovú úlohu aj slovenský diplomat Ján Papánek, ktorý bol spoluautorom Charty OSN a stal sa prvým zástupcom Československa pri OSN.

Slovenská republika sa stala členom OSN 19. januára 1993 ako 180. členský štát. V rokoch 2006 – 2007 bola nestálym členom Bezpečnostnej rady OSN a o kreslo v 15-člennom orgáne OSN sa opätovne uchádza na obdobie rokov 2028 až 2029.

V rokoch 2010 – 2012 pôsobilo Slovensko ako člen Hospodárskej a sociálnej rady OSN a od 1. januára 2023 pôsobí v tomto medzinárodnom orgáne znovu na obdobie troch rokov.

Protokolárne najvyššiu pozíciu v rámci OSN – funkciu predsedu 72. Valného zhromaždenia OSN – zastával v rokoch 2017 až 2018 vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák. Stála misia SR pri OSN pôsobí v New Yorku, Ženeve a vo Viedni.

 

.

Rozpočet ÚSŽZ sa nebude meniť, úrad by v budúcnosti mohol dostať viac

Rozpočet Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) sa v ďalšom rozpočte nebude zvyšovať ani znižovať. Po zastabilizovaní verejných financií by však vláda mohla na chod úradu prispieť viac. Na tlačovej konferencii pri príležitosti otvorenia konferencie Slovenská republika a Slováci žijúci v zahraničí 2024, ktorú ÚSŽZ organizuje, to vo štvrtok vyhlásil minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD). Predsedníčka úradu Dagmar Repčeková nezvýšenie rozpočtu ako zásadný problém nevidí.

“Len čo to bude možné a ekonomika nám to umožní, tak chceme podporiť mnohé aktivity, ktoré majú prichystané. Nielen z hľadiska ich činnosti, ale aj z hľadiska investícií,” uviedol Blanár.

Repčeková si nemyslí, že nezvýšenie rozpočtu by bolo pre chod ÚSŽZ zásadný problém. Najviac však podľa nej zasiahne oblasť investícií, ktoré by úrad chcel realizovať. Podotkla, že komunikácia štátu so Slovákmi žijúcimi v zahraničí v súčasnosti nie je uspokojivá.

“Práve na to, aby sme ju rozbehli, chceme vybudovať digitálnu platformu, kde by sa táto komunikácia realizovala,” vyhlásila.

Repčeková ministrovi poďakovala za možnosť prvýkrát konferenciu organizovať v priestoroch rezortu. Z rozhovorov, ktoré s Blanárom viedla, podľa nej vyplýva, že konferencia by sa na pôdu rezortu diplomacie mohla presunúť aj v ďalších rokoch.

.

Podpredseda vlády SR Peter Kmec (Hlas-SD) si myslí, že spolupráca so Slovákmi žijúcimi v zahraničí je strategicky dôležitá. Pripomenul, že podľa štatistík OECD žije v zahraničí desať percent občanov SR. Je to podľa neho potenciál na zvyšovanie úrovne v rôznych oblastiach spoločnosti.

Kmec pripomenul, že finančné prostriedky sú na projekty zamerané na návrat Slovákov na Slovensko vyčlenené aj v pláne obnovy a odolnosti. Štát podľa neho rozbehol viacero projektov. V jednej z výziev napríklad ide o prepojenie slovenských združení so slovenskými komunitami v zahraničí.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ


Pošlite nám tip
.
.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.




NAŽIVO

12:15

Poistenie domácnosti, ktoré zahŕňa hnuteľné vybavenie konkrétneho obydlia, sa odvíja od odhadu celkovej hodnoty zariadení a vecí. Slováci pri poisťovaní robia často chybu v tom, že do hodnoty započítajú len elektroniku a zariadenie, nie však ďalšie osobné veci.

12:14

Nemecko najtvrdšie zasiahne prípadná obchodná vojna medzi USA a Európou, ak sa americkým prezidentom stane Donald Trump. Vyplýva to z analýzy nemeckého ekonomického inštitútu IW, podľa ktorej sa silný priemysel v Nemecku stane zraniteľným. 

12:12

Ministerstvo hospodárstvo SR a Slovenská inovačná a energetická agentúra spúšťajú od pondelka 28. októbra projekt Zelená solidarita na zníženie nákladov na energie pre nízkopríjmové domácnosti. Príspevok vo forme poukážky im pokryje až 90 % oprávnených výdavkov na kúpu a inštaláciu zariadenia – fotovoltických panelov, slnečných kolektorov a kotlov na biomasu. Na projekt Zelená solidarita je vyčlenených 28,4 milióna eur z európskych a národných zdrojov.

12:11

Približne 33.000 štrajkujúcich zamestnancov amerického výrobcu lietadiel Boeing v hlasovaní odmietlo návrh vedenia na zvýšenie platov. Tým sa kríza v koncerne prehĺbila deň po tom, ako o vykázal stratu 6,17 miliardy USD (5,73 miliardy eur) za 3. štvrťrok.

12:10

Koniec vládnych dotácií od roku 2025 aj plánovaný rast dane z pridanej hodnoty pri energiách spôsobia nárast cien energií. Rozdiely v nákladoch na vykurovanie sa budú dramaticky líšiť podľa toho, čím domácnosti vykurujú.

12:09

Pri tureckých leteckých útokoch na ciele kurdských militantov na severe a východe Sýrie zahynulo 12 civilistov vrátane dvoch detí. Ďalších 25 ľudí utrpelo zranenia, uviedli Sýrske demokratické sily vedené Kurdmi.

12:07

Poslanci Štátnej dumy, dolnej komory ruského parlamentu, jednomyseľne hlasovali za ratifikáciu obrannej zmluvy so Severnou Kóreou, ktorá stanovuje vzájomnú pomoc v prípade, že akákoľvek zo strán bude vystavená agresii.

12:06

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že oponenti Moskvy využívajú konflikt na Ukrajine v nádeji, že sa im podarí vojensky poraziť Rusko. V tomto však podľa neho neuspejú. Putin to povedal na summite krajín BRICS v ruskej Kazani.

12:05

Francúzsko poskytne Libanonu humanitárnu pomoc v hodnote 100 miliónov eur. Oznámil to francúzsky prezident Emmanuel Macron na medzinárodnej konferencii v Paríži, konajúcej sa práve za účelom podpory pre túto krajinu, v ktorej vedie Izrael vojnu proti tamojšiemu militantnému hnutiu Hizballáh.

12:04

Juhokórejský prezident Jun Sok-jol a prezident Poľska Andrzej Duda odsúdili vyslanie severokórejských vojakov do Ruska a dohodli sa na posilnení spolupráce v oblasti bezpečnosti a obranného priemyslu. 

12:03

Ukrajina uviedla, že ruské jednotky popravili štyroch zajatých ukrajinských vojakov v Doneckej oblasti na východe krajiny.

12:02

Vodca kurdských povstalcov Abdullah Öcalan prijal vo väzení svoju prvú návštevu po 43 mesiacoch. Oznámil to jeho synovec Omer Öcalan. K návšteve došlo v deň, keď predmestím Ankary otriasol výbuch, ktorý si vyžiadal obete a z ktorého vláda viní práve kurských militantov.

Zobraziť všetky
.

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

.

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke jesenná atmosfréra v Botanickej záhrade UPJŠ v Košiciach

Autor: TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.

Video

 

.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marián Tkáč

Erik Majercak

Viktor Pondělík

Ivan Štubňa

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali