Blanár neočakáva, že mierový samit vo Švajčiarsku prinesie jednoznačný záver

Blanár neočakáva, že mierový samit vo Švajčiarsku prinesie jednoznačný záver

Bratislava 13. júna 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár (Smer-SD) neočakáva, že mierový samit vo Švajčiarsku prinesie jednoznačný záver, pretože na ňom bude chýbať Ruská federácia, ale aj ďalší globálni hráči, ako napríklad Čína. TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR s tým, že sa na ňom šéf diplomacie zúčastní

Blanár na Cypre
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR Juraj Blanár

“Očakávam, že sa na vznik a vývoj vojnového konfliktu na Ukrajine bude pozerať realisticky, pretože to je dôležitý predpoklad, ako dospieť k prímeriu a hľadaniu mierového riešenia,” uviedol Blanár. Minister na samite zastúpi premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Reklama

ZVEZ podotklo, že vláda SR presadzuje potrebu hľadania mierových riešení, a preto Slovensko podporuje každú iniciatívu týkajúcu sa mieru. “Potvrdzuje sa to, čo vláda opakuje, ukazuje sa, že tretí rok trvania konfliktu neprináša vojenské riešenie. Považujeme za nevyhnutné predovšetkým rokovať a hľadať diplomatické riešenia na to, aby sa konflikt na Ukrajine riešil diplomaticky,” dodalo MZVEZ.

Samit o mieri na Ukrajine sa uskutoční vo švajčiarskom stredisku Bürgenstock v dňoch 15. a 16. júna. Jeho účelom je vytvoriť platformu pre dialóg na vysokej úrovni s cieľom iniciovať proces, ktorý povedie ku komplexnému, spravodlivému a trvalému mieru pre Ukrajinu na základe medzinárodného práva a Charty Organizácie Spojených národov.

Reklama

Témami diskusie majú byť jadrová bezpečnosť, humanitárne aspekty, ako aj potravinová bezpečnosť a sloboda plavby. Na samite sa predpokladá účasť približne 90 delegácií z celého sveta.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:39

Delegáti krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko na svojom straníckom sneme opätovne zvolili do čela strany Tina Chrupallu a Alice Weidelovú na ďalšie dvojročné funkčné obdobie. Ani jeden z nich nemal protikandidáta.

15:38

Francúzsky súd rozhodol, že Boléro, jednu z najznámejších skladieb klasickej hudby na svete, napísal Maurice Ravel sám, čo má veľké finančné dôsledky. 

15:37

Ministerstvo obrany SR považuje v súčasnosti za predčasné informovať o konkrétnych témach, ktorých by sa mohli týkať možné zmeny v dohode o obrannej spolupráci SR s USA (DCA). Ako zdôvodnilo, Slovensko si za posledné mesiace v téme zmien v rámci zmluvy vybudovalo určitú pozíciu, ktorú nechce v rámci rokovacích procesov ohroziť.

15:36

Bielorusko umiestňuje do blízkosti hraníc s Ukrajinou ďalšie systémy protivzdušnej obrany s cieľom chrániť zariadenia kritickej infraštruktúry. Dôvodom je zvýšenie aktivity ukrajinských dronov. 

15:35

Rusko oznámilo dobytie ďalšej osady na východe Ukrajiny počas snahy obsadiť mesto Toreck v Doneckej oblasti.

14:47

Množstvo stredoškolských a vysokoškolských študentov si pri výkone brigádnickej práce neuzavrie žiadny typ relevantného poistenia. Ide predovšetkým o poistenie zdravotných rizík, ktoré sú s prácou spojené, či poistenie zodpovednosti za škodu, ktorú môžu zamestnávateľom spôsobiť. Upozornil na to odborný garant pre neživotné poistenie spoločnosti Universal Pavol Michalec. Osobitné poistenie je potrebné aj pri výkone pracovnej činnosti v zahraničí.

14:45

Ak sa zamestnanec rozhodol skončiť na aktuálnom pôsobisku a rozvíjať svoju kariéru v inej spoločnosti, musí sa so zamestnávateľom dohodnúť na skončení pracovného pomeru dohodou. Pokiaľ k dohode nedôjde, zamestnávateľovi treba podať výpoveď. Ide o relatívne jednoduchý proces, aby však bol platný, výpoveď musí spĺňať určité formálne náležitosti. Mala by byť predovšetkým vyhotovená písomne a riadne doručená.

14:44

Taliban uviedol, že zahraničné požiadavky na tému práv žien sú domácimi “problémami Afganistanu”. Je preto potrebné vyriešiť ich pred rozhovormi pod vedením OSN, kde vylúčenie afganských žien z verejného života vyvolalo pobúrenie.

14:42

Bývalý bolívijský generál Juan José Zuňiga, ktorý tento týždeň viedol neúspešný pokus o prevrat v krajine, strávi šesť mesiacov v preventívnej väzbe. Oznámila to bolívijská generálna prokuratúra.

Bývalému bolívijskému generálovi bola nariadená šesťmesačná preventívna väzba
Na snímke sympatizanti bolívijského prezidenta Luisa Arceho, ktorí protestujú pred budovou generálnej prokuratúry, požadujú väzenie pre bývalýho bolívijského generála Juana Josého Zuòigu v La Paz
14:38

Srbský policajt v Belehrade zabil útočníka, ktorý naňho zaútočil kušou a spôsobil mu zranenie. Incident sa stal pred budovou izraelského veľvyslanectva.

Policajt v Belehrade zastrelil útočníka, ktorý ho zranil kušou
Na snímke srbskí politajti zasahujú po útoku neďaleko budovy izraeského veľvyslanectva v Belehrade
13:59

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vystúpila v egyptskej Káhire na konferencii, na ktorej Európska únia podpísala s Egyptom dohodu o investíciách vo výške jednej miliardy eur. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vynovený Park Legionárska v bratislavskom Starom Meste

Autor: FOTO TASR-Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Viktor Pondělík

Branislav Čech

Pavel Jacz

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali